Radek. Opublikowano 12 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 12 Marca 2011 Radek , sądzę że kawałek do środy zostanie , taki maleńki plasterek :thumbsup: :grin: :clap: Zostanie :grin: . Nawet niemały :wink: . Żałuję tylko , że mleczka nie zdobyłem. Ale chyba coś z zapasów na spróbowanie będzie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-151670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 7 Października 2011 Wczoraj Hania upiekła chlebek :grin: A ja zrobiłem coś do chlebka :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 7 Października 2011 A ja zrobiłem coś do chlebka :wink:To Radziu w końcu coś wydreptałeś, jak zwykle wygląd smaczny :thumbsup: Dawno nic nie wstawiałeś :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 7 Października 2011 Hania upiekła chlebek Wielkie :clap: A 'TO' do chlebka... hmmm...poezja :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 7 Października 2011 Chlebek i wędzonki pierwsza klasa gratuluję. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 7 Października 2011 Dawno nic nie wstawiałeś :grin:Zbójaszku :grin: . Cały lipiec od rana do nocy remont ( coś o tym wiesz :grin: ) Łapy mi odpadały W dodatku daaaleko od chałupy :devil: To sobie potem zrobiłem dwumiesięczne wakacje , jakich jeszcze nigdy nie miałem :grin: . Ale teraz rozpędzam się :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 7 Października 2011 Ta prasowanka :clap: :clap: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 7 Października 2011 Ta prasowanka :clap: :brawo: :thumbsup: Goloneczka troszkę z dziurkami :wink: . Ale w dziurkach galaretka :thumbsup: . W przyszłym tygodniu " Nasza " :grin: . Salceson niestety musi czekać :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 7 Października 2011 Ta prasowanka według jakiego przepisu zrobiona ,bardzo ładna w przekroju pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 7 Października 2011 A ja zrobiłem coś do chlebkaRadek, rewelacyjne wyroby, zdradź rabka tajemnicy i napisz jak zrobiłeś tą "prasowankę"... ale pychota, to chyba golonka ? Pisz jak robiłeś koniecznie !!! No i czy da rady w okrągłym szynkowarze to to machnąć ? :thumbsup: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 10 Października 2011 Golonka prasowana. Trzy golonki wytrybowane ,peklowane na mokro 5 dni wg. tabeli Dziadka . Ja po 4 dniach wyjmuję z solanki i płuczę pod bieżącą wodą. Potem na noc do lodówki na kratkę do ociekania. Dzielę na poszczególne mięśnie i rozbijam tłuczkiem z obu stron. Układam mięso w prostokątnej prasce ( staram się równomiernie ) i posypuję żelatyną. Niedużo , w sumie może dwie płaskie łyżeczki. Można oczywiście zamiast żelatyny wykorzystać skórki. Praskę wstawiam do wrzącej wody na około 20 min. Potem obniżam temp do 83 - 85*C i po 5 godzinach wyjmuję. Praska stygnie na powietrzu , a potem wkładam ją do lodówki na 12 godzin . I już można jeść :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-179144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 19 Października 2011 Jak to mówi nasz Andrzejek : na jutro do śniadanka :wink: . Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin: Już można jeść :grin: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 19 Października 2011 No, Radziu, ale przywędziłeś :thumbsup: :clap: Czy to wszystko z "borniaka"? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 19 Października 2011 na jutro do śniadanka :wink: No właśnie :grin: , Radku zima Tobie i rodzince nie straszna . Sery pierwsza liga :clap: Jak to mówisz : nie ma złego coby na dobre nie wyszło . Teraz jesteś mistrzem serowarem . 150 litrów mleka przerobić w trzy dni to nie przelewki . Jeszcze raz :clap: :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 19 Października 2011 Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin: Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... Serki wyglądają ZZZZZZZZZZ..........e zresztą to i ślepy zobaczy ... :clap: :clap: :clap: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 19 Października 2011 Czy to wszystko z "borniaka"? Z " borniaka " i z przygodą... W niedzielę zabieram się do wędzenia , a tu grzałka od dymogeneratora zdefektowała :shock: . W poniedziałek rano , to chyba byłem pierwszym klientem w firmie "Borniak" :grin: . Sprawna wysyłka i wczoraj o 14 serki już bez przygód zacząłem wędzić :wink: . Radku zima Tobie i rodzince nie strasznaJutro kapusta :grin: :grin: Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... Ja to bym jeszcze dorzucił coś w szkiełku :wink: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 19 Października 2011 Jutro kapusta :grin: :grin: Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol: Jutro kapusta :grin: :grin: Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 19 Października 2011 Radziu,widzę, że intensywnie się rozwijasz - GratulacjePozdrawiam,Mirek Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 19 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 19 Października 2011 Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin: Już można jeść Super te sery Radku !!! :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 19 Października 2011 Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol: Andrzeju ja musiałbym chyba cysternę mleka przerobić , żeby Ci dorównać :grin: Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile: Tu u siebie po pierwszym listopada miałbym duży kłopot z kupnem poszatkowanej kapusty. Wiem że Ty sam szatkujesz :grin: . Ostatnio miałem fajną szatkownicę w rękach i już , już... :wink: Ale może w przyszłym roku :grin: [ Dodano: Sro 19 Paź, 2011 20:08 ]widzę, że intensywnie się rozwijasz - GratulacjeMirek :grin: Trenuję przed marcowym zlotem :grin: . Ale wolałbym inny zestaw ćwiczeń :grin: Super te sery Radku !!! :clap:Dzięki Pokemonku :grin: . Ja z twoimi wyrobami jestem na bieżąco i zachodzę w głowę , jak na to wszystko znajdujesz czas. Gratulacje :grin: :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 30 Października 2011 Kapusta zrobiona :grin: . Jest 50 kg. A to słonina wg. przepisu Dziadka . Około 14 wyjmuję z parzenia i jutro degustacja :grin: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 31 Października 2011 I gotowe :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 31 Października 2011 I gotoweRadku, nie mogę się nasycić :thumbsup: - niestety - tylko patrzeniem :blush: Szefowa ma się z Tobą dobrze :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 31 Października 2011 I gotowe :grin: Radku , przy takim jedzonku zima Tobie nie groźna . :thumbsup: :clap: Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 31 Października 2011 I gotowe :grin: ja robię praktycznie tak samo z tą różnica , że 1. słoninę często zostawiam z przerostami. 2. czas peklowania 7-10dni ( solanka10%) 3. zamiast żelatyny przesypuję zmielonymi skórkami wieprzowymi, 4. nie wkładam do rękawa tylko owijam folią celulozową . 4. czas peklowania taki sam ale w temp. 75 stopni ( a to dlatego, że słoninę robię zawsze niejako przy okazji produkcji mielonki czy golonek prasowanych) Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.