Radek. Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2726 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Coppa. Ponad dwa miesiące w komorze. Z przypraw tylko majeranek i pieprz czarny po 2g na kg. Peklosól 25 g/kg i sól 10 g/kg. Straciła 46,61% i idzie do dalszego dojrzewania w vacum. Dwie jeszcze wiszą i te straciły odpowiednio 42 i 44%. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2727 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Następna Coppa.W komorze od 22 października. Straciła 45,29%. W składzie : Peklosól 25g/kgSól 10gPrzyprawa do pierników 2gZioła prowansalskie 2gJak zwykle pójdzie w vacum. Ale to popołudniu, bo mój człowiek który zajmuje się pakowaniem, jest w Tatrach na wycieczce z dzieciakami. A dokładnie w dolinie Małej Łąki . Fuet. Wg przepisu redzeda i książki „Charcuteria” Jeffrey'a Weissa. Stracił na wadze ponad 48%. wg przepisu to trochę za dużo. Traktowałem go trochę po macoszemu, bo krótko mówiąc nie bardzo mi się podobał jego zapach i sporo czasu spędził poza komorą. Ale tutaj wielka niespodzianka. Jest naprawdę bardzo dobry i wchodzi do moich przepisów .Użyłem kultury bakt. SHI-59 i fermentowałem 29 h w temp. około 25/26*C, do spadku pH - 5,10.Już można jeść . I jak zwykle fotki sprzed chwili Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2728 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Jak zawsze Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2729 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tak sie zastanawiam ... Bardzo dynamiczna ta strata wagi coppy .Ja przed świętami wyjmowałem z komory 6 szt które wisiały ponad 5 miesięcy i mam straty rzędu 38-39,6% .Fuet tak wyglądają wszystkie batony jak ten przekrojony ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2730 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Tak sie zastanawiam ... Bardzo dynamiczna ta strata wagi coppy .Ja przed świętami wyjmowałem z komory 6 szt które wisiały ponad 5 miesięcy i mam straty rzędu 38-39,6% .Fuet tak wyglądają wszystkie batony jak ten przekrojony ? Trochę szybko, ale pięć miesięcy to dla mnie za dużo. Wyłączam komorę w czerwcu i do tego czasu stawiam na różnorodność wyrobów, ale to jaż za Tobą. Masz kilka ładnych lat przewagi. Mnie teraz zależy na praktyce i chcę w jak najkrótszym czasie zrobić jak najwięcej wyrobów. Gdybym miał robić tylko Coppy, to pewnie podniósłbym wilgotność i obniżył temperaturę. A tak dojrzewają dalej w vacum, a ja mam miejsce w komorze na nowe wyroby. Reszta jest kompromisem.Co do Fueta, to nie wiem czy wszystkie mają dziury, ale tak przypuszczam. Napisałem zresztą dlaczego.[Dodano: 27 gru 2020 - 13:59] Jak zawsze Dzięki Pozdrowienia spod samiućkich Tater Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2731 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Radek napisz proszę gdzie poczytam o komorze dojrzewającej np. takiej jak twoja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2732 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Pozwolę sobie zareklamować parę tematów z których ja korzystałem ostatnio. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17784-dojrzewalnia-z-lod%C3%B3wki-mam-i-ja/?hl=qzym&do=findComment&comment=685082 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/?hl=qzym&do=findComment&comment=658613 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17775-el-komendante-buduje-komor%C4%99/?hl=qzym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16422-budowa-komory-dojrzewalniczej-gzyma-krok-po-kroku/?hl=qzym&do=findComment&comment=641815 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 27 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2733 Opublikowano 27 Grudnia 2020 dzięki krzychu za cenne wskazówki , nie miałem pojęcia ze można samemu zrobić takie cacka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2734 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Witam serdecznie. Radek napisz proszę gdzie poczytam o komorze dojrzewającej np. takiej jak twoja . Witaj. Tu możesz poczytać o sprzęcie i wyrobach. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/18-sprz%C4%99t/ Niektórzy koledzy (np. ja) nie zakładali osobnych tematów na swoje wyroby i sprzęt który użytkują i tu musisz trochę poszukać. https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/71-moje-wyroby/ Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-689944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2735 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Wybacz Radek za kłopot . Pewnie za rok będę lepszy w temacie . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2736 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Wybacz Radek za kłopot . Pewnie za rok będę lepszy w temacie . Dzięki za pomoc. Żaden kłopot . Za jakiś czas, będziesz bez problemu śmigał po forum i tematach . Lonza – polędwica dojrzewająca w pomarańczach i koprze włoskim. Składniki na 1 kg : Peklosól 25gSól 5gKoper włoski prażony i tłuczony w moździerzu 2gPomarańcze ze skórką, krojone w cienkie plastry 1 – 2 szt.Sok z pomarańczy. Ja wtarłem około 1/3 szklanki.Czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Ja dałem 3 średnie ząbki. Teraz kilka tygodni będzie się peklować, a potem w kątnicach do komory.Przepis z książki „ The craft of Italian dry curing”. Jeżeli dobrze przetłumaczyłem, to gdzieś za... jakiś czas, (wtedy kiedy ja uznam, że jest już dobre) powiem czy znajdzie miejsce w moim zeszycie i brzuchu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2737 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Czemu ? Kiedyś było pisane przez redzeda ,że ma to być odmiana pomarańczy sewilla , ale to chyba potoczna albo handlowa nazwa bo z tego co wyczytałem w Sewilli rosną drzewka gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2738 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Radku, trochę Ci tutaj posprzątałem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2739 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dzięki Maxell. Niektórzy źle znoszą, że im się monopol na wiedzę kończy i nie potrafią wyzbyć się maniery pouczania, nieraz zupełnie bezsensownego. To już drugi raz w niedługim odstępie czasu, jak część postów ląduje w koszu. Pewnie dlatego, że nie za bardzo mam ochotę być tłem dla zabłyśnięcia przez innych. Na forum jest jeden/dwóch ludzi, którzy są dla mnie autorytetami w dziedzinie wędlin dojrzewających i to mi wystarczy by omijać pośredników. Może zacytuję siebie samego sprzed miesiąca z kawałkiem : W wędlinach dojrzewających, czas (dla mnie) zrobić mały kroczek naprzód. Powielanie czyichś dokonań, to po prostu stanie w miejscu. Są żelazne zasady, których się trzymam, ale cała reszta to niczym nieograniczona fantazja.Wędliniarstwo, w tym dojrzewanie, to nie jest wiedza tajemna. Ktoś kto chce poznać tajniki, to je pozna i z powodzeniem będzie robił wyroby na dobrym poziomie. Ja już pisałem, że dojście do rzemieślniczej biegłości zajmie mi pewnie kilka lat. Ale biczować się nie będę – swoją wartość znam.EOT.Od 11 lat po raz pierwszy używam tego skrótu, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Dzisiaj zapeklowałem dwie Coppy. Peklosól 25g/kgSól 10g/kgZiarna czarnego pieprzu, prażone i rozgniecione w moździerzu 3g/kgJagody jałowca, prażone i rozgniecione w moździerzu 5g/kgTymianek 2g/kgPokruszone listki laurowe około 1,5g/kgIlości przypraw nie były podane. Ja dodałem tyle.Na podstawie przepisu z książki „The craft of italian dry curing”, Ruhlmana i Polcyna. I też dzisiaj, rozkroiłem Coppę i Bresaolę. Obie straciły po 44%.Coppa w komorze od 22 października, a Bresaola od 5 listopada. Koniec roku, w związku z tym życzę wszystkim lepszego, a przede wszystkim zdrowego i spokojnego Nowego Roku. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2740 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Sam nie wiem które widoki masz lepsze. Te za oknem, czy te na stole. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2741 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Sam nie wiem które widoki masz lepsze. Te za oknem, czy te na stole. Dzięki .Pozdrowienia :thumbsup:. Pierwsze w tym roku konserwy. Noworoczne. Skład to karczek, golonki i boczek. Remanent zamrażarki. Razem wyszło około 5,5 kg. Mięsa było mniej więcej po równo.Całość rozdrobniona na sitku 18 mm, maszynka 12. Peklowałem 48 h. Peklosól 16g/kgPieprz czarny grubo mielony 2gMajeranek 2gGorczyca biała grubo mielona 2gCzosnek świeży przeciskany przez praskę 2gZiele angielskie 0,5g grubo mieloneListek laurowy na dno puszkiŻelatyna na czubek łyżeczkiŁyżka wody do każdej puszki Tyndalizacja 70/40/30 Za tydzień można jeść . Ja przypomnę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-690995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2742 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2743 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Bajka! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2744 Opublikowano 7 Stycznia 2021 Bajka! Pozdrowienia ! Dodatek do fotki z wczoraj. Pancetta (boczek).Miałem trzy małe kawałki po około 0,5 kg każdy - „na próbę”. Peklowały się ponad dziesięć dni w różnych ziołach. Po peklowaniu wędziłem kilka godzin w zimnym dymie. W dojrzewalni ponad pięć tygodni. Na fotce z przodu. Nie zaszczepiałem pleśnią, bo w komorze w tym czasie były inne zaszczepione wyroby. Sprawdzane ręką czy już są dobre (dostatecznie twarde). Z ciekawości zważyłem i każdy kawałek Pancetty stracił na wadze odpowiednio 44%, 47%, 53%.Jedna z lepszych wędlin dojrzewających i niebawem powtórzę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2745 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Podobny boczek chętnie zrobię. Ile peklosoli dawałeś? Czy czuć że wędzony? Może trochę dłużej wędzić? Temperatura wędzenia? Czy bardziej tłusty nie byłby lepszy? Jakie są Twoje wnioski na następny podobny produkt? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2746 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Ile peklosoli dawałeś? 25 g/kg Czy czuć że wędzony? Chciałem żeby był wyczuwalny posmak wędzonki, no i był Temperatura wędzenia? Około 20*C Czy bardziej tłusty nie byłby lepszy? Jakie są Twoje wnioski na następny podobny produkt? Czy byłby lepszy to nie wiem. Na pewno musiałby dużo dłużej dojrzewać i taki zrobię następnym razem. Kiełbasa wędzona i dojrzewająca. Dalszy ciąg remanentów zamrażarkowych.Łopatka I - 1,0 kgSzynka I - 1,0 kgSłonina – 25 % wagi szynki i łopatki.Rozdrobnienie na sitku 6 mm, maszynka 12 Peklosól – 20 g/kgPieprz cz. grubo mielony - 1,5 g/kgCzosnek świeży, przeciśnięty przez praskę - 1,5 g/kg Peklowanie około 36 hNabita w kątnice baranieWędzona jak kiełbasa KrakowskaPo nocnym odpoczynku w spiżarni i kilku godzinach w dojrzewalni, zaszczepię pleśniąW komorze będzie wisiała, aż dojrzeje. Ostatnio było to około 6 tyg. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2747 Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zaraz wyjmuję z wędzarni. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2748 Opublikowano 9 Stycznia 2021 ślinka cieknie ................ :clap: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-691967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2749 Opublikowano 10 Stycznia 2021 ślinka cieknie .... To trzeba coś przekąsić Może to, co pod spodem ? . Miałem przypomnieć. Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-692026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2750 Opublikowano 10 Stycznia 2021 (edytowane) Już można jeść Rozumiem ze nie powstały u Ciebie żadne wady w zdrowiu, ani Twoje DNA nie uległo zmianie po spożyciu bez osłonkowego produktu dojrzewającego? A miało być tak złe, przecież tego przemysł nie stosuje, to musi być złe Taka sama bzdura jak wcześniejsze argumenty Niektórzy źle znoszą, że im się monopol na wiedzę kończy i nie potrafią wyzbyć się maniery pouczania, nieraz zupełnie bezsensownego. Ciesze się ze ktos jeszcze odważył się przyznać oficjalnie ze można inaczej, a jeżeli "pozwolono" na Forum Edytowane 10 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/110/#findComment-692050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.