andrzej k Opublikowano 17 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2401 Opublikowano 17 Marca 2020 Pracowity dzień Radku ślicznie to wszystko wygląda . Pozdrowienia Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2402 Opublikowano 18 Marca 2020 ślicznie to wszystko wygląda . Dziękuję Andrzejku :D. Dzisiaj zapakowałem golonkę do słoików. Tyndalizacja 60/40/30. Pojutrze będzie gotowa. Następne słoiki będą miały czerwone wieczka . O salami napiszę obszerniej, jak już je zaszczepię. Teraz pilnuję Ph, słoików w garze, no i cały czas mam na oku boczek co się właśnie rozmraża . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2403 Opublikowano 18 Marca 2020 SALAMI BUKOWIAŃSKIE Zachęcony dotychczasowymi rezultatami, zrobiłem salami wg własnej receptury, podobnej do tej na Cukiereczki Bukowiańskie, więc nazwa narzucała się sama Wszyscy w rodzinie lubimy na „ostro” więc chili nie żałowałem . Skład : Szynka ISłonina 35 % wagi szynki Przyprawy.Ilości podałem na 1 kg. Peklosól – 25g/kgPieprz czarny – 2gCzosnek granulowany – 2gChili – 5gPapryka słodka wędzona – 10gGałka – 0,7gKultury bakterii SBL48 – 0,5gCukier trzcinowy – 2gGlukoza – 2g Nabiłem w jelita wołowe proste.Fermentuję do spadku 5,00 Ph. Jeżeli ktoś lubi baardzo ostro, to polecam. Jeżeli preferuje łagodniejsze smaki, to raczej musi poszukać czegoś innego, albo znacząco zmniejszyć ilość chili i papryki wędzonej. Na fotce właśnie to salami. Ten baton wisiał w komorze od 17 listopada 2019. Stracił na wadze 42% i wystarczy. Obok młodszy kolega, przed włożeniem do komory . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2404 Opublikowano 18 Marca 2020 Fermentuję do spadku 5,00 Ph. 1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci?moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2405 Opublikowano 19 Marca 2020 1. w jakiej temperaturze? i wilgotnosci? moje przewidywanie to spadek duzo ponizej pH 5.00 ze wzgledu na ilosc uzytych cukrow (2g+2g ) i przy tej ilosci papryki uzytej to tez dostarczyles do ok 1.5 g /kg). Jesli fermentujesz w temp. +20 *C i wiecej to nastapi zbyt szybkie obnizenie pH (zakwaszenie) co moze spowodowac slabe dzialanie bacterii grupy Staphylococcus co moze spowodowac "zubozenie smakowo-zapachowe". IMO. Temp. 20*C, wilgotność 98 – 100 %. Spadek do założonego przeze mnie Ph 5,00 trwał ponad 30 godzin, a dokładnie 33 h. Być może jest jak mówisz, ale ja teraz tego „zubożenia smakowo – zapachowego” nawet nie wyczuję, bo po prostu mój smak do salami jest jeszcze kompletnie nie wyrobiony. Żeby wychwycić wszystkie smaki, niuanse i zależności, które mają wpływ na smakowitosć i efekt końcowy potrzeba czasu i praktyki – dlatego już myślę o następnych wyrobach.Za wszystkie uwagi jestem wdzięczny, bo znacznie skracają dojście do celu. Salami zaszczepione.Rozkroiłem Coppę, wisiała od 5 listopada 2019. Jest super aromatyczna. No i ten smak... Peklowana była z oregano, tymiankiem, zielem angielskim, cząbrem i czarnym pieprzem. Strata wagi 45 %Sopressata robiona w kątnicy wieprzowej. Wisiała od 11 grudnia 2019. Smak już zdążyłem poznać, bo pod koniec lutego jedną rozkroiłem. Jest bardzo, bardzo ok . Strata wagi 39 %I Calabrese, nabita w kątnicę wołową. Dwa batony były w osłonkach fibrusowych. Dojrzewała od 25 stycznia. Strata wagi 41 %. Najpierw pomyślałem, że jeszcze niech trochę powisi... Ale może dobrze byłoby poznać smak na tym etapie dojrzewania, no i ciach . Przekroje wstawię później.W komorze wiszą same nowe rzeczy. Spokojnie zmieści się jeszcze kilka batonów salami, może sopressata. Trzeba pomyśleć . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2406 Opublikowano 19 Marca 2020 Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2407 Opublikowano 20 Marca 2020 Przekroje Coppy, Sopressaty i Calabrese. :clap: Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2408 Opublikowano 21 Marca 2020 Małgoś, bardzo dziękuję ;). Pozdrawiam równie serdecznie ! Trzymaj się ciepło :thumbsup:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2409 Opublikowano 23 Marca 2020 Na kanapki... Taki mięciutki, parzony... Z pajdą swojskiego chleba... A skóry wędzone do kwaśnicy, fasolowej, żurku... Jutro też coś zrobię . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2410 Opublikowano 23 Marca 2020 Ach, Radku,ładnie u Ciebie zarówno z prawej jak i lewej strony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 23 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2411 Opublikowano 23 Marca 2020 Radku, jak zerknę do twojego tematu to zaraz zerkam do lodówki a nie za okno Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2412 Opublikowano 24 Marca 2020 Aniu, Mirku :D. Golonka w słoiku, wczoraj wędzony boczek i Hani bułeczki . No może nie jest to zbyt dietetyczne . Wieczorem będzie wiejski chleb, oczywiście na zakwasie .I tradycyjnie kilka widoczków. Śniegu mamy po kolana, ale nawet szufli nie biorę do ręki, bo za kilka dni wszystko ma popłynąć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2413 Opublikowano 24 Marca 2020 Dziękuję Radku za takie widoki..a szczególnie za jeden! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2414 Opublikowano 25 Marca 2020 Małgoś . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę . Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami roku . Dzisiaj ciąg dalszy konserw słoikowych. Karkówka z pieprzem, czosnkiem i majerankiem. W zamrażarce mam sklasyfikowaną łopatkę i szynkę. Plany co do ich dalszej przyszłości, też mam . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2415 Opublikowano 26 Marca 2020 Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami rokuMałgoś :D . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę Serdecznie dziękuję. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2416 Opublikowano 26 Marca 2020 Radek widze ze nie masz czasu na odpoczynek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2417 Opublikowano 27 Marca 2020 Radek widze ze nie masz czasu na odpoczynek Elu . W niedzielę daję na luz . Były już białe zakrętki – golonka. Dzisiaj są czerwone – karczek. A w przyszłym tygodniu będą zielone – łopatka. Oczywiście tak na 100 %, to te zielone będą jak już je zrobię . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2418 Opublikowano 27 Marca 2020 Widzę, że idziesz na mistrza. :clap: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2419 Opublikowano 28 Marca 2020 Widzę, że idziesz na mistrza. Do mistrza to mi brakuje ze 25 lat . Ale chętnie bym tyle czasu poterminował, bo mi się nigdzie nie spieszy . Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light . Szynka ISłonina 30% wagi szynki Przyprawy na 1 kg Peklosól - 25gPieprz czarny - 2gGałka muszk. - 0,6gCzosnek granulowany – 2gGorczyca biała - 3g (połowa zgnieciona w moździerzu, a połowa w całości)Kminek – 3g , tak jak gorczycaGlukoza – 2gCukier trzcinowy – 2gBakterie SBL -48 około 1,5g do całości ( mam 2,5 kg farszu)Nabite w kątnice baranieFermentacja w 20*C i wilgotności około 98% do spadku pH 5,00 W komorze wyroby wszystkie nowe. Najstarsza Coppa ma równo dwa tygodnie – wisi od 14 marca. Dzisiaj tak to wygląda.Za chwilę dojdzie salami, które teraz jest w fermentacji. Jak wyroby trochę „schudną”, to może jeszcze coś wejdzie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2420 Opublikowano 28 Marca 2020 Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light Znaczy kolejne "rybki do akwarium" Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon".Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać znaczy chciałem napisać, że działam dalej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2421 Opublikowano 29 Marca 2020 Znaczy kolejne "rybki do akwarium" Zbójaszku . Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon". Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać Ten przepis chodzi za mną od dawna. To musi być dobre . Mam go w brulionie, ale jeszcze musi poczekać. znaczy chciałem napisać, że działam dalej I ja gram dalej . Szkoda że ta komora nie jest z gumy, bo tyle fajnych rzeczy jest do zrobienia, a tu dopiero druga "warka", no może prawie trzecia :D . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2422 Opublikowano 30 Marca 2020 Karczek w słoiku . Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2423 Opublikowano 30 Marca 2020 Z którego przepisu korzystałeś ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 31 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2424 Opublikowano 31 Marca 2020 Z którego przepisu korzystałeś ?No wlasnie Chwalisz sie gdzies tutaj na forum jak robisz te cudenka w sloikach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2425 Opublikowano 31 Marca 2020 Z którego przepisu korzystałeś ?No wlasnie Chwalisz sie gdzies tutaj na forum jak robisz te cudenka w sloikach? Przepis z głowy, czyli znikąd . KARCZEK W SŁOIKU Rozdrobnienie na szarpaku, lub grubych oczkach, np. 18 mm. Jak ktoś nie ma, to po prostu pokroić nożem mniej więcej 2 x 2 cm. Przyprawy na 1 kg. Peklosól - 16gPieprz czarny – 2gCzosnek świeży – 2gMajeranek – 2g Do każdego słoika : Liść laurowy - 1sztZiele angielskie – 2/3 kulkiŻelatyna – na czubek łyżeczkiSmalec – 1/3 łyżkiWoda przegotowana – 1 łyżka Do całości 8% przegotowanej wody Do rozdrobnionej karkówki dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy dotąd, aż mięso wchłonie wodę. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 24 h. Potem ponownie mieszamy. Na dno dajemy listek i ziele. Nakładamy farsz do słoików, (około 2/2,5 cm poniżej rantu ) starając się żeby było ścisło. Na wierzch dajemy smalec, żelatynę i łyżkę wody.Tyndalizacja 60/40/30. Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą. Smacznego . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.