eli55 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2926 Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Mistrzowskie wyroby , az sie glodna zrobilam a tu pora do spania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2927 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 az sie glodna zrobilam a tu pora do spania Eli bardzo dziękuję Ale teraz już można Serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2928 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Radku śliczna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2929 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Karolu dziękuję i pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2930 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Wygląda super. A skoro: Robię ją na podstawie przepisu z „16”, ale nie identycznie. to podasz przepis? Po świątecznym szaleństwie miałem sobie na jakiś czas dać spokój z wędzarnią ale dla takiego wyrobu bym sobie udzielił dyspensy na majówkę Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2931 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Uwędzona i już jest parzona Juz czuje ten zapach i smak ..mmm..Pozdrawiam serdecznie! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2932 Opublikowano 24 Kwietnia 2022 podasz przepis? Pewnie że podam Ponieważ wiem że na forum są ortodoksi, więc napisałem że podobna, ale nie identyczna Ta szynkowa była robiona : Szynka I – 4 kgGolonka – 1 kg Przyprawy na 1 kg :Peklosól - 19g/kgPieprz czarny grubo mielony – 1gCukier – 1gKolendra tłuczona w moździerzu – 1gGałka muszkatołowa – 1gWoda – 50% wagi rozdrobnionej golonki Zmianą w przepisie, było użycie szarpaka, zamiast krojenia szynki. Ilości przypraw, też nieco inne.Reszta procesu nie odbiegała od przepisu z „16”.Sam wyrób naprawdę dobry [Dodano: 24 kwi 2022 - 15:12]Juz czuje ten zapach i smak ..mmm.. Daleeeko niesie Również serdecznie pozdrawiam Dzisiejsza fotka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2933 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Piekna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2934 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #2935 Opublikowano 25 Kwietnia 2022 Bardzo dziękuję za przepis!!! Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-764739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2936 Opublikowano 2 Maja 2022 Eli, wróbelku, Twonk – dziękuję i serdecznie Was pozdrawiam Golonka z marca 2020. Mam jeszcze słoiczek karkówki, robiony mniej więcej w tym sam czasie. Ten jeszcze sobie trochę poczeka Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-765983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2937 Opublikowano 14 Maja 2022 Dzisiejsza fotka Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-768268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2938 Opublikowano 22 Maja 2022 Małgoś Karkówka w słoiku. Podobnie jak golonka, robiona ponad dwa lata temu. Już można jeść.Turbacz stoi gdzie stał Pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2939 Opublikowano 22 Maja 2022 Łał! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2940 Opublikowano 22 Maja 2022 robiona ponad dwa lata temu Piękny wynik mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2941 Opublikowano 24 Maja 2022 Karkoweczka prima sort! Turbacz stoi gdzie stał Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2942 Opublikowano 24 Maja 2022 Karolu, pozdrawiam Piękny wynik mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok. Dziękuję Mam jeszcze kilka puszek z końca 2020, ale nie będę ich trzymał na pamiątkę Dzieci trochę zluzowały mi lodówkę i można było zrobić jaki taki porządek z puszkami Podczas tych porządków, znalazła mi się puszka BGK, Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB, ale coś mi nie pasowało i reszta jest podpisana BGK - boczek, golonka, karkówka Karkoweczka prima sort! Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-769969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2943 Opublikowano 25 Maja 2022 Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2944 Opublikowano 25 Maja 2022 RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie Aniu Obawiałbym się bombażu :laugh: W końcu zabrałem się za słoninę, bo już baaardzo długo przewracała się po zamrażarce.Puszki ze słoniną będą w różnych przyprawach, ale w każdym z trzech rodzajów jedne są dominujące. Zioła prowansalskie, chili i przyprawa do słoniny (opisana po rosyjsku, ale robiona w Białymstoku )Słoninę robiłem na dużo różnych sposobów, ale w puszcze jeszcze nie. Tutaj Jacekw, był inspiracją Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2945 Opublikowano 27 Maja 2022 Słonina zapuszkowana Kilka dni w lodówce, a potem trzykrotna pasteryzacja. Trochę czasu minie, zanim otworzę jakąś puszkę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2946 Opublikowano 29 Maja 2022 Chleb na liściach chrzanu i precelki parzone, a potem pieczone. Wypieki Hani Pieczywa już od lat nie kupujemy i chleb przeważnie jemy ciemny, ale bułeczki też się trafiają Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2947 Opublikowano 29 Maja 2022 @Radek., Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2948 Opublikowano 30 Maja 2022 Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla Chleb pszenny, na liściach chrzanu 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, typ 750, lub 6505 g suchych drożdży, lub 2 – 3 g świeżych2 łyżeczki cukru1 – 2 łyżeczki soli3 – 4 łyżki olejuok. 450 ml. Lekko ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką i zagnieść. Konsystencja ma być luźna, ale zachować kształt bochenka. Ułożyć w naczyniu do wyrastania, czyli w takim, jaki chcemy mieć kształt chleba.W tym czasie włączyć piekarnik na 200*C, grzałka góra, dół i termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, a chlebek lekko podrośnie, wykładamy go na liście chrzanu, ułożone na blasze do pieczenia.Pieczemy 40 – 50 minut, w zależności od wydajności piekarnika. Oczywiście taki chleb (a właściwie każdy chleb), najlepiej smakuje upieczony w wiejskim piecu. Raz, lub czasem dwa razy w roku, tak właśnie robimy Dzisiaj Hania upiekła ciemny chlebek na zakwasie i taki jemy na co dzień Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-770896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2949 Opublikowano 31 Maja 2022 CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ZIARNAMI Z DYNI, SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO - NA ZAKWASIE. Około 2/3 szklanki zakwasu żytniego10 – 15 dkg mąki żytniej typ 72025 dkg mąki pszennej chlebowej typ 75025 dkg mąki pszennej chlebowej typ 650Mąki pszenne można mieszać wagowo, dać tylko 750, lub 650, w zależności jaką mamy w domu, ważne żeby było jej 0,5 kg.2 łyżki pestek z dyni2 łyżki pestek słonecznikaOkoło 0,5 szklanki siemienia lnianego2-3 łyżeczki soli2-3 łyżeczki cukru2-3 dkg świeżych2-3 łyżki olejuOkoło 450 ml lekko ciepłej wody Wszystko mieszamy mikserem z końcówką haka, do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, Potem mieszamy łyżką (drewnianą), żeby wypuścić powietrze. Przekładamy do blaszki (ta z fotki ma 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą ręką wyrównujemy ciasto w blaszce i czekamy aż zacznie rosnąć, czyli około 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C na 1 godzinę - grzałka góra, dół i termoobieg.Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta pędzelkiem zamoczonym w wodzie.Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i papieru. Przekładamy na kratkę, do ostygnięcia. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-771011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2950 Opublikowano 31 Maja 2022 Radek - trzecia pozycja od dołu - "2-3 dkg świeżych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/118/#findComment-771045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.