Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

obiłem też szynkę prasowaną,
Jej ale przepysznie wyglada , ja nigdynie bylam za taka zwykla szynka , zawsze wolalam baleron , ale taka prasowana to lubulam i do tego swierzy ogorek polany miodem! 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-729388
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio wędziłem szynki i polędwice, a dzisiaj boczki i karkówkę. Polędwice zapakowane w folię celulozową. Wszystkie wyroby były parzone. Zrobiłem też szynkę prasowaną, a Szefowa kiszoną kapustę :)

Piękne wyroby :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-729400
Udostępnij na innych stronach

Radku super

 

 

Jej ale przepysznie wyglada

 

 

Piękne wyroby

 

 

Serdeczne pozdrowienia dla SZEFOWEJ

 

 

Wszystkim dzięki za dobre słowo  :thumbsup:  Szefowa serdecznie pozdrawia Mirka :D

 

Na fotce boczek i karkówka, wczoraj wędzone.

Już można jeść ;)

 

 

 

post-42246-0-03846700-1635683446_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-729533
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj już jesienny Turbacz i Litwinka - po prawej z krzyżem.

 

:thumbsup::)

Troszkę późno zajrzałam ale jakiś czas nie było mnie na Forum.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-731017
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Małgoś ;)

 

W dojrzewalni mam polędwice, boczki, kiełbasę Żywiecką w jelitach wołowych prostych i kiełbasę mocno aromatyczną w kątnicach baranich. Przyprawy to pieprz czarny, biały, czosnek, kolendra i gałka muszkatołowa.

Polędwice peklowane z pomarańczami, płatkami świeżego czosnku i prażonym koprem włoskim. Jedna w siatce, druga sznurowana. Boczki jak zwykle peklowane z różną kombinacją przypraw i każdy inny. Na ostro z chili i płatkami Jalapeno. ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem, majerankiem, listkami laurowymi i zielem angielskim.

Boczki były wędzone na zimno, a jedna polędwica muśnięta dymem. Część kiełbas była wędzona i parzona, a część wędzona i podpiekana.

Będą wisieć w dojrzewalni, aż ... będą dobre :)

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

 

post-42246-0-16567700-1637319482_thumb.jpg

post-42246-0-97024500-1637319530_thumb.jpg

post-42246-0-08869200-1637319559_thumb.jpg

post-42246-0-60998900-1637319612_thumb.jpg

post-42246-0-47829300-1637319644_thumb.jpg

post-42246-0-19178000-1637319676_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733062
Udostępnij na innych stronach

 Radek, ja nie wedze, nic nie robie. W lodowce mam warzywa. Wedlin na pewno nie ma, a tutaj takie cuda pokazujesz.  :cry:  ;)  :D

 Cudownosci  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733079
Udostępnij na innych stronach

Radek, ja nie wedze, nic nie robie. W lodowce mam warzywa. Wedlin na pewno nie ma, a tutaj takie cuda pokazujesz.

 

Aniu  :D  Jestem częstym gościem w twoim kąciku. Tam to dopiero są cudowności :clap::thumbsup:

 

 

Piękny widok !

 

Toke dzięki  :)  Widzę, że wystartowałeś :thumbsup:

 

Kilka dni temu zrobiłem golonki faszerowane, a wczoraj powtórzyłem szynkę prasowaną. Była kilka tygodni temu, ale „wyszła” razem z młodzieżą  :laugh:  Kiełbasa wisiała dziesięć dni w spiżarni i starczy.

 

W powietrzu czuć zimę...

 

 

 

post-42246-0-34377700-1637481855_thumb.jpg

post-42246-0-16994900-1637481880_thumb.jpg

post-42246-0-56349800-1637481902_thumb.jpg

post-42246-0-33244700-1637481927_thumb.jpg

post-42246-0-35451900-1637481956_thumb.jpg

post-42246-0-27169500-1637481986_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733291
Udostępnij na innych stronach

@Radek., A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733332
Udostępnij na innych stronach

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

 

Karolu pozdrawiam :thumbsup:

 

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

 

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka  ;)

 

 

 

 

post-42246-0-70384800-1637654365_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733638
Udostępnij na innych stronach

@Radek., dziekuje .bede musiala kiedy zrobic :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733652
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka 

 Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest   :D  :clap:

 

 

 

W powietrzu czuć zimę..

 

U mnie bardziej jesiennie.. :hmm:

 

A u mnie lato, lato lato  :D  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733728
Udostępnij na innych stronach

 

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

Karolu pozdrawiam

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka ;)

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733739
Udostępnij na innych stronach

U mnie bardziej jesiennie..

 

 

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

 

:D;)

 

A u mnie lato, lato lato

 

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było :thumbsup:

 

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734113
Udostępnij na innych stronach

Po prawie trzech tygodniach rozkroiłem Żywiecką i kiełbasę w kątnicy baraniej. Już kiedyś pisałem, że dojrzewająca Żywiecka jest super i tak jak jak przypuszczałem, ta druga kiełbasa też jest bardzo dobra. Za niedługo rozkroję następne, ale już można jeść  :thumbsup:  :)

 

post-42246-0-79812000-1638190930_thumb.jpg

post-42246-0-63895700-1638190947_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734575
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie bardziej jesiennie..

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

:D;)

A u mnie lato, lato lato

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

Dzięki

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734584
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasy jakiś czas temu zniknęły z dojrzewalni. Te dojrzewały półtora miesiąca, więc prawie dwa razy dłużej od poprzednio rozkrojonych. Smak i zapach :thumbsup:

Polędwice peklowane w pomarańczach. Jedną rozkroiłem po pięciu tygodniach i 36 % utracie wagi. Jak zwykle bardzo dobra  :)

Ta w siatce była wędzona zimnym dymem i celowo przetrzymałem ją do utraty 45 % początkowej wagi. Kawałek odwiesiłem i potrzymam jeszcze trochę dłużej. Już teraz bardzo dobry i udany wyrób. Można się delektować każdym (cieniutko ukrojonym) plasterkiem :)

Widoczek z połowy grudnia, bo teraz w górach trochę wiosennie. Ale to ma się wkrótce zmienić.

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

post-42246-0-10072900-1641289135_thumb.jpg

post-42246-0-96993500-1641289172_thumb.jpg

post-42246-0-17782200-1641289206_thumb.jpg

post-42246-0-84076800-1641289242_thumb.jpg

post-42246-0-44242800-1641289477_thumb.jpg

post-42246-0-97196400-1641289600_thumb.jpg

post-42246-0-46295800-1641289642_thumb.jpg

post-42246-0-91617600-1641289668_thumb.jpg

post-42246-0-92072400-1641289705_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742093
Udostępnij na innych stronach

Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742172
Udostępnij na innych stronach

Super wyroby Radku.. :thumbsup:  :clap:

Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną?

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742178
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.