Skocz do zawartości

Kochani - robimy wyroby Świąteczne !!!!


Rekomendowane odpowiedzi

A oto Dzieła Wybrane , coby świąteczne potrawy nie blokowały przełyku.

Wszystko własnej roboty.

I nie chodzi tutaj o ilość ale o różnorodność.

 

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64843
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

 

.Szyneczka to coś mi się wydaje że ze "starszej pani"

Nie ze "starszej " tylko umięśnionej :lol:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64849
Udostępnij na innych stronach

W tym roku, wykonałem wyroby pieczone tj. polędwica wieprzowa, boczek, kurczak faszerowany i boczek faszerowany. Natomiast syn wykonał palcówkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64855
Udostępnij na innych stronach

Maad piszesz że twoja produkcja skromna , ale jak ładnie powiązana .

się chodziło do szkółki to się umie ;)

 

(SDM oczywiście)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64866
Udostępnij na innych stronach

Moja znajoma jabłoń znów dziś wydała wiosenne "owoce" :wink:

 

 

Po pięciu godzinach "owoce" wyglądały tak:

 

 

 

 

 

W tak zwanym międzyczasie zrobiłem sobie ze starej ościeżnicy wieszak na wyroby. Zupełnie dobrze spełnia swoje zadanie :wink:

 

Pozdrawiam świątecznie.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64873
Udostępnij na innych stronach

Te wyroby wyglądają jakby dojrzały, nabrały koloru

wena, to sprawka światła. Rano, około 11 było jeszcze mgliście i bez słońca. Po południu wyjrzało słoneczko i zrobiło sie zupełnie przyjemnie, chociaż dość wietrznie! Poza tym balans bieli w komórce to... balans bieli w komórce :devil:

 

Andyandy, kiedy ja się tak nauczę sznurować! Dziś próbowałem, ale jakoś nie wychodzi i dłonie bolą :cry:

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64887
Udostępnij na innych stronach

Część moich wyrobów świątecznych - w tym takie jak - szyneczka z piersi indyka a raczej polędwica , mortadelka domowa, serdelki . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64892
Udostępnij na innych stronach

Radzio! Mam budowę domku i rączki pokaleczone więc to jest tak na luzie, żeby nie wypadło. Sznurowanie jest bardzo proste, a uczyłem się właśnie z tej stronki bo zawsze wieszałem na hakach. Sznurowanie dodaje uroku i teraz używam czerwonego koloru. Miałem ponad 40 wędzonek, a schab był na końcu więc już to wiązanie to nie to. Posiadam około 70 metrów siatki, ale nie używam, bo wygląda szablonowo i uważam, że są straty podczas wędzenia zbyt duże na mięsku nie napchanym fosforanami. Sznurek dodaje piękno wyrobom i jest miłym wspomnieniem dawnych lat.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64895
Udostępnij na innych stronach

Sznurek dodaje piękno wyrobom i jest miłym wspomnieniem dawnych lat.

I dlatego moje następne produkcje będą wiązane! Trudno, niech mi łapska odpadną :devil:

Andyandy, widzę, że cenisz wygląd swoich wyrobów. Tak trzymaj, "oczy też się muszą najeść".

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64899
Udostępnij na innych stronach

Radzio! mokre rączki i sól powoduje, że szybko uszkodzisz skórę. Pamiętaj żeby napinać lekko i nacisk sznurka rozłożyć na całą "dłoń" i stale zmieniaj miejsce na dłoni podczas napinania sznurka. Dobrze jest wiązać w rękawicach płucienno-gumowych - nowych, jeżeli masz więcej do wiązania. Szybko się nauczysz i potem już bez problemu wiazanie będzie wychodzić. Ja zawsze staram się wiązać mokrym sznurkirm lepiej trzyma wiazanie, ale nie moczę sznurka specjalnie. Podczas wiązania sam nabiera solanki. Szpulę ze sznurkiem wieszam dwa metry dalej na wieszaku do wędzonek lub statywie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-64902
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam

Może trochę za późno, ale u mnie drugi tydzień świąt :grin: , czyli jestem w trakcie.

 

Udko wieprzowe wg. przepisu z kursu SDM:

 

 

 

Zylc wg. przepisu z kursu SDM:

 

 

Kiełbasa krakowska podsuszana:

 

Wędzonka duńska

 

Kiełbasa świąteczna wg. własnego pomysłu podsuszana

 

Kurs w Szkole Domowego Masarstwa przydał sie bardzo.

 

Wszystkiego dobrego w nowym roku i udanego Sylwestra.

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-94086
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby bejot , powiedz proszę ile czasu podsuszałeś Kiełbasę Krakowską?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-94177
Udostępnij na innych stronach

Udko wieprzowe wg. przepisu z kursu SDM:

No,no Robercie piękne udko gratuluję, ja mam zamiar przygotować takie na Wielkanoc, pozdrawiam i również życzę wszystkiego naj, naj-lepszego na Nowy Rok.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-94188
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim.

 

iękne wyroby bejot , powiedz proszę ile czasu podsuszałeś Kiełbasę Krakowską?

Podsuszanie krakowskiej trwało 7 dni w temp 12 stopni i wilgotności 40%.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-94511
Udostępnij na innych stronach

Piękne wyroby -gratuluję ale co to jest

Udko wieprzowe wg. przepisu z kursu SDM:

A może to szynka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/7/#findComment-94515
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.