Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Radek., A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733332
Udostępnij na innych stronach

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

 

Karolu pozdrawiam :thumbsup:

 

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

 

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka  ;)

 

 

 

 

post-42246-0-70384800-1637654365_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733638
Udostępnij na innych stronach

@Radek., dziekuje .bede musiala kiedy zrobic :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733652
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka 

 Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest   :D  :clap:

 

 

 

W powietrzu czuć zimę..

 

U mnie bardziej jesiennie.. :hmm:

 

A u mnie lato, lato lato  :D  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733728
Udostępnij na innych stronach

 

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

Karolu pozdrawiam

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka ;)

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-733739
Udostępnij na innych stronach

U mnie bardziej jesiennie..

 

 

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

 

:D;)

 

A u mnie lato, lato lato

 

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było :thumbsup:

 

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734113
Udostępnij na innych stronach

Po prawie trzech tygodniach rozkroiłem Żywiecką i kiełbasę w kątnicy baraniej. Już kiedyś pisałem, że dojrzewająca Żywiecka jest super i tak jak jak przypuszczałem, ta druga kiełbasa też jest bardzo dobra. Za niedługo rozkroję następne, ale już można jeść  :thumbsup:  :)

 

post-42246-0-79812000-1638190930_thumb.jpg

post-42246-0-63895700-1638190947_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734575
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie bardziej jesiennie..

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

:D;)

A u mnie lato, lato lato

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

Dzięki

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-734584
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasy jakiś czas temu zniknęły z dojrzewalni. Te dojrzewały półtora miesiąca, więc prawie dwa razy dłużej od poprzednio rozkrojonych. Smak i zapach :thumbsup:

Polędwice peklowane w pomarańczach. Jedną rozkroiłem po pięciu tygodniach i 36 % utracie wagi. Jak zwykle bardzo dobra  :)

Ta w siatce była wędzona zimnym dymem i celowo przetrzymałem ją do utraty 45 % początkowej wagi. Kawałek odwiesiłem i potrzymam jeszcze trochę dłużej. Już teraz bardzo dobry i udany wyrób. Można się delektować każdym (cieniutko ukrojonym) plasterkiem :)

Widoczek z połowy grudnia, bo teraz w górach trochę wiosennie. Ale to ma się wkrótce zmienić.

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

post-42246-0-10072900-1641289135_thumb.jpg

post-42246-0-96993500-1641289172_thumb.jpg

post-42246-0-17782200-1641289206_thumb.jpg

post-42246-0-84076800-1641289242_thumb.jpg

post-42246-0-44242800-1641289477_thumb.jpg

post-42246-0-97196400-1641289600_thumb.jpg

post-42246-0-46295800-1641289642_thumb.jpg

post-42246-0-91617600-1641289668_thumb.jpg

post-42246-0-92072400-1641289705_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742093
Udostępnij na innych stronach

Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742172
Udostępnij na innych stronach

Super wyroby Radku.. :thumbsup:  :clap:

Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną?

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-742178
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo :)

 

Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć.

 

Małgoś dziękuję ;) A co do Turbacza - bankowo  :thumbsup:

 

Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną? Pozdrowienia

 

Dzięki Witku ;) Na szynkę prasowaną, wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat :

 

"Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Wyjęte, opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza."

 

Teraz kilka małych zmian.

1. Słoność. Każdy dobiera sobie sam.

2. Szynki ociekają na kratkach, a potem wkładam do praski na noc i rano nie tracę już czasu. Wtedy zwykle zajmuję się wędzarnią.

3. Parzę do 68*C

4. Luzuję wszystkie ząbki.

5. Do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego ;)

 

Pozdrowienia dla odwiedzających :thumbsup:

 

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743108
Udostępnij na innych stronach

 

 

wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat

Dziękuję Ci Radku za przepis na szynkę prasowaną. Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły.

Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743151
Udostępnij na innych stronach

wyjmuję i luzuję jeden ząbek.

 

 

4. Luzuję wszystkie ząbki.

   

 

?????????

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-743357
Udostępnij na innych stronach

Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły. Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

 

Witku spróbuj koniecznie. Również życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego  :thumbsup:

 

 

?????????

 

Dziesięć lat temu luzowałem o jeden ząbek, a teraz luzuję całkiem.

 

 

Rewelacja, piękne kiełbaski.

 

Woytas, bardzo dziękuję ;)

 

 

 

Boczki w ziołach, wędzone na zimno. Kroję ile mi potrzeba i z powrotem odwieszam. Pierwsze plasterki, to smakowita słoninka. Boczek przerósł słoninę, albo słonina przerosła boczki  ;). Wszystkie są dobre (powiedziałbym nawet, że bardzo dobre), ale od dawna moim faworytem jest ten w chili. Dobrze trzepie po języku :thumbsup::tongue:

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

post-42246-0-68959500-1642152604_thumb.jpg

post-42246-0-35873600-1642152641_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-744634
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przerzedziło mi się w puszkach, ale to nie będzie długo trwało  :)  Na początek boczek rozdrobniony na sitku 18 mm. Przyprawy dałem takie, które lubię - pieprz czarny, majeranek, grubo tłuczone ziele angielskie, czosnek, gorczycę, na dno puszki listek laurowy i oczywiście peklosól. Dzisiaj trzecia tyndalizacja. Jeszcze nie można jeść, ale za jakiś tydzień spróbujemy ;)

Kilka dni temu otworzyłem słoik z marca 2020 r. Boczek i karkówka 50/50. Smak i wygląd bez żadnych zastrzeżeń.

 

I jak zwykle widoczek ;)

 

P.S.

Puszki i słoiki przechowuję w warunkach chłodniczych.

 

 

post-42246-0-97801800-1647081022_thumb.jpg

post-42246-0-98172800-1647081042_thumb.jpg

post-42246-0-49734500-1647081068_thumb.jpg

post-42246-0-37790100-1647081160_thumb.jpg

post-42246-0-11615700-1647081201_thumb.jpg

post-42246-0-22750000-1647081329_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-756808
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolejne puszki. Była nowa dostawa mięsa, więc w zamrażarce zrobiłem mały remanent. Mięsa w sumie było trochę ponad 4 kg, 50/50 łopatka i szynka (częściowo) z warstwą twardego tłuszczu. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm, a podmrożoną słoninę na 6 mm.

Jak zwykle dałem 16g peklosoli / kg.

Pieprz czarny, grubo mielony 2 g/kg

Czosnek świeży 2 g/kg

5 % wody

Na dno puszki listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiego

Na czubek łyżeczki żelatyna.

Tyndalizacja 60/40/30

 

I jeszcze zimowy obrazek. W nocy i rano padał bardzo gęsty śnieg. Taki do psoty  :)  Jest na plusie, więc szybko popłynie. Chyba :rolleyes:;)

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

 

 

 

 

post-42246-0-42303700-1647422251_thumb.jpg

post-42246-0-48358600-1647422275_thumb.jpg

post-42246-0-85184200-1647422292_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-757576
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem golonkę. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm.

Przyprawy które dodałem :

Peklosól 16g/kg

Pieprz czarny grubo mielony 2g/kg

Czosnek świeży, przeciśnięty przez praskę 2g/kg

Kminek lekko rozgnieciony w moździerzu 2g/kg

 

Jutro ją zapuszkuję i dodam :

Na dno puszki liść laurowy i dwa ziarnka ziela ang.

Na wierzch łyżka wody, na czubek łyżeczki żelatyna i pół łyżeczki smalcu.

 

Tyndalizacja 90/60/30

 

Pozdrawiam odwiedzających i dla wszystkich którzy mają wywalone, pioseneczka na weekend :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8

 

 

..

 

 

 

post-42246-0-90833400-1647689313_thumb.jpg

post-42246-0-60191900-1647689331_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-758099
Udostępnij na innych stronach

Golonka zapuszkowana i pierwszy dzień tyndalizacji :)

Wszystkich tu zaglądających, serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-39773700-1647782330_thumb.jpg

post-42246-0-41038700-1647782349_thumb.jpg

post-42246-0-71211500-1647782364_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/116/#findComment-758236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.