KamilPe Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Zapobiega wysychaniu, najlepiej smarować na sucha skórkę i potem do worka próżniowego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 19 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zapobiega wysychaniu, najlepiej smarować na sucha skórkę i potem do worka próżniowego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalknie mam możliwości pakowania próżniowego, przeczytałem cały wątek 2 razy i wiem że metodą jest przemywanie roztworem soli, żeby skórka była, o oliwie nie było ani słowa (ah było że ser można pokroić w kostkę i zalać oliwą z przyprawami)dlatego się pytamJutro robię kolejny ser, więc wiedza się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 19 Lutego 2016 Mój pierwszy ser, Robiony w sobotę,czyli juz ma prawie tydzień, aktualnie leży sobie wysmarowany oliwa w lodowce, z tego miejsca chce odrazu podziękować akmisowi za porady:)A i jest to ser diabelski Nie ma sprawy. Zawsze służę pomocą. W razie pytań i wątpliwości, pisz. chce odrazu podziękować akmisowi za porady:) A i jest to ser diabelski Hmm.. A powinien być "aksamitny" Może aksamitny będzie następny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 19 Lutego 2016 Akmis, jak doradzałeś, to wyjaśnij mi proszę tą oliwę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 19 Lutego 2016 Tsosna, metodą prób i błędów dojdziesz do doskonałości Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 19 Lutego 2016 Tsosna, metodą prób i błędów dojdziesz do doskonałości dojdę, tylko skoro się tu wałkuje temat przez tyle czasu, w kwestii solenia, przyprawiania, metod, każda inna, to można kombinować.Z oliwą też mogę kombinować, tylko muszę wiedzieć w jakim celu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 19 Lutego 2016 Już mówię. Wcześniej nie zauważyłem. Ser, kiedy osiągnie stan suchej skórki, można smarować oliwą/olejem, w celu zapobieżenia obsychaniu dalszemu. Jednak muszę Ci powiedzieć, że warto, abyś zainwestował w pakowarkę. Niedroga to jest sprawa, a niewyobrażalnie ułatwia prace przy serze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 19 Lutego 2016 Niedroga to jest sprawa, a niewyobrażalnie ułatwia prace przy serze. dokładnie, chociaż ja też jestem początkujący w te klocki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 19 Lutego 2016 Ser, kiedy osiągnie stan suchej skórki, można smarować oliwą/olejem, w celu zapobieżenia obsychaniu dalszemu. czyli oliwa nie załatwia sprawy tak jak pakowarka, tylko metoda zastępcza? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelelek Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak o pakowarce mowa, to jaki największy ser udało wam się zapakowac?Ja dzisiaj chciałem zrobiony trzy tygodnie temu z 24 l mleka i niestety nie udało się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 20 Lutego 2016 Ok. 2 kg.Potem potrzeba większych worków, albo podgrzewać worki ze sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 20 Lutego 2016 To ja mam pytanie: kiedy, po jakim czasie można ser pakować próżniowo? Albo jak poznać, że już można zapakować? Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) To nie ser twardy/żółty, więc jaki jest sens pakować próżniowo? żeby zmasakrować wszystkie dziurki? Edytowane 20 Lutego 2016 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zależy kiedy Ci obracanie porządnie. Musisz wyczuć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 20 Lutego 2016 Mojego Korycina nie będę pakował, zapytałem tak, na przyszłość. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Zależy kiedy Ci obracanie porządnie. Musisz wyczuć. Jakoś tego tekstu nie mogę zrozumiec Kolego nie pisz po pijaku Edytowane 20 Lutego 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 20 Lutego 2016 Telefon mi płata figle. Zależy kiedy Ci obeschnie porządnie. Musisz wyczuć. * Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 20 Lutego 2016 Swiezynka i tygodniowy;) https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160220/99e3751147bd24a5c98f8f907a01b907.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 20 Lutego 2016 Telefon mi płata figle. Telefonem to się nie tłumacz Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 21 Lutego 2016 Telefon mi płata figle. Telefonem to się nie tłumacz Nowy mam i się uczę obsługi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 21 Lutego 2016 wyłącz słownik w telefonie Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 21 Lutego 2016 wyłącz słownik w telefonieale jak ? Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-477930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 21 Lutego 2016 Dzisiaj, po 8 dniach dojrzewania, rozkroiłem mojego pierwszego Koryciana.Rozkroiłem bo stwierdziłem, że za bardzo wysechł.Tak wyglądał w całościa tak w przekrojuSer przez dwa dni obciekał w temperaturze pokojowej w durszlaku, obracany co kilka godzin.W trakcie obracania pękł. Potem przełożyłem go na kratkę i postawiłem na parapecie przy uchylonym oknie. Temperatura w granicach 9 - 16 st, wilgotność 55 - 65%.Ser jest dosyć suchy i kruszy się ale w smaku jest bardzo dobry.Może ktoś mi podpowie w jakich warunkach powinien dojrzewać ser żeby nie był taki suchy, mam zamiar dalej robić sery i będę wdzięczny za wszystkie porady. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-478179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 22 Lutego 2016 Suchość nie zależy od dojrzewania. Nie ta suchość w środku. Popełniłeś jakieś błędy w procesie produkcyjnym. Opisz jak robiłeś , jaki ilości podpuszczki etc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-478313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dzisiaj, po 8 dniach dojrzewania, rozkroiłem mojego pierwszego Koryciana. A gdzie dziurki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/31/#findComment-478315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.