Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję to drugie rozwiązanie. I niech leży albo na desce albo na macie bambusowej żeby spód miał także "wietrzenie". No frost to porażka. Nowe lodówki tego nie mają. Mają nawet strefy z kontrolowaną wilgotnością. Robię wielki remont kuchni w czerwcu i właśnie taką mam zamiar kupić dla serów i wędlin. Cheesmart też jest spoko - ale ten duży jest drogi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474895
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 974
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To nic złego-nie ma się czym przejmować.

Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach.

 

 

super :):)

pod koniec lutego będzie testowanie - te dwa serki to nasz pierwszy wyrób.

Nie sądzę żeby trzeba było je pakować do pudełek bo wtedy wilgotność bardzo się zwiększa,

a im chyba tak nie trzeba,

dopiero niedawno przestały "moczyć"  ręcznik papierowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474901
Udostępnij na innych stronach

W pewnym momencie zaczynają być zwarte , twardsze etc. I wtedy może już zacząć skórka pękać. I dopiero można pakować próżniowo, zwiększać wilgotność etc.

W lecie dzieje się to szybciej a zimą wolniej - wiadomo wilgotność i temperatura.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474902
Udostępnij na innych stronach

o taka lodówka (w opisie jest no frost w zamrażalce a nie chłodziarce, ale może się mylę)

http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/szczegoly_produktu.htm?product=SJPT690RS&cat=220

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474905
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475134
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.

tutaj jest tak:

post-46258-0-58460000-1455261070_thumb.jpg

 

 

ale może już lepiej nie zaśmiecajmy tematu serka moją lodówką :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475240
Udostępnij na innych stronach

Proszę o radę Robiłam wielokrotnie ser korycinski -wychodził dobrze.  Ostatnio już po nasoleniu i ocieknięciu po  paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].Zmieniłam mleko, wygotowałam wszystkie naczynia i serwetki, zmieniłam sposób  zakwaszaniaI- ciągle rożowieje.Nie zmieniłam tylko podpuszczki. Czyżby u mnie w mieszkanie zagościły jakieś niepotrzebne mikroby ?Prosze o opinie, co moę zrobić Ps. Smakuje normalnie.Pozdrawiam Lilka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475412
Udostępnij na innych stronach

Witam, jestem świeżakiem i jutro zabieram sie za robienie sera korycinskiego, i mam takie pytanie co do podpuszczki, jest ona z kroplomierzem i nie wiem czy mam ja rozpuszczać w 50 ml letniej wody czy mogę ja bezpośrednio podać do mleka w ilości opisanej na opakowaniu?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475451
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie zrobiłem próbę. Wszystko obliczyłem wg wzoru.

Wyszło mi 2,4 ml podpuszczki na 10 l.

Teraz czekam na skrzep. Zobaczymy czy dobrze policzyłem.

To mój pierwszy ser.

Proszę trzymać kciuki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475507
Udostępnij na innych stronach

Krojenie skrzepu po 50 minutach.

Czekam dalej.

A gdzie zdjęcie skrzepu?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475520
Udostępnij na innych stronach

Ja juz raz obróciłem i czekam 2 godziny na powtórkę ;D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160213/fce5ef16e44c6adbafce813ee164f006.jpg

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475543
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy zakwasić podgrzaną do 75-92 stopni (zależy kto co podaje) serwatkę i czekać na wydzielenie się skrzepu. Zakwasić można octem, kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny. Dawno temu kwaszono sokiem z niedojrzałych zielonych winogron.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475564
Udostępnij na innych stronach

Chyba dzisiaj był dzień Koryciński na forum. Ja również wykonałem dzisiaj swojego pierwszego Korycina. Ponieważ mleko (5 l) było z lodówki podgrzałem je do około 32 st. i dodałem 50 ml zsiadłego mleka (sklepowe), odczekałem 30 min. i dodałem 1 g chlorku wapnia, zamieszałem i dałem 12 kropli podpuszczki mikrobiologicznej, mieszałem 1 minutę.

Po 40 minutach miałem taki skrzep

post-40280-0-90403700-1455388926_thumb.jpg

Skrzep przełożyłem na sito i przewracam co godzinę.

W tej chwili ser wygląda tak

post-40280-0-23663600-1455389208_thumb.jpg

Jutro pójdzie do solanki.

Pozostałą serwatkę podgrzałem do 93 st. i zakwasiłem 2 gr kwasku cytrynowego, teraz się chłodzi, jutro zobaczymy ile wyszło Rikotty.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475615
Udostępnij na innych stronach

Kurcze -człowiek cały czas się uczy ...Ja do tej pory wieczorem robiłam ser i rano do solanki...i dziur jak na lekarstwo...

W poniedziałek lecę na targ po mleko i próbuje odczekać z tym serkiem .

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475691
Udostępnij na innych stronach

To samo u mnie nie ma dziur bo jestem za szybki bill.

Jeszcze jedna ciekawostka ; ja robie sery korzystajac z podpuszczki i

mam wydajnosc z 10 litrow  1-1,10 kg sera .Natomiast zona robi twarog

tradycyjnie tzn czekajac az mleko samoczynnie skisnie i wydzieli sie skrzep

a jej wydajnosc z 5 litrow  1,1-1,15 kg.

Zaznaczam ze mleko kupujemy teo samego gatunku pasteryzowane w

niskiej temperaturze.

Pozdrawiam - i zycze duzych dziur w Korycinie.

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475700
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.