Radek. Opublikowano 16 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3651 Opublikowano 16 Stycznia Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka. Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3652 Opublikowano 16 Stycznia 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3653 Opublikowano 16 Stycznia 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka. Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊 1 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3654 Opublikowano 16 Stycznia 5 minut temu, @halusia@ napisał(a): Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. To prawda na sam widok wypieczenia ślinka cieknie😋. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3655 Opublikowano 16 Stycznia Widok piękny aż poczułem zapach....Małgosiek oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3656 Opublikowano 16 Stycznia 47 minut temu, szrekPL napisał(a): oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3657 Opublikowano 16 Stycznia Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3658 Opublikowano 18 Stycznia W dniu 16.01.2025 o 13:48, Grzewlod napisał(a): Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉. Dziękuję No to może... W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a): Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. I obwód w pasie ... A tam W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a): Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊 Do komory dokładam, ale i już troszkę wyjmuję W dniu 16.01.2025 o 19:54, szrekPL napisał(a): Widok piękny aż poczułem zapach....Małgosiek oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną Grzegorz mówi że specyficznie, ale pachną W dniu 16.01.2025 o 20:44, Grzewlod napisał(a): Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋. Właśnie tak W dniu 16.01.2025 o 20:57, MariuszB napisał(a): Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣 Co kto lubi ... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3659 Opublikowano 19 Stycznia Dzisiaj w wędzarni boczki podobne do Pancetta Affumicata. Będą tam do wieczora 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3660 Opublikowano 20 Stycznia Boczki wiszą. Trochę ciasno się zrobiło 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3661 Opublikowano 20 Stycznia 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Boczki wiszą. Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3662 Opublikowano 20 Stycznia U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜 Brawo Radku. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3663 Opublikowano 20 Stycznia 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔 Nieprędko. Pomagać im nie będę i złapią trochę od "sąsiadów" Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni szlachetnej, a od strony "tłustej" - zupełnie. Jak jest z dziką, to nie wiem. A właściwie to już wiem. Fotka Affumicaty sprzed trzech i czterech lat. Jak widać, nic złego im się nie dzieje Ostatnie boczki były robione identycznie. Dlatego gorąco namawiam do stosowania pleśni szlachetnej. Jeżeli ktoś nie umie sobie poradzić z zaszczepieniem, to ja chętnie pomogę . 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Brawo Radku. 😚 Bardzo dziękuję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3664 Opublikowano 20 Stycznia 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni Zdecydowanie tak dlatego jak dojdzie do samo zaszczepienia to rozrost pn będzie nierównomierny. 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Jak widać, nic złego im się nie dzieje Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Wychodzą im bardzo smaczne wędliny, ja również kiedyś na samym początku drogi z wędlinami dojrzewającymi też tak robiłem zanim "zapanowałem nad warunkami" do klasycznego dojrzewania jeszcze wtedy bez komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3665 Opublikowano 21 Stycznia 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Salami Ostre z Bukowiny. Pierwszy baton rozkrojony. Po 6 tyg. stracił 34 %. Następne batony będą krojone bliżej 40 %. Smak bardzo OK Ostre jak trzeba 1 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3666 Opublikowano 21 Stycznia Oj piękne to a ten kolor nie może być niesmaczny.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3667 Opublikowano 21 Stycznia Radek, ślinotok 🤤 na szczęście rano więc idę do lodówki poszukać czegoś wędzonego bo dojrzewek nie mam 😞 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3668 Opublikowano 21 Stycznia 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Oj piękne to a ten kolor Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3669 Opublikowano 21 Stycznia 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵. No właśnie o tym kolorze pisałem W planach są cukiereczki bukowiańskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3670 Opublikowano 21 Stycznia Dzięki Chłopy za dobre słowo Fajnie przeczytać, że się Wam podoba Pozdrowienia spod samiuśkich Tater 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3671 Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Radku, jak tu nie chwalić jak twoje wyroby są godne naśladowania, wyglądają tak że ekran można lizać 😉 no i jak tu nie chwalić 🙂 Pozdrowienia prawie znad morza 🙂 Edytowane 21 Stycznia przez MariuszB 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3672 Opublikowano 21 Stycznia 8 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Jakie to musi być dobre Aż zazdroszczę Gdybym takie robił to bym Ci przesłał. 1 Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3673 Opublikowano 21 Stycznia 32 minuty temu, WojtekW napisał(a): Gdybym takie robił to bym Ci przesłał. A ja w swoim czasie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3674 Opublikowano 31 Stycznia Salami z koprem włoskim. Zrobiłem je w kątnicy wp. W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Pozostałe batony, zostaną na kilka tygodni w dojrzewalni. W komorze jakby trochę luźniej, ale to jeszcze kilka miesięcy nim zakończę sezon. 2 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-987484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3675 Opublikowano 31 Stycznia 9 minut temu, Radek. napisał(a): W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni. Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-987487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.