Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i język mimo zjedzonej kolacji uciekł mi do.... -o właśnie tam gdzie pomyślałeś :D Smacznie wyglądają te Twoje półmiski. :thumbsup::clap:

 

:laugh: Dziękuję  :thumbsup:

 

 

Karkówka i szynka już pożarte, oczywiście z domowej dojrzewalni.

 

Nie ma jak swoje :thumbsup:

 

 

Radku to się zapowiadają bogate Swięta.

 

Karolu, najważniejsze żeby były rodzinne :D

 

 

Wszystko wyglada przepieknie

 

Eli :D Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :D

 

W uzupełnieniu do wczorajszych fotek. Kiełbasa całkiem podobna do Lisieckiej.

Już można jeść :tongue:

post-42246-0-25109300-1616763560_thumb.jpg

post-42246-0-48037600-1616763574_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-701513
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zakończyłem sezon dojrzewania wędlin i rozkroiłem ostatnie wyroby.

 

 

Dojrzewająca Żywiecka w kątnicach baranich i w wołowych prostych. Wędzona i pieczona. Dojrzewała w komorze. Bardzo dobra kiełbasa. W wersji dojrzewającej, robiona po raz kolejny.

 

Salami Felino w jelicie wp. grubym. Ponad dwa miesiące w komorze. Poszło w „świat”. Poprzednie rozkroiłem bardzo młode i już było dobre. Z czasem może tylko zyskać.

 

Lonza w mandarynkach. Jedna z lepszych wędlin dojrzewających. Tydzień dzielił rozkrojenie pierwszej i drugiej.

 

Coppy w kątnicach wołowych. W dojrzewalni były odpowiednio - dwa, trzy i cztery miesiące. Coppa prasowana i w siatce, są z tym samym zestawem przypraw co Bunderflesch. Wszystkie bardzo dobre.

 

Bunderfleisch. Dojrzewał osiem tygodni w komorze i poza nią. Trochę z tym zabawy. Bardzo nam smakuje i na pewno będzie jeszcze robiony.

 

Pancetta w ziołach i papryce. Trzy kawałki – każdy inny. Dojrzewała ponad dziesięć tygodni. Już pisałem, że to bardzo dobra wędlina. Cieniutkie jak chipsy, pikantne plasterki, błyskawicznie znikają z talerza.

 

Przez pół roku zrobiłem wszystko to, co chciałem zrobić i to co sobie zaplanowałem. Nawet trochę więcej. Nowe wyroby w tym sezonie, okazały się bardzo dobre i warte powtórzenia. Dojrzewalnia wyłączona.

 

Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam  :thumbsup:  :thumbsup: 

 

 

 

 

 

 

 

post-42246-0-73188900-1620373802_thumb.jpg

post-42246-0-28175200-1620373848_thumb.jpg

post-42246-0-81602200-1620373889_thumb.jpg

post-42246-0-33402600-1620373911_thumb.jpg

post-42246-0-66875300-1620373981_thumb.jpg

post-42246-0-86856000-1620373995_thumb.jpg

post-42246-0-99747500-1620374045_thumb.jpg

post-42246-0-20419900-1620374064_thumb.jpg

post-42246-0-16732500-1620374130_thumb.jpg

post-42246-0-27895900-1620374143_thumb.jpg

post-42246-0-05314600-1620374189_thumb.jpg

post-42246-0-63404800-1620374203_thumb.jpg

post-42246-0-69983800-1620374255_thumb.jpg

post-42246-0-91399900-1620374273_thumb.jpg

post-42246-0-21891900-1620374321_thumb.jpg

post-42246-0-03016300-1620374341_thumb.jpg

post-42246-0-02510600-1620374354_thumb.jpg

post-42246-0-69418000-1620374386_thumb.jpg

post-42246-0-53474100-1620374400_thumb.jpg

post-42246-0-16471500-1620374423_thumb.jpg

post-42246-0-04559300-1620374442_thumb.jpg

post-42246-0-50898000-1620374469_thumb.jpg

post-42246-0-96055000-1620374491_thumb.jpg

post-42246-0-54450200-1620374509_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706686
Udostępnij na innych stronach

Rany Julek i Ty jesz takie zapleśniałe !!! :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706698
Udostępnij na innych stronach

Wyroby i Turbacz jak zawsze piękne! :thumbsup:

 

 

 

Wszystkich którzy mnie odwiedzili, serdecznie pozdrawiam

 

I ja pozdrawiam serdecznie Ciebie i Hanie . :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706758
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim bardzo dziękuję za miłe słowa :)  ;) 

Małgoś :):flowers:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-706865
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

„Zwykłe” boczki i dwa w ziołach. Wszystkie peklowane na sucho, wędzone i podpiekane Taki boczek, ze świeżo upieczoną bułeczką i ogórkiem małosolnym... :tongue:

Już można jeść :);)

Pozdrawiam „boczkożerców” i nie tylko :thumbsup:

 

 

 

post-42246-0-56371000-1622548271_thumb.jpg

post-42246-0-15921300-1622548298_thumb.jpg

post-42246-0-65422400-1622548323_thumb.jpg

post-42246-0-86559500-1622548351_thumb.jpg

post-42246-0-05204500-1622548380_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709628
Udostępnij na innych stronach

Aż ślinka leci :clap: :clap: :clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709629
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam i pozdrawiam  :thumbsup:  :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709764
Udostępnij na innych stronach

Radek wszystko piekne :clap:  :clap: , a ja jeszcze przed sniadaniem ;) , az mnie scislo w zoladku na te widoki ,  :tongue:

czy mozesz powiedziec jakie przyprawy uzywasz do boczku?  ja rowniez zaliczam sie do" boczkozercow" :D

pozdrawiam serdecznie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709826
Udostępnij na innych stronach

Radek jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli. :question::)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709839
Udostępnij na innych stronach

Małgoś ;)

 

 

jak długo peklujesz próżniowo i jaką dawką p-soli

 

Pekluję 7 dni i daję 20g/kg, ale jak wiesz słonolubność, to sprawa indywidualna :)

 

 

jakie przyprawy uzywasz do boczku?

 

Elu dziękuję  :D  Niżej wszystko rozpisałem. Serdecznie Cię pozdrawiam :thumbsup:

 

 

Boczek w ziołach – wędzony i pieczony.

 

Oskórowany boczek nacieram peklosolą i przyprawami. Boczek bez przypraw nie był skórowany, bo wędzona skóra zawsze się przyda :)

 

Peklosól i przyprawy, podane na 1 kg.

 

Peklosól – 20g / 1 kg

Pieprz cz. - 2g

Papryka słodka – 2g

Kolendra – 0,5g / grubo mielona

Ziele ang. - 0,5g / grubo mielone

Zioła Prowansalskie – 2,5g

Gorczyca biała – 1g / grubo mielona

Czosnek - 4 średnie ząbki

 

Ja peklowałem 7 dni w vacum i w temp. 5*C. Codziennie obracałem, a pomasować też nie zaszkodzi ;)

Po tygodniu boczek wyjąłem z woreczka i lekko osuszyłem ręcznikiem papierowym.

Starałem się przy tym nie zetrzeć przypraw, a tylko zdjąłem plasterki czosnku.

Zasznurowałem i powiesiłem na parę godzin w kuchni.

Wędzenie to już każdy (znając swoją wędzarnię) zrobi po swojemu.

U mnie od lat ta sama wędzarnia co w podpisie, a znając jej bezwładność, wyglądało to tak :

Osuszanie bez dymu w temp. około 50*C trwało około godziny.

Dym temp około 55 – 60*C / ok. 4 godziny

Podpiekanie / ok. jednej godziny, w temp około 85 – 90*C

Boczki po wędzeniu, spokojnie ostygły w wędzarni. Gdyby nie duża wilgotność tego dnia, zostawiłbym je na noc w wędzarni, co często robię.

Czasem kupując boczek, trafi nam się jakaś mizerota (cienki) i taki fajnie się nadaje do zasznurowania, ale nikt nam nie zabroni zasznurować grubszego ;)

Co do przypraw... Każdy ma swoje smaki i zrobi po swojemu. Same zioła prowansalskie też by wystarczyły, ale ja dodałem innych ziół,  takich od Sasa do Lasa ;) Często zmieniam zestaw przypraw. Pełen luz i dowolność ;)

 

Smacznego :thumbsup:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-709887
Udostępnij na innych stronach

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710089
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podpiekasz na czas nie na temperaturę w środku wyrobu? Osobiście zjadam surowe boczuchy i tylko raz parzyłem dla teściowej. Po takim podpiekaniu boczek się nie ciągnie?

 

W mojej wędzarni, po godzinie boczek jest taki jak lubię – ok. 75*C. Temperatury już nie muszę mierzyć, bo wiem że jest ok. Nie ciągnie się.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-710833
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

Pomachałem w niebo przy robocie ...

 

Jak zwykle przy okazji serków – ricotta. Podzielona na mniejsze porcje i każda przyprawiona innymi ziołami. Lekko zmiażdżonym kminkiem, czarnuszką, zielonym pieprzem i siekanym czosnkiem. Tutaj w miseczkach, na desce od naszych Przyjaciół. Hania upiekła bułeczki i już można jeść :).

 

Turbacz trochę w deszczu.

 

Serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup: :thumbsup:

post-42246-0-81292400-1625307493_thumb.jpg

post-42246-0-01236600-1625307544_thumb.jpg

post-42246-0-78684600-1625307561_thumb.jpg

post-42246-0-90238700-1625307591_thumb.jpg

post-42246-0-66286300-1625307618_thumb.jpg

post-42246-0-87128500-1625307648_thumb.jpg

post-42246-0-97324100-1625307677_thumb.jpg

post-42246-0-49221300-1625307706_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-713233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj serki. Podobne do tych Andrzejkowych, ale Jego serki były jedyne i niepowtarzalne ...

 

Tak, to prawda..

 

 

Turbacz trochę w deszczu.

Czy w deszczu czy nie , zawsze jest piękny. Dziękuję za fotkę ,Radku :thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/114/#findComment-713236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.