SMORODINA Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 2 Października 2014 Żeby spróbować to trzeba zrobić, każdy ma inny smak, każde mleko jest inne.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 2 Października 2014 każde mleko jest inne. I inne też są bakterie, co jest podstawą... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 2 Października 2014 Zrobiłem ostatnio coś podobnego, wyszły dziurki ładne, ser jak ser w smaku... ale tak naprawdę nie wiem czym wszscycy się zachwycają w korycińskim, dla mnie jest gorzki co najlepsze do Korycinia mam 14km i jakoś nie widziałem u siebie w żadnym sklepie do kupienia tego cuda.. chyba wszystko leci do słoikowa albo mocno to wszystko nakręcane że z Podlasia. To tylko moja opinia proszę nie brać tego złośliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 2 Października 2014 Gorzki????ja coprawda tak jak wcześniej pisałam robiłam do tej pory serki z udziałem podpuszczki tylko do bezpośredniej konsumpcji [często bez wkładania do solanki] i żaden z nich nie był gorzki...Chyba ,ze piszesz o tych dojrzewających...w zbyt niskiej temperaturze.Aż się boję spróbować tych moich [dojrzewaja 3 i 2 tyg,ale niestety w lodówce gdzie temp =10 stopni] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 3 Października 2014 Wystarczy że dasz zbyt duzo podpuszczki i ser staje się gorzki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 3 Października 2014 Może tu jest problem bo mam jakąś w płynie i jest chyba trefna, mój ser wygląda tak lepszych zdjęc nie dam rady zrobić bo padł aparat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) Ser wygląda na ok, jeżeli mleko miało dobry smak przed zadaniem podpuszczki a ser kosztowałeś kilka dni po zrobieniu to raczej wina ilości podpuszczki. A co do Korycisnkiego sera, cóż, modny się zrobił ostatnio jak topinambur w kuchni Raz że stosunkowo łatwo go zrobić i ładnie wygląda wzorek z durszlaka a dwa że można go jeść bez czekania na dojrzewanie. Fajny na początek przygody z serowarstwem ale jest jeszcze sporo innych które można zrobić w łatwy sposób. Mozarella, feta a nawet holloumi. Mozarelle i holloumi możemy jeść już na drugi dzień, feta po kilku dniach przepyszna. Edytowane 3 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 3 Października 2014 Ja nie wiem czy modny czy nie, mozarella czy feta nie sa moimi faworytami szczegolnie robione z kupnego krowiego mleka. za twarogiem nie przepadam a ten czy go nazwe a'la korycinski czy moj domowy bialy smakowo mi pasuje wiec robie sobie od czasu do czasu. Zdecydowanie nigdy nie wyszedl mi gorzki ,conajwyzej jest bez dziur wiec korycinskim nie jest ,najwazniejsze ze mi smakuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 3 Października 2014 (edytowane) I to jest najważniejsze aby smakował. Jest tyle gatunków sera i tyle niuansów które wpływają na jego smak że daleko pozostaje to jak go nazwiemy Poza tym uważam że rzeczą niemożliwą jest aby ser z tego samego przepisu smakował w dwóch różnych miejscach tak samo choćby biorąc pod uwagę to co wcinała krowa lub sam proces dojrzewania. Robiąc ser (a wciąż się uczę) zapisuję sobie wszystkie szczegóły, kto wie czy kiedyś wyjdzie mi takie cudo którego smak koniecznie będę chciał odtworzyć Edytowane 3 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 3 Października 2014 Wystarczy że dasz zbyt duzo podpuszczki i ser staje się gorzki. Podpuszczka to nie przyprawa tylko enzym.Zbyt duża jej ilość powoduje zbyt szybkie ścinanie kazeiny i suchy skrzep.Gorzki posmak dają podpuszczki roślinne wegetariańskie i pewne grupy bakterii w wyniku fermentacji (niezbyt czysta fermentacja kwasu mlekowego) . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 3 Października 2014 Eaniu masz rację , że podpuszczka to nie przyprawa, ale zbyt duża ilość daje gorzkawy posmak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-374966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Ja ciekawa jestem tylko ,jak znacząco zmienia się smak takiego dojrzewanego normalnie w lodówce ,a w tych przepisowych trzynastu stopniach i odpowiedniej wilgotności [jakiej?] Na fotce 14 dniowe. Edytowane 5 Października 2014 przez SMORODINA Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-375267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 5 Października 2014 A jak smakuje taki "Korycin" ??? Nigdy nie jadłem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-375269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 5 Października 2014 Twój serek wygląda jak świeży Moje po dwóch tyg to jakies juz wysuszone....A jak smakuje......smak ...rózny -zależy czy jesz świeży ,czy po dwóch, czy trzech tyg. dojrzewania ,Czy moczysz go w solance ,czy nie .W Zakopanym na krupówkach można kupić świeży bundz -słodki i słony.-to ten smak.Trudności w zrobieniu go nie ma żadnych ,trzeba tylko kupić podpuszczkę i do dzieła! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-375272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serowar Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 14 Listopada 2014 ser korycińsaki to jeden z najlepszych serów regionalnych, można go zrobić samemu lub kupić z domowej produkcji np tutaj http://serowarpodlaski.pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-383321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 15 Listopada 2014 witam!kiepskie foto ale wrzucę swój- z czosnkiem niedźwiedzim To mój drugi ser, pierwszy nie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-383612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 15 Listopada 2014 kiepskie foto ale wrzucę swój- z czosnkiem niedźwiedzim To mój drugi ser, pierwszy nie wyszedł Pokażesz go w przekroju ? jeśli mogę prosić Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-383613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarek Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 18 Listopada 2014 za dwa miesiące go przekroję ,to pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Super smakuje również świeży...Mój trzymałam chyba w nieodpowiednich warunkach [w lodówce] i po dwóch miesiącach zmienił się w suchy wiór... Edytowane 18 Listopada 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam I mi się coś udało wyprodukować ;-) To pierwsza produkcja z 10 l mleka z tzw. wieczornego udoju, odebrana rano od rolnika rano z chłodziarki. Serek po wyjęciu z solanki waży ok 1600 gram. Dojrzewa w lodówce jeszcze nie próbowany. Mam pytanko ile powinien poleżeć żeby był dobry ;-) Ja lubię serki w typie właśnie korycińskiego, oscypka, słone i wyraźnie sprężyste pod zębami. Dodam że w solance poleżał ok 6 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja najczęściej jadam świeży tz po 2 dniach i jest już ok. Wydaje mi się że jest wtedy najsmaczniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam Robię z rozpędu drugi rzut a'la korycina i mam pytanko. Ile dodajecie ziół na 10 l mleka? Chciałbym dodać ziół prowansalskich i nie wiem ile. Interesuje mnie także czy ktoś z was soli skrzep? Tym razem zamierzam posolić skrzep dodać ziół i nie trzymać w solance tylko natrzeć go solą. Będę wdzięczny za porady was ekspertów. pozdrawiam PS. Znalazłem nawet fajne źródełko na mleko z okolic Pruszkowa i autostrady A2. Cena 2 pln/l jak by ktoś był chetny to dam namiar na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 20 Listopada 2014 z tego co ja widziałem: to skrzepu do takiego sera nikt nie soli, a zioła sypie się na oko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 20 Listopada 2014 HI Soli się soli ino nie wyżyma ;-) A tak na poważnie to były takie rozprawy na temat solenia skrzepu i to prosto z Podlasia. Pojawiło się drugie pytanie ;-) Bo zapomniałem właśnie dodać kefiru do mleka co wcześniej czyniłem. Pójdzie bez zakwaszenia? Mleko zbierane w chłodziarce u rolnika z kilku dni. I czy w tym "szczególnym" ;-) przypadku lepiej solić czy nie solić skrzep? A tak na oko tych przypraw to np. Duża łyżka stołowa na skrzep z 10 litrów mleka będzie oki? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) z tego co ja widziałem: to skrzepu do takiego sera nikt nie soli, Ja soliłem zawsze skrzep . Dawałem około 13-15g soli na litr mleka rozpuszczonej w wodzie . Dodawałem do skrzepu w momencie jego podgrzewania . Zioła na tzw oko ale warto je zważyć by było wiadomo ile na przyszłość zapodać . No daj dużą łyżkę . Pozdrawiam Edytowane 20 Listopada 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/20/#findComment-384533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.