Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Bardzo Wam dziękuję za dobre słowo Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć. Małgoś dziękuję A co do Turbacza - bankowo Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną? Pozdrowienia Dzięki Witku Na szynkę prasowaną, wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat : "Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Wyjęte, opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza." Teraz kilka małych zmian.1. Słoność. Każdy dobiera sobie sam.2. Szynki ociekają na kratkach, a potem wkładam do praski na noc i rano nie tracę już czasu. Wtedy zwykle zajmuję się wędzarnią.3. Parzę do 68*C4. Luzuję wszystkie ząbki.5. Do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego Pozdrowienia dla odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 8 Stycznia 2022 wklejam mój przepis z przed dziesięciu lat Dziękuję Ci Radku za przepis na szynkę prasowaną. Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły.Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 9 Stycznia 2022 wyjmuję i luzuję jeden ząbek. 4. Luzuję wszystkie ząbki. ????????? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Rewelacja, piękne kiełbaski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-743543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Będę następnym razem robił, bo te inne już mi się objadły. Serdeczne pozdrowienia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Witku spróbuj koniecznie. Również życzę w Nowym Roku wszystkiego najlepszego ????????? Dziesięć lat temu luzowałem o jeden ząbek, a teraz luzuję całkiem. Rewelacja, piękne kiełbaski. Woytas, bardzo dziękuję Boczki w ziołach, wędzone na zimno. Kroję ile mi potrzeba i z powrotem odwieszam. Pierwsze plasterki, to smakowita słoninka. Boczek przerósł słoninę, albo słonina przerosła boczki . Wszystkie są dobre (powiedziałbym nawet, że bardzo dobre), ale od dawna moim faworytem jest ten w chili. Dobrze trzepie po języku Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-744634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 12 Marca 2022 Przerzedziło mi się w puszkach, ale to nie będzie długo trwało Na początek boczek rozdrobniony na sitku 18 mm. Przyprawy dałem takie, które lubię - pieprz czarny, majeranek, grubo tłuczone ziele angielskie, czosnek, gorczycę, na dno puszki listek laurowy i oczywiście peklosól. Dzisiaj trzecia tyndalizacja. Jeszcze nie można jeść, ale za jakiś tydzień spróbujemy Kilka dni temu otworzyłem słoik z marca 2020 r. Boczek i karkówka 50/50. Smak i wygląd bez żadnych zastrzeżeń. I jak zwykle widoczek P.S.Puszki i słoiki przechowuję w warunkach chłodniczych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-756808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 16 Marca 2022 Dzisiaj kolejne puszki. Była nowa dostawa mięsa, więc w zamrażarce zrobiłem mały remanent. Mięsa w sumie było trochę ponad 4 kg, 50/50 łopatka i szynka (częściowo) z warstwą twardego tłuszczu. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm, a podmrożoną słoninę na 6 mm.Jak zwykle dałem 16g peklosoli / kg.Pieprz czarny, grubo mielony 2 g/kgCzosnek świeży 2 g/kg5 % wodyNa dno puszki listek laurowy i dwa ziarnka ziela angielskiegoNa czubek łyżeczki żelatyna.Tyndalizacja 60/40/30 I jeszcze zimowy obrazek. W nocy i rano padał bardzo gęsty śnieg. Taki do psoty Jest na plusie, więc szybko popłynie. Chyba Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-757576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 19 Marca 2022 Zapeklowałem golonkę. Mięso rozdrobniłem na sitku 18 mm.Przyprawy które dodałem :Peklosól 16g/kgPieprz czarny grubo mielony 2g/kgCzosnek świeży, przeciśnięty przez praskę 2g/kgKminek lekko rozgnieciony w moździerzu 2g/kg Jutro ją zapuszkuję i dodam :Na dno puszki liść laurowy i dwa ziarnka ziela ang.Na wierzch łyżka wody, na czubek łyżeczki żelatyna i pół łyżeczki smalcu. Tyndalizacja 90/60/30 Pozdrawiam odwiedzających i dla wszystkich którzy mają wywalone, pioseneczka na weekend https://www.youtube.com/watch?v=pBkHHoOIIn8 .. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 20 Marca 2022 Golonka zapuszkowana i pierwszy dzień tyndalizacji Wszystkich tu zaglądających, serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 21 Marca 2022 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 23 Marca 2022 Mirku Hania upiekła precelki i już można jeść Następna w puszki pójdzie karkówka.Jak zwykle wszystkich pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 24 Marca 2022 Puszki z karkówką już są w garnku. Tym razem tyndalizacja 70/40/30. Peklosól – 16g/kgPieprz czarny, grubo mielony – 2gCzosnek przeciśnięty przez praskę – 2gMajeranek – 2g8 % wody wagi mięsaNa dno puszki listek laurowy i dwa ziarna ziela ang.Na wierzch smalec i żelatyna, na czubek łyżeczki Wszystkie konserwy w puszkach które tu pokazałem, były robione również w słoikach i nawet na jotę nie zmieniałem przepisów. Jedne i drugie wychodzą bardzo smaczne. Są pewne niuanse smakowe o których swego czasu była dyskusja, ale i tak jedne i drugie smakują super Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-758851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 30 Marca 2022 Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 30 Marca 2022 Smacznie wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-759870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Smacznie wygląda Dziękuję wróbelku i pozdrawiam Otworzyłem golonkę. Zapach i smak … W wędzarni mam trochę wędzonek w ziołach, ale o nich wieczorkiem Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 a szkoda, ze zapachu nie publikujesz ,a może i dobrze Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 a szkoda, ze zapachu nie publikujesz , a może i dobrze Dzięki Mirku. Pachniała pięknie... Pozdrowienia Wędzonki w ziołach, peklowane w vacum.Szynki i polędwice, z tym samym zestawem ziół - tymianek, oregano, rozmaryn, estragon. Po wędzeniu parzone.Boczek natarty kolendrą, rozmarynem, zielem ang, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, gorczycą i obłożony plasterkami świeżego czosnku. Był podpiekany i jeszcze trochę zostanie w wędzarni.Nieczęsto robię takie wędzonki. Może raz na rok.Jeszcze nie można jeść, bo są na Święta. No chyba że po plasterku Dzisiaj takie widoczki, ale to już chyba końcówka zimy Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Piekne wszystkie widoki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Piekne wszystkie widoki :clap: Eli bardzo dziękuję i serdecznie Cię pozdrawiam :D Po plasterku i z chrupiącą bułeczką Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-760662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Karkówka. Bardzo smaczna, a galaretki dla każdego wystarczy Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 ... a ten zapach dochodzi nawet do mnie Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 ... a ten zapach dochodzi nawet do mnie No to karkówka daje po nozdrzach Pozdrowienia Do mnie nie dolatuje bo zapomniałem Radkowi podać.... adres Możemy tak zrobić, żeby doleciało Pozdrawiam Wczoraj Hania upiekła pasztety. A takie dzisiaj były dodatki. Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Radek, szczujesz smakołykami a nam ślinka tylko cieknie Smakowicie to wygląda, a zdradzisz nam przepis na pasztet? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Uczta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/117/#findComment-761960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.