Iwona zJanuszem Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Witam, jestem początkującym zadymiaczem i zawsze z chęcia korzystam z Waszych porad. Chciałbym zrobić szynkę z pieca , doradźcie jak ja zrobić i w jaki sposób? Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 A proszę bardzo https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=553&highlight=szynka+pieczona no i tutaj zerknij https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1568&highlight=szynka+pieczona Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedź ale chodzi mi o inną szynkę nie pieczona w piekarniku tylko w wedzarni coś na podobioeństwo tej która podaję w linkuhttp://www.lap-pol.pl/product-pol-220-Szynka-z-pieca.html Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2010 chodzi mi o inną szynkę nie pieczona w piekarniku tylko w wedzarni coś na podobioeństwo tej która podaję w linku Peklujemy w solance standardowo, ociekanie, osuszanie i wędzenie. Wędzenie ciepłym dymem 2 godziny i pieczenie w temp. 70-90 stopni przez 30-45 minut, powinno wystarczyć przy szynce o wadze do kilograma. Ta z twojego linku nieźle okopcona, tak swojsko wygląda. Jeszcze fota archiwalna szynki i ogonówki pieczonej wędzonej olchą. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 11 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Września 2010 Pis67 dziękuje bardzo za Twoja rade, zrobilismy takie szyneczki i wyszły przepyszne, wszyscy sie zajadali az uszy sie trzęsly. Juz mamy w planie kolejne szyneczki, ostatnio kupilismy 40kg miecha i musimy je przerobic a pogoda sprzyja. Chętnie korzystamy z Twoich przepisów, porad oraz umiejetności. Tez mamy tendencje do niewielkich modyfikacji przepisów, ale zawsze wychodzi smaczne jedzonko. Pozdrawiamy:) Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Września 2010 zrobilismy takie szyneczki i wyszły przepyszneMoże posiadacie jakieś fotki swoich wyrobów?? Jak tak to śmiało wstawiajcie na forum Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 11 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Września 2010 Zbóju Madeju mamy uwiecznione na zdjęciach kilka naszych wyrobów i wedzonki i kiełbasę ale jakoś tak nie mielismy odwagi ich tutaj pokazać, chociaz w smaku wyszły bardzo dobre , to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała. Jednak Twoja zachęta pomogła, jak tylko wrócę z pracy to wkleję kilka fotek:)Mój mąż codziennie sledzi stronę wedlinydomowe i właściwie to co rusz mnie woła i pokazuję kolejny wyrób, który musimy zrobić. I tak co jakiś czas nasze doświadczenie się zwiększa, a to wszystko dzięki Wam Mistrzom w tej dziedzinie i Waszym radom. Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Września 2010 jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała Człowiek poza smakiem posiada coś takiego jak percepcja wzrokowa, zapachowa dotykowa .... to taki haczyk czasem jak coś smakuje paskudnie a świetnie wygląda tez mamy to ochotę zjeść .... A ponieważ z natury jesteśmy empirystami sami spróbujemy zrobić i zjesć a z pewnoscia lepiej wiedzieć jak coś wygląda ...... obrazki pomagają i ułatwiają wiec chwalcie się ..... a prawdziwa sztuka krytyki się nie boi ... każde działanie człowieka uprawiane z pasją bez wątpienia jest sztuką ..... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Września 2010 to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała.To nie krytyka, ale bardziej wytłumaczenie, że popełniło się błędy w "sztuce" :smile: Chociaż raz na jakiś czas może się trafić ktoś kto będzie marudził :grin: na temat wyglądu czyjegoś wyrobu, ja bym się tym zbytnio nie przejmował Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 11 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Września 2010 to jest nasze pierwsze wedzenie Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Września 2010 to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała Dajcie te fotki.Nie marudźcie :grin: .To nie krytyka tylko dobre rady a i z krytyki można wyciągnąć pozytywne wnioski o czym niejedna osoba z tego forum już się przekonała.Ja zresztą też. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 11 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Września 2010 Mam nadzieje że tym razem udało mi sie wkleić część zdjęć, zamykam oczy i wysyłam http://img137.imageshack.us/img137/2561/p1020088l.jpg Uploaded with ImageShack.ushttp://img137.imageshack.us/img137/376/p1020089z.jpg http://img838.imageshack.us/img838/3417/p1020092h.jpg http://img838.imageshack.us/img838/7017/p1020101q.jpg http://img838.imageshack.us/img838/1510/p1020107.jpg http://img838.imageshack.us/img838/9889/p1020106.jpg http://img838.imageshack.us/img838/571/p1020104g.jpg Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Września 2010 No super szczególnie te drugie wędzonki te pierwsze jak na mój gust trochę za mocne.A tą kiełbasę to na surowo czy też była wędzona :grin: .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Września 2010 to jest nasze pierwsze wedzenieNo jeżeli tak wygląda pierwsze wędzenie to jakie będą kolejne! Drżyjcie zawodowcy. Gratulacje, piękna robota. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Września 2010 Przydałoby się jeszcze zdjęcie przekroju wędzonek. Jak dla mnie może trochę za ciemne, ale to może wina samego zdjęcia. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Września 2010 Nie ma czego się wstydzić. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Września 2010 No jeżeli tak wygląda pierwsze wędzenie to jakie będą kolejne! Drżyjcie zawodowcy.Popieram wypowiedź frapio :smile: Jak na pierwszy raz to naprawdę ładne :clap: Zbóju Madeju mamy uwiecznione na zdjęciach kilka naszych wyrobów i wedzonki i kiełbasę ale jakoś tak nie mielismy odwagi ich tutaj pokazać, chociaz w smaku wyszły bardzo dobre , to jednak obawa przed krytyką nas powstrzymywała.Wstawiam fotki coby już żaden Nowicjusz i każdy młodszy doświadczeniem i wiedzą wędzarską ode mnie nie wstydził się wstawiać fotek. Zdjęcia robimy i wstawiamy dlatego, że jak nam coś nie wyjdzie to mądrzejsi od nas w sztuce masarskiej nas, albo pochwalą, albo, no cóż może i ciuteńkę skrytykują, ale zawsze pomogą czy też naprowadzą na "właściwy dym" :smile: "Stare lisy" naszego forum, nie czepiać się :grin: fotek z moimi wędzonkami wędzonymi "po staremu" wstawiam je tylko informacyjnie coby "młodzi" wiedzieli, że smakowo opłaca się słuchać "starych" i czerpać wiedzę z naszego forum :grin: Wędzone "po staremu" Wędzone "po nowemu" czyli kilka mies. na forum Więc do roboty "młodzieży" :grin: :tongue: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 12 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Września 2010 Dziękujemy za miłe słowa teraz juz bedziemy spokojnie wklejac nasze wyroby. W tym momencie peklują sie 4 kawałki łopatki,ale one nie będa wędzone tylko pieczone na wzór Zbója Madeja w piekarniku w rękawie obłożone krązkami cebuli i czosnkiem. Jeśli chodzi po przekrój wędlin to niestety nie posiadamy takowego zdjęcia ,ale na pewno wkrótce sie ono pojawi. [ Dodano: Nie 12 Wrz, 2010 09:15 ] Próbowaliśmy tez robić kilka razy kaszankę i salcesonik wg Waszych przepisów niestety bez zdjęć. Myślę że w najblizszym czasie czeka nas próba grubych kiełbas typu żywiecka, krakowska(oczywiście lekko zmodyfikowane:)),a potem kolej na wędliny dojrzewajace(chyba że ktoś je wczesniej dojrzy i zje), które ja osobiście uwielbiam. Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Września 2010 Witamy, oto owoc naszego ostatniego tygodnia. Nazywamy ją szynka pieczona aromatyczna, gdyz wspaniale przeszła wszystkimi przyprawami. Robiliśmy ja ściśle wg wskazówek Zbója Madeja + nasze modyfikacje w postaci użycia różnych ziół do pieczenia. Smak musi być dobry bo mało co zostało, zaczęliśmy już konsumpcję zaraz po wyjęciu z piekarnika(późnym wieczorem) :thumbsup: http://img291.imageshack.us/img291/5752/p1020156p.jpg http://img291.imageshack.us/img291/600/p1020170c.jpg http://img291.imageshack.us/img291/8417/p1020172d.jpg http://img291.imageshack.us/img291/5313/p1020175wy.jpg http://img821.imageshack.us/img821/8116/p1020176h.jpg Wszystkie szyneczki robiliśmy z łopatki z róznych jej części i stąd rózne odcienie, przynajmniej tak nam sie wydaje. W smaku są pyszne. [ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 18:10 ] Tutaj pokazujemy naszą "dobrodziejkę" w której powstaja te smaczne produkty(oczywiście te wędzone) :lol: http://img155.imageshack.us/img155/2338/p1020090.png Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Września 2010 Nie rozumiem tego jak można robić szynkę z łopatki :question: :shock: Może ktoś mnie oświeci , dla mnie szynka to szynka a łopatka to łopatka .To co zrobiliście to pieczeń z łopatki. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 18 Września 2010 Przepraszam jesli kogoś uraziłam nazywając łopatke szynką. Fakt że łopatka to łopatka, ale my tak ja nazwaliśmy. Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 18 Września 2010 Witamy, oto owoc naszego ostatniego tygodniaFju fju :rolleyes: kolorki zewn. i wewn. bardzo ładne. Ostatnie zdjęcie z przekrojem jest ciut małe po powiększeniu i nie widzę, czy wyszło wam soczyste w środku. Jaka była temp. wewnątrz mięsa przed samym wyjęciem z piekarnika?? Przepraszam jesli kogoś uraziłam nazywając łopatke szynkąSpoko, nikogo nie uraziłaś. Jak zwał tak zwał ważne, że wyszło :thumbsup: W smaku są pyszne.Coby nie było to najważniejsze stwierdzenie :!: Na konie wypada pogratulować udanego wyrobu :clap: :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 18 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Września 2010 Zbóju Madeju "wędlinka" he he wyszła soczysta, robilismy na tzw czuja> Twój przepis przypadł nam do gustu i będziemy jeszcze nieraz z niego korzystać. Pozdrawiam Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 18 Września 2010 Twój przepis przypadł nam do gustu i będziemy jeszcze nieraz z niego korzystaćNo to cieszy mnie to i smaczniastych wyrobów życzę :smile: [ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 19:25 ] robilismy na tzw czujaWarto jednak zaopatrzyć się w termometr z sondą i piec na temp. w środku mięsa :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Września 2010 Nie rozumiem tego jak można robić szynkę z łopatki :question: :shock: Może ktoś mnie oświeci , dla mnie szynka to szynka a łopatka to łopatkaJak najbardziej prawidłowa nazwa . Kłaniają się Przepisy Wewnętrzne nr 16 i 21. gdzie występują nazwy. Szynka przednia b/k gotowana lub wędzona sznurowana i szynka tylna . Nazwy te dotyczą już gotowego wyrobu w przetwórstwie . W rozbiorze obowiązują nazwy z zasadniczego rozbioru na elementy .Są to stare nazwy tak jak -wątroba lekka i ciężka . Ale idąc tym tropem rozumowania,to czy będzie błąd jak osznuruję polędwicę i nazwę ją szynka z polędwicy lub karczek nazwę szynka z karkówki . To są takie niuanse z nazewnictwem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.