karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2876 Opublikowano 21 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2877 Opublikowano 21 Listopada 2021 @Radek., A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2878 Opublikowano 23 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty. Karolu pozdrawiam A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawyRzeczywiście jest bardzo smaczna Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2879 Opublikowano 23 Listopada 2021 @Radek., dziekuje .bede musiala kiedy zrobic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2880 Opublikowano 23 Listopada 2021 W powietrzu czuć zimę.. U mnie bardziej jesiennie.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2881 Opublikowano 23 Listopada 2021 Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest W powietrzu czuć zimę.. U mnie bardziej jesiennie.. A u mnie lato, lato lato Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2882 Opublikowano 23 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty.Karolu pozdrawiam A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznieTo jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawyRzeczywiście jest bardzo smaczna Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2883 Opublikowano 26 Listopada 2021 U mnie bardziej jesiennie.. Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest A u mnie lato, lato lato Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek Salceson z golonek i nóżek 3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskieDoprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania. Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak. Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.Pieprz cz. - 3gCzosnek - 7gKminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5gSkórki - około 35% wagi mięsa obranegoRosół - około 35% wagi mięsa i skórek Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.Odstawiamy na noc, a rano... jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2884 Opublikowano 29 Listopada 2021 Po prawie trzech tygodniach rozkroiłem Żywiecką i kiełbasę w kątnicy baraniej. Już kiedyś pisałem, że dojrzewająca Żywiecka jest super i tak jak jak przypuszczałem, ta druga kiełbasa też jest bardzo dobra. Za niedługo rozkroję następne, ale już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2885 Opublikowano 29 Listopada 2021 U mnie bardziej jesiennie.. Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest A u mnie lato, lato latoKażda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżekSalceson z golonek i nóżek 3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskieDoprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania. Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak. Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.Pieprz cz. - 3gCzosnek - 7gKminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5gSkórki - około 35% wagi mięsa obranegoRosół - około 35% wagi mięsa i skórek Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.Odstawiamy na noc, a rano... jemy Dzięki Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2886 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Kiełbasy jakiś czas temu zniknęły z dojrzewalni. Te dojrzewały półtora miesiąca, więc prawie dwa razy dłużej od poprzednio rozkrojonych. Smak i zapach Polędwice peklowane w pomarańczach. Jedną rozkroiłem po pięciu tygodniach i 36 % utracie wagi. Jak zwykle bardzo dobra Ta w siatce była wędzona zimnym dymem i celowo przetrzymałem ją do utraty 45 % początkowej wagi. Kawałek odwiesiłem i potrzymam jeszcze trochę dłużej. Już teraz bardzo dobry i udany wyrób. Można się delektować każdym (cieniutko ukrojonym) plasterkiem Widoczek z połowy grudnia, bo teraz w górach trochę wiosennie. Ale to ma się wkrótce zmienić. Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2887 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Ładne wyroby i krajobrazy. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2888 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2889 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2890 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną?Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2891 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć. Małgoś dziękuję A co do Turbacza - bankowo Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną? Pozdrowienia Dzięki Witku Na szynkę prasowaną, wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat : "Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Wyjęte, opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza." Teraz kilka małych zmian.1. Słoność. Każdy dobiera sobie sam.2. Szynki ociekają na kratkach, a potem wkładam do praski na noc i rano nie tracę już czasu. Wtedy zwykle zajmuję się wędzarnią.3. Parzę do 68*C4. Luzuję wszystkie ząbki.5. Do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego Pozdrowienia dla odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2892 Opublikowano 8 Stycznia 2022 wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat Dziękuję Ci Radku za przepis na szynkę prasowaną. Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły.Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2893 Opublikowano 9 Stycznia 2022 wyjmuję i luzuję jeden ząbek. 4. Luzuję wszystkie ząbki. ????????? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2894 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Rewelacja, piękne kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2895 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły. Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Witku spróbuj koniecznie. Również życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego ????????? Dziesięć lat temu luzowałem o jeden ząbek, a teraz luzuję całkiem. Rewelacja, piękne kiełbaski. Woytas, bardzo dziękuję Boczki w ziołach, wędzone na zimno. Kroję ile mi potrzeba i z powrotem odwieszam. Pierwsze plasterki, to smakowita słoninka. Boczek przerósł słoninę, albo słonina przerosła boczki . Wszystkie są dobre (powiedziałbym nawet, że bardzo dobre), ale od dawna moim faworytem jest ten w chili. Dobrze trzepie po języku Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-744634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2896 Opublikowano 12 Marca 2022 Przerzedziło mi się w puszkach, ale to nie będzie długo trwało Na początek boczek rozdrobniony na sitku 18 mm. Przyprawy dałem takie, które lubię - pieprz czarny, majeranek, grubo tłuczone ziele angielskie, czosnek, gorczycę, na dno puszki listek laurowy i oczywiście peklosól. Dzisiaj trzecia tyndalizacja. Jeszcze nie można jeść, ale za jakiś tydzień spróbujemy Kilka dni temu otworzyłem słoik z marca 2020 r. Boczek i karkówka 50/50. Smak i wygląd bez żadnych zastrzeżeń. I jak zwykle widoczek P.S.Puszki i słoiki przechowuję w warunkach chłodniczych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-756808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2897 Opublikowano 16 Marca 2022 Dzisiaj kolejne puszki. Była nowa dostawa mięsa, więc w zamrażarce zrobiłem mały remanent. Mięsa w sumie było trochę ponad 4 kg, 50/50 łopatka i szynka (częściowo) z warstwą twardego tłuszczu. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm, a podmrożoną słoninę na 6 mm.Jak zwykle dałem 16g peklosoli / kg.Pieprz czarny, grubo mielony 2 g/kgCzosnek świeży 2 g/kg5 % wodyNa dno puszki listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiegoNa czubek łyżeczki żelatyna.Tyndalizacja 60/40/30 I jeszcze zimowy obrazek. W nocy i rano padał bardzo gęsty śnieg. Taki do psoty Jest na plusie, więc szybko popłynie. Chyba Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-757576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2898 Opublikowano 19 Marca 2022 Zapeklowałem golonkę. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm.Przyprawy które dodałem :Peklosól 16g/kgPieprz czarny grubo mielony 2g/kgCzosnek świeży, przeciśnięty przez praskę 2g/kgKminek lekko rozgnieciony w moździerzu 2g/kg Jutro ją zapuszkuję i dodam :Na dno puszki liść laurowy i dwa ziarnka ziela ang.Na wierzch łyżka wody, na czubek łyżeczki żelatyna i pół łyżeczki smalcu. Tyndalizacja 90/60/30 Pozdrawiam odwiedzających i dla wszystkich którzy mają wywalone, pioseneczka na weekend https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8 .. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-758099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2899 Opublikowano 20 Marca 2022 Golonka zapuszkowana i pierwszy dzień tyndalizacji Wszystkich tu zaglądających, serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-758236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2900 Opublikowano 21 Marca 2022 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-758465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.