Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boczki wiszą. Trochę ciasno się zrobiło ;) 

 

006 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-984943
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔

Nieprędko. Pomagać im nie będę i złapią trochę od "sąsiadów" ;) Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni szlachetnej, a od strony "tłustej" - zupełnie. Jak jest z dziką, to nie wiem. A właściwie to już wiem. Fotka Affumicaty sprzed trzech i czterech lat. Jak widać, nic złego im się nie dzieje :thumbsup: Ostatnie boczki były robione identycznie.

Dlatego gorąco namawiam do stosowania pleśni szlachetnej. Jeżeli ktoś nie umie sobie poradzić z zaszczepieniem, to ja chętnie pomogę :)

 

 

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜

 :D :thumbsup: 

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Brawo Radku. 😚

Bardzo dziękuję :D

011 (Kopiowanie).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985036
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni

Zdecydowanie tak dlatego jak dojdzie do samo zaszczepienia to rozrost pn będzie nierównomierny.

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Jak widać, nic złego im się nie dzieje 

Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Wychodzą im bardzo smaczne wędliny, ja również kiedyś na samym początku drogi z wędlinami dojrzewającymi też tak robiłem zanim "zapanowałem nad warunkami" do klasycznego dojrzewania jeszcze wtedy bez komory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985079
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem.

:yes: :thumbsup: 

 

Salami Ostre z Bukowiny. Pierwszy baton rozkrojony. Po 6 tyg. stracił 34 %. Następne batony będą krojone bliżej 40 %.

Smak bardzo OK :thumbsup:  Ostre jak trzeba :tongue: 

 

005 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1
  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985133
Udostępnij na innych stronach

Radek, ślinotok 🤤 na szczęście rano więc idę do lodówki poszukać czegoś wędzonego bo dojrzewek nie mam 😞 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985161
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Oj piękne to a ten kolor

Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985191
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵.

No właśnie o tym kolorze pisałem :D W planach są cukiereczki bukowiańskie :D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985197
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Chłopy za dobre słowo :thumbsup:  

Fajnie przeczytać, że się Wam podoba :D 

 

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :thumbsup: 

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985243
Udostępnij na innych stronach

Radku, jak tu nie chwalić jak twoje wyroby są godne naśladowania, wyglądają tak że ekran można lizać 😉  no i jak tu nie chwalić 🙂 

Pozdrowienia prawie znad morza 🙂 

Edytowane przez MariuszB
  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985265
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, WojtekW napisał(a):

Gdybym takie robił to bym Ci przesłał.

A ja w swoim czasie.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985317
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salami z koprem włoskim. Zrobiłem je w kątnicy wp. W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Pozostałe batony, zostaną na kilka tygodni w dojrzewalni.

W komorze jakby trochę luźniej, ale to jeszcze kilka miesięcy nim zakończę sezon. 

 

 

007 (Kopiowanie).JPG

015 (Kopiowanie).JPG

  • Like 2
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987484
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Radek. napisał(a):

W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %.

Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni.

Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987487
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni.

:yes: Myślę, że to minimum. 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍.

W Bukowinie jest i dlatego wędlinki ośnieżone :D  Dziękuję ;) 

 

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Piękna biel...aż bije po oczach:clap:

;) :thumbsup: 

 

58 minut temu, Muski napisał(a):

Gdzieś znajdę przepis ?

Jeden z przepisów na Finocchionę podaje Mariański. Swój przepis podają Ruhlman i Polcyn.

A ja podam swój :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987519
Udostępnij na innych stronach

Moje salami z koprem włoskim.

 

Szynka kl. I – rozdrobniona na sitku 6 mm

Słonina 30 % wagi szynki, pokrojona w kostkę

 

Przyprawy na 1kg

 

Peklosól 28g

Gałka 0,2g

Chili 1,5g

Chili płatki 1,5g

Koper włoski prażony i zmiażdżony (lekko) w moździerzu 4g

Czosnek granulowany 1,5g

Pieprz biały 2g

Dekstroza 2g

Cukier trzcinowy 2g

Wino czerwone wytrawne 20 ml

Kultury SBL 48 wg instr. producenta

Kątnice wp

 

Fermentacja do pH 5,1

 

Salami cały czas w dojrzewalni. Bardziej szczegółowo o tym salami i innych wędlinach, powiem po okresie dojrzewania. Więc jeszcze trochę czasu się zejdzie :)

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987696
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Bardziej szczegółowo o tym salami

👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987721
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.