Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek (Pancetta). Kilka najstarszych kawałków ma ponad dwa lata. Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, wisiały około 10 tygodni w dojrzewalni, a potem były i są trzymane w vacum, w temp. około 4*C. Kilka razy otwierane, cieniutko krojone i znowu zamykane. Ja jem bez żadnych dodatków, tak żeby długo cieszyć się smakiem.

Boczki różnią się od siebie zdecydowanie, ale nie mam faworyta, bo wszystkie są super. No może ten w chili …

Widoczek pstryknąłem przed chwilą  ;)

 

 

post-42246-0-12265000-1685513414_thumb.jpg

post-42246-0-90298100-1685513436_thumb.jpg

post-42246-0-55193600-1685513467_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836339
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy ;)

Skarbczyk wypełniony po brzegi jak na dobrego gospodarza przystało :thumbsup: .

 

 

Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem,

Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Kiedyś dla testu wędzone na zimno kiełbasy próbowałem zaszczepić pleśnią to skończyło się porażką z wiadomego powodu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836477
Udostępnij na innych stronach

Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś?

 

 

Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dzieli je prawie rok. W obu przypadkach pleśń pojawiła się sama. Oczywiście nie na warstwie tłuszczowej. 

post-42246-0-13730000-1685605527_thumb.jpg

post-42246-0-01723000-1685605572_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836544
Udostępnij na innych stronach

Salami myśliwskie z Bukowiny. Robione w kątnicy wieprzowej, prasowane i wędzone. Swoje lata ma … Dałem przyprawy takie jak do kiełbasy myśliwskiej. Smak zadziwiający. Super  :thumbsup:

P.S.

Wisi po prawej, na pierwszej fotce powyżej. Po lewej to samo salami, tyle że nie wędzone. 

 

 

 

post-42246-0-62378600-1685690598_thumb.jpg

post-42246-0-05439400-1685690622_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836705
Udostępnij na innych stronach

Salami Felino (inspiracja). Też ma słuszny wiek i też nam bardzo smakuje. Pisałem o tym salami na stronie 139. 

 

 

 

 

post-42246-0-91147500-1685774770_thumb.jpg

post-42246-0-41328100-1685774792_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836841
Udostępnij na innych stronach

Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze.

 

Dziękuję za info :thumbsup: .

 

Salami myśliwskie z Bukowiny.

 

Salami Felino (inspiracja).

 

:clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836913
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod, dziękuję i pozdrawiam  ;)

 

Salami Crespone. Przepis z książki Ruhlmana i Polcyna. Bliżej o tym salami, również na str. 139.

A tak wyglądało ponad dwa lata temu i teraz. Miałem obawy, bo przyprawy mocno egzotyczne. Niepotrzebnie. Smak super. Pełne zaskoczenie  :thumbsup:  

 

 

post-42246-0-48257800-1685871975_thumb.jpg

post-42246-0-62869200-1685872019_thumb.jpg

post-42246-0-83003900-1685872056_thumb.jpg

post-42246-0-07210900-1685872074_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837042
Udostępnij na innych stronach

Salami Ostre Bukowiańskie. Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod  ;) ) się znajdzie. To było robione dwa i pół roku temu, w wersji ze zmniejszoną ilością papryki słodkiej. Na fotce jest też salami z większą ilością i chyba przy takiej wersji zostanę.

O tym salami pisałem na stronach 121 i 135 i tam jest również przepis. Salami bardzo ostre i bardzo dobre  :)

Fotki z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze. 

 

 

post-42246-0-94714300-1685970587_thumb.jpg

post-42246-0-69177400-1685970606_thumb.jpg

post-42246-0-91923500-1685970646_thumb.jpg

post-42246-0-00161700-1685970661_thumb.jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837238
Udostępnij na innych stronach

z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze

Tylko to czekanie .... :facepalm:  Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą  :D  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837249
Udostępnij na innych stronach

książki Ruhlmana i Polcyna

Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.

Salami Ostre Bukowiańskie

Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik :)).

post-84535-0-91450800-1685994716_thumb.jpeg

 

Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ;) ) się znajdzie.

Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów :). Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837295
Udostępnij na innych stronach

Tylko to czekanie ....   Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą    

 

No właśnie... Nie ma co przeginać i chyba trzech lat to salami nie doczeka :) Dowiedziałem się tego co chciałem wiedzieć i wystarczy :) 

 

 

Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.

 

 

Elegancko  :thumbsup: Dużo przepisów. Będzie co wypróbować. 

 

 

Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ).

 

Jakbym swoje widział.

Robiłem też w jelitach wiankowych. Pewnie mam na drugim laptopie. Znajdę, to fotkę wstawię. 

 

 

Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów

 

Dobrze Grzegorz prawisz  :thumbsup:

 

 

Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny.

 

Ja też w tym roku - jesień/zima, skupiam się na kiełbasach dojrzewających. Oczywiście nie zaniedbując wędzonego boczku, szynki i golonki ;)

W wędlinach dojrzewających, właściwie nie ma końca prób i eksperymentów. Odkrywanie zupełnie nowych smaków i aromatów. Temat rzeka... 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837380
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wędzona dojrzewająca. Robiona w kątnicach baranich. Na pewno do powtórzenia, bo smak super  :thumbsup:  Zaszczepiona pleśnią, kilka tygodni spędziła w dojrzewalni. Tak wygląda dzisiaj, ale gdzieś mi mignęły fotki jak powstawała. Znajdę, to też wstawię.

Na stronie 138 jest przepis.

 

 

 

post-42246-0-42451500-1686043358_thumb.jpg

post-42246-0-27661000-1686043381_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837391
Udostępnij na innych stronach

Ale pyszności i różności Radku.

W Twoim kąciku nudy nie ma.

I kto za Kim musi gonić.....

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837521
Udostępnij na innych stronach

 

 

W Twoim kąciku nudy nie ma. I kto za Kim musi gonić.....

Halinko, to bardzo miłe co mówisz, ale swoje wiem  :yes:

Serdecznie pozdrawiam  :flowers:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838364
Udostępnij na innych stronach

Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703.

To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.

W vacum i na talerzu jeszcze polędwica i salami, ale o nich to innym razem. 

 

 

 

 

post-42246-0-54861000-1686822642_thumb.jpg

post-42246-0-46731000-1686822659_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838895
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ligawa wołowa (Bresaola). Bliższe informacje w poście 2703. To już ostatni kawałek i trzeba będzie uzupełnić zapasy.

 

Wędlinki ekstraliga :clap: , u mnie Bresaola też na wykończeniu :facepalm:.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-838924
Udostępnij na innych stronach

u mnie Bresaola też na wykończeniu .  

 

Dzięki. Czyli trzeba będzie zrobić  ;)  

 

 

Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata. Robiony na ostro. Chili meksykańskie i papryka ostra wędzona. Jest bardzo ostry i bardzo przyjemny w smaku. Można powiedzieć – mój faworyt  ;)

Mam jeszcze kilka karczków do spróbowania i chyba wszystkie ponad dwuletnie. Ciekawy jestem ich smaku. Jak dotąd, wszystkie różniły się mocno w smaku (takie było moje założenie) i były super dobre  :thumbsup:

 

Pozdrawiam zaglądających do mnie  :)

[Dodano: 17 cze 2023 - 11:49]

Post 2395. Tam jest fotka  ;)

post-42246-0-15425300-1686994752_thumb.jpg

post-42246-0-22619700-1686994770_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839206
Udostępnij na innych stronach

 

 

Karczek (Coppa). Ma równo trzy lata.

 

Wygląda obłędnie. :rolleyes:

 Musiałeś mieć spory zapas wyrobów  Radku, że aż tyle czasu doczekał. :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839264
Udostępnij na innych stronach

Piękny .

 

Dziękuję i pozdrawiam  ;)

 

 

Wygląda obłędnie.  Musiałeś mieć spory zapas wyrobów  Radku, że aż tyle czasu doczekał.

 

 

Trochę się nazbierało. Bardzo fajnie pokroić to, na co akurat mamy ochotę.

Teraz trzeba spróbować nowych smaków i wypróbować nowe receptury i właśnie to zamierzam robić  :) 

 

Halinko, bardzo dziękuję i pozdrawiam spod samiuśkich Tater   :thumbsup: 

 

 

Dzisiaj w wędzarni powtórka z polędwicy. Jeszcze trochę powisi w dymie. Jak zwykle część jest w foli celulozowej. 

post-42246-0-43595400-1687169814_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839568
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj chrzest bojowy zgrzewarki  https://allegro.pl/oferta/zgrzewarka-prozniowa-pakowarka-zywnosci-nutrizein-11409425782  Stara Profi już słabowała. Żeby ta nowa zapakowała tyle samo, to będzie bardzo dobrze. Kupiłem w zestawie z rękawami. Bardzo praktyczne i pomysłowe cięcie. Szefowa zadowolona, to ja też  :)

Zobaczymy za jakiś czas, czy wszystko ok. 

 

 

post-42246-0-64692300-1687263120_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-839797
Udostępnij na innych stronach

Kolejny karczek (Coppa). Zapeklowany 30 grudnia 2020, rozkrojony 6 kwietnia 2021, a dojrzewa do tej pory. Z przypraw pieprz czarny, jałowiec, listek laurowy i tymianek. Pięknie pachnie i tak samo smakuje.

Pisałem o nim w poście 2748 i tam bliższe informacje. 

 

 

post-42246-0-08872800-1687513257_thumb.jpg

post-42246-0-66627100-1687513275_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840362
Udostępnij na innych stronach

Polędwica (Lonza) w pomarańczach. Zapeklowałem ją 29 grudnia 2020, rozkroiłem 6 lutego 2021, a dojrzewa do tej pory. Prócz plastrów pomarańczy, dodałem koper włoski i czosnek. Kiedyś pisałem, że w smaku jest super i nic się w tym względzie nie zmieniło.

Bliżej na temat wyrobu w poście 2745. I tam pisałem : "gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu." 

Znalazła  :) 

 

 

 

post-42246-0-36361500-1687604166_thumb.jpg

post-42246-0-00958400-1687604188_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840558
Udostępnij na innych stronach

I następna polędwica (Lonza). Tym razem w mandarynkach. Zostało mi jeszcze sporo wędlin dojrzewających, dawno nie otwieranych i dawno nie próbowanych (ponad dwuletnich), ale zrobię to w najbliższym czasie. Już bez fotek, bo wszystkie podobne.

Wiem to, co chciałem wiedzieć. Czas na nowe wyroby  :)

 

Pozdrawiam odwiedzających  :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-32626800-1687772602_thumb.jpg

post-42246-0-53741800-1687772620_thumb.jpg

post-42246-0-88324300-1687772636_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-840934
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.