kaszubka33 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Września 2010 Jak najbardziej prawidłowa nazwa . Kłaniają się Przepisy Wewnętrzne nr 16 i 21. gdzie występują nazwy. Szynka przednia b/k gotowana lub wędzona sznurowana i szynka tylna . Są to stare nazwy tak jak -wątroba lekka i ciężka . Ale idąc tym tropem ,to czy będzie błąd jak osznuruję polędwicę i nazwę ją szynka z polędwicy lub karczek nazwę szynka z karkówki . To są takie niuanse z nazewnictwem. PozdrawiamDzięki bardzo za wyjaśnienie . Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Września 2010 Dodam ,że dla mnie najlepsza jest właśnie szynka zrobiona z łopatki.Mięso jest przerastałe i jest bardziej kleiste i soczyste od szynki tylnej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Września 2010 szynka zrobiona z łopatki :rolleyes: przecież to jest łopatka pieczona :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Września 2010 Dodam ,że dla mnie najlepsza jest właśnie szynka zrobiona z łopatkiCo do wyrobów pieczonych peklowanych na mokro to piekłem boczek zwykły i rolowany, łopatkę, szynkę, karczek i każde z nich było smaczniaste :thumbsup: , nie piekłem jeszcze tylko golonki i schabu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Września 2010 szynka zrobiona z łopatki przecież to jest łopatka pieczona Dokładniej szynka z łopatki pieczona Łopatka pieczona moim zdaniem to by była jakby nie była sznurowana i nie peklowana, mylimy nazwy wędliniarskie z garmażeryjnymi i kuchnią. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Września 2010 to by była jakby nie była sznurowana i nie peklowanatakim razie baleron to też szynka :rolleyes: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Września 2010 W produkcji wędzonek mamy nazwy z rozbioru zasadniczego na elementy zasadnicze .Są trzy wyjątki a może cztery gdy dodamy wołowinę że nazwy są inne .i tak .Schab wp. po wykrojeniu mięśnia najdłuższego grzbietu nazwany jest polędwicą i dalej po peklowaniu i obróbce termicznej mamy polędwicę wędz. sopocką itd. W handlu schab po wytrybowaniu staje się schabem bez kości, ale po wędzeniu już nie nazywają jego schabem wędzonym z wiadomych przyczyn . bo musieli by nazwać jego schabem wędzonym bez kości Karkówka wp po wytrybowaniu i przeznaczeniu na wędzonki staje się karczkiem i po procesie produkcyjnym nazywa się baleronem. O łopatce pisałem po procesie produkcyjnym na wędzonki jest nazwana szynka z łopatki. teraz praktycznie nie robiona ale z jej mięśnia trójgłowego robi się ogonówkę parzoną - też paradoks nazwa podchwytliwa a to tylko dlatego że prawdziwa ogonówka jest tylko wędzona . Z wołowiny gdzie przy rozbiorze na elementy nie występuje szynka tylko udziec robi się szynkę wołową a nie udźcową. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Września 2010 I wszystko jasne .. :clap: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Września 2010 I wszystko jasne ..nic odjąć, nic dodać :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Września 2010 nic odjąć, nic dodać :grin:No i widzisz Darino ile to my musimy się jeszcze uczyć :rolleyes: a do szkoły pod górkę :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Września 2010 a do szkoły pod górkęTobie drogi Zbóju na "szynkach" łatwiej :lol: Ja nie jestem z rzemiosła rzeźniczego. Moja profesia to mieszanie tzn rozwój gumy na uszczelki samochodowe chyba każdy ma lub miał uszczelki w swoich samochodach MB, VW, BMW i wiele innych pochodzące z naszej firmy dlatego ciężko jest pokumać że schab bk staje się polędwicą dla mnie wieprzowina ma jedyną polędwicę i to jest polędwiczka a wołowina ma polędwicę no i konina też. Nazywnictwo z czasów PRL już takie było i dlatego możemy to akceptować :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Września 2010 Tobie drogi Zbóju na "szynkach" łatwiej :lol:Wcale nie tak łatwiej, też mam do szkoły pod górkę :grin: Ale jest Dziadek co to zawsze pomoże i nie trzeba się tyle aż tyle uczyć Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Września 2010 Na margarynę mówią masło i też musi być ok. Nazywnictwo z czasów PRL już takie było i dlatego możemy to akceptowaćCzasy się zmieniły , a nazewnictwo nie. :shock: Może robienie szynki z łopatki było podyktowane tamtymi czasami - przepisami - komuną ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Września 2010 Dziadek to jednak jest guru w tej dziedzinie, tak dokładnie wszystko wyjasnił, że prawde powiedziwszy człowiek robi rózne wyroby nie wnikając głębiej z jakiej części świnki to jest. Dla mnie te nazwy trójgłowe nic nie mówią. Ale teraz widzę że jednak warto o tym poczytać głębiej i podszkolić się w tej dziedzinie. Z łopatki robimy częściej z dwóch powodów, wolimy wędliny przerośnięte tłuszczykiem i kleiste, a po drugie znacznie częściej kupujemy po promocyjnej cenie łopatkę, którą w części przeznaczamy na wędzonki a resztę wykorzystujemy do różnych dań obiadowych. Warto czytać i wzorować sie na doświadczeniu innych , mądrzejszych w tej dziedzinie. Nasza pierwsza kiełbasę robiliśmy z przepisu Dziadka i wyszła super. Niestety nie mamy zdjęć po uwędzeniu i w przekroju, ale nastepnym razem uwiecznimy to na zdjęciach.Własnie teraz córka jedząc śniadanie mówi czy mogą być jeszcze lepsze szyneczki - chyba nie... Na pewno mogą i z biegiem czasu zrobimy takowe. Będziemy sie dalej uczyć i jeszcze raz uczyć. Pozdrawiamy Iwona z Januszem Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Września 2010 Wczorajsze pieczenie w rękawie ; Boczek rolowany i karkówka. http://img821.imageshack.us/img821/3177/sam3189.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Września 2010 Henio, smaka mi robisz , ja tydzień temu robiłem właśnie karkówkę w rękawie. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6065&postdays=0&postorder=asc&start=15 Szkoda , że już śladu nie ma po niej Dziś robiłem paprykarz szczeciński. Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 19 Września 2010 Dla mnie te nazwy trójgłowe nic nie mówiąJeżeli chcecie, żeby "te" nazwy Wam coś mówiły to ja proponuję zapisać się na naszego forumowego huba, lista zapisów jest tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=133618#133618 , po zapisaniu na listę zainstalować program najnowszą wersję programu DC++, sprawy takie jak przyznanie dostępu i pomoc w instalacji i konfiguracji to w tym pomoże kowo . Jak wsio będzie oki to na hubie dostępny jest film z rozbioru półtusz wieprzowej i wołowej, które to przeprowadza Profesor Bagno. Z tych filmów wiele się nauczycie m.in. o rodzajach mięśni trójgłowym, dwugłowym itd. POLECAM :smile: ps. Mi osobiście te filmy pomogły. [ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 14:27 ] Aaaaa i jeszcze na hubie jest dostępny film ze zlotu nr 3, tam też Bagno przeprowadza rozbiór z omówieniem. Też polecam :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 19 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 19 Września 2010 Dziękujemy pięknie, z przyjemnością się zapiszemy na tego huba by dokładniej poznać wszystko o rodzajach mięsa i nie tylko.Przyjemnie sie czyta Wasze przeżycia ze zlotu ,a pewno było wspaniale, może kiedyś też się wybierzemy. Pragniemy zapytać czy tego rodzaju spotkania chodźby na mniejsza skalę organizowane sa w Małopolsce lub na Górnym Śląsku? Interesuje nas także czy jest może grupa małopolska lub śląska (ale ok. Katowic) bo mieszkamy na pograniczu woj. małopolskiego i śląskiego. Pozdrawiamy Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 19 Września 2010 Najbliższe 2 Spotkania to : OCYPEL i BIAŁOWIEŻA rejonizacja nie jest potrzebna, wystarczy chcieć. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Września 2010 jak to był pierwszy raz to bajka Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-125393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 15 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Października 2010 Aaaaa i jeszcze na hubie jest dostępny film ze zlotu nr 3, tam też Bagno przeprowadza rozbiór z omówieniem. Też polecam :smile: Zbóju a masz to u siebie na Hubie ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4387-szynka-z-pieca/page/2/#findComment-128111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.