Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zapobiega wysychaniu, najlepiej smarować na sucha skórkę i potem do worka próżniowego.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477374
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zapobiega wysychaniu, najlepiej smarować na sucha skórkę i potem do worka próżniowego.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

nie mam możliwości pakowania próżniowego, przeczytałem cały wątek 2 razy i wiem że metodą jest przemywanie roztworem soli, żeby skórka była, o oliwie nie było ani słowa (ah było że ser można pokroić w kostkę i zalać oliwą z przyprawami)

dlatego się pytam

Jutro robię kolejny ser, więc wiedza się przyda

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477381
Udostępnij na innych stronach

Mój pierwszy ser,

 

Robiony w sobotę,

czyli juz ma prawie tydzień, aktualnie leży sobie wysmarowany oliwa w lodowce, z tego miejsca chce odrazu podziękować akmisowi za porady:)

A i jest to ser diabelski ;)

 

Nie ma sprawy. Zawsze służę pomocą. W razie pytań i wątpliwości, pisz. :)

 

 

chce odrazu podziękować akmisowi za porady:) A i jest to ser diabelski

 

Hmm.. A powinien być "aksamitny" :D

 

 

Może aksamitny będzie następny. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477388
Udostępnij na innych stronach

Tsosna, metodą prób i błędów dojdziesz do doskonałości :)

dojdę, tylko skoro się tu wałkuje temat przez tyle czasu, w kwestii solenia, przyprawiania, metod, każda inna, to można kombinować.

Z oliwą też mogę kombinować, tylko muszę wiedzieć w jakim celu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477403
Udostępnij na innych stronach

Już mówię. :)

Wcześniej nie zauważyłem. 

Ser, kiedy osiągnie stan suchej skórki, można smarować oliwą/olejem, w celu zapobieżenia obsychaniu dalszemu. :)

 

Jednak muszę Ci powiedzieć, że warto, abyś zainwestował w pakowarkę. Niedroga to jest sprawa, a niewyobrażalnie ułatwia prace przy serze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477409
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niedroga to jest sprawa, a niewyobrażalnie ułatwia prace przy serze.

dokładnie, chociaż ja też jestem początkujący w te klocki...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477413
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser, kiedy osiągnie stan suchej skórki, można smarować oliwą/olejem, w celu zapobieżenia obsychaniu dalszemu.

 

czyli oliwa nie załatwia sprawy tak jak pakowarka, tylko metoda zastępcza?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477414
Udostępnij na innych stronach

To nie ser twardy/żółty, więc jaki jest sens pakować próżniowo? żeby zmasakrować wszystkie dziurki? :facepalm:

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477643
Udostępnij na innych stronach

Zależy kiedy Ci obracanie porządnie. Musisz wyczuć.

 Jakoś tego tekstu nie mogę zrozumiec :facepalm: Kolego nie pisz po pijaku ;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477704
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj, po 8 dniach dojrzewania, rozkroiłem mojego pierwszego Koryciana.

Rozkroiłem bo stwierdziłem, że za bardzo wysechł.

Tak wyglądał w całości

post-40280-0-47764900-1456079259_thumb.jpg

a tak w przekroju

post-40280-0-59356400-1456079365_thumb.jpg

Ser przez dwa dni obciekał w temperaturze pokojowej w durszlaku, obracany co kilka godzin.

W trakcie obracania pękł. Potem przełożyłem go na kratkę i postawiłem na parapecie przy uchylonym oknie. Temperatura w granicach 9 - 16 st, wilgotność 55 - 65%.

Ser jest dosyć suchy i kruszy się ale w smaku jest bardzo dobry.

Może ktoś mi podpowie w jakich warunkach powinien dojrzewać ser żeby nie był taki suchy, mam zamiar dalej robić sery i będę wdzięczny za wszystkie porady.

 

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-478179
Udostępnij na innych stronach

Suchość nie zależy od dojrzewania. Nie ta suchość w środku. Popełniłeś jakieś błędy w procesie produkcyjnym. Opisz jak robiłeś , jaki ilości podpuszczki etc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-478313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.