Małgoś Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2951 Opublikowano 24 Maja 2022 Karkoweczka prima sort! Turbacz stoi gdzie stał Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-769918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2952 Opublikowano 24 Maja 2022 Karolu, pozdrawiam Piękny wynik mi najdłużej się ukrył słoik z paprykarzem miał ponad rok. Dziękuję Mam jeszcze kilka puszek z końca 2020, ale nie będę ich trzymał na pamiątkę Dzieci trochę zluzowały mi lodówkę i można było zrobić jaki taki porządek z puszkami Podczas tych porządków, znalazła mi się puszka BGK, Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB, ale coś mi nie pasowało i reszta jest podpisana BGK - boczek, golonka, karkówka Karkoweczka prima sort! Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-769969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2953 Opublikowano 25 Maja 2022 Kilka pierwszych puszek było podpisanych KGB RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2954 Opublikowano 25 Maja 2022 RAdku, a juz zaczelam kombinowac, czy przypadkiem nie miales specjalnego miesa w skladzie Aniu Obawiałbym się bombażu :laugh: W końcu zabrałem się za słoninę, bo już baaardzo długo przewracała się po zamrażarce.Puszki ze słoniną będą w różnych przyprawach, ale w każdym z trzech rodzajów jedne są dominujące. Zioła prowansalskie, chili i przyprawa do słoniny (opisana po rosyjsku, ale robiona w Białymstoku )Słoninę robiłem na dużo różnych sposobów, ale w puszcze jeszcze nie. Tutaj Jacekw, był inspiracją Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2955 Opublikowano 27 Maja 2022 Słonina zapuszkowana Kilka dni w lodówce, a potem trzykrotna pasteryzacja. Trochę czasu minie, zanim otworzę jakąś puszkę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2956 Opublikowano 29 Maja 2022 Chleb na liściach chrzanu i precelki parzone, a potem pieczone. Wypieki Hani Pieczywa już od lat nie kupujemy i chleb przeważnie jemy ciemny, ale bułeczki też się trafiają Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2957 Opublikowano 29 Maja 2022 @Radek., Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2958 Opublikowano 30 Maja 2022 Jwst gdzies przepis na ten chlwbek , wyglada bardzo apetycznie chetnie bym upiekla Chleb pszenny, na liściach chrzanu 0,5 kg mąki pszennej chlebowej, typ 750, lub 6505 g suchych drożdży, lub 2 – 3 g świeżych2 łyżeczki cukru1 – 2 łyżeczki soli3 – 4 łyżki olejuok. 450 ml. Lekko ciepłej wody Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypując mąką i zagnieść. Konsystencja ma być luźna, ale zachować kształt bochenka. Ułożyć w naczyniu do wyrastania, czyli w takim, jaki chcemy mieć kształt chleba.W tym czasie włączyć piekarnik na 200*C, grzałka góra, dół i termoobieg. Jak piekarnik się nagrzeje, a chlebek lekko podrośnie, wykładamy go na liście chrzanu, ułożone na blasze do pieczenia.Pieczemy 40 – 50 minut, w zależności od wydajności piekarnika. Oczywiście taki chleb (a właściwie każdy chleb), najlepiej smakuje upieczony w wiejskim piecu. Raz, lub czasem dwa razy w roku, tak właśnie robimy Dzisiaj Hania upiekła ciemny chlebek na zakwasie i taki jemy na co dzień Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-770896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2959 Opublikowano 31 Maja 2022 CHLEB PSZENNO ŻYTNI Z ZIARNAMI Z DYNI, SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO - NA ZAKWASIE. Około 2/3 szklanki zakwasu żytniego10 – 15 dkg mąki żytniej typ 72025 dkg mąki pszennej chlebowej typ 75025 dkg mąki pszennej chlebowej typ 650Mąki pszenne można mieszać wagowo, dać tylko 750, lub 650, w zależności jaką mamy w domu, ważne żeby było jej 0,5 kg.2 łyżki pestek z dyni2 łyżki pestek słonecznikaOkoło 0,5 szklanki siemienia lnianego2-3 łyżeczki soli2-3 łyżeczki cukru2-3 dkg świeżych2-3 łyżki olejuOkoło 450 ml lekko ciepłej wody Wszystko mieszamy mikserem z końcówką haka, do konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia, Potem mieszamy łyżką (drewnianą), żeby wypuścić powietrze. Przekładamy do blaszki (ta z fotki ma 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Mokrą ręką wyrównujemy ciasto w blaszce i czekamy aż zacznie rosnąć, czyli około 20-30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C na 1 godzinę - grzałka góra, dół i termoobieg.Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia smarujemy wierzch ciasta pędzelkiem zamoczonym w wodzie.Po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i papieru. Przekładamy na kratkę, do ostygnięcia. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #2960 Opublikowano 31 Maja 2022 Radek - trzecia pozycja od dołu - "2-3 dkg świeżych" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2961 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Radek - trzecia pozycja od dołu - "2-3 dkg świeżych" ? Tak. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2962 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Radek - trzecia pozycja od dołu - "2-3 dkg świeżych" ? Tak. Ale czego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2963 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Ale czego? Oczywiście drożdży. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2964 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Dwuletnia Pancetta. Smak Była jajecznica i po kilka plasterków do delektowania się. Resztę zostawiłem na wzór, żeby pamiętać co mam następnym razem zrobić Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2965 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2966 Opublikowano 2 Czerwca 2022 Dwuletnia Pancetta. Smakowity tłuścioszek , zamroziłeś czy udało się w lodówce tak długo przetrzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2967 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Maxell Pozdrowienia Smakowity tłuścioszek , zamroziłeś czy udało się w lodówce tak długo przetrzymać ? Dzięki Wszystkie swoje wędliny dojrzewające i konserwy, przechowuję w witrynie, w temp. 5/6*C.Mam tam sporo różności, chociaż dzieciaki mnie łupią co jakiś czas Zresztą ku mojemu zadowoleniu Dzisiaj trzecia pasteryzacja. Docisnąłem puszki kamieniami, bo mi w garnku skakały. Turbacz o wczesnym poranku.Pozdrawiam zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2968 Opublikowano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Wszystkie swoje wędliny dojrzewające i konserwy, przechowuję w witrynie, w temp. 5/6*C.Ja robię tak samo z dojrzewającymi nie mrożę . chociaż dzieciaki mnie łupią co jakiś czasNie tylko Ciebie moje łupią w pierwszej kolejności kabanosy , średnio raz na miesiąc lub dwa, w zależności jak czas pozwala z Waldkiem dokręcamy po parę kilo na zapas ponieważ skarbczyk świeci pustkami Edytowane 3 Czerwca 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2969 Opublikowano 3 Czerwca 2022 parę kilo na zapas Co by następnym było tylko kilka kilo A nie 2 godziny zabawy? jak zwykle? to tylko 6-7 tubek jelit. Jak przejdziemy na kolagen - to się skróci o pół godziny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2970 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Piękna Ci ona. Jak widać czas popłaca.Pozdrawiam Ciebie i Hanię Radku. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2971 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Jak widać czas popłaca. Halinko i my Cię serdecznie pozdrawiamy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2972 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Jak przejdziemy na kolagen - to się skróci o pół godziny Tylko wtedy kiedy baranek nie będzie osiągalny inaczej nie ma takiej opcji . Jak widać czas popłaca. To prawda na duży plus. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2973 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Halinko i my Cię serdecznie pozdrawiamy Dziękuję Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-771742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Czerwca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2974 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Królowa Wędzarni - taką nazwę w rodzinie, ma Rolada Lazdijajska Prawie wszystko co dobre, to i czasochłonne - 6 h w wędzarni, 6 h parzona i 12 h prasowana. Smak wynagradza Już można jeść I jak zwykle widoczek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-772435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #2975 Opublikowano 9 Czerwca 2022 Super wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/119/#findComment-772443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.