@halusia@ Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3426 Opublikowano 7 Października 2024 W dniu 3.10.2024 o 17:55, Radek. napisał(a): Jutro będzie można jeść Dobra robota jak zawsze Radku. 😋 Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3427 Opublikowano 7 Października 2024 11 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Radek w którym poście znajdę zakończenie produkcji Fuetu? Przeszukałem wszystkie strony od początku produkcji i albo przeoczyłem albo nie publikowałeś. Interesuje mnie końcowy pomiar pH oraz chciałbym zerknąć na przekrój. Jeśli to możliwe to prośba o w/w dane. Poszukam, ale wiem że końcowego pomiaru pH nie będę miał, bo tego nie robiłem. Pehametr mam z sondą do fermentacji. Fotki z przekrojem Fuetu powinienem gdzieś znaleźć. 3 godziny temu, @halusia@ napisał(a): Dobra robota jak zawsze Radku. 😋 Dzięki Halinko Pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3428 Opublikowano 7 Października 2024 O Fuecie jest kilka postów, zaczynając od nr 2736 z dn. 27.12.2020 r. Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj. Tak się prezentował na talerzu, blisko cztery lata temu. Rodzina pamięta ten smak i proszą o powtórkę. Więc czemu nie... 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3429 Opublikowano 7 Października 2024 2 godziny temu, Radek. napisał(a): Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj. Interesuje mnie połączenie wina z bakteriami, czyli końcowe pH. Według mojej wiedzy fuet powinien mieć duże przestrzenie powietrzne w strukturze a sama struktura powinna być mało zwarta, rozpadająca się. Chciałem się tylko upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3430 Opublikowano 7 Października 2024 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 7 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3431 Opublikowano 7 Października 2024 Dziękuję, wychodzi, że dawka wina 22ml/kg. Co było z bakteriami nie tak , że taka duża dawka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3432 Opublikowano 8 Października 2024 Wystartowałem dzisiaj przed 4. W wędzarni Rolady Lazdijajskie, czyli golonki faszerowane. Wędzenie / parzenie, zajmie około 15 godzin. Potem na noc pod prasę i rano jemy Robota nieskomplikowana, ale czasochłonna. Wszystko co dobre, swego wymaga To będzie pracowity dzień, bo jeszcze jedziemy po kapustę do kiszenia. 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3433 Opublikowano 8 Października 2024 (edytowane) Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg. Edytowane 8 Października 2024 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3434 Opublikowano 8 Października 2024 10 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Dziękuję, wychodzi, że dawka wina 22ml/kg. Co było z bakteriami nie tak , że taka duża dawka? Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3435 Opublikowano 8 Października 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Radek. napisał(a): Czy duża, nie wiem. Klasyczna dawka bakterii to 0,2g jak są starsze to można x2. 9 godzin temu, Radek. napisał(a): Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg. Dzięki zapoznałem się z przepisem👍. Edytowane 8 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3436 Opublikowano 8 Października 2024 Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Dzięki zapoznałem się z przepisem👍. W tym roku skromne 2 woreczki, bo tyle nam wystarczy - z nawiązką Kapusta już zakiszona. Golonki będę parzył jeszcze około 3 godzin. Wyjdzie prawie 7 h. To będzie długi dzień... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3437 Opublikowano 8 Października 2024 3 minuty temu, Radek. napisał(a): To będzie długi dzień... Ale nie stracony ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 8 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3438 Opublikowano 8 Października 2024 Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień. Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3439 Opublikowano 9 Października 2024 Radku a gdzie żeś Ty taki ubijak wystrugał?🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3440 Opublikowano 9 Października 2024 17 godzin temu, szrekPL napisał(a): Ale nie stracony ... Nie stracony. Roboty ubywa 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień. No co Ty. Nogami, to ja już chyba ze trzy lata nie depczę Teraz mamy PRZYRZĄD 15 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy. Kilkanaście lat kupujemy w tym samym miejscu. Zawsze bardzo dobra W tym roku 3 zł/kg. Godzinę temu, gruby7074 napisał(a): Radku a gdzie żeś Ty taki ubijak wystrugał?🙂 A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką Już można jeść 3 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3441 Opublikowano 9 Października 2024 23 minuty temu, Radek. napisał(a): Już można jeść Piękne 😍 znajdę na to cudo przepis czy jeszcze nie wrzucony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3442 Opublikowano 9 Października 2024 11 minut temu, szrekPL napisał(a): Piękne 😍 znajdę na to cudo przepis czy jeszcze nie wrzucony Dzięki Przepis zawdzięczamy Beiotowi, który podał go na forum Ja przepis trochę zmodyfikowałem, więc moja to bardziej "Golonka faszerowana", niż Rolada Lazdijajska. 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3443 Opublikowano 9 Października 2024 Na następnym wolnym chyba będzie się działo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3444 Opublikowano 9 Października 2024 2 godziny temu, szrekPL napisał(a): Na następnym wolnym chyba będzie się działo Przeanalizuje dokładnie przepis bo wymaga modyfikacji. Podpowiadając zerknij na rolady, które robili inni i poszukaj w czym najczęściej występuje problem. Jak sam nie dojdziesz wtedy podpowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3445 Opublikowano 9 Października 2024 3 godziny temu, Radek. napisał(a): A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką Ja podobnie zrobiłem swój ubijak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3446 Opublikowano 9 Października 2024 Hm... po przeczytaniu chyba wszystkiego w temacie i obejrzeniu dostępnych fotek ,,miszczem rolady" jest dla mnie kolega Radek. Większych problemów nie dostrzegłem ale ... zmielenie maszynką jak i uplastycznienie samym ślimakiem do mnie przemawia, mogę mieć kłopot z nadziewaniem i odpowietrzeniem mięsiwa no i najważniejsze nie posiadam prasy więc akcja prawdopodobnie z garami chyba że coś pokombinuje z deskami i ściskami . Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3447 Opublikowano 9 Października 2024 30 minut temu, szrekPL napisał(a): Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę. Jak oglądałeś fotki osób które robiły roladę to nie sposób zobaczyć rozpadającą się teksturę. Brak uplastycznienia i masy wiążącej powoduje rozwarstwienia i kieszonki powietrzne. Proponuję dodać minimum 10% masy wiążącej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3448 Opublikowano 9 Października 2024 Ha... czyli czytałem uważnie tak podejrzewałem że może być problem z kieszeniami powietrza w większym przekroju, widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3449 Opublikowano 10 Października 2024 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką? Skóry napełniam ręcznie, stopniowo mocno ubijając mięso, tak żeby nie było pustych przestrzeni. Sprawdzi się łyżka. Wystarczy że użyjesz tylko sitka 18 mm i dobrze sprasujesz, Oczywiście mówię tu o mojej wersji rozdrobnienia. Efekt jak na fotkach. Warto zrobić. Nie bez powodu w rodzinie nazywana „Królową wędzarni” 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3450 Opublikowano 11 Października 2024 Na śniadanie puszka. Nie jakaś stara, tylko tegoroczna Tak wczoraj wyglądał Turbacz. 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-960144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.