Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 11 Lutego 2016 Proponuję to drugie rozwiązanie. I niech leży albo na desce albo na macie bambusowej żeby spód miał także "wietrzenie". No frost to porażka. Nowe lodówki tego nie mają. Mają nawet strefy z kontrolowaną wilgotnością. Robię wielki remont kuchni w czerwcu i właśnie taką mam zamiar kupić dla serów i wędlin. Cheesmart też jest spoko - ale ten duży jest drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 11 Lutego 2016 To nic złego-nie ma się czym przejmować.Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach. super :)pod koniec lutego będzie testowanie - te dwa serki to nasz pierwszy wyrób.Nie sądzę żeby trzeba było je pakować do pudełek bo wtedy wilgotność bardzo się zwiększa,a im chyba tak nie trzeba,dopiero niedawno przestały "moczyć" ręcznik papierowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 11 Lutego 2016 W pewnym momencie zaczynają być zwarte , twardsze etc. I wtedy może już zacząć skórka pękać. I dopiero można pakować próżniowo, zwiększać wilgotność etc.W lecie dzieje się to szybciej a zimą wolniej - wiadomo wilgotność i temperatura. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 11 Lutego 2016 o taka lodówka (w opisie jest no frost w zamrażalce a nie chłodziarce, ale może się mylę)http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/szczegoly_produktu.htm?product=SJPT690RS&cat=220 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 11 Lutego 2016 Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 12 Lutego 2016 Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.tutaj jest tak: ale może już lepiej nie zaśmiecajmy tematu serka moją lodówką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lilka Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 12 Lutego 2016 Proszę o radę Robiłam wielokrotnie ser korycinski -wychodził dobrze. Ostatnio już po nasoleniu i ocieknięciu po paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].Zmieniłam mleko, wygotowałam wszystkie naczynia i serwetki, zmieniłam sposób zakwaszaniaI- ciągle rożowieje.Nie zmieniłam tylko podpuszczki. Czyżby u mnie w mieszkanie zagościły jakieś niepotrzebne mikroby ?Prosze o opinie, co moę zrobić Ps. Smakuje normalnie.Pozdrawiam Lilka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Witam, jestem świeżakiem i jutro zabieram sie za robienie sera korycinskiego, i mam takie pytanie co do podpuszczki, jest ona z kroplomierzem i nie wiem czy mam ja rozpuszczać w 50 ml letniej wody czy mogę ja bezpośrednio podać do mleka w ilości opisanej na opakowaniu? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 12 Lutego 2016 Jak wysłane z 'iphone' to pewnie jest jakaś apka do dozowania, a tak poważnie to proponuję zrobić próbę podpuszczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dokładnie bez próby podpuszczki nici. Sam się przekonałem, że warto ją zrobić. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 13 Lutego 2016 A ja właśnie zrobiłem próbę. Wszystko obliczyłem wg wzoru.Wyszło mi 2,4 ml podpuszczki na 10 l.Teraz czekam na skrzep. Zobaczymy czy dobrze policzyłem.To mój pierwszy ser.Proszę trzymać kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 13 Lutego 2016 Krojenie skrzepu po 50 minutach.Czekam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 13 Lutego 2016 Krojenie skrzepu po 50 minutach.Czekam dalej.A gdzie zdjęcie skrzepu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 13 Lutego 2016 no tak, stresa mam to zapomniałemto 20 minut po cięciu skrzepa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Ja juz raz obróciłem i czekam 2 godziny na powtórkę ;D https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160213/fce5ef16e44c6adbafce813ee164f006.jpg Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Edytowane 13 Lutego 2016 przez KamilPe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 13 Lutego 2016 skrzep odcieka, czas na ricotte Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilPe Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jak robisz ricotte ? Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 13 Lutego 2016 https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search§ion=search&do=search&fromsearch=1 O tym jest mnóstwo informacyj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 13 Lutego 2016 Wystarczy zakwasić podgrzaną do 75-92 stopni (zależy kto co podaje) serwatkę i czekać na wydzielenie się skrzepu. Zakwasić można octem, kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny. Dawno temu kwaszono sokiem z niedojrzałych zielonych winogron. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 13 Lutego 2016 Chyba dzisiaj był dzień Koryciński na forum. Ja również wykonałem dzisiaj swojego pierwszego Korycina. Ponieważ mleko (5 l) było z lodówki podgrzałem je do około 32 st. i dodałem 50 ml zsiadłego mleka (sklepowe), odczekałem 30 min. i dodałem 1 g chlorku wapnia, zamieszałem i dałem 12 kropli podpuszczki mikrobiologicznej, mieszałem 1 minutę.Po 40 minutach miałem taki skrzepSkrzep przełożyłem na sito i przewracam co godzinę.W tej chwili ser wygląda takJutro pójdzie do solanki.Pozostałą serwatkę podgrzałem do 93 st. i zakwasiłem 2 gr kwasku cytrynowego, teraz się chłodzi, jutro zobaczymy ile wyszło Rikotty. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jutro do solanki to za wcześnie nie będzie dziur, min. 2 dni w temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki Tier, zaczekam z soleniem 2 - 3 dni. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 13 Lutego 2016 Kurcze -człowiek cały czas się uczy ...Ja do tej pory wieczorem robiłam ser i rano do solanki...i dziur jak na lekarstwo...W poniedziałek lecę na targ po mleko i próbuje odczekać z tym serkiem . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 13 Lutego 2016 To samo u mnie nie ma dziur bo jestem za szybki bill.Jeszcze jedna ciekawostka ; ja robie sery korzystajac z podpuszczki imam wydajnosc z 10 litrow 1-1,10 kg sera .Natomiast zona robi twarogtradycyjnie tzn czekajac az mleko samoczynnie skisnie i wydzieli sie skrzepa jej wydajnosc z 5 litrow 1,1-1,15 kg.Zaznaczam ze mleko kupujemy teo samego gatunku pasteryzowane wniskiej temperaturze.Pozdrawiam - i zycze duzych dziur w Korycinie.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 13 Lutego 2016 Tylko,ze to są dwa różne sery...W tym pierwszym można jeszcze zrobić ricottę . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.