Radek. Opublikowano 31 Maja 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3126 Opublikowano 31 Maja 2023 Boczek (Pancetta). Kilka najstarszych kawałków ma ponad dwa lata. Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, wisiały około 10 tygodni w dojrzewalni, a potem były i są trzymane w vacum, w temp. około 4*C. Kilka razy otwierane, cieniutko krojone i znowu zamykane. Ja jem bez żadnych dodatków, tak żeby długo cieszyć się smakiem.Boczki różnią się od siebie zdecydowanie, ale nie mam faworyta, bo wszystkie są super. No może ten w chili …Widoczek pstryknąłem przed chwilą Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #3127 Opublikowano 31 Maja 2023 Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy Skarbczyk wypełniony po brzegi jak na dobrego gospodarza przystało . Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Kiedyś dla testu wędzone na zimno kiełbasy próbowałem zaszczepić pleśnią to skończyło się porażką z wiadomego powodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3128 Opublikowano 1 Czerwca 2023 Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dzieli je prawie rok. W obu przypadkach pleśń pojawiła się sama. Oczywiście nie na warstwie tłuszczowej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3129 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Salami myśliwskie z Bukowiny. Robione w kątnicy wieprzowej, prasowane i wędzone. Swoje lata ma … Dałem przyprawy takie jak do kiełbasy myśliwskiej. Smak zadziwiający. Super P.S.Wisi po prawej, na pierwszej fotce powyżej. Po lewej to samo salami, tyle że nie wędzone. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3130 Opublikowano 2 Czerwca 2023 Salami myśliwskie z Bukowiny Bardzo ciekawe Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3131 Opublikowano 3 Czerwca 2023 Salami Felino (inspiracja). Też ma słuszny wiek i też nam bardzo smakuje. Pisałem o tym salami na stronie 139. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3132 Opublikowano 3 Czerwca 2023 (edytowane) Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dziękuję za info . Salami myśliwskie z Bukowiny. Salami Felino (inspiracja). :clap: Edytowane 3 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3133 Opublikowano 4 Czerwca 2023 Grzewlod, dziękuję i pozdrawiam Salami Crespone. Przepis z książki Ruhlmana i Polcyna. Bliżej o tym salami, również na str. 139.A tak wyglądało ponad dwa lata temu i teraz. Miałem obawy, bo przyprawy mocno egzotyczne. Niepotrzebnie. Smak super. Pełne zaskoczenie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3134 Opublikowano 5 Czerwca 2023 Salami Ostre Bukowiańskie. Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ) się znajdzie. To było robione dwa i pół roku temu, w wersji ze zmniejszoną ilością papryki słodkiej. Na fotce jest też salami z większą ilością i chyba przy takiej wersji zostanę.O tym salami pisałem na stronach 121 i 135 i tam jest również przepis. Salami bardzo ostre i bardzo dobre Fotki z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3135 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejszeTylko to czekanie .... Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 5 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3136 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) książki Ruhlmana i PolcynaPozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.Salami Ostre BukowiańskiePodobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ). Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ) się znajdzie.Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów . Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3137 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Tylko to czekanie .... Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą No właśnie... Nie ma co przeginać i chyba trzech lat to salami nie doczeka Dowiedziałem się tego co chciałem wiedzieć i wystarczy Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano. Elegancko Dużo przepisów. Będzie co wypróbować. Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ). Jakbym swoje widział.Robiłem też w jelitach wiankowych. Pewnie mam na drugim laptopie. Znajdę, to fotkę wstawię. Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów Dobrze Grzegorz prawisz Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Ja też w tym roku - jesień/zima, skupiam się na kiełbasach dojrzewających. Oczywiście nie zaniedbując wędzonego boczku, szynki i golonki W wędlinach dojrzewających, właściwie nie ma końca prób i eksperymentów. Odkrywanie zupełnie nowych smaków i aromatów. Temat rzeka... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3138 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Kiełbasa wędzona dojrzewająca. Robiona w kątnicach baranich. Na pewno do powtórzenia, bo smak super Zaszczepiona pleśnią, kilka tygodni spędziła w dojrzewalni. Tak wygląda dzisiaj, ale gdzieś mi mignęły fotki jak powstawała. Znajdę, to też wstawię.Na stronie 138 jest przepis. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3139 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Ale pyszności i różności Radku.W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić..... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3140 Opublikowano 12 Czerwca 2023 W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić..... Halinko, to bardzo miłe co mówisz, ale swoje wiem Serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3141 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703.To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.W vacum i na talerzu jeszcze polędwica i salami, ale o nich to innym razem. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3142 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703. To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy. Wędlinki ekstraliga , u mnie Bresaola też na wykończeniu . Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3143 Opublikowano 17 Czerwca 2023 u mnie Bresaola też na wykończeniu . Dzięki. Czyli trzeba będzie zrobić Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Robiony na ostro. Chili meksykańskie i papryka ostra wędzona. Jest bardzo ostry i bardzo przyjemny w smaku. Można powiedzieć – mój faworyt Mam jeszcze kilka karczków do spróbowania i chyba wszystkie ponad dwuletnie. Ciekawy jestem ich smaku. Jak dotąd, wszystkie różniły się mocno w smaku (takie było moje założenie) i były super dobre Pozdrawiam zaglądających do mnie [Dodano: 17 cze 2023 - 11:49]Post 2395. Tam jest fotka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3144 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij #3145 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Wygląda obłędnie. Musiałeś mieć spory zapas wyrobów Radku, że aż tyle czasu doczekał. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3146 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Piękny . Dziękuję i pozdrawiam Wygląda obłędnie. Musiałeś mieć spory zapas wyrobów Radku, że aż tyle czasu doczekał. Trochę się nazbierało. Bardzo fajnie pokroić to, na co akurat mamy ochotę.Teraz trzeba spróbować nowych smaków i wypróbować nowe receptury i właśnie to zamierzam robić Halinko, bardzo dziękuję i pozdrawiam spod samiuśkich Tater Dzisiaj w wędzarni powtórka z polędwicy. Jeszcze trochę powisi w dymie. Jak zwykle część jest w foli celulozowej. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3147 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Dzisiaj chrzest bojowy zgrzewarki https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-prozniowa-pakowarka-zywnosci-nutrizein-11409425782 Stara Profi już słabowała. Żeby ta nowa zapakowała tyle samo, to będzie bardzo dobrze. Kupiłem w zestawie z rękawami. Bardzo praktyczne i pomysłowe cięcie. Szefowa zadowolona, to ja też Zobaczymy za jakiś czas, czy wszystko ok. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3148 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Kolejny karczek (Coppa). Zapeklowany 30 grudnia 2020, rozkrojony 6 kwietnia 2021, a dojrzewa do tej pory. Z przypraw pieprz czarny, jałowiec, listek laurowy i tymianek. Pięknie pachnie i tak samo smakuje.Pisałem o nim w poście 2748 i tam bliższe informacje. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3149 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Polędwica (Lonza) w pomarańczach. Zapeklowałem ją 29 grudnia 2020, rozkroiłem 6 lutego 2021, a dojrzewa do tej pory. Prócz plastrów pomarańczy, dodałem koper włoski i czosnek. Kiedyś pisałem, że w smaku jest super i nic się w tym względzie nie zmieniło.Bliżej na temat wyrobu w poście 2745. I tam pisałem : "gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu." Znalazła Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #3150 Opublikowano 26 Czerwca 2023 I następna polędwica (Lonza). Tym razem w mandarynkach. Zostało mi jeszcze sporo wędlin dojrzewających, dawno nie otwieranych i dawno nie próbowanych (ponad dwuletnich), ale zrobię to w najbliższym czasie. Już bez fotek, bo wszystkie podobne.Wiem to, co chciałem wiedzieć. Czas na nowe wyroby Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.