Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Widać rękę mistrza. :thumbsup::clap:  :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-676848
Udostępnij na innych stronach

Piękne kabanosy

 

 

Widać rękę mistrza

 

Bardzo dziękuję !!! :blush:

 

Pierwsze konserwy w puszkach. Nasz forumowy kolega Grzegorz „gazda” przystosował zamykarkę do naszych puszek. Zrobił to naprawdę bardzo porządnie i solidnie, nie mówiąc już o tym, że za bardzo umiarkowaną cenę :thumbsup:.  Dodatkowo obdarowany zostałem prawdziwkami w słoiku, sosem z papryki, Węgierskim octem, i jeszcze jednym słoiczkiem z tajemniczą (na razie) zawartością.

Grzegorz, bardzo dziękuję i oczywiście będzie rewanż !

Zbójaszku  :D  Kręci się ;)

post-42246-0-51762500-1599996821_thumb.jpg

post-42246-0-98412400-1599996833_thumb.jpg

post-42246-0-70648000-1599996850_thumb.jpg

post-42246-0-89529500-1599996863_thumb.jpg

post-42246-0-09203100-1599996881_thumb.jpg

post-42246-0-11498100-1599996895_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-676948
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszku :D Kręci się ;).

No qrcze się doczekałem, w końcu korbujesz :clap::thumbsup::D :D

Poczujesz różnice w smaku między konserwami w słoiku, a w puszce :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-676952
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet wiem jak smakują.... miałem okazję spróbować

Ooo Andrzejku, przegapiłem wpis ;). Ciut były za świeże. Ale nabiorą szlachetności. Za parę tygodni pojemy  :D 

 

 

No qrcze się doczekałem, w końcu korbujesz  Poczujesz różnice w smaku między konserwami w słoiku, a w puszce
 

Zbójaszku :D. Teraz to nic innego bym nie robił, tylko puszkował, puszkował...  :laugh: .

Sam jestem ciekawy różnicy w smaku i dlatego jako pierwszą w puszcze zrobiłem karkówkę, bo ostatnio właśnie karkówkę zrobiłem w słoikach. Będzie porównanie.

 

 

No to "żelazny prowiant" na górskie wyprawy się robi  gratulacje.

Dziękuję :D. Na wycieczki, grzyby, ryby, będzie jak znalazł :thumbsup:  

 

 

Niedlugo ja zaczynam przydodę z puszkami.

Wiem, wiem Karolku :thumbsup:.

 

 

Radek, gratulacje kolejnego etapu rozwoju technologicznego

Dzięki Mirku !!! Ja to po prostu bardzo lubię :thumbsup:

 

 

Radku , teraz możesz nawet zapuszkować górskie powietrze.

Małgoś tak, ale najpierw golonki, bo już się odmrażają :laugh:

 

Wszystkich serdecznie pozdrawiam !!!

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poczujesz różnice w smaku między konserwami w słoiku, a w puszce

 

Na pewno.Niektórym puszkowane jadą blachą.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677104
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niektórym puszkowane jadą blachą

Teraz puszki zabezpieczają dobrymi jakimiś powłokami, że wsio jest w porządku :D

A jak ktoś chce na siłę poczuć smak blachy to i tak poczuje  :rolleyes:;)

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677107
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niektórym puszkowane jadą blachą.

 

 

A jak ktoś chce na siłę poczuć smak blachy to i tak poczuje :rolleyes:;)

 

Uwielbiam zapach blachy o poranku... :laugh: :laugh:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwielbiam zapach blachy o poranku.

:laugh: :laugh: :laugh::thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677145
Udostępnij na innych stronach

Witam,

widzę że nie mogłeś się doczekać na swoje konserwy,

z racji tego że były próby zamknięcia puszek, kilka zostało u mnie na warsztacie

to jest Twoja własność, jak znajda się chętni na górskie powietrze

to mógłbyś to sprzedać za niewielką odpłatnością bez chęci zysku

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677148
Udostępnij na innych stronach

jak znajda się chętni na górskie powietrze to mógłbyś to sprzedać za niewielką odpłatnością bez chęci zysku

 

No mógłbym :). Przypomina mi się dowcip o słoniu w puszce. Koleś kupił, otwiera a tam pusto. Leci z pretensją do sprzedawcy, a ten ze stoickim spokojem - widocznie trafił pan na otwór...

 

 

w Bukowinie będą ok.

 

:thumbsup: :thumbsup: I są  ;).

 

Pierwsze puszki. Degustatorzy od razu zapytali, czy to te same konserwy co w słoikach. Baardzo smakowało i nam też. Zresztą co mieli mówić. Trochę byli pod ścianą, bo część puszek pojedzie z nimi  :D  Ja z apetytem wciągnę i słoik i puszkę. Ale obiektywnie mówiąc jest ten smaczek, którego w słoiku prawdopodobnie się nie podrobi i nie jest to blacha  :D  W tym tygodniu znowu trochę pokręcę korbą :)

post-42246-0-63653000-1600669711_thumb.jpg

post-42246-0-67566100-1600669720_thumb.jpg

post-42246-0-55013700-1600669855_thumb.jpg

post-42246-0-20153200-1600669868_thumb.jpg

post-42246-0-02859700-1600669880_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-677983
Udostępnij na innych stronach

Puszkuję dalej. Będzie mielonka podobna do Tyrolskiej, ale nią nie jest ;):)

 

post-42246-0-15580100-1600781379_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-678152
Udostępnij na innych stronach

 

 

Puszkuję dalej

:laugh: :laugh: odpoczywasz cuś czy cały czas puszkujesz  :laugh:  :laugh: 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-678156
Udostępnij na innych stronach

odpoczywasz cuś czy cały czas puszkujesz :laugh: :laugh:

 

Zbójaszku  :D  Ja puszkuję wszystko, co mi w ręce wpadnie :laugh: :laugh: . W kolejce czeka boczek i łopatka. Potem pasowałoby zacząć od początku, bo mnie dzieci wymłóciły z towaru  ;)  :D

post-42246-0-48828400-1600865344_thumb.jpg

post-42246-0-11784800-1600865352_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-678235
Udostępnij na innych stronach

W końcu mam słoninę o konkretnej grubości  :)  Dzisiaj zasoliłem i zapominam o niej na dłuższy czas. 

Powinienem jeszcze kilka dni poczekać z degustacją mielonki, ale ciekawość wzięła górę  ;) Od razu poczułem się jak „parę lat” temu pod namiotem  :tongue:  :D  :laugh:

 

post-42246-0-16676500-1601198649_thumb.jpg

post-42246-0-37947100-1601198663_thumb.jpg

post-42246-0-42599600-1601198674_thumb.jpg

post-42246-0-98380000-1601198690_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-678615
Udostępnij na innych stronach

Rolady Lazdijajskie, albo bardziej swojsko – Golonki Faszerowane. Wczoraj zrobione :) Czasochłonne, ale warte poświęconego czasu.

Rarytas :tongue::thumbsup:. Już można jeść :D

 

 

post-42246-0-49414700-1601544066_thumb.jpg

post-42246-0-43283800-1601544083_thumb.jpg

post-42246-0-05911500-1601544091_thumb.jpg

post-42246-0-23928300-1601544105_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-679076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , uśliniłem się jak moje psy na widok kości :facepalm: . Mogę prosić o przepis , lub "sznurek" do przepisu na golonkę. :)

Proszę bardzo ;)  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4230-rolada-lazdijajska/

To jest oryginalny przepis, a ja go sobie przez lata zmodyfikowałem. I tak :

 

1. Rozdrobnienie na szarpaku lub na sitku 18 mm (te na mojej fotce były rozdrabniane na fi 18 mm)

2. Peklosól i sól bez zmian

3. Z przypraw tylko kminek tłuczony w moździerzu - 4g / kg

4. Wędzona pięć godzin w temp. około 55*C

5. Parzona sześć godzin w temp około 82*C 

 

U mnie prasowana w prasce do sera, którą wkładam na noc do lodówki, ale można sobie poradzić bez praski.

Warto zrobić :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-679119
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za przepis i cenne rady :thumbsup: . Ja ją w drewniane deseczki i zaciągnę trytytkami

 

Też będzie dobrze :thumbsup:

 

Dzisiaj w wędzarni boczek. Większość będzie parzona, ale kilka podpiekę  :)  Maliny drugi wysyp, a w górach śnieg ;)

Ostatnio nie było widoczku, ale dzisiaj jest :D

 

 

 

 

post-42246-0-71254300-1601649581_thumb.jpg

post-42246-0-54461800-1601649599_thumb.jpg

post-42246-0-43450800-1601649607_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/103/#findComment-679294
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.