Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo :)

 

Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć.

 

Małgoś dziękuję ;) A co do Turbacza - bankowo  :thumbsup:

 

Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną? Pozdrowienia

 

Dzięki Witku ;) Na szynkę prasowaną, wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat :

 

"Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Wyjęte, opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza."

 

Teraz kilka małych zmian.

1. Słoność. Każdy dobiera sobie sam.

2. Szynki ociekają na kratkach, a potem wkładam do praski na noc i rano nie tracę już czasu. Wtedy zwykle zajmuję się wędzarnią.

3. Parzę do 68*C

4. Luzuję wszystkie ząbki.

5. Do lodówki na kilkanaście godzin.

 

Smacznego ;)

 

Pozdrowienia dla odwiedzających :thumbsup:

 

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743108
Udostępnij na innych stronach

 

 

wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat

Dziękuję Ci Radku za przepis na szynkę prasowaną. Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły.

Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743151
Udostępnij na innych stronach

wyjmuję i luzuję jeden ząbek.

 

 

4. Luzuję wszystkie ząbki.

   

 

?????????

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743357
Udostępnij na innych stronach

Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły. Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

 

Witku spróbuj koniecznie. Również życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego  :thumbsup:

 

 

?????????

 

Dziesięć lat temu luzowałem o jeden ząbek, a teraz luzuję całkiem.

 

 

Rewelacja, piękne kiełbaski.

 

Woytas, bardzo dziękuję ;)

 

 

 

Boczki w ziołach, wędzone na zimno. Kroję ile mi potrzeba i z powrotem odwieszam. Pierwsze plasterki, to smakowita słoninka. Boczek przerósł słoninę, albo słonina przerosła boczki  ;). Wszystkie są dobre (powiedziałbym nawet, że bardzo dobre), ale od dawna moim faworytem jest ten w chili. Dobrze trzepie po języku :thumbsup::tongue:

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

post-42246-0-68959500-1642152604_thumb.jpg

post-42246-0-35873600-1642152641_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-744634
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przerzedziło mi się w puszkach, ale to nie będzie długo trwało  :)  Na początek boczek rozdrobniony na sitku 18 mm. Przyprawy dałem takie, które lubię - pieprz czarny, majeranek, grubo tłuczone ziele angielskie, czosnek, gorczycę, na dno puszki listek laurowy i oczywiście peklosól. Dzisiaj trzecia tyndalizacja. Jeszcze nie można jeść, ale za jakiś tydzień spróbujemy ;)

Kilka dni temu otworzyłem słoik z marca 2020 r. Boczek i karkówka 50/50. Smak i wygląd bez żadnych zastrzeżeń.

 

I jak zwykle widoczek ;)

 

P.S.

Puszki i słoiki przechowuję w warunkach chłodniczych.

 

 

post-42246-0-97801800-1647081022_thumb.jpg

post-42246-0-98172800-1647081042_thumb.jpg

post-42246-0-49734500-1647081068_thumb.jpg

post-42246-0-37790100-1647081160_thumb.jpg

post-42246-0-11615700-1647081201_thumb.jpg

post-42246-0-22750000-1647081329_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-756808
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kolejne puszki. Była nowa dostawa mięsa, więc w zamrażarce zrobiłem mały remanent. Mięsa w sumie było trochę ponad 4 kg, 50/50 łopatka i szynka (częściowo) z warstwą twardego tłuszczu. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm, a podmrożoną słoninę na 6 mm.

Jak zwykle dałem 16g peklosoli / kg.

Pieprz czarny, grubo mielony 2 g/kg

Czosnek świeży 2 g/kg

5 % wody

Na dno puszki listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiego

Na czubek łyżeczki żelatyna.

Tyndalizacja 60/40/30

 

I jeszcze zimowy obrazek. W nocy i rano padał bardzo gęsty śnieg. Taki do psoty  :)  Jest na plusie, więc szybko popłynie. Chyba :rolleyes:;)

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

 

 

 

 

post-42246-0-42303700-1647422251_thumb.jpg

post-42246-0-48358600-1647422275_thumb.jpg

post-42246-0-85184200-1647422292_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-757576
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem golonkę. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm.

Przyprawy które dodałem :

Peklosól 16g/kg

Pieprz czarny grubo mielony 2g/kg

Czosnek świeży, przeciśnięty przez praskę 2g/kg

Kminek lekko rozgnieciony w moździerzu 2g/kg

 

Jutro ją zapuszkuję i dodam :

Na dno puszki liść laurowy i dwa ziarnka ziela ang.

Na wierzch łyżka wody, na czubek łyżeczki żelatyna i pół łyżeczki smalcu.

 

Tyndalizacja 90/60/30

 

Pozdrawiam odwiedzających i dla wszystkich którzy mają wywalone, pioseneczka na weekend :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8

 

 

..

 

 

 

post-42246-0-90833400-1647689313_thumb.jpg

post-42246-0-60191900-1647689331_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758099
Udostępnij na innych stronach

Golonka zapuszkowana i pierwszy dzień tyndalizacji :)

Wszystkich tu zaglądających, serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-39773700-1647782330_thumb.jpg

post-42246-0-41038700-1647782349_thumb.jpg

post-42246-0-71211500-1647782364_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758236
Udostępnij na innych stronach

Mirku ;)

 

Hania upiekła precelki i już można jeść  :)  Następna w puszki pójdzie karkówka.

Jak zwykle wszystkich pozdrawiam :thumbsup:

 

 

post-42246-0-96119000-1648030869_thumb.jpg

post-42246-0-74265200-1648030895_thumb.jpg

post-42246-0-19134100-1648030918_thumb.jpg

post-42246-0-52231600-1648030952_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758678
Udostępnij na innych stronach

Puszki z karkówką już są w garnku. Tym razem tyndalizacja 70/40/30.

 

Peklosól – 16g/kg

Pieprz czarny, grubo mielony – 2g

Czosnek przeciśnięty przez praskę – 2g

Majeranek – 2g

8 % wody wagi mięsa

Na dno puszki listek laurowy i dwa ziarna ziela ang.

Na wierzch smalec i żelatyna, na czubek łyżeczki

 

Wszystkie konserwy w puszkach które tu pokazałem, były robione również w słoikach i nawet na jotę nie zmieniałem przepisów. Jedne i drugie wychodzą bardzo smaczne. Są pewne niuanse smakowe o których swego czasu była dyskusja, ale i tak jedne i drugie smakują super :thumbsup:

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

 

post-42246-0-70283100-1648126358_thumb.jpg

post-42246-0-41775900-1648126381_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758851
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759870
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda

 

Dziękuję wróbelku i pozdrawiam ;)

 

Otworzyłem golonkę. Zapach i smak … :tongue:

W wędzarni mam trochę wędzonek w ziołach, ale o nich wieczorkiem :)

post-42246-0-31504700-1648971045_thumb.jpg

post-42246-0-78139200-1648971073_thumb.jpg

post-42246-0-32287600-1648971091_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760467
Udostępnij na innych stronach

a szkoda, ze zapachu nie publikujesz :clap:, a może i dobrze :D

 

Dzięki Mirku. Pachniała pięknie... Pozdrowienia :D:thumbsup:

 

Wędzonki w ziołach, peklowane w vacum.

Szynki i polędwice, z tym samym zestawem ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, estragon. Po wędzeniu parzone.

Boczek natarty kolendrą, rozmarynem, zielem ang, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, gorczycą i obłożony plasterkami świeżego czosnku. Był podpiekany i jeszcze trochę zostanie w wędzarni.

Nieczęsto robię takie wędzonki. Może raz na rok.

Jeszcze nie można jeść, bo są na Święta. No chyba że po plasterku :tongue:

Dzisiaj takie widoczki, ale to już chyba końcówka zimy :)

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

 

post-42246-0-95258900-1649000620_thumb.jpg

post-42246-0-82537900-1649000652_thumb.jpg

post-42246-0-70269000-1649000679_thumb.jpg

post-42246-0-91129500-1649000716_thumb.jpg

post-42246-0-19433900-1649000745_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760541
Udostępnij na innych stronach

Piekne wszystkie widoki :tongue::clap: :clap:

 

Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam :D :D

 

Po plasterku i z chrupiącą bułeczką :tongue:

post-42246-0-33546200-1649060092_thumb.jpg

post-42246-0-41598700-1649060118_thumb.jpg

post-42246-0-97185900-1649060138_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760662
Udostępnij na innych stronach

Karkówka. Bardzo smaczna, a galaretki dla każdego wystarczy  :tongue:  Już można jeść :thumbsup:

 

 

post-42246-0-30805900-1649492393_thumb.jpg

post-42246-0-40837200-1649492414_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761751
Udostępnij na innych stronach

... a ten zapach dochodzi nawet do mnie

 

No to karkówka daje po nozdrzach  :D  Pozdrowienia :thumbsup:

 

 

Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres

 

Możemy tak zrobić, żeby doleciało  :D  ;)  Pozdrawiam :thumbsup:

 

Wczoraj Hania upiekła pasztety. A takie dzisiaj były dodatki. Już można jeść  ;)

post-42246-0-35876900-1649581381_thumb.jpg

post-42246-0-73044500-1649581400_thumb.jpg

post-42246-0-43681600-1649581414_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761941
Udostępnij na innych stronach

Radek, szczujesz smakołykami  a nam ślinka tylko cieknie ;):D

 

Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761954
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.