Pepuś Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 3 Września 2020 Kilka litrów mleka w środę przywiozłem do domu , to i kilka serów powstało Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-675961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 3 Września 2020 i kilka serów powstało U mnie dzisiaj też Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-675983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 4 Września 2020 U mnie też - z kozieradką......A po takim serze jest wyjątkowo dobra ricotta o posmaku orzechów włoskich.....więc korycinem nie będę się chwalić bo to ser prosty jak budowa cepa.....Ale za to żona machnęła z 1 kg ricotty sernik 4 warstwowy.. W tym mus czekoladowy......Oj dobra jest ........oj pójdzie w dupę ten wypasiony serniczek:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 4 Września 2020 Ale za to żona machnęła z 1 kg ricotty sernik 4 warstwowy dla żony . Sernik Extra Klasa . Perszing a może podam Ci. nr. "mojego" paczko-matu Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 4 Września 2020 Ale za to żona machnęła z 1 kg ricotty sernik 4 warstwowy dla żony . Sernik Extra Klasa . Perszing a może podam Ci. nr. "mojego" paczko-matu hehehhe obawiam się że już dziś po południu będzie tylko słodkim wspomnieniem......bo chętnych jest wielu na testy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 4 Września 2020 Pepuś. Tomku I już siedzę zaśliniony w pracy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 4 Września 2020 Perszing, a może choć przepis Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 4 Września 2020 Perszing, a może choć przepis Żona to sobie znalazła i jak zwykle coś tam pozmieniała......I oczywiście 1 kg mojej ricotta zamiast podanych serów.......https://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_z_musem_z_mlecznej_czekolady/przepis.html?fbclid=IwAR0ECeetdKXPzcE0BD1wTyvjybaXAsVYKdUYk9qKx3SwKr5gFH6EjBf2eo8 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 4 Września 2020 Dzięki za przepis . W przyszłą środę zrobię zajazd na znaną mi oborę . Z 25 l. serwatki chyba uda mi się pozyskać 1 kg.ricotty. Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 4 Września 2020 Kilka litrów mleka w środę przywiozłem do domu , to i kilka serów powstało U mnie dzisiaj też Oj dawno nie robiłam, ale chyba ze względu na wysoką temperaturę .. Ale za to żona machnęła z 1 kg ricotty sernik 4 warstwowy.. W tym mus czekoladowy......Oj dobra jest ........oj pójdzie w dupę ten wypasiony serniczek:) Ale pyszności. Gratulacje dla Żony . Co do reszty, nie ma sobie czego żałować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 4 Września 2020 Dzięki za przepis . W przyszłą środę zrobię zajazd na znaną mi oborę . Z 25 l. serwatki chyba uda mi się pozyskać 1 kg.ricotty.Tak. Mi tyle zwykle wychodzi.... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-676082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gringo Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 8 Listopada 2020 Witam!Jestem już jakiś czas na Forum,z którego korzystałem do tej pory praktycznie tylko jako czytelnik spraw związanych z wędliniarstwem.Teraz dodatkowo oprócz pieczenia chleba na zakwasie,wyrobów swoich wędlin,''czepiłem się ''. wyrobu swojego sera .Właśnie zrobiłem swój pierwszy ser typu Korycińskiego.Zrobiłem go na podstawie filmu z YT, Jak zrobić prawdziwy ser z mleka ze sklepu? W sumie to mi wszystko szło w miarę dobrze i porównywalnie do filmu,aż do momentu zasolenia sera.Pod filmem zostawiłem swój komentarz,licząc na odpowiedź autora.Mam nadzieję,że się doczekam.Problem w tym,że już chciałbym robić ser następny,ale mam sporo pytań i wątpliwości i zwracam się do Was Koleżanki i Koledzy z prośbą o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.Może po prostu ja gdzieś czegoś nie zrozumiałem i stąd ten mój błąd .Aby już nie przedłużać i Was nie nudzić zbytnim gadaniem,zacytuję mój post spod filmu."Witam!Zrobiłem ten mój pierwszy ser dokładnie według tego przepisu.Wszystko szło bardzo dobrze i prawie jak na filmie ,ale do momentu włożenia sera do solanki.Ja nie bardzo lubię słone jedzenie,więc zacząłem lekko '' kombinować" z ilością soli.Zamiast dać 200 gr na litr wody,co by dało około 20 % stężenia dałem na litr 100 gramów soli.,czyli miałem 10 % stężenie.Pokombinowałem tez z czasem solenia,wyjąłem ser po 1,5 godziny.No i ..szok,dla mnie i dla rodziny, ser nie do zjedzenia ,tak był słony!!Aby uratować jakoś ten ser wymoczyłem go ponownie ,ale w czystej wodzie i zrobił się ,jak dla mnie zjadliwy.Następny ser zrobię z minimalną ilością soli i będzie pewno ok,ale problem jest jeszcze inny.Sól oprócz walorów smakowych też jest konserwantem. Czy jak będę chciał taki ser, z taką małą ilością soli dojrzewać,to czy mi się on po prostu z braku odpowiedniej i tak znikomej ilości soli nie zepsuje?Jeśli można to proszę o odpowiedź,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 8 Listopada 2020 Oj kolego kolego. Nie był za słony. Ser po solance albo po soleniu na sucho musi poleżeć. Sól jest na początku w wierzchniej warstwie i jak jesz to ser wydaje się za słony. Po paru dniach sól rozchodzi się po całej masie i już tego efektu nie ma. Solenie bezpieczne Korycina to 2-2.5% soli w stosunku do wagi sera. Dzielone na dwie dawki. Każda dawka na jedną ze stron sera. Solenie na mokro. To lodówka. I solanka 20%. I 10h solankowania na każdy kg sera. I gwarantuje Ci że obydwie metody nie dadzą Ci za słonego sera. Tylko daj mu ze 3 dni odpocząć..... Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 08 lis 2020 - 21:42]I korycin nie bardzo nadaje się do dojrzewania. Mi smakuje świeży. Potem zaczyna być zbyt kwaskowy. Ale to kwestia gustu. Sery twarde soli się 1.5% dawką soli. I jest gitara.... Powtarzalność solenia to prosta sprawa. Wg tego co napisałem. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gringo Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 8 Listopada 2020 Dzięki Kolego za te cenne informacje i porady!Jestem w tym temacie zielony i nie wpadło mi nawet do pustego łba,że po soleniu będę musiał czekać parę dni na spróbowanie tego mojego pierwszego wynalazku.Toż to tortury jakieś chyba są!??Jak piszesz ''Solenie bezpieczne Korycina to 2-2.5% soli w stosunku do wagi sera. Dzielone na dwie dawki. Każda dawka na jedną ze stron sera."Nie denerwuj się ,ale jeszcze zapytam,dla pewności,te 2-2.5% soli w stosunku do wagi sera dotyczy solenia na sucho,tak?Czy są jakieś różnice w smaku lub trwałości sera solonego w solance a na sucho?Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 8 Listopada 2020 Tak. To na sucho. Ja sole czasem tak a czasem na mokro. Zależy jak mi się chce. Nie ma żadnej różnicy. Więcej sole na sucho tak prawdę mówiąc.... Jak sole na sucho to w cedzaku / formie. To mega wygodne. Czasowo też podobnie to wychodzi Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 09 lis 2020 - 00:38]Aaaaaa tortury to dojrzewanie serów twardych min 3 miesiące.... A ala parmezanu ponad 12 miesięcy Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gringo Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 9 Listopada 2020 Fajny ten Twój serek wyszedł! Ja nie mogąc spokojnie spać przez to solenie ,zacząłem drążyć temat poprzez przeglądanie neta i czytanie .Spodobała mi się jedna z metod solenia,a mianowicie solenie w ziarnie, tak opisane"Solenie w zakładach mleczarskich może odbywać się na dwa sposoby: pierwszym z nich jest solenie w ziarnie a drugim solenie w solance. Solenie w ziarnie występuje jeszcze przed nadawaniem kształtu serom, ale już po usunięciu z wanny serwatki. Tego typu solenie stosuje się przy produkcji sera Cheddar natomiast w przypadku innych serów jak Tylżycki, Edamski lub Gouda, sól przeciwdziała wzdęciom serów. ''Wprawdzie nie wiem ,czy można to zastosować do mojego sera,ale jeśli tak to by była prosta metoda,solę ,mieszam ,nie muszę czekać aż to się powoli wysoli i po kłopocie?Chyba,że może znów coś pokręciłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 9 Listopada 2020 A ile tak posolisz żeby było dobrze? Ziarno w serach typu cheddar jest dość mocno osuszone i w miarę łatwo dobrać ilość soli. A tu masz ser nie prasowany, ziarno praktycznie nie dosuszane i większość soli Ci z serwatką wyleci. Chcesz mieć ser dobrze zasolony a patrzysz na metodę w domowym zaciszu najmniej powtarzalną...Ja Ci nie powiem jaką dawkę zastosować by ser był ok. Bo po prostu nie wiem. Raz w życiu tak solilem i ser był niedosolony Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gringo Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 9 Listopada 2020 Dobra,już nie będę filozofował, ,bo się na tym nie znam..Zrobię według Twojej metody na sucho i zobaczę ,jak mi to wyjdzie.Na eksperymenty mam jeszcze czas.Ten Twój ser wygląda na dość duży,ile dni taki serek musi poleżeć po soleniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 9 Listopada 2020 Solenie w ziarnie występuje jeszcze przed nadawaniem kształtu serom, ale już po usunięciu z wanny serwatki. Tego typu solenie stosuje się przy produkcji sera Cheddar natomiast w przypadku innych serów jak Tylżycki, Edamski lub Gouda, sól przeciwdziała wzdęciom serów. '' Wprawdzie nie wiem ,czy można to zastosować do mojego sera,ale jeśli tak to by była prosta metoda,solę ,mieszam ,nie muszę czekać aż to się powoli wysoli i po kłopocie? Sposób solenia nie jest obojętny dla sera.W zasadzie powinien być stosowany wyłącznie powierzchniowo, ponieważ różnica stężeń soli jest rodzajem pompy osuszającej środek sera.Decyduje to o prawidłowym dojrzewaniu serów.Stosuje się solenie w ziarnie w przypadku innych serów jak Tylżycki, Edamski lub Gouda, sól przeciwdziała wzdęciom serów. '' jako koło ratunkowe dla zagrożonych wzdęciami drobionek, aby zupełnie nie zmarnować surowca.Co innego cheddar, którego skrzep jest mielony a później prasowany - odmienna technologia.Pisałam gdzieś o tym obszerniej, jak znajdę to dam link. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 9 Listopada 2020 Dobra,już nie będę filozofował, ,bo się na tym nie znam..Zrobię według Twojej metody na sucho i zobaczę ,jak mi to wyjdzie.Na eksperymenty mam jeszcze czas.Ten Twój ser wygląda na dość duży,ile dni taki serek musi poleżeć po soleniu?3.2 kg. Około 5 dni. Ten był solony na sucho. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 9 Listopada 2020 Temat już był wałkowany TUTAJ,w związku z pomysłem solenia mleka w trakcie zaprawiania podpuszczką.Sery wysalane w drobionce mogą być np. gorzkie, ponieważ w obecności soli rozwijają się inne grupy bakterii, które w warunkach beztlenowych - wewnątrz sera - nie są pożądane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gringo Opublikowano 9 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 9 Listopada 2020 Dziękuję za szybkie wskazówki i pomoc .Jako myśliwy bym powiedział Kolegom Darz Bór!, a czego się życzy Serowarom,bo nie mam pojęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 13 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 13 Listopada 2020 Dużej ilości białego złota Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-683852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekg Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Dzień dobry kilka dni temu popełniłem swój pierwszy ser (prawie) koryciński. Udało mi się to przy ogromnej pomocy EAnny - wielkie dziękuję i chylę czoła wobec wiedzy i doświadczenia Niestety nie dałem rady wytrzymać i dzisiaj rano nastąpiła degustacja (jakieś 32h od wytworzenia ) Efekt jest na załączonych zdjęciach, smakuje wybornie, skrzypi pod zębami, posolony w punkt. Z 20 litrów mleka + 1l zakwasu wyszło 3,40 kg gotowego wyrobu w 3 formach.Mimo, że serki spuchły to dziurek (prawie) nie ma ale mi to nie przeszkadza bo smak jest zacny Miałem problem z grudkami zakwasu (mleko od tego samego gospodarza ukwaszone 3 dni wcześniej), które nie dały się rozmieszać i są widoczne w finalnym produkcie. Jeśli ktoś chciałby poznać szczegóły produkcji to chętnie się podzielę w kolejnym poście.pozdrawiam Edytowane 9 Stycznia 2022 przez przemekg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-743395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Miałem problem z grudkami zakwasu (mleko od tego samego gospodarza ukwaszone 3 dni wcześniej), które nie dały się rozmieszać i są widoczne w finalnym produkcie. Moja mama - rocznik 1915 - robiła to tak: kwaśne mleko rozbiła starannie rogolką/ fyrlokiem/mątewką i powoli dolewała słodkiego mleka ciągle mieszając, aż do uzyskania płynnej konsystencji.Tak rozbity i wstępnie zamącony zakwas wlewała do całości mleka bez szans na jakiekolwiek grudki Ja mam mikser ... Twój ser jest obecnie raczej buncem, przejdzie proces pełnego kwaśnienia a następnie stopniowego zaniku kwasowości.Ale skoro smakuje, to bardzo dobrze.Masz szansę porównania smaków i konsystencji w miarę upływu czasu.Po 3-4 dobach w temp. pokojowej przenieś ser do pomieszczenia o temp. ok. 12 st.C.Odwracaj go raz dziennie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/39/#findComment-743422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.