Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro będę wędził szyneczki, kabanosy i szynkową.

W związku z tym, że będę miał dość napięty harmonogram

zacząłem się zastanawiać czy można nabić kabanosy i napełnić osłonkę

szynkowej dzisiaj i przetrzymać do jutra w lodówce ?

Czy jest jakaś różnica jeśli zapeklowane i przyprawione mięso

stoi w lodówce w pojemniku i jest napychane do osłonek dwie, trzy godziny

przed wędzeniem, a sytuacją gdy napełnię osłonki dziś i do jutra

przetrzymam wyroby w lodówce ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/
Udostępnij na innych stronach

Osadzanie bo tak to się nazywa można przeprowadzić w temp. pokojowej w czasie ok.2-3 h jak również w temperaturze 4-6°C przez 12 h.Ja polecam to drugie bo oprócz osadzania batony trochę się wstępnie obsuszą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113866
Udostępnij na innych stronach

czy można nabić kabanosy i napełnić osłonkę

szynkowej dzisiaj i przetrzymać do jutra w lodówce ?

Jak najbardziej. Zwróć jednak uwagę na fakt, że po wyciągnięciu z lodówki na zimnej powierzchni będzie się osadzała rosa. Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscu, aby wędliny spokojnie doszły do temperatury otoczenia. Szczególnie dłuższego czasu będą wymagały kiełbasy o dużych przekrojach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113869
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscu, aby wędliny spokojnie doszły do temperatury otoczenia.

Dobrze by było ,ale gdy czas goni to ja wkładam prosto z lodówki do dobrze rozgerzanej i otwartej od góry wędzarni i nic jak do tej pory się nie stało.Rosa się nie pojawia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113870
Udostępnij na innych stronach

Rosa się nie pojawia.

:question: :question: :question:

Czyżby prawa fizyki uległy zawieszeniu?

Zgadzam się, że rosa nie pojawi się w zimie, kiedy wilgotność bezwzględna jest bardzo niska. Ale teraz :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113871
Udostępnij na innych stronach

Prawa fizyki są nie do obalenia,ale ostatnio je poddałem próbie z braku czasu i kiełbaska wyszła super.Dobrze rozgrzana wędzarnia ,nie przykryta i się uda .Oczywiście ,że zgadzam się w całej rozciągłości ,że powinny batony wyrównać temperaturę ,ale jak napisałem wyżej można i tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113873
Udostępnij na innych stronach

po wyciągnięciu z lodówki na zimnej powierzchni będzie się osadzała rosa. Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscu

Bardzo ważna uwaga, o tym nie pomyślałem.

Dziękuję wszystkim :clap: i idę napełniać jelita baranie, szynkowa już ubrana :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113876
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Przy otwartej całkowicie wędzarni od góry może się zdarzyć, że rosa nie będzie widoczna. Samo rozgrzanie wędzarni eliminuje wilgoć z konstrukcji, jednak powstaje para wodna w skutek spalania drewna i oczywiście zawarta w powietrzu. Czasami takie zjawisko wystąpi jeżeli wilgotność powietrza jest mała i przewiew jest duży. Jednak niezależnie od sytuacji zawsze pojawią się skropliny na różnicy temperatur. Przykładowo na okrętach poniżej linii wodnej, żeby nie występowało zjawisko skroplin, okleja się workami jutowymi na wikol, lub stosuje się pianki poliuretanowe. Czasami jest takie jelito, że pomimo dużej różnicy temperatur i wilgoci skropliny nie występują. Jednak praw fizyki nie można obalić wędzonką.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113878
Udostępnij na innych stronach

Jednak praw fizyki nie można obalić wędzonką.

Przecież ja się z tym zgadzam.Napisałem tylko jak ostatnio z braku czasu wędziłem kiełbasę i się udało.Może rzeczywiście trafiło się takie jelito.Generalnie tak nie robię i staram się poczekać do wyrównania temperatur.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113880
Udostępnij na innych stronach

Osadzanie to między innymi uformowanie się farszu w batonach. a wiec batony wisieć powinni .ewentualnie, kiełbasy grube stać w lodówce . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113881
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, I wiszą w zależności od warunków, raz w lodówce i zimą w pomieszczeniu. Wszystko uzależnione od temperatury. Osobiście utrzymuję w granicy 4 do 7 st. Podobnie jest z soleniem ryb. Przy rybach nie używa się peklosoli lub saletry i cukru. Przepisy do ryb z zimy, nie można stosować latem. Solenie ryb jest ścisłe uzależnione od czasu i temperatury - przy tym samym stężeniu solanki. Mięsa i peklowanie to odrębny temat i inne problemy. Całkowicie się zgadzam, że można peklować w jelitach i osłonkach. Czy batony mają stać, czy leżeć, czy też mają być pochylone? rzecz własnego gustu. Wieszam na kije wędzarnicze bo mam jak przechować i potem osuszone wędzić. Na nie zrozumiane zagadnienia, o odpowiedz należy pytać się w instytucie "Łomonosowa" jak jest lepiej leżeć, czy stać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113885
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.