Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karolu, pozdrawiam ;)

 

 

Piękny wynik :thumbsup: mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok.

 

Dziękuję  :)  Mam jeszcze kilka puszek z końca 2020, ale nie będę ich trzymał na pamiątkę ;)

Dzieci trochę zluzowały mi lodówkę i można było zrobić jaki taki porządek z puszkami :D

Podczas tych porządków, znalazła mi się puszka BGK, Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB, ale coś mi nie pasowało i reszta jest podpisana BGK - boczek, golonka, karkówka :laugh:

 

 

Karkoweczka prima sort! :clap:

 

Dziękuję i pozdrawiam :thumbsup::D

 

 

post-42246-0-73923000-1653400670_thumb.jpg

post-42246-0-15281800-1653401671_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-769969
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB
 

 

 RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie  :tongue:  ;)  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770086
Udostępnij na innych stronach

RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie :tongue:

 

Aniu  :D  Obawiałbym się bombażu :laugh: :laugh: :laugh:

 

W końcu zabrałem się za słoninę, bo już baaardzo długo przewracała się po zamrażarce.

Puszki ze słoniną będą w różnych przyprawach, ale w każdym z trzech rodzajów jedne są dominujące. Zioła prowansalskie, chili i przyprawa do słoniny (opisana po rosyjsku, ale robiona w Białymstoku ;))

Słoninę robiłem na dużo różnych sposobów, ale w puszcze jeszcze nie. Tutaj Jacekw, był inspiracją :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-24137200-1653484595_thumb.jpg

post-42246-0-01721400-1653484613_thumb.jpg

post-42246-0-32750200-1653484635_thumb.jpg

post-42246-0-32381700-1653484650_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770146
Udostępnij na innych stronach

Słonina zapuszkowana  :)  Kilka dni w lodówce, a potem trzykrotna pasteryzacja. Trochę czasu minie, zanim otworzę jakąś puszkę :)

 

 

post-42246-0-98993500-1653649978_thumb.jpg

post-42246-0-89563800-1653649995_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770423
Udostępnij na innych stronach

Chleb na liściach chrzanu i precelki parzone, a potem pieczone. Wypieki Hani  :) Pieczywa już od lat nie kupujemy i chleb przeważnie jemy ciemny, ale bułeczki też się trafiają  :D

 

 

post-42246-0-92722000-1653809139_thumb.jpg

post-42246-0-75195100-1653809156_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770661
Udostępnij na innych stronach

@Radek., Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770690
Udostępnij na innych stronach

Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla :)

 

 

                                                                     

Chleb pszenny, na liściach chrzanu

 

0,5 kg mąki pszennej chlebowej, typ 750, lub 650

5 g suchych drożdży, lub 2 – 3 g świeżych

2 łyżeczki cukru

1 – 2 łyżeczki soli

3 – 4 łyżki oleju

ok. 450 ml. Lekko ciepłej wody

 

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką i zagnieść. Konsystencja ma być luźna, ale zachować kształt bochenka. Ułożyć w naczyniu do wyrastania, czyli w takim, jaki chcemy mieć kształt chleba.

W tym czasie włączyć piekarnik na 200*C, grzałka góra, dół i termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, a chlebek lekko podrośnie, wykładamy go na liście chrzanu, ułożone na blasze do pieczenia.

Pieczemy 40 – 50 minut, w zależności od wydajności piekarnika.

 

Oczywiście taki chleb (a właściwie każdy chleb), najlepiej smakuje upieczony w wiejskim piecu. Raz, lub czasem dwa razy w roku, tak właśnie robimy :)

Dzisiaj Hania upiekła ciemny chlebek na zakwasie i taki jemy na co dzień :)

 

 

 

post-42246-0-22824200-1653913614_thumb.jpg

post-42246-0-28124100-1653913628_thumb.jpg

post-42246-0-82277700-1653913642_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770896
Udostępnij na innych stronach

CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ZIARNAMI Z DYNI, SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO - NA ZAKWASIE.

 

Około 2/3 szklanki zakwasu żytniego

10 – 15 dkg mąki żytniej typ 720

25 dkg mąki pszennej chlebowej typ 750

25 dkg mąki pszennej chlebowej typ 650

Mąki pszenne można mieszać wagowo, dać tylko 750, lub 650, w zależności jaką mamy w domu, ważne żeby było jej 0,5 kg.

2 łyżki pestek z dyni

2 łyżki pestek słonecznika

Około 0,5 szklanki siemienia lnianego

2-3 łyżeczki soli

2-3 łyżeczki cukru

2-3 dkg świeżych

2-3 łyżki oleju

Około 450 ml lekko ciepłej wody

 

Wszystko mieszamy mikserem z końcówką haka, do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, Potem mieszamy łyżką (drewnianą), żeby wypuścić powietrze. Przekładamy do blaszki (ta z fotki ma 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą ręką wyrównujemy ciasto w blaszce i czekamy aż zacznie rosnąć, czyli około 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C na 1 godzinę - grzałka góra, dół i termoobieg.

Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta pędzelkiem zamoczonym w wodzie.

Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i papieru. Przekładamy na kratkę, do ostygnięcia.

 

 

 

post-42246-0-50091200-1653981413_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771011
Udostępnij na innych stronach

Radek - trzecia pozycja od dołu - "2-3 dkg świeżych" ?

 

Tak.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771187
Udostępnij na innych stronach

Ale czego?

 

Oczywiście drożdży.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771335
Udostępnij na innych stronach

Dwuletnia Pancetta. Smak  :tongue: Była jajecznica i po kilka plasterków do delektowania się. Resztę zostawiłem na wzór, żeby pamiętać co mam następnym razem zrobić :D;)

 

 

post-42246-0-36744800-1654164884_thumb.jpg

post-42246-0-96148400-1654164903_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771375
Udostępnij na innych stronach

Maxell ;) Pozdrowienia  :D

 

 

Smakowity tłuścioszek :tongue:, zamroziłeś czy udało się w lodówce tak długo przetrzymać ?

 

Dzięki  ;)  Wszystkie swoje wędliny dojrzewające i konserwy, przechowuję w witrynie, w temp. 5/6*C.

Mam tam sporo różności, chociaż dzieciaki mnie łupią co jakiś czas  :D  Zresztą ku mojemu zadowoleniu ;)

Dzisiaj trzecia pasteryzacja. Docisnąłem puszki kamieniami, bo mi w garnku skakały.

 

Turbacz o wczesnym poranku.

Pozdrawiam zaglądających do mnie :thumbsup:

 

 

post-42246-0-57885000-1654230227_thumb.jpg

post-42246-0-44861800-1654230246_thumb.jpg

post-42246-0-15192400-1654230276_thumb.jpg

post-42246-0-05641700-1654230303_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771479
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie swoje wędliny dojrzewające i konserwy, przechowuję w witrynie, w temp. 5/6*C.

Ja robię tak samo z dojrzewającymi nie mrożę :thumbsup:

 

 

chociaż dzieciaki mnie łupią co jakiś czas

Nie tylko Ciebie :thumbsup: moje łupią w pierwszej kolejności kabanosy :D, średnio raz na miesiąc lub dwa,  w zależności jak czas pozwala z Waldkiem dokręcamy po parę kilo na zapas ponieważ skarbczyk świeci pustkami :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771489
Udostępnij na innych stronach

 

 

parę kilo na zapas
 Co by następnym było tylko kilka kilo ;)  :facepalm:  A nie 2 godziny zabawy? jak zwykle? to tylko 6-7 tubek jelit. Jak przejdziemy na kolagen - to się skróci o pół godziny :facepalm:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771558
Udostępnij na innych stronach

Piękna Ci ona. :clap:

Jak widać czas popłaca.

Pozdrawiam Ciebie i Hanię Radku.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771590
Udostępnij na innych stronach

Jak widać czas popłaca.

 

:yes:

Halinko i my Cię serdecznie pozdrawiamy :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771622
Udostępnij na innych stronach

Jak przejdziemy na kolagen - to się skróci o pół godziny :facepalm:

 

Tylko wtedy kiedy baranek nie będzie osiągalny inaczej nie ma takiej opcji ;).

 

Jak widać czas popłaca.

 

To prawda :thumbsup: na duży plus.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771733
Udostępnij na innych stronach

Królowa Wędzarni - taką nazwę w rodzinie, ma Rolada Lazdijajska  :D  Prawie wszystko co dobre, to i czasochłonne - 6 h w wędzarni, 6 h parzona i 12 h prasowana. Smak wynagradza :tongue: Już można jeść :thumbsup:

 

I jak zwykle widoczek :)

 

 

post-42246-0-25237500-1654759787_thumb.jpg

post-42246-0-69065300-1654759811_thumb.jpg

post-42246-0-08455100-1654759849_thumb.jpg

post-42246-0-03487400-1654759870_thumb.jpg

post-42246-0-30542600-1654759890_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-772435
Udostępnij na innych stronach

Super wygląda :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-772443
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.