Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając internet można wiele się nauczyć i tak na jednym szacownym forum uświadomiono mnie że mamy łopatkę ścięgnistą i łopatkę nieścięgnistą .Poprosił bym o wyjaśnienie co to jest. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, Może tak zostało napisane z rozpędu. Często w opisach czytam "większa połowa" lub " mniejsza połowa" Połowa to zawsze polowa. Powinno być większa lub mniejsza cześć. Zapewne co innego było na myśli. A może autor nie ma pojęcia co to jest ścięgniste!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-113911
Udostępnij na innych stronach

Nie spotkałem sie z takim nazewnictwem ale podejrzewam ze chodzi tu o rodzaje mięśni z łopatki. Równie dobrze może być łopatka chuda i tłusta, jasna i ciemna,żylasta i nieżylasta.... Tak wiec To tylko niefachowe określenia stosowane przede wszystkim przez wybrednych klientów ,szukających miodu w d.... ,w marketach i nie tylko.;
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-113931
Udostępnij na innych stronach

na jednym szacownym forum uświadomiono mnie że mamy łopatkę ścięgnistą i łopatkę nieścięgnistą

Jak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-114010
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś kamieniami na szkołę rzuca to tak klasyfikuje mięso :sad:

Zastanawiam się, co by było bardziej denerwujące? :grin:

 

Praktyki opisywane w tym temacie,

czy nadmierna skrupulatność,

przejawiająca się w szczegółowym nazewnictwie łacińskim? :grin:

 

Prawda jest taka, ze powoli nazewnictwo się zmienia.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-114130
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke, na to sprzedawca pokazał mi różne mięśnie z rozbioru nogi i kazał wybierać ja mu na to że się nie znam , to wtedy poprosił swego ojca o pomoc (ojciec na zapleczu przeprowadzał rozbiór półtuszy).

Po usłyszeniu zamówienia, popatrzał na mnie jak na wariata i powiedział że pracuje w mięsie od 1962r ale o czymś takim nie słyszał, on wie że mięśnie szynki to zrazowe górne , zrazowe dolne, ligawka , orzeszek.

Wybrałem zrazowe dolne, ale nie wiem cz o to mi chodziło.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-116734
Udostępnij na innych stronach

Chciałem kiedyś na ryneczku kupić mięsień półbłoniasty na szyneczke

Należało poprosiś, o "zrazową górną".

Wybrałem zrazowe dolne

Kupiłeś mięsień dwugłowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-116738
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem

jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-118073
Udostępnij na innych stronach

a ja sie spotkałem z Takim nazewnictwem

jedynka ciemna i jedynka jasna używał takich nazw główny technolog w jednym z zakładów mięsnych . Ta jedynka w zależności od rodzaju była rożnie wykorzystywana. Czy to ,,nowe nazwy??

Nie nowe nazwy. Dawniej przy produkcji "naszego hitu eksportowego"-polish ham, właśnie w ten sposób selekcjonowano mięśnie, na ciemne i jasne.

Widocznie coś pozostało technologowi z nauki oraz przeznaczenia na odpowiednie gatunki wyrobów.

Więcej http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=60

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-118097
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-120078
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy ktoś się z tym spotkał,ale widzialam w mięsnym 'wędlinę' pod nazwą ''Ogonówka drobiowa'' :shock: ciekawe kto to wymyślił :lol:

 

hahaha dobre :wink:

 

ja spotkałem się z "żeberka po diabelsku z kurczaka" :devil: brzmi to trochę jak ktoś kiedyś w barze poprosił " orandzius ...jabłkowy" :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4206-nowe-nazwy/#findComment-120079
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.