StefanS Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2301 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Tez jestem ciekawy co Ci wyjdzie. Pozdrawiam. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2302 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Dzisiaj coś „ludzkiego” do jedzenia .Remanenty zamrażarkowe, po ostatnio robionych wyrobach: Boczek - 2 kg Łopatka II – 1 kg Karczek – 1 kg Przyprawy te co na fotce. Wody 15% od całości i 4% mąki ziemniaczanej. Do słoików dodałem po łyżce rosołu, trochę smalcu i na czubek łyżeczki żelatyny.Tyndalizacja 60 + 40 + 30. [Dodano: 12 gru 2019 - 14:48]Peklowanie 24 h i 16g peklosoli na kg. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2303 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Twoja "sopressata" fajnie przygotowana do dojrzewania i ładnie wygląda. Nie jest łatwo pracować z kątnicami wieprzowymi. Sa one delikatne i trudno nadziewać ich ścisłe. Przyciskanie pomoże. Skład przypraw tez dobrze wygląda, oprócz tego kminka, ale może się mylę. Ogólnie Włosi nie robią sopressaty w kątnicach wieprzowych, ale jest wiele wersji tego typu salami, ze j niemożliwie zdefiniować. Najwięcej znane włoskie wyroby dojrzewające to Salame Crespone i Nduja. Zrobiłem raz Crespone, nie wiązałem tylko dąłem w siatkę, i wyszła dobrze, bez dziur i była smaczna. Tylko nie miała wyglądu tradycyjnego https://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=8514 Słynna Francuzka wędlina dojrzewająca w kątnicy wieprz. to Jesus de Lyon, specjalnie robiona na Boże Narodzenie. Tez warto zrobić. Czekam na rezultat twojego dzieła. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2304 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Nie jest łatwo pracować z kątnicami wieprzowymi. Często je używam do kaszanek oraz mniejszych salcesonów.Jeżeli jest prawidłowo przygotowana, o ściankach jednolitej grubości to nie ma z nimi problemu.Jednak nawet pojedynczy prześwit, przecienienie ścianki kątnicę wp. dyskwalifikuje. W niektórych przypadkach można się poratować zewnętrzną siatką, która ustabilizuje rozciąganie i może zapobiec pęknięciu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2305 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Tak Ale kaszankę nadziewamy luźno a salceson po prostu wlewamy. Inna sprawa z nadziewaniem kiełbas dojrzewajacych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2306 Opublikowano 12 Grudnia 2019 Przyprawy te co na fotce. Wody 15% od całości i 4% mąki ziemniaczanej. Do słoików dodałem po łyżce rosołu, trochę smalcu i na czubek łyżeczki żelatyny. RAdku, tworzy sie galaretka mimo ,ze dajesz make? Bo widze ,ze jest i maka i zelatyna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2307 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Skład przypraw tez dobrze wygląda, oprócz tego kminka, ale może się mylę Dwa razy odstawiałem ten kminek i w końcu go dodałem . Zrobiłem raz Crespone, nie wiązałem tylko dąłem w siatkę, i wyszła dobrze, bez dziur i była smaczna. Tylko nie miała wyglądu tradycyjnego https://wedlinydomow...opic.php?t=8514 Bardzo mi się podoba . Słynna Francuzka wędlina dojrzewająca w kątnicy wieprz. to Jesus de Lyon, specjalnie robiona na Boże Narodzenie. Tez warto zrobić. Też zrobię na pewno Czekam na rezultat twojego dzieła. Pokażę na pewno . W niektórych przypadkach można się poratować zewnętrzną siatką, która ustabilizuje rozciąganie i może zapobiec pęknięciu. Trochę się zgapiłem, bo mogłem jedną sztukę do siatki włożyć. Następnym razem. RAdku, tworzy sie galaretka mimo ,ze dajesz make? Bo widze ,ze jest i maka i zelatyna. Aniu, na galaretkę specjalnie nie liczę, a dodałem z rozpędu . Ostatnim razem zrobiło jej się trochę na dnie słoika. Ale jak robię golonkę, to liczę na galaretkę i to nawet bardzo . Polędwica przez prawie 6 tygodni straciła na wadze 38%. Będzie zapakowana w vacum i dalej będzie dojrzewać w lodówce.. Poprzednia przez 4 tygodnie straciła 34% początkowej wagi.Sopressatę wyjąłem z dybów i zaszczepiłem pleśnią.Dzisiaj był dzień ważenia. Jeszcze nie przeliczałem % utraty wagi. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2308 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Radku,z ogromnym zainteresowaniem kibicuję Twoim poczynaniom Dzisiaj był dzień ważenia. Gdzie ja to wielokrotnie słyszałam ??? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2309 Opublikowano 14 Grudnia 2019 z ogromnym zainteresowaniem kibicuję Twoim poczynaniom Aniu dziękuję za wsparcie i miłe słowa . Nie przypuszczałem, że to „akwarium” aż tak mnie wciągnie . Gdzie ja to wielokrotnie słyszałam ??? Jeżeli mówimy o tym samym "dniu ważenia", to ja sobie odpuściłem aż do Nowego Roku, bo po co się denerwować . Tez jestem ciekawy co Ci wyjdzie. Pozdrawiam. Przeoczyłem Twój wpis. Pewnie trochę poczekamy na rezultat. Po trzech dniach fajnie zaczyna się pokrywać mgiełką pleśni . Natomiast Finocchiona już wyraźnie biała.Pozdrawiam . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2310 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Remanent w zamrażarce zrobiony do końca i w związku z tym, mam inne kolory pokrywek . Czerwone to karczek i kawałek boczku, zielone to łopatka II i szynka II.Karczek rozdrobniny na oczku 18 mm, a ilości na 1 kg :Peklosól – 16g/kgPieprz czarny młotkowany – 2gCzosnek świeży wyciskany – 2gMajeranek – 1,5gJałowiec młotkowany - 1g15% wody od całościNa czubek łyżeczki żelatyna i odrobina smalcuŁyżka rosołu do każdego słoika.Łopatka z szynką rozdrobnione na oczku 6 mm, a ilości na 1 kg Peklosól – 16g/kgPieprz czarny młotkowany – 2gCzosnek – 2 g15% wody od całości4% mąki kartoflanej od całościNa dno słoików miało być po listku i dwa ziarnka ziela, ale nie ma, bo mi się zapomniało... Ale to wina rozkojarzenia. Stwierdziliśmy ze Zbójaszkiem, że nas nie można wpuszczać do mięsnego, tak jak kobity do obuwniczego. On wrócił z boczkiem, a ja miałem kupić tylko kefir, ale przechodziłem obok mięsnego i zamówiłem na jutro dwie ligawy i teraz się zastanawiam, gdzie ja ją upchnę Tyndalizacja jak poprzednio tzn. 60 + 40 + 30 minut. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-649917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2311 Opublikowano 17 Grudnia 2019 (edytowane) Remanenty zamrażarkoweDobrze zagospodarowane i napewno, będzie smakowało . Edytowane 17 Grudnia 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-650065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2312 Opublikowano 17 Grudnia 2019 napewno, będzie smakowało . Taką mam nadzieję . Odebrałem zamówione ligawy. Na razie idą do zamrażarki, a jak się miejsce zwolni to do komory. Zacząłem robić taki nieduży stojaczek na dojrzewające - wejdzie pod stół i miejsca nie zabiera, a mnie będzie wygodniej ważyć. Jutro pewnie będzie gotowy. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-650145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2313 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wczoraj wędziłem trochę serków, a dzisiaj Hania zapakowała. Miejsca w komorze jeszcze nie mam, ale to się za parę tygodni zmieni i dlatego zapeklowana ligawa, poszła na około trzy tygodnie do lodówki. Z przypraw dałem oregano, tymianek, rozmaryn, pieprz czarny i jalapeno w płatkach. Nieźle w nosie kręci . Żeby nie przekroczyć 30g/kg peklosoli, dałem 30g peklo + 5g soli/kg. W sumie 35g/kg. Stojaczek już się przydał, bo trochę w komorze przewiesiłem.Z wyrobów to na tyle w tym roku. Plan wykonany . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-650591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2314 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Wczoraj minęły cztery tygodnie, jak salami Finocchiona jest w komorze. Na początku szybciej traciło na wadze, teraz powoli. Jeżeli Stefan tu zajrzy, to utrata wagi 35,18 %. Reszta powolutku dojrzewa i powolutku traci na wadze. Mam zapeklowane dwie Bresaole, a jutro wsadzam w vacum polędwicę. Salami, które robiłem jako pierwsze (16 listopad 2019 ), będzie musiało zwolnić miejsce. Ale to jeszcze troszkę czasu.Po polędwicach, które jako pierwsze poszły do komory, zostało tylko wspomnienie ... Wiadomo że nie wypada samemu się chwalić, więc nie będę :tongue: .I tak sobie doglądam to „akwarium” . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2315 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Wiadomo że nie wypada samemu się chwalić, Radku... nie być taki skromny i przynajmniej potwierdź, że było smaczniaste. Z Noworocznymi pozdrowieniami dla Ciebie i Twojej rodziny. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2316 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Radziu, bardzo ładne białe rybki w Twoim akwarium Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2317 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Na początku szybciej traciło na wadze, teraz powoli. Jeżeli Stefan tu zajrzy, to utrata wagi 35,18 %. Radku nie zajrzenie do Twojego tematu z tymi wszystkimi wspanialosciami jest poprostu grzechem.Zastanawia mnie tylko tak wysoka strata wagi Twojej Finocchiny. - 4 tygodnie i juz jest 35.18 % straty? Przed chwila powazylem swoje Salami Ligawy ktore wkladalem do fermentacji dokladnie miesiac temu - wyniki takze usrednione - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15591-salami-ligawy-i-salami-wojtka/page-3?do=findComment&comment=653130 Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2318 Opublikowano 5 Stycznia 2020 przynajmniej potwierdź, że było smaczniaste. Było :D . Z Noworocznymi pozdrowieniami dla Ciebie i Twojej rodziny. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, dla Ciebie i bliskich . Radziu, bardzo ładne białe rybki w Twoim akwarium Hahahahh . Dzięki Zbójaszku. U Ciebie też piękne okazy . Radku nie zajrzenie do Twojego tematu z tymi wszystkimi wspanialosciami jest poprostu grzechem. Bardzo dziękuję ! Zastanawia mnie tylko tak wysoka strata wagi Twojej Finocchiny. Hmm... Patrzę teraz na utratę wagi na pozostałych wyrobach i rzeczywiście coś sporo ubyło. Możliwości są dwie. Albo jakiś chochlik pomieszał mi cyferki przy pierwszym ważeniu, albo Finocchiona rzeczywiście tyle straciła na wadze... No ale jest wyraźnie miękka. Sopressata robiona kilka dni później, straciła 22,11%, a salami zrobione 17 listopada w kątnicach baranich – straciło 35,40%. Ja i tak będę się kierował twardością batonów, poprzez analogię np. do Żywieckiej, albo Krakowskiej. W komorze mam troszkę ponad 80% wilgotności i 12*C.Polędwica już się pekluje. Dałem 30 g/ kg peklosoli, 6g/kg pieprzu ziołowego i 6 g/kg papryki chili. Będzie na ostro . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2319 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Polędwica już się pekluje. Moją muszę dzisiaj wyjąć z woreczka, obmyć wytrawnym winem i natrzeć ziołami i do pończochy, bo dojrzewalni narazie nie mam, ale mam pomieszczenie gdzie jest podobna temperatura i wilgotność.Muszę jeszcze pomyśleć o przyprawach. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2320 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Wiadomo że nie wypada samemu się chwalić, więc nie będę Ale ja mogę Cię pochwalić bo miałem okazję zobaczyć te wspaniałe wędliny. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2321 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Moją muszę dzisiaj wyjąć z woreczka, obmyć wytrawnym winem i natrzeć ziołami i do pończochy, bo dojrzewalni narazie nie mam, ale mam pomieszczenie gdzie jest podobna temperatura i wilgotność. Zanim sprawiłem sobie dojrzewalnię, to sporo wędlin przeszło przez karnisz . Wszystkie były smaczne, no i inne od tego co się robi na co dzień . Kibicuję i życzę smacznych wyrobów . Radek., dnia 04 Sty 2020 - 13:45, napisał: Wiadomo że nie wypada samemu się chwalić, więc nie będę Ale ja mogę Cię pochwalić bo miałem okazję zobaczyć te wspaniałe wędliny. . Pozdrawiamy i do zobaczenia Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2322 Opublikowano 8 Stycznia 2020 sporo wędlin przeszło przez karnisz U mnie na razie jest podobnie, tylko bez karnisza, bo mam pomieszczenie gospodarcze gdzie jest podobnie jak się nie pali, jak w dojrzewalni.Starą lodówkę już mam, trochę elektroniki też, brakuje mi jeszcze co nieco i do pracy. Jeszcze muszę sie zastanowić jak to wwszystko połączyć.To znaczy, dużo poczytać na naszym forum co i jak. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2323 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Pierwsze salami rozkrojone . Rogal i to prasowane były w dojrzewalni od 19 listopada 2019, więc oba jeszcze młodziutkie. Oba fermentowane 50 h. Identyczne salami jeszcze wisi, z tym że było fermentowane 65 h. Strata wagi 41 %, a prasowane 39 %. Tak jak już pisałem, zależało mi na technice, a mniej na smaku. A że przy okazji wyszły... :tongue: . O smaku i składzie obu salami więcej powiem po rozkrojeniu reszty, bo teraz nawet nie mam porównania. To na pewno trochę potrwa, bo salami jeszcze powiszą. W miejsce salami, powieszę w dojrzewalni dwie ligawy i polędwicę.Teraz tylko żebym nie zapomniał jak ja to wszystko robiłem. Żartuję. Mam taaaki brulion :laugh:.Tak że tego... Generalnie jeszcze nie można jeść. Ale skubnąć parę plasterków, to nikt nam nie zabroni . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2324 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Piękne te Twoje "rybki" z Twojego "akwarium" :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #2325 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Brawo bardzo ladne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/93/#findComment-653895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.