Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby spróbować to trzeba zrobić, każdy ma inny smak, każde mleko jest inne.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374852
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

każde mleko jest inne.

I inne też są bakterie, co jest podstawą...

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374855
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ostatnio coś podobnego, wyszły dziurki ładne, ser jak ser w smaku...  ale tak naprawdę nie wiem czym wszscycy się zachwycają w korycińskim, dla mnie jest gorzki co najlepsze do Korycinia mam 14km i jakoś nie widziałem u siebie w żadnym sklepie do kupienia tego cuda.. chyba wszystko leci do słoikowa :cool: albo mocno to wszystko nakręcane że z Podlasia. To tylko moja opinia proszę nie brać tego złośliwie. ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374859
Udostępnij na innych stronach

Gorzki????ja coprawda tak jak wcześniej pisałam robiłam do tej pory serki z udziałem podpuszczki tylko do bezpośredniej konsumpcji  [często bez wkładania do solanki] i żaden z nich nie był gorzki...Chyba ,ze piszesz o tych dojrzewających...w zbyt niskiej temperaturze.

Aż  się boję spróbować tych moich [dojrzewaja 3 i 2 tyg,ale niestety w lodówce gdzie temp =10 stopni]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374864
Udostępnij na innych stronach

Może tu jest problem bo mam jakąś w płynie i jest chyba trefna, mój ser wygląda tak lepszych zdjęc nie dam rady zrobić bo padł aparat :)

 

 

post-39848-0-64939300-1412319451_thumb.jpg

post-39848-0-34967900-1412319465_thumb.jpg

post-39848-0-10449500-1412319473_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374907
Udostępnij na innych stronach

Ser wygląda na ok, jeżeli mleko miało dobry smak przed zadaniem podpuszczki a ser kosztowałeś kilka dni po zrobieniu to raczej wina ilości podpuszczki.

 

 

A co do Korycisnkiego sera, cóż, modny się zrobił ostatnio jak topinambur w kuchni :D  Raz że stosunkowo łatwo go zrobić i ładnie wygląda wzorek z durszlaka a dwa że można go jeść bez czekania na dojrzewanie. Fajny na początek przygody z serowarstwem ale jest jeszcze sporo innych które można zrobić w łatwy sposób. Mozarella, feta a nawet holloumi. Mozarelle i holloumi możemy jeść już na drugi dzień, feta po kilku dniach przepyszna.

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374908
Udostępnij na innych stronach

Ja nie wiem czy modny czy nie, mozarella czy feta nie sa moimi faworytami szczegolnie robione z kupnego krowiego mleka. za twarogiem nie przepadam a ten czy go nazwe a'la korycinski czy moj domowy bialy smakowo mi pasuje wiec robie sobie od czasu do czasu. Zdecydowanie nigdy nie wyszedl mi gorzki ,conajwyzej jest bez dziur wiec korycinskim nie jest :D ,najwazniejsze ze mi smakuje  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374916
Udostępnij na innych stronach

I to jest najważniejsze aby smakował. Jest tyle gatunków sera i tyle niuansów które wpływają na jego smak że daleko pozostaje to jak go nazwiemy :)

Poza tym uważam że rzeczą niemożliwą jest aby ser z tego samego przepisu smakował w dwóch różnych miejscach tak samo choćby biorąc pod uwagę to co wcinała krowa lub sam proces dojrzewania. Robiąc ser (a wciąż się uczę) zapisuję sobie wszystkie szczegóły, kto wie czy kiedyś wyjdzie mi takie cudo którego smak koniecznie będę chciał odtworzyć :)

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374927
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wystarczy że dasz zbyt duzo podpuszczki i ser staje się gorzki.

Podpuszczka to nie przyprawa tylko enzym.

Zbyt duża jej ilość powoduje zbyt szybkie ścinanie kazeiny i suchy skrzep.

Gorzki posmak dają podpuszczki roślinne wegetariańskie i pewne grupy bakterii  w wyniku fermentacji (niezbyt czysta fermentacja kwasu mlekowego) .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374963
Udostępnij na innych stronach

Ja ciekawa jestem tylko ,jak znacząco zmienia się smak takiego dojrzewanego normalnie w lodówce ,a w tych przepisowych trzynastu stopniach i odpowiedniej wilgotności [jakiej?]

Na fotce

14 dniowe.

post-39831-0-12751600-1412513231_thumb.jpg

Edytowane przez SMORODINA

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-375267
Udostępnij na innych stronach

Twój serek wygląda jak świeży Moje po dwóch tyg to jakies juz wysuszone....

A jak smakuje......smak ...rózny -zależy czy jesz świeży ,czy po dwóch, czy trzech tyg. dojrzewania ,Czy moczysz go w solance ,czy nie .W Zakopanym na krupówkach można kupić świeży bundz -słodki i słony.-to ten smak.Trudności w zrobieniu go nie ma żadnych ,trzeba tylko kupić podpuszczkę i do dzieła!

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-375272
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

kiepskie foto ale wrzucę swój- z czosnkiem niedźwiedzim :D To mój drugi ser, pierwszy nie wyszedł :mellow:

Pokażesz go w przekroju ? jeśli mogę prosić :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-383613
Udostępnij na innych stronach

Super smakuje również świeży...

Mój trzymałam chyba w nieodpowiednich warunkach [w lodówce] i po dwóch miesiącach zmienił się w suchy wiór...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384224
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

I mi się coś udało wyprodukować ;-) To pierwsza produkcja z 10 l mleka z tzw. wieczornego udoju, odebrana rano od rolnika rano z chłodziarki.

 

Serek po wyjęciu z solanki waży ok 1600 gram.

 

Dojrzewa w lodówce jeszcze nie próbowany. 

 

Mam pytanko ile powinien poleżeć żeby był dobry ;-) Ja lubię serki w typie właśnie korycińskiego, oscypka, słone i wyraźnie sprężyste pod zębami. Dodam że w solance poleżał ok 6 godzin.

 

 

post-68731-0-53960400-1416424936_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384352
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Robię z rozpędu drugi rzut a'la korycina i mam pytanko. Ile dodajecie ziół na 10 l mleka? Chciałbym dodać ziół prowansalskich i nie wiem ile.

 

Interesuje mnie także czy ktoś z was soli skrzep? Tym razem zamierzam posolić skrzep dodać ziół i nie trzymać w solance tylko natrzeć go solą.

 

Będę wdzięczny za porady was ekspertów.

 

pozdrawiam

 

PS. Znalazłem nawet fajne źródełko na mleko z okolic Pruszkowa i autostrady A2. Cena 2 pln/l jak by ktoś był chetny to dam namiar na priv.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384499
Udostępnij na innych stronach

HI

 

Soli się soli ino nie wyżyma ;-) A tak na poważnie to były takie rozprawy na temat solenia skrzepu i to prosto z Podlasia.

 

Pojawiło się drugie pytanie ;-) Bo zapomniałem właśnie dodać kefiru do mleka co wcześniej czyniłem. Pójdzie bez zakwaszenia?

 

Mleko zbierane w chłodziarce u rolnika z kilku dni. I czy w tym "szczególnym" ;-) przypadku lepiej solić czy nie solić skrzep?

 

A tak na oko tych przypraw to np. Duża łyżka stołowa na skrzep z 10 litrów mleka będzie oki?

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384505
Udostępnij na innych stronach

z tego co ja widziałem: to skrzepu do takiego sera nikt nie soli,

 

 

 Ja soliłem zawsze skrzep .  Dawałem około 13-15g soli na litr mleka rozpuszczonej w wodzie . Dodawałem do skrzepu w momencie jego podgrzewania  .   Zioła na tzw oko ale warto je zważyć by było wiadomo ile na przyszłość zapodać . :D  

 

No daj dużą łyżkę . :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384533
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.