Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

az sie glodna zrobilam :D a tu pora do spania :tongue:

 

Eli bardzo dziękuję :D  Ale teraz już można :D

Serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

post-42246-0-80438000-1650699003_thumb.jpg

post-42246-0-27709500-1650699022_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764313
Udostępnij na innych stronach

Karolu dziękuję i pozdrawiam :):thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764464
Udostępnij na innych stronach

Wygląda super. A skoro:

 

Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie.

 

 

to podasz przepis?

 

Po świątecznym szaleństwie miałem sobie na jakiś czas dać spokój z wędzarnią ale dla takiego wyrobu bym sobie udzielił dyspensy na majówkę  :D

 

 

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764473
Udostępnij na innych stronach

podasz przepis?

 

Pewnie że podam :)

 

Ponieważ wiem że na forum są ortodoksi, więc napisałem że podobna, ale nie identyczna ;)

Ta szynkowa była robiona :

 

Szynka I – 4 kg

Golonka – 1 kg

 

Przyprawy na 1 kg :

Peklosól - 19g/kg

Pieprz czarny grubo mielony – 1g

Cukier – 1g

Kolendra tłuczona w moździerzu – 1g

Gałka muszkatołowa – 1g

Woda – 50% wagi rozdrobnionej golonki

 

Zmianą w przepisie, było użycie szarpaka, zamiast krojenia szynki. Ilości przypraw, też nieco inne.

Reszta procesu nie odbiegała od przepisu z „16”.

Sam wyrób naprawdę dobry :thumbsup:

 

[Dodano: 24 kwi 2022 - 15:12]

Juz czuje ten zapach i smak ..mmm..

 

Daleeeko niesie :D

Również serdecznie pozdrawiam  :thumbsup:  Dzisiejsza fotka :)

post-42246-0-48996800-1650805857_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764557
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764689
Udostępnij na innych stronach

Eli, wróbelku, Twonk – dziękuję i serdecznie Was pozdrawiam  :D  :D  :D

 

 

Golonka z marca 2020. Mam jeszcze słoiczek karkówki, robiony mniej więcej w tym sam czasie. Ten jeszcze sobie trochę poczeka  :)

Już można jeść :thumbsup:

 

 

post-42246-0-86821600-1651475373_thumb.jpg

post-42246-0-95256400-1651475392_thumb.jpg

post-42246-0-18313300-1651475410_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-765983
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Małgoś ;)

 

Karkówka w słoiku. Podobnie jak golonka, robiona ponad dwa lata temu. Już można jeść.

Turbacz stoi gdzie stał  :)

 

Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie :thumbsup:

 

 

 

 

post-42246-0-61319100-1653219314_thumb.jpg

post-42246-0-64838100-1653219328_thumb.jpg

post-42246-0-82768400-1653219341_thumb.jpg

post-42246-0-97494800-1653219361_thumb.jpg

post-42246-0-59350900-1653219386_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769636
Udostępnij na innych stronach

Karolu, pozdrawiam ;)

 

 

Piękny wynik :thumbsup: mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok.

 

Dziękuję  :)  Mam jeszcze kilka puszek z końca 2020, ale nie będę ich trzymał na pamiątkę ;)

Dzieci trochę zluzowały mi lodówkę i można było zrobić jaki taki porządek z puszkami :D

Podczas tych porządków, znalazła mi się puszka BGK, Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB, ale coś mi nie pasowało i reszta jest podpisana BGK - boczek, golonka, karkówka :laugh:

 

 

Karkoweczka prima sort! :clap:

 

Dziękuję i pozdrawiam :thumbsup::D

 

 

post-42246-0-73923000-1653400670_thumb.jpg

post-42246-0-15281800-1653401671_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB
 

 

 RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770086
Udostępnij na innych stronach

RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie :tongue:

 

Aniu  :D  Obawiałbym się bombażu :laugh: :laugh: :laugh:

 

W końcu zabrałem się za słoninę, bo już baaardzo długo przewracała się po zamrażarce.

Puszki ze słoniną będą w różnych przyprawach, ale w każdym z trzech rodzajów jedne są dominujące. Zioła prowansalskie, chili i przyprawa do słoniny (opisana po rosyjsku, ale robiona w Białymstoku ;))

Słoninę robiłem na dużo różnych sposobów, ale w puszcze jeszcze nie. Tutaj Jacekw, był inspiracją :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-24137200-1653484595_thumb.jpg

post-42246-0-01721400-1653484613_thumb.jpg

post-42246-0-32750200-1653484635_thumb.jpg

post-42246-0-32381700-1653484650_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770146
Udostępnij na innych stronach

Słonina zapuszkowana  :)  Kilka dni w lodówce, a potem trzykrotna pasteryzacja. Trochę czasu minie, zanim otworzę jakąś puszkę :)

 

 

post-42246-0-98993500-1653649978_thumb.jpg

post-42246-0-89563800-1653649995_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770423
Udostępnij na innych stronach

Chleb na liściach chrzanu i precelki parzone, a potem pieczone. Wypieki Hani  :) Pieczywa już od lat nie kupujemy i chleb przeważnie jemy ciemny, ale bułeczki też się trafiają  :D

 

 

post-42246-0-92722000-1653809139_thumb.jpg

post-42246-0-75195100-1653809156_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770661
Udostępnij na innych stronach

@Radek., Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770690
Udostępnij na innych stronach

Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla :)

 

 

                                                                     

Chleb pszenny, na liściach chrzanu

 

0,5 kg mąki pszennej chlebowej, typ 750, lub 650

5 g suchych drożdży, lub 2 – 3 g świeżych

2 łyżeczki cukru

1 – 2 łyżeczki soli

3 – 4 łyżki oleju

ok. 450 ml. Lekko ciepłej wody

 

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką i zagnieść. Konsystencja ma być luźna, ale zachować kształt bochenka. Ułożyć w naczyniu do wyrastania, czyli w takim, jaki chcemy mieć kształt chleba.

W tym czasie włączyć piekarnik na 200*C, grzałka góra, dół i termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, a chlebek lekko podrośnie, wykładamy go na liście chrzanu, ułożone na blasze do pieczenia.

Pieczemy 40 – 50 minut, w zależności od wydajności piekarnika.

 

Oczywiście taki chleb (a właściwie każdy chleb), najlepiej smakuje upieczony w wiejskim piecu. Raz, lub czasem dwa razy w roku, tak właśnie robimy :)

Dzisiaj Hania upiekła ciemny chlebek na zakwasie i taki jemy na co dzień :)

 

 

 

post-42246-0-22824200-1653913614_thumb.jpg

post-42246-0-28124100-1653913628_thumb.jpg

post-42246-0-82277700-1653913642_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770896
Udostępnij na innych stronach

CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ZIARNAMI Z DYNI, SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO - NA ZAKWASIE.

 

Około 2/3 szklanki zakwasu żytniego

10 – 15 dkg mąki żytniej typ 720

25 dkg mąki pszennej chlebowej typ 750

25 dkg mąki pszennej chlebowej typ 650

Mąki pszenne można mieszać wagowo, dać tylko 750, lub 650, w zależności jaką mamy w domu, ważne żeby było jej 0,5 kg.

2 łyżki pestek z dyni

2 łyżki pestek słonecznika

Około 0,5 szklanki siemienia lnianego

2-3 łyżeczki soli

2-3 łyżeczki cukru

2-3 dkg świeżych

2-3 łyżki oleju

Około 450 ml lekko ciepłej wody

 

Wszystko mieszamy mikserem z końcówką haka, do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, Potem mieszamy łyżką (drewnianą), żeby wypuścić powietrze. Przekładamy do blaszki (ta z fotki ma 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą ręką wyrównujemy ciasto w blaszce i czekamy aż zacznie rosnąć, czyli około 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C na 1 godzinę - grzałka góra, dół i termoobieg.

Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta pędzelkiem zamoczonym w wodzie.

Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i papieru. Przekładamy na kratkę, do ostygnięcia.

 

 

 

post-42246-0-50091200-1653981413_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-771011
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.