Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie fotki powinno się wstawiać z ostrzeżeniem : Oglądasz na własną odpowiedzialność. Przed śniadaniem ciężko się to ogląda

 

;)  Dziękuję  ;)

 

 

Radziu piękny wachlarz wędlin, pozdrawiam Ciebie i Gaździnke :-)

 

Mareczku dzięki. I my Cię pozdrawiamy  :D 

 

 

Miód na oczy. Bardzo fajnie wygląda prasowanka.

 

Dziękuję  ;)

 

 

Bardzo ładne wyroby , szynczki z nośnikiem smaku mniam .... . 

 

Dzięki za dobre słowo  ;) 

 

Serdecznie pozdrawiam wszystkich zaglądających do mnie  :) 

Do następnego.

 

P.S.

Turbacz o 7 rano. 

post-42246-0-06500000-1682144161_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-829181
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Karczek (Coppa). Dojrzewa od października 2020 r.

Pozdrowienia dla zaglądających do mnie  :)

 

 

post-42246-0-99837200-1685169218_thumb.jpg

post-42246-0-89696600-1685169246_thumb.jpg

post-42246-0-65836200-1685169272_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835639
Udostępnij na innych stronach

To musi być smaczne

 

I tak właśnie jest  ;)

Pozdrawiam  :)

 

Karczek (Coppa). Ten ma dwa lata. Przyprawy to : pieprz czarny, liść laurowy, jałowiec, kolendra. W początkowym okresie dojrzewania był cztery tygodnie prasowany.

Wczoraj na fotce - karczek z dominującą przyprawą do pierników. 

post-42246-0-44847000-1685255606_thumb.jpg

post-42246-0-54084600-1685255625_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835765
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie za dobre słowo  :)  Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy  ;)

Pozdrowienia dla Was  :thumbsup:  

 

 

post-42246-0-38400300-1685339848_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-835948
Udostępnij na innych stronach

To gdzie je trzymasz w dojrzewalni czy w lodówce?

 

W lodówce. 

 

Schował mi się jeszcze ponad trzyletni karczek, ale dzisiaj nie będę go rozpakowywał. Karczków (Coppy) mam jeszcze sporo, z różnych okresów i w różnych przyprawach.

Za to rozpakowałem dwuipółletnią polędwicę z pieprzem cytrynowym i słodką wędzoną papryką. Mam jeszcze kilka i każda inna. 

post-42246-0-54660600-1685428186_thumb.jpg

post-42246-0-47612100-1685428205_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836148
Udostępnij na innych stronach

Boczek (Pancetta). Kilka najstarszych kawałków ma ponad dwa lata. Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem, wisiały około 10 tygodni w dojrzewalni, a potem były i są trzymane w vacum, w temp. około 4*C. Kilka razy otwierane, cieniutko krojone i znowu zamykane. Ja jem bez żadnych dodatków, tak żeby długo cieszyć się smakiem.

Boczki różnią się od siebie zdecydowanie, ale nie mam faworyta, bo wszystkie są super. No może ten w chili …

Widoczek pstryknąłem przed chwilą  ;)

 

 

post-42246-0-12265000-1685513414_thumb.jpg

post-42246-0-90298100-1685513436_thumb.jpg

post-42246-0-55193600-1685513467_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836339
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dojrzewalnię na nowo uruchamiam na jesieni, ale chyba do tego czasu wyrobów wystarczy ;)

Skarbczyk wypełniony po brzegi jak na dobrego gospodarza przystało :thumbsup: .

 

 

Płaty boczku robione z różnymi ziołami i każdy z innymi. Wędzone zimnym dymem,

Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś? Kiedyś dla testu wędzone na zimno kiełbasy próbowałem zaszczepić pleśnią to skończyło się porażką z wiadomego powodu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836477
Udostępnij na innych stronach

Czy widoczna pleśń na boczku się sama zaszczepiła w komorze czy specjalnie szczepiłeś?

 

 

Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze. Dzieli je prawie rok. W obu przypadkach pleśń pojawiła się sama. Oczywiście nie na warstwie tłuszczowej. 

post-42246-0-13730000-1685605527_thumb.jpg

post-42246-0-01723000-1685605572_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836544
Udostępnij na innych stronach

Salami myśliwskie z Bukowiny. Robione w kątnicy wieprzowej, prasowane i wędzone. Swoje lata ma … Dałem przyprawy takie jak do kiełbasy myśliwskiej. Smak zadziwiający. Super  :thumbsup:

P.S.

Wisi po prawej, na pierwszej fotce powyżej. Po lewej to samo salami, tyle że nie wędzone. 

 

 

 

post-42246-0-62378600-1685690598_thumb.jpg

post-42246-0-05439400-1685690622_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836705
Udostępnij na innych stronach

Salami Felino (inspiracja). Też ma słuszny wiek i też nam bardzo smakuje. Pisałem o tym salami na stronie 139. 

 

 

 

 

post-42246-0-91147500-1685774770_thumb.jpg

post-42246-0-41328100-1685774792_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836841
Udostępnij na innych stronach

Sama. Znalazłem dwie fotki z boczkiem w komorze.

 

Dziękuję za info :thumbsup: .

 

Salami myśliwskie z Bukowiny.

 

Salami Felino (inspiracja).

 

:clap: :clap: :clap:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-836913
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod, dziękuję i pozdrawiam  ;)

 

Salami Crespone. Przepis z książki Ruhlmana i Polcyna. Bliżej o tym salami, również na str. 139.

A tak wyglądało ponad dwa lata temu i teraz. Miałem obawy, bo przyprawy mocno egzotyczne. Niepotrzebnie. Smak super. Pełne zaskoczenie  :thumbsup:  

 

 

post-42246-0-48257800-1685871975_thumb.jpg

post-42246-0-62869200-1685872019_thumb.jpg

post-42246-0-83003900-1685872056_thumb.jpg

post-42246-0-07210900-1685872074_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837042
Udostępnij na innych stronach

Salami Ostre Bukowiańskie. Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod  ;) ) się znajdzie. To było robione dwa i pół roku temu, w wersji ze zmniejszoną ilością papryki słodkiej. Na fotce jest też salami z większą ilością i chyba przy takiej wersji zostanę.

O tym salami pisałem na stronach 121 i 135 i tam jest również przepis. Salami bardzo ostre i bardzo dobre  :)

Fotki z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze. 

 

 

post-42246-0-94714300-1685970587_thumb.jpg

post-42246-0-69177400-1685970606_thumb.jpg

post-42246-0-91923500-1685970646_thumb.jpg

post-42246-0-00161700-1685970661_thumb.jpg

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837238
Udostępnij na innych stronach

z grudnia 2020 / lutego 2021 i dzisiejsze

Tylko to czekanie .... :facepalm:  Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą  :D  

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837249
Udostępnij na innych stronach

książki Ruhlmana i Polcyna

Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.

Salami Ostre Bukowiańskie

Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik :)).

post-84535-0-91450800-1685994716_thumb.jpeg

 

Wszystkim w rodzinie smakuje, więc zawsze coś tam w „skarbczyku” (copyright Grzewlod ;) ) się znajdzie.

Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów :). Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny. Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837295
Udostępnij na innych stronach

Tylko to czekanie ....   Wprawdzie rada prosta, robić co roku i więcej młódki dojrzeją dojrzałe wyjadą    

 

No właśnie... Nie ma co przeginać i chyba trzech lat to salami nie doczeka :) Dowiedziałem się tego co chciałem wiedzieć i wystarczy :) 

 

 

Pozycja zamówiona pewnie znajdę w niej inspirację do dalszej podróży, najpierw w planach mam zrobienie Salami Milano.

 

 

Elegancko  :thumbsup: Dużo przepisów. Będzie co wypróbować. 

 

 

Podobne do Chorizo, mam wypracowaną recepturę na podobny produkt, lecz wykonany w cienkim jelicie na wzór wyglądu fuetu (taki mały teścik ).

 

Jakbym swoje widział.

Robiłem też w jelitach wiankowych. Pewnie mam na drugim laptopie. Znajdę, to fotkę wstawię. 

 

 

Radek skarbczyk masz bardzo okazały mam nadzieję, że kiedyś jak Bóg da i partia pozwoli to zapoznasz się z moim skarbczykiem wtedy posmakujemy naszych wędlin wspólnie, tych zapleśniałych staruchów

 

Dobrze Grzegorz prawisz  :thumbsup:

 

 

Rzuciłem okiem na recepturę, której link załączyłeś i pewnikiem jak przyjdzie sezon zrobię dla testu Salami Felino. Po nardzie wojennej z przyjacielem na jesieni ruszymy z testami nowych receptur kiełbas dojrzewających z dziczyzny.

 

Ja też w tym roku - jesień/zima, skupiam się na kiełbasach dojrzewających. Oczywiście nie zaniedbując wędzonego boczku, szynki i golonki ;)

W wędlinach dojrzewających, właściwie nie ma końca prób i eksperymentów. Odkrywanie zupełnie nowych smaków i aromatów. Temat rzeka... 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/126/#findComment-837380
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.