Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej prawidłowa nazwa . Kłaniają się Przepisy Wewnętrzne nr 16 i 21. gdzie występują nazwy. Szynka przednia b/k gotowana lub wędzona sznurowana i szynka tylna . Są to stare nazwy tak jak -wątroba lekka i ciężka . Ale idąc tym tropem ,to czy będzie błąd jak osznuruję polędwicę i nazwę ją szynka z polędwicy lub karczek nazwę szynka z karkówki . To są takie niuanse z nazewnictwem. Pozdrawiam

Dzięki bardzo za wyjaśnienie .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125005
Udostępnij na innych stronach

Dodam ,że dla mnie najlepsza jest właśnie szynka zrobiona z łopatki.Mięso jest przerastałe i jest bardziej kleiste i soczyste od szynki tylnej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125008
Udostępnij na innych stronach

szynka zrobiona z łopatki

:rolleyes:

przecież to jest łopatka pieczona

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125009
Udostępnij na innych stronach

Dodam ,że dla mnie najlepsza jest właśnie szynka zrobiona z łopatki

Co do wyrobów pieczonych peklowanych na mokro to piekłem boczek zwykły i rolowany, łopatkę, szynkę, karczek i każde z nich było smaczniaste :thumbsup: , nie piekłem jeszcze tylko golonki i schabu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125010
Udostępnij na innych stronach

szynka zrobiona z łopatki

 

 

przecież to jest łopatka pieczona

Dokładniej szynka z łopatki pieczona

Łopatka pieczona moim zdaniem to by była jakby nie była sznurowana i nie peklowana, mylimy nazwy wędliniarskie z garmażeryjnymi i kuchnią. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125013
Udostępnij na innych stronach

to by była jakby nie była sznurowana i nie peklowana

takim razie baleron to też szynka :rolleyes:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125017
Udostępnij na innych stronach

W produkcji wędzonek mamy nazwy z rozbioru zasadniczego na elementy zasadnicze .Są trzy wyjątki a może cztery gdy dodamy wołowinę że nazwy są inne .

i tak .

Schab wp. po wykrojeniu mięśnia najdłuższego grzbietu nazwany jest polędwicą i dalej po peklowaniu i obróbce termicznej mamy polędwicę wędz. sopocką itd. W handlu schab po wytrybowaniu staje się schabem bez kości, ale po wędzeniu już nie nazywają jego schabem wędzonym z wiadomych przyczyn . bo musieli by nazwać jego schabem wędzonym bez kości

Karkówka wp po wytrybowaniu i przeznaczeniu na wędzonki staje się karczkiem i po procesie produkcyjnym nazywa się baleronem.

O łopatce pisałem po procesie produkcyjnym na wędzonki jest nazwana szynka z łopatki. teraz praktycznie nie robiona ale z jej mięśnia trójgłowego robi się ogonówkę parzoną - też paradoks nazwa podchwytliwa a to tylko dlatego że prawdziwa ogonówka jest tylko wędzona . Z wołowiny gdzie przy rozbiorze na elementy nie występuje szynka tylko udziec robi się szynkę wołową a nie udźcową. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125022
Udostępnij na innych stronach

I wszystko jasne ..

nic odjąć, nic dodać

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125025
Udostępnij na innych stronach

nic odjąć, nic dodać

:grin:

No i widzisz Darino ile to my musimy się jeszcze uczyć :rolleyes: a do szkoły pod górkę :grin: :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125026
Udostępnij na innych stronach

a do szkoły pod górkę

Tobie drogi Zbóju na "szynkach" łatwiej

:lol:

Ja nie jestem z rzemiosła rzeźniczego.

Moja profesia to mieszanie tzn rozwój gumy na uszczelki samochodowe

chyba każdy ma lub miał uszczelki w swoich samochodach

MB, VW, BMW i wiele innych

pochodzące z naszej firmy

:cool:

dlatego

ciężko jest pokumać że schab bk staje się polędwicą dla mnie wieprzowina ma jedyną polędwicę i to jest polędwiczka a wołowina ma polędwicę no i konina też.

Nazywnictwo z czasów PRL już takie było i dlatego możemy to akceptować

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125028
Udostępnij na innych stronach

Tobie drogi Zbóju na "szynkach" łatwiej

:lol:

Wcale nie tak łatwiej, też mam do szkoły pod górkę :grin:

 

Ale jest Dziadek co to zawsze pomoże i nie trzeba się tyle aż tyle uczyć :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125029
Udostępnij na innych stronach

Na margarynę mówią masło i też musi być ok.

Nazywnictwo z czasów PRL już takie było i dlatego możemy to akceptować

Czasy się zmieniły , a nazewnictwo nie. :shock:

Może robienie szynki z łopatki było podyktowane tamtymi czasami - przepisami - komuną ?

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125031
Udostępnij na innych stronach

Dziadek to jednak jest guru w tej dziedzinie, tak dokładnie wszystko wyjasnił, że prawde powiedziwszy człowiek robi rózne wyroby nie wnikając głębiej z jakiej części świnki to jest. Dla mnie te nazwy trójgłowe nic nie mówią. Ale teraz widzę że jednak warto o tym poczytać głębiej i podszkolić się w tej dziedzinie.

Z łopatki robimy częściej z dwóch powodów, wolimy wędliny przerośnięte tłuszczykiem i kleiste, a po drugie znacznie częściej kupujemy po promocyjnej cenie łopatkę, którą w części przeznaczamy na wędzonki a resztę wykorzystujemy do różnych dań obiadowych.

 

 

Warto czytać i wzorować sie na doświadczeniu innych , mądrzejszych w tej dziedzinie. Nasza pierwsza kiełbasę robiliśmy z przepisu Dziadka i wyszła super. Niestety nie mamy zdjęć po uwędzeniu i w przekroju, ale nastepnym razem uwiecznimy to na zdjęciach.

Własnie teraz córka jedząc śniadanie mówi czy mogą być jeszcze lepsze szyneczki - chyba nie... Na pewno mogą i z biegiem czasu zrobimy takowe. Będziemy sie dalej uczyć i jeszcze raz uczyć. Pozdrawiamy Iwona z Januszem

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125043
Udostępnij na innych stronach

Henio, smaka mi robisz , ja tydzień temu robiłem właśnie karkówkę w rękawie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6065&postdays=0&postorder=asc&start=15

Szkoda , że już śladu nie ma po niej :(

Dziś robiłem paprykarz szczeciński.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125067
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie te nazwy trójgłowe nic nie mówią

Jeżeli chcecie, żeby "te" nazwy Wam coś mówiły to ja proponuję zapisać się na naszego forumowego huba, lista zapisów jest tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=133618#133618 , po zapisaniu na listę zainstalować program najnowszą wersję programu DC++, sprawy takie jak przyznanie dostępu i pomoc w instalacji i konfiguracji to w tym pomoże kowo . Jak wsio będzie oki to na hubie dostępny jest film z rozbioru półtusz wieprzowej i wołowej, które to przeprowadza Profesor Bagno. Z tych filmów wiele się nauczycie m.in. o rodzajach mięśni trójgłowym, dwugłowym itd. POLECAM :smile:

 

 

ps. Mi osobiście te filmy pomogły.

 

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 14:27 ]

Aaaaa i jeszcze na hubie jest dostępny film ze zlotu nr 3, tam też Bagno przeprowadza rozbiór z omówieniem. Też polecam :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125071
Udostępnij na innych stronach

Dziękujemy pięknie, z przyjemnością się zapiszemy na tego huba by dokładniej poznać wszystko o rodzajach mięsa i nie tylko.

Przyjemnie sie czyta Wasze przeżycia ze zlotu ,a pewno było wspaniale, może kiedyś też się wybierzemy. Pragniemy zapytać czy tego rodzaju spotkania chodźby na mniejsza skalę organizowane sa w Małopolsce lub na Górnym Śląsku?

Interesuje nas także czy jest może grupa małopolska lub śląska (ale ok. Katowic) bo mieszkamy na pograniczu woj. małopolskiego i śląskiego. Pozdrawiamy :)

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125088
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Aaaaa i jeszcze na hubie jest dostępny film ze zlotu nr 3, tam też Bagno przeprowadza rozbiór z omówieniem. Też polecam :smile:

Zbóju a masz to u siebie na Hubie ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-128111
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.