Woytas Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3126 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Miód na oczy. Bardzo fajnie wygląda prasowanka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-828954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij #3127 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Dzisiaj w wędzarni szynki i polędwice. Bardzo ładne wyroby :clap: , szynczki z nośnikiem smaku mniam .... . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-829138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3128 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Takie fotki powinno się wstawiać z ostrzeżeniem : Oglądasz na własną odpowiedzialność. Przed śniadaniem ciężko się to ogląda Dziękuję Radziu piękny wachlarz wędlin, pozdrawiam Ciebie i Gaździnke :-) Mareczku dzięki. I my Cię pozdrawiamy Miód na oczy. Bardzo fajnie wygląda prasowanka. Dziękuję Bardzo ładne wyroby , szynczki z nośnikiem smaku mniam .... . Dzięki za dobre słowo Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie Do następnego. P.S. Turbacz o 7 rano. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-829181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3129 Opublikowano 27 Maja 2023 Karczek (Coppa). Dojrzewa od października 2020 r.Pozdrowienia dla zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3130 Opublikowano 27 Maja 2023 Karczek (Coppa). Dojrzewa od października 2020 r. To musi być smaczne Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3131 Opublikowano 28 Maja 2023 To musi być smaczne I tak właśnie jest Pozdrawiam Karczek (Coppa). Ten ma dwa lata. Przyprawy to : pieprz czarny, liść laurowy, jałowiec, kolendra. W początkowym okresie dojrzewania był cztery tygodnie prasowany.Wczoraj na fotce - karczek z dominującą przyprawą do pierników. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3132 Opublikowano 28 Maja 2023 Dojrzewa od października 2020 r. Chyba ten smakołyk gdzieś głęboko był schowany, że doleżała do tej pory . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3133 Opublikowano 28 Maja 2023 od października 2020 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3134 Opublikowano 28 Maja 2023 Pięknie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 28 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3135 Opublikowano 28 Maja 2023 wygląda przepięknie, Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3136 Opublikowano 29 Maja 2023 Dzięki Panowie za dobre słowo Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy Pozdrowienia dla Was Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3137 Opublikowano 29 Maja 2023 To gdzie je trzymasz w dojrzewalni czy w lodówce? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3138 Opublikowano 30 Maja 2023 To gdzie je trzymasz w dojrzewalni czy w lodówce? W lodówce. Schował mi się jeszcze ponad trzyletni karczek, ale dzisiaj nie będę go rozpakowywał. Karczków (Coppy) mam jeszcze sporo, z różnych okresów i w różnych przyprawach.Za to rozpakowałem dwuipółletnią polędwicę z pieprzem cytrynowym i słodką wędzoną papryką. Mam jeszcze kilka i każda inna. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3139 Opublikowano 31 Maja 2023 Boczek (Pancetta). Kilka najstarszych kawałków ma ponad dwa lata. Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, wisiały około 10 tygodni w dojrzewalni, a potem były i są trzymane w vacum, w temp. około 4*C. Kilka razy otwierane, cieniutko krojone i znowu zamykane. Ja jem bez żadnych dodatków, tak żeby długo cieszyć się smakiem.Boczki różnią się od siebie zdecydowanie, ale nie mam faworyta, bo wszystkie są super. No może ten w chili …Widoczek pstryknąłem przed chwilą Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3140 Opublikowano 31 Maja 2023 Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy Skarbczyk wypełniony po brzegi jak na dobrego gospodarza przystało . Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Kiedyś dla testu wędzone na zimno kiełbasy próbowałem zaszczepić pleśnią to skończyło się porażką z wiadomego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3141 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dzieli je prawie rok. W obu przypadkach pleśń pojawiła się sama. Oczywiście nie na warstwie tłuszczowej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3142 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Salami myśliwskie z Bukowiny. Robione w kątnicy wieprzowej, prasowane i wędzone. Swoje lata ma … Dałem przyprawy takie jak do kiełbasy myśliwskiej. Smak zadziwiający. Super P.S.Wisi po prawej, na pierwszej fotce powyżej. Po lewej to samo salami, tyle że nie wędzone. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3143 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Salami myśliwskie z Bukowiny Bardzo ciekawe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3144 Opublikowano 3 Czerwca 2023 Salami Felino (inspiracja). Też ma słuszny wiek i też nam bardzo smakuje. Pisałem o tym salami na stronie 139. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3145 Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dziękuję za info . Salami myśliwskie z Bukowiny. Salami Felino (inspiracja). :clap: Edytowane 3 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3146 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Grzewlod, dziękuję i pozdrawiam Salami Crespone. Przepis z książki Ruhlmana i Polcyna. Bliżej o tym salami, również na str. 139.A tak wyglądało ponad dwa lata temu i teraz. Miałem obawy, bo przyprawy mocno egzotyczne. Niepotrzebnie. Smak super. Pełne zaskoczenie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3147 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Salami Ostre Bukowiańskie. Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ) się znajdzie. To było robione dwa i pół roku temu, w wersji ze zmniejszoną ilością papryki słodkiej. Na fotce jest też salami z większą ilością i chyba przy takiej wersji zostanę.O tym salami pisałem na stronach 121 i 135 i tam jest również przepis. Salami bardzo ostre i bardzo dobre Fotki z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3148 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejszeTylko to czekanie .... Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3149 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) książki Ruhlmana i PolcynaPozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.Salami Ostre BukowiańskiePodobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ). Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ) się znajdzie.Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów . Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3150 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Tylko to czekanie .... Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą No właśnie... Nie ma co przeginać i chyba trzech lat to salami nie doczeka Dowiedziałem się tego co chciałem wiedzieć i wystarczy Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano. Elegancko Dużo przepisów. Będzie co wypróbować. Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ). Jakbym swoje widział.Robiłem też w jelitach wiankowych. Pewnie mam na drugim laptopie. Znajdę, to fotkę wstawię. Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów Dobrze Grzegorz prawisz Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Ja też w tym roku - jesień/zima, skupiam się na kiełbasach dojrzewających. Oczywiście nie zaniedbując wędzonego boczku, szynki i golonki W wędlinach dojrzewających, właściwie nie ma końca prób i eksperymentów. Odkrywanie zupełnie nowych smaków i aromatów. Temat rzeka... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.