roj61 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Jutro będę wędził szyneczki, kabanosy i szynkową.W związku z tym, że będę miał dość napięty harmonogramzacząłem się zastanawiać czy można nabić kabanosy i napełnić osłonkęszynkowej dzisiaj i przetrzymać do jutra w lodówce ?Czy jest jakaś różnica jeśli zapeklowane i przyprawione mięsostoi w lodówce w pojemniku i jest napychane do osłonek dwie, trzy godzinyprzed wędzeniem, a sytuacją gdy napełnię osłonki dziś i do jutra przetrzymam wyroby w lodówce ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Ja nabijam dzień wcześniej i nie widzę różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Osadzanie bo tak to się nazywa można przeprowadzić w temp. pokojowej w czasie ok.2-3 h jak również w temperaturze 4-6°C przez 12 h.Ja polecam to drugie bo oprócz osadzania batony trochę się wstępnie obsuszą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Czerwca 2010 czy można nabić kabanosy i napełnić osłonkę szynkowej dzisiaj i przetrzymać do jutra w lodówce ?Jak najbardziej. Zwróć jednak uwagę na fakt, że po wyciągnięciu z lodówki na zimnej powierzchni będzie się osadzała rosa. Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscu, aby wędliny spokojnie doszły do temperatury otoczenia. Szczególnie dłuższego czasu będą wymagały kiełbasy o dużych przekrojach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscu, aby wędliny spokojnie doszły do temperatury otoczenia. Dobrze by było ,ale gdy czas goni to ja wkładam prosto z lodówki do dobrze rozgerzanej i otwartej od góry wędzarni i nic jak do tej pory się nie stało.Rosa się nie pojawia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Rosa się nie pojawia. :question: :question: :question: Czyżby prawa fizyki uległy zawieszeniu? Zgadzam się, że rosa nie pojawi się w zimie, kiedy wilgotność bezwzględna jest bardzo niska. Ale teraz :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Prawa fizyki są nie do obalenia,ale ostatnio je poddałem próbie z braku czasu i kiełbaska wyszła super.Dobrze rozgrzana wędzarnia ,nie przykryta i się uda .Oczywiście ,że zgadzam się w całej rozciągłości ,że powinny batony wyrównać temperaturę ,ale jak napisałem wyżej można i tak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Czerwca 2010 po wyciągnięciu z lodówki na zimnej powierzchni będzie się osadzała rosa. Wyciągnij je wcześniej i rozwieś na kijach w przewiewnym miejscuBardzo ważna uwaga, o tym nie pomyślałem. Dziękuję wszystkim :clap: i idę napełniać jelita baranie, szynkowa już ubrana :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Czerwca 2010 arkadiusz, Przy otwartej całkowicie wędzarni od góry może się zdarzyć, że rosa nie będzie widoczna. Samo rozgrzanie wędzarni eliminuje wilgoć z konstrukcji, jednak powstaje para wodna w skutek spalania drewna i oczywiście zawarta w powietrzu. Czasami takie zjawisko wystąpi jeżeli wilgotność powietrza jest mała i przewiew jest duży. Jednak niezależnie od sytuacji zawsze pojawią się skropliny na różnicy temperatur. Przykładowo na okrętach poniżej linii wodnej, żeby nie występowało zjawisko skroplin, okleja się workami jutowymi na wikol, lub stosuje się pianki poliuretanowe. Czasami jest takie jelito, że pomimo dużej różnicy temperatur i wilgoci skropliny nie występują. Jednak praw fizyki nie można obalić wędzonką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Jednak praw fizyki nie można obalić wędzonką. Przecież ja się z tym zgadzam.Napisałem tylko jak ostatnio z braku czasu wędziłem kiełbasę i się udało.Może rzeczywiście trafiło się takie jelito.Generalnie tak nie robię i staram się poczekać do wyrównania temperatur. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Czerwca 2010 Osadzanie to między innymi uformowanie się farszu w batonach. a wiec batony wisieć powinni .ewentualnie, kiełbasy grube stać w lodówce . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Czerwca 2010 DZIADEK, I wiszą w zależności od warunków, raz w lodówce i zimą w pomieszczeniu. Wszystko uzależnione od temperatury. Osobiście utrzymuję w granicy 4 do 7 st. Podobnie jest z soleniem ryb. Przy rybach nie używa się peklosoli lub saletry i cukru. Przepisy do ryb z zimy, nie można stosować latem. Solenie ryb jest ścisłe uzależnione od czasu i temperatury - przy tym samym stężeniu solanki. Mięsa i peklowanie to odrębny temat i inne problemy. Całkowicie się zgadzam, że można peklować w jelitach i osłonkach. Czy batony mają stać, czy leżeć, czy też mają być pochylone? rzecz własnego gustu. Wieszam na kije wędzarnicze bo mam jak przechować i potem osuszone wędzić. Na nie zrozumiane zagadnienia, o odpowiedz należy pytać się w instytucie "Łomonosowa" jak jest lepiej leżeć, czy stać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4205-wcze%C5%9Bniejsze-nape%C5%82nianie-jelit-i-os%C5%82onek/#findComment-113885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.