Radek. Opublikowano 26 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2826 Opublikowano 26 Marca 2021 No i język mimo zjedzonej kolacji uciekł mi do.... -o właśnie tam gdzie pomyślałeś Smacznie wyglądają te Twoje półmiski. Dziękuję Karkówka i szynka już pożarte, oczywiście z domowej dojrzewalni. Nie ma jak swoje Radku to się zapowiadają bogate Swięta. Karolu, najważniejsze żeby były rodzinne Wszystko wyglada przepieknie Eli Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam W uzupełnieniu do wczorajszych fotek. Kiełbasa całkiem podobna do Lisieckiej.Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-701513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2827 Opublikowano 28 Marca 2021 Zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam I ja pozdrawiam ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-701788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2828 Opublikowano 7 Maja 2021 Zakończyłem sezon dojrzewania wędlin i rozkroiłem ostatnie wyroby. Dojrzewająca Żywiecka w kątnicach baranich i w wołowych prostych. Wędzona i pieczona. Dojrzewała w komorze. Bardzo dobra kiełbasa. W wersji dojrzewającej, robiona po raz kolejny. Salami Felino w jelicie wp. grubym. Ponad dwa miesiące w komorze. Poszło w „świat”. Poprzednie rozkroiłem bardzo młode i już było dobre. Z czasem może tylko zyskać. Lonza w mandarynkach. Jedna z lepszych wędlin dojrzewających. Tydzień dzielił rozkrojenie pierwszej i drugiej. Coppy w kątnicach wołowych. W dojrzewalni były odpowiednio - dwa, trzy i cztery miesiące. Coppa prasowana i w siatce, są z tym samym zestawem przypraw co Bunderflesch. Wszystkie bardzo dobre. Bunderfleisch. Dojrzewał osiem tygodni w komorze i poza nią. Trochę z tym zabawy. Bardzo nam smakuje i na pewno będzie jeszcze robiony. Pancetta w ziołach i papryce. Trzy kawałki – każdy inny. Dojrzewała ponad dziesięć tygodni. Już pisałem, że to bardzo dobra wędlina. Cieniutkie jak chipsy, pikantne plasterki, błyskawicznie znikają z talerza. Przez pół roku zrobiłem wszystko to, co chciałem zrobić i to co sobie zaplanowałem. Nawet trochę więcej. Nowe wyroby w tym sezonie, okazały się bardzo dobre i warte powtórzenia. Dojrzewalnia wyłączona. Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2829 Opublikowano 7 Maja 2021 Pełna profeska :clap: Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2830 Opublikowano 7 Maja 2021 Piękne wyroby Radku , a i w smaku zapewne zacne . Oj zazdroszczę umiejętności i oczywiście wędlin . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2831 Opublikowano 7 Maja 2021 Rany Julek i Ty jesz takie zapleśniałe !!! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2832 Opublikowano 7 Maja 2021 Smakowicie! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #2833 Opublikowano 7 Maja 2021 Wyroby i Turbacz jak zawsze piękne! Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam I ja pozdrawiam serdecznie Ciebie i Hanie . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2834 Opublikowano 8 Maja 2021 Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa Małgoś Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2835 Opublikowano 1 Czerwca 2021 „Zwykłe” boczki i dwa w ziołach. Wszystkie peklowane na sucho, wędzone i podpiekane Taki boczek, ze świeżo upieczoną bułeczką i ogórkiem małosolnym... Już można jeść Pozdrawiam „boczkożerców” i nie tylko Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2836 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Aż ślinka leci :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2837 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Ale po?eciales Radku po bandzie super!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2838 Opublikowano 1 Czerwca 2021 super Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2839 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Dziękuję Wam i pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2840 Opublikowano 3 Czerwca 2021 Pozdrawiam „boczkożerców” i nie tylko Również pozdrawiam i dziękuję Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2841 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Radek wszystko piekne , a ja jeszcze przed sniadaniem , az mnie scislo w zoladku na te widoki , czy mozesz powiedziec jakie przyprawy uzywasz do boczku? ja rowniez zaliczam sie do" boczkozercow" pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2842 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Radek jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2843 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Małgoś jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli Pekluję 7 dni i daję 20g/kg, ale jak wiesz słonolubność, to sprawa indywidualna jakie przyprawy uzywasz do boczku? Elu dziękuję Niżej wszystko rozpisałem. Serdecznie Cię pozdrawiam Boczek w ziołach – wędzony i pieczony. Oskórowany boczek nacieram peklosolą i przyprawami. Boczek bez przypraw nie był skórowany, bo wędzona skóra zawsze się przyda Peklosól i przyprawy, podane na 1 kg. Peklosól – 20g / 1 kgPieprz cz. - 2gPapryka słodka – 2gKolendra – 0,5g / grubo mielonaZiele ang. - 0,5g / grubo mieloneZioła Prowansalskie – 2,5gGorczyca biała – 1g / grubo mielonaCzosnek - 4 średnie ząbki Ja peklowałem 7 dni w vacum i w temp. 5*C. Codziennie obracałem, a pomasować też nie zaszkodzi Po tygodniu boczek wyjąłem z woreczka i lekko osuszyłem ręcznikiem papierowym.Starałem się przy tym nie zetrzeć przypraw, a tylko zdjąłem plasterki czosnku.Zasznurowałem i powiesiłem na parę godzin w kuchni.Wędzenie to już każdy (znając swoją wędzarnię) zrobi po swojemu.U mnie od lat ta sama wędzarnia co w podpisie, a znając jej bezwładność, wyglądało to tak :Osuszanie bez dymu w temp. około 50*C trwało około godziny.Dym temp około 55 – 60*C / ok. 4 godzinyPodpiekanie / ok. jednej godziny, w temp około 85 – 90*CBoczki po wędzeniu, spokojnie ostygły w wędzarni. Gdyby nie duża wilgotność tego dnia, zostawiłbym je na noc w wędzarni, co często robię.Czasem kupując boczek, trafi nam się jakaś mizerota (cienki) i taki fajnie się nadaje do zasznurowania, ale nikt nam nie zabroni zasznurować grubszego Co do przypraw... Każdy ma swoje smaki i zrobi po swojemu. Same zioła prowansalskie też by wystarczyły, ale ja dodałem innych ziół, takich od Sasa do Lasa Często zmieniam zestaw przypraw. Pełen luz i dowolność Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2844 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Radek dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2845 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2846 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie? W mojej wędzarni, po godzinie boczek jest taki jak lubię – ok. 75*C. Temperatury już nie muszę mierzyć, bo wiem że jest ok. Nie ciągnie się. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #2847 Opublikowano 13 Czerwca 2021 75C w środku i stygnie w wędzarni. wypróbuję ten sposób.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2848 Opublikowano 3 Lipca 2021 Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...Pomachałem w niebo przy robocie ... Jak zwykle przy okazji serków – ricotta. Podzielona na mniejsze porcje i każda przyprawiona innymi ziołami. Lekko zmiażdżonym kminkiem, czarnuszką, zielonym pieprzem i siekanym czosnkiem. Tutaj w miseczkach, na desce od naszych Przyjaciół. Hania upiekła bułeczki i już można jeść . Turbacz trochę w deszczu. Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-713233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2849 Opublikowano 3 Lipca 2021 Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ... Tak, to prawda.. Turbacz trochę w deszczu. Czy w deszczu czy nie , zawsze jest piękny. Dziękuję za fotkę ,Radku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-713236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #2850 Opublikowano 3 Lipca 2021 Radek, to przecież "CUDEŃKA" Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-713268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.