Radek. Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3701 Opublikowano 20 Stycznia Boczki wiszą. Trochę ciasno się zrobiło 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-984943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3702 Opublikowano 20 Stycznia 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Boczki wiszą. Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-984973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3703 Opublikowano 20 Stycznia U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜 Brawo Radku. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-984998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3704 Opublikowano 20 Stycznia 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔 Nieprędko. Pomagać im nie będę i złapią trochę od "sąsiadów" Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni szlachetnej, a od strony "tłustej" - zupełnie. Jak jest z dziką, to nie wiem. A właściwie to już wiem. Fotka Affumicaty sprzed trzech i czterech lat. Jak widać, nic złego im się nie dzieje Ostatnie boczki były robione identycznie. Dlatego gorąco namawiam do stosowania pleśni szlachetnej. Jeżeli ktoś nie umie sobie poradzić z zaszczepieniem, to ja chętnie pomogę . 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜 3 godziny temu, mamuśka napisał(a): Brawo Radku. 😚 Bardzo dziękuję Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3705 Opublikowano 20 Stycznia 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni Zdecydowanie tak dlatego jak dojdzie do samo zaszczepienia to rozrost pn będzie nierównomierny. 3 godziny temu, Radek. napisał(a): Jak widać, nic złego im się nie dzieje Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Wychodzą im bardzo smaczne wędliny, ja również kiedyś na samym początku drogi z wędlinami dojrzewającymi też tak robiłem zanim "zapanowałem nad warunkami" do klasycznego dojrzewania jeszcze wtedy bez komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3706 Opublikowano 21 Stycznia 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Salami Ostre z Bukowiny. Pierwszy baton rozkrojony. Po 6 tyg. stracił 34 %. Następne batony będą krojone bliżej 40 %. Smak bardzo OK Ostre jak trzeba 1 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3707 Opublikowano 21 Stycznia 18 minut temu, Radek. napisał(a): Salami Ostre z Bukowiny. Smak bardzo OK Ostre jak trzeba Jakie to musi być dobre Aż zazdroszczę 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3708 Opublikowano 21 Stycznia Oj piękne to a ten kolor nie może być niesmaczny.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3709 Opublikowano 21 Stycznia Radek, ślinotok 🤤 na szczęście rano więc idę do lodówki poszukać czegoś wędzonego bo dojrzewek nie mam 😞 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3710 Opublikowano 21 Stycznia 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Oj piękne to a ten kolor Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3711 Opublikowano 21 Stycznia 11 minut temu, Grzewlod napisał(a): Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵. No właśnie o tym kolorze pisałem W planach są cukiereczki bukowiańskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3712 Opublikowano 21 Stycznia Dzięki Chłopy za dobre słowo Fajnie przeczytać, że się Wam podoba Pozdrowienia spod samiuśkich Tater 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3713 Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Radku, jak tu nie chwalić jak twoje wyroby są godne naśladowania, wyglądają tak że ekran można lizać 😉 no i jak tu nie chwalić 🙂 Pozdrowienia prawie znad morza 🙂 Edytowane 21 Stycznia przez MariuszB 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3714 Opublikowano 21 Stycznia 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Pozdrowienia spod samiuśkich Tater Pozdrowienia znad mazurskich jezior 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3715 Opublikowano 21 Stycznia 8 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Jakie to musi być dobre Aż zazdroszczę Gdybym takie robił to bym Ci przesłał. 1 Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3716 Opublikowano 21 Stycznia 32 minuty temu, WojtekW napisał(a): Gdybym takie robił to bym Ci przesłał. A ja w swoim czasie. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-985317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3717 Opublikowano 31 Stycznia Salami z koprem włoskim. Zrobiłem je w kątnicy wp. W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Pozostałe batony, zostaną na kilka tygodni w dojrzewalni. W komorze jakby trochę luźniej, ale to jeszcze kilka miesięcy nim zakończę sezon. 2 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3718 Opublikowano 31 Stycznia 9 minut temu, Radek. napisał(a): W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni. Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3719 Opublikowano 31 Stycznia Piękna biel...aż bije po oczach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Stycznia Zgłoś Udostępnij #3720 Opublikowano 31 Stycznia 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Salami z koprem włoskim Gdzieś znajdę przepis ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #3721 Opublikowano 31 Stycznia 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni. Myślę, że to minimum. 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍. W Bukowinie jest i dlatego wędlinki ośnieżone Dziękuję 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Piękna biel...aż bije po oczach 58 minut temu, Muski napisał(a): Gdzieś znajdę przepis ? Jeden z przepisów na Finocchionę podaje Mariański. Swój przepis podają Ruhlman i Polcyn. A ja podam swój Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #3722 Opublikowano 1 Lutego Moje salami z koprem włoskim. Szynka kl. I – rozdrobniona na sitku 6 mm Słonina 30 % wagi szynki, pokrojona w kostkę Przyprawy na 1kg Peklosól 28g Gałka 0,2g Chili 1,5g Chili płatki 1,5g Koper włoski prażony i zmiażdżony (lekko) w moździerzu 4g Czosnek granulowany 1,5g Pieprz biały 2g Dekstroza 2g Cukier trzcinowy 2g Wino czerwone wytrawne 20 ml Kultury SBL 48 wg instr. producenta Kątnice wp Fermentacja do pH 5,1 Salami cały czas w dojrzewalni. Bardziej szczegółowo o tym salami i innych wędlinach, powiem po okresie dojrzewania. Więc jeszcze trochę czasu się zejdzie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3723 Opublikowano 1 Lutego 1 godzinę temu, Radek. napisał(a): Bardziej szczegółowo o tym salami 👍.Czekam z ciekawością interesuje mnie czy będzie mocny lub dominujący smak fenkuł. W wędlinach poddawanych obróbce termicznej 1g przyprawy dominuje/przebija inne smaki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3724 Opublikowano 1 Lutego 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Fermentacja do pH 5,1 Od jakiej wartości pH startowało? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 1 Lutego Zgłoś Udostępnij #3725 Opublikowano 1 Lutego Radku jak u Ciebie dużo śniegu. 😲 Ratraka potrzeba, by do Ciebie dotrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/149/#findComment-987791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.