Jump to content

Radek robi.....


Radek.

Recommended Posts

Radek , sądzę że kawałek do środy zostanie , taki maleńki plasterek :thumbsup: :grin: :clap:

Zostanie :grin: . Nawet niemały :wink: .

Żałuję tylko , że mleczka nie zdobyłem. Ale chyba coś z zapasów na spróbowanie będzie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Dawno nic nie wstawiałeś :grin:

Zbójaszku :grin: . Cały lipiec od rana do nocy remont ( coś o tym wiesz :grin: ) Łapy mi odpadały :cool: W dodatku daaaleko od chałupy :devil:

To sobie potem zrobiłem dwumiesięczne wakacje , jakich jeszcze nigdy nie miałem :grin: . Ale teraz rozpędzam się :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

Ta prasowanka :clap: :brawo: :thumbsup:

Goloneczka troszkę z dziurkami :wink: . Ale w dziurkach galaretka :thumbsup: .

W przyszłym tygodniu " Nasza " :grin: . Salceson niestety musi czekać :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

A ja zrobiłem coś do chlebka

Radek, rewelacyjne wyroby, zdradź rabka tajemnicy i napisz jak zrobiłeś tą "prasowankę"... ale pychota, to chyba golonka ? Pisz jak robiłeś koniecznie !!! No i czy da rady w okrągłym szynkowarze to to machnąć ? :thumbsup: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Link to comment
Share on other sites

Golonka prasowana. Trzy golonki wytrybowane ,peklowane na mokro 5 dni wg. tabeli Dziadka . Ja po 4 dniach wyjmuję z solanki i płuczę pod bieżącą wodą. Potem na noc do lodówki na kratkę do ociekania. Dzielę na poszczególne mięśnie i rozbijam tłuczkiem z obu stron. Układam mięso w prostokątnej prasce ( staram się równomiernie ) i posypuję żelatyną. Niedużo , w sumie może dwie płaskie łyżeczki. Można oczywiście zamiast żelatyny wykorzystać skórki. Praskę wstawiam do wrzącej wody na około 20 min. Potem obniżam temp do 83 - 85*C i po 5 godzinach wyjmuję. Praska stygnie na powietrzu , a potem wkładam ją do lodówki na 12 godzin .

 

I już można jeść :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Jak to mówi nasz Andrzejek : na jutro do śniadanka :wink: . Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin:

 

Już można jeść :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

No, Radziu, ale przywędziłeś :thumbsup: :clap:

Czy to wszystko z "borniaka"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

na jutro do śniadanka :wink:

 

No właśnie :grin: , Radku zima Tobie i rodzince nie straszna . Sery pierwsza liga :clap: Jak to mówisz : nie ma złego coby na dobre nie wyszło . Teraz jesteś mistrzem serowarem . 150 litrów mleka przerobić w trzy dni to nie przelewki . Jeszcze raz :clap: :clap:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin:

Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... ;) tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... ;)

 

Serki wyglądają ZZZZZZZZZZ..........e zresztą to i ślepy zobaczy ... :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Czy to wszystko z "borniaka"?

Z " borniaka " i z przygodą... W niedzielę zabieram się do wędzenia , a tu grzałka od dymogeneratora zdefektowała :shock: . W poniedziałek rano , to chyba byłem pierwszym klientem w firmie "Borniak" :grin: . Sprawna wysyłka i wczoraj o 14 serki już bez przygód zacząłem wędzić :wink: .

Radku zima Tobie i rodzince nie straszna

Jutro kapusta :grin: :grin:

Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... ;) tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... ;)

Ja to bym jeszcze dorzucił coś w szkiełku :wink: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

Jutro kapusta :grin: :grin:

Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol:

 

Jutro kapusta :grin: :grin:

 

Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Link to comment
Share on other sites

Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol:

 

Andrzeju ja musiałbym chyba cysternę mleka przerobić , żeby Ci dorównać :grin:

Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile:

 

Tu u siebie po pierwszym listopada miałbym duży kłopot z kupnem poszatkowanej kapusty. Wiem że Ty sam szatkujesz :grin: . Ostatnio miałem fajną szatkownicę w rękach i już , już... :wink: Ale może w przyszłym roku :grin:

 

[ Dodano: Sro 19 Paź, 2011 20:08 ]

widzę, że intensywnie się rozwijasz - Gratulacje

Mirek :grin: Trenuję przed marcowym zlotem :grin: . Ale wolałbym inny zestaw ćwiczeń :grin:

 

Super te sery Radku !!! :clap:

Dzięki Pokemonku :grin: . Ja z twoimi wyrobami jestem na bieżąco i zachodzę w głowę , jak na to wszystko znajdujesz czas. Gratulacje :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Kapusta zrobiona :grin: . Jest 50 kg.

 

A to słonina wg. przepisu Dziadka . Około 14 wyjmuję z parzenia i jutro degustacja :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721&postdays=0&postorder=asc&start=15

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Link to comment
Share on other sites

I gotowe

Radku,

nie mogę się nasycić :thumbsup: - niestety - tylko patrzeniem :blush:

Szefowa ma się z Tobą dobrze :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

I gotowe :grin:

ja robię praktycznie tak samo z tą różnica , że

 

1. słoninę często zostawiam z przerostami.

2. czas peklowania 7-10dni ( solanka10%)

3. zamiast żelatyny przesypuję zmielonymi skórkami wieprzowymi,

4. nie wkładam do rękawa tylko owijam folią celulozową .

4. czas peklowania taki sam ale w temp. 75 stopni ( a to dlatego, że słoninę robię zawsze niejako przy okazji produkcji mielonki czy golonek prasowanych)

Piotrek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.