Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 3.10.2024 o 17:55, Radek. napisał(a):

Jutro będzie można jeść :thumbsup: 

Dobra robota jak zawsze Radku. 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959146
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Radek w którym poście znajdę zakończenie produkcji Fuetu? Przeszukałem wszystkie strony od początku produkcji i albo przeoczyłem albo nie publikowałeś. Interesuje mnie końcowy pomiar pH oraz chciałbym zerknąć na przekrój. Jeśli to możliwe to prośba o w/w dane.

Poszukam, ale wiem że końcowego pomiaru pH nie będę miał, bo tego nie robiłem. Pehametr mam z sondą do fermentacji. Fotki z przekrojem Fuetu powinienem gdzieś znaleźć. 

 

3 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Dobra robota jak zawsze Radku. 😋

Dzięki Halinko :D

Pozdrawiam :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959181
Udostępnij na innych stronach

O Fuecie jest kilka postów, zaczynając od nr 2736 z dn. 27.12.2020 r.

Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj.

Tak się prezentował na talerzu, blisko cztery lata temu. Rodzina pamięta ten smak i proszą o powtórkę. Więc czemu nie...

 

011 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959225
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Radek. napisał(a):

Zapiski w zeszycie mam dosyć szczegółowe, więc jeśli czegoś tu nie ma, to pytaj.

Interesuje mnie połączenie wina z bakteriami, czyli końcowe pH. Według mojej wiedzy fuet powinien mieć duże przestrzenie powietrzne w strukturze a sama struktura powinna być mało zwarta, rozpadająca się. Chciałem się tylko upewnić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959251
Udostępnij na innych stronach

Wystartowałem dzisiaj przed 4. W wędzarni Rolady Lazdijajskie, czyli golonki faszerowane.

Wędzenie / parzenie, zajmie około 15 godzin. Potem na noc pod prasę i rano jemy ;) 

Robota nieskomplikowana, ale czasochłonna. Wszystko co dobre, swego wymaga :)

To będzie pracowity dzień, bo jeszcze jedziemy po kapustę do kiszenia. 

 

100_1666 (Copy).jpg

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959340
Udostępnij na innych stronach

Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

 

100_1662 (Copy).jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959344
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Dziękuję, wychodzi, że dawka wina 22ml/kg.

Co było z bakteriami nie tak , że taka duża dawka?

Czy duża, nie wiem. Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

 

100_1662 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959345
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Radek. napisał(a):

Czy duża, nie wiem.

Klasyczna dawka bakterii to 0,2g jak są starsze to można x2.

9 godzin temu, Radek. napisał(a):

Przepis z książki Charcuteria Jeffreya Weissa, podaje 50 ml / kg.

Dzięki zapoznałem się z przepisem👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959482
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Dzięki zapoznałem się z przepisem👍.

:thumbsup: 

 

W tym roku skromne 2 woreczki, bo tyle nam wystarczy - z nawiązką :) 

Kapusta już zakiszona.

Golonki będę parzył jeszcze około 3 godzin. Wyjdzie prawie 7 h. 

To będzie długi dzień... 

 

 

100_1670 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959502
Udostępnij na innych stronach

Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień. Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959524
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Ale nie stracony ...:D:thumbsup:

Nie stracony. Roboty ubywa ;) 

 

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Radek wszystko rozumiem w Twoją kamionkę tylko jedna noga wchodzi do deptania 😉 z tąd ten długi dzień.

No co Ty. Nogami, to ja już chyba ze trzy lata nie depczę :laugh: Teraz mamy PRZYRZĄD :D 

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Mój rolnik w tym roku nie sadził kapusty muszę na bazareku poszukać kamiennej głowy.

Kilkanaście lat kupujemy w tym samym miejscu. Zawsze bardzo dobra :thumbsup: 

W tym roku 3 zł/kg. 

 

Godzinę temu, gruby7074 napisał(a):

Radku a gdzie żeś Ty taki ubijak wystrugał?🙂

A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką ;) 

 

 

Już można jeść :tongue: 

 

100_1673 (Copy).jpg

100_1680 (Copy).jpg

  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959654
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, szrekPL napisał(a):

Piękne 😍 znajdę na to cudo przepis czy jeszcze nie wrzucony:clap::clap::clap:

Dzięki :D ;)  Przepis zawdzięczamy Beiotowi, który podał go na forum  

 Ja przepis trochę zmodyfikowałem, więc moja to bardziej "Golonka faszerowana", niż Rolada Lazdijajska.  

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959677
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Na następnym wolnym chyba będzie się działo :D

Przeanalizuje dokładnie przepis bo wymaga modyfikacji. Podpowiadając zerknij na rolady, które robili inni i poszukaj w czym najczęściej występuje problem. Jak sam nie dojdziesz wtedy podpowiem.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959707
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką ;) 

Ja podobnie zrobiłem swój ubijak :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959708
Udostępnij na innych stronach

Hm... po przeczytaniu chyba wszystkiego w temacie i obejrzeniu dostępnych fotek ,,miszczem rolady" jest dla mnie kolega Radek. Większych problemów nie dostrzegłem ale ... zmielenie maszynką jak i uplastycznienie samym ślimakiem do mnie przemawia, mogę mieć kłopot z nadziewaniem i odpowietrzeniem mięsiwa no i najważniejsze nie posiadam prasy więc akcja prawdopodobnie z garami chyba że coś pokombinuje z deskami i ściskami . Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959763
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, szrekPL napisał(a):

Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę.

Jak oglądałeś fotki osób które robiły roladę to nie sposób zobaczyć rozpadającą się teksturę. Brak uplastycznienia i masy wiążącej powoduje rozwarstwienia i kieszonki powietrzne. Proponuję dodać minimum 10% masy wiążącej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959770
Udostępnij na innych stronach

Ha... czyli czytałem uważnie :D tak podejrzewałem że może być problem z kieszeniami powietrza w większym przekroju, widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959777
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką?

Skóry napełniam ręcznie, stopniowo mocno ubijając mięso, tak żeby nie było pustych przestrzeni. Sprawdzi się łyżka.

Wystarczy że użyjesz tylko sitka 18 mm i dobrze sprasujesz, Oczywiście mówię tu o mojej wersji rozdrobnienia. Efekt jak na fotkach.

Warto zrobić. Nie bez powodu w rodzinie nazywana „Królową wędzarni” :thumbsup:

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-959882
Udostępnij na innych stronach

Na śniadanie puszka. Nie jakaś stara, tylko tegoroczna :thumbsup:

Tak wczoraj wyglądał Turbacz. 

 

100_1694 (Copy).jpg

100_1698 (Copy).jpg

100_1703 (Copy).jpg

100_1691 (Copy).jpg

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/138/#findComment-960144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.