Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka.

Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki :thumbsup: 

 

 

014 (Kopiowanie).JPG

004 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984028
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Radek. napisał(a):

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni.

Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984058
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Trochę się ostatnio zadziało u mnie w dojrzewalni. Przybyła polędwica, Bresaole i Bundnerfleisch, a właściwie jego namiastka.

Kilka dni temu, Szefowa upiekła Małgośki :thumbsup: 

Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. 

Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984075
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, szrekPL napisał(a):

oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną

Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984148
Udostępnij na innych stronach

Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984153
Udostępnij na innych stronach

W dniu 16.01.2025 o 13:48, Grzewlod napisał(a):

Ale to piękne wygląda u mnie pustki aż mnie korci żeby coś wrzucić do komory😉.

Dziękuję ;)  No to może... :D 

 

W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a):

Na sam widok Małgosiek rośnie apetyt. 

I obwód w pasie ... A tam :D 

W dniu 16.01.2025 o 15:19, @halusia@ napisał(a):

Co do komory dojrzewającej widzę że sukcesywnie uzupełniasz. 😊

Do komory dokładam, ale i już troszkę wyjmuję ;) 

 

W dniu 16.01.2025 o 19:54, szrekPL napisał(a):

Widok piękny aż poczułem zapach....Małgosiek oczywiście te spleśniałki raczej pięknie nie pachną;):D

Grzegorz mówi że specyficznie, ale pachną :thumbsup: :D

 

W dniu 16.01.2025 o 20:44, Grzewlod napisał(a):

Spleśniałki to jakość sama w sobie dziś specyficzny zapach a jutro niepowtarzalny aromat i smak😋.

Właśnie tak :clap: :thumbsup: 

 

W dniu 16.01.2025 o 20:57, MariuszB napisał(a):

Kocham wszystkie "śmierdziuchy" 😁 za komuny mój tato był jednym z 3 odbiorców takich serów w naszej mieścinie, cała rodzina nimi się zajadała a sąsiedzi mówili że jemy śmierdzące i spleśniałe sery 🤣

Co kto lubi :) ...

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984440
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj w wędzarni boczki podobne do Pancetta Affumicata. Będą tam do wieczora :)

 

 

 

007 (Kopiowanie).JPG

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984745
Udostępnij na innych stronach

Boczki wiszą. Trochę ciasno się zrobiło ;) 

 

006 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-984943
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Ciekawy jestem jak szybko zaszczepią się pleśnią🤔

Nieprędko. Pomagać im nie będę i złapią trochę od "sąsiadów" ;) Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni szlachetnej, a od strony "tłustej" - zupełnie. Jak jest z dziką, to nie wiem. A właściwie to już wiem. Fotka Affumicaty sprzed trzech i czterech lat. Jak widać, nic złego im się nie dzieje :thumbsup: Ostatnie boczki były robione identycznie.

Dlatego gorąco namawiam do stosowania pleśni szlachetnej. Jeżeli ktoś nie umie sobie poradzić z zaszczepieniem, to ja chętnie pomogę :)

 

 

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

U mnie by się nie zaszczepiły pleśnią, bo bym je zjadła. 😜

 :D :thumbsup: 

3 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Brawo Radku. 😚

Bardzo dziękuję :D

011 (Kopiowanie).JPG

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985036
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Jak wiesz wędzenie hamuje rozwój pleśni

Zdecydowanie tak dlatego jak dojdzie do samo zaszczepienia to rozrost pn będzie nierównomierny.

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Jak widać, nic złego im się nie dzieje 

Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem. Wychodzą im bardzo smaczne wędliny, ja również kiedyś na samym początku drogi z wędlinami dojrzewającymi też tak robiłem zanim "zapanowałem nad warunkami" do klasycznego dojrzewania jeszcze wtedy bez komory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985079
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Nic złego nie powinno się zadziać. Wielu moich znajomych wykonuje wędliny dojrzewające fermentowalne w obróbce dymu wędzarniczego ze 100% powodzeniem.

:yes: :thumbsup: 

 

Salami Ostre z Bukowiny. Pierwszy baton rozkrojony. Po 6 tyg. stracił 34 %. Następne batony będą krojone bliżej 40 %.

Smak bardzo OK :thumbsup:  Ostre jak trzeba :tongue: 

 

005 (Kopiowanie).JPG

  • Like 1
  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985133
Udostępnij na innych stronach

Radek, ślinotok 🤤 na szczęście rano więc idę do lodówki poszukać czegoś wędzonego bo dojrzewek nie mam 😞 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985161
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Oj piękne to a ten kolor

Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985191
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Zobacz Piotrze Radka smakołyk wygląda podobnie do Endui którą robiłeś 🙂, po kolorze wywnioskować można, że też z djabłem 🥵.

No właśnie o tym kolorze pisałem :D W planach są cukiereczki bukowiańskie :D

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985197
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Chłopy za dobre słowo :thumbsup:  

Fajnie przeczytać, że się Wam podoba :D 

 

Pozdrowienia spod samiuśkich Tater :thumbsup: 

  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985243
Udostępnij na innych stronach

Radku, jak tu nie chwalić jak twoje wyroby są godne naśladowania, wyglądają tak że ekran można lizać 😉  no i jak tu nie chwalić 🙂 

Pozdrowienia prawie znad morza 🙂 

Edytowane przez MariuszB
  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985265
Udostępnij na innych stronach

32 minuty temu, WojtekW napisał(a):

Gdybym takie robił to bym Ci przesłał.

A ja w swoim czasie.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-985317
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salami z koprem włoskim. Zrobiłem je w kątnicy wp. W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %. Pozostałe batony, zostaną na kilka tygodni w dojrzewalni.

W komorze jakby trochę luźniej, ale to jeszcze kilka miesięcy nim zakończę sezon. 

 

 

007 (Kopiowanie).JPG

015 (Kopiowanie).JPG

  • Like 2
  • Upvote 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-987484
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Radek. napisał(a):

W dojrzewalni od 17 grudnia 2024 i straciło 37 %.

Ja bym mu dał jeszcze powisieć do dwóch tygodni.

Mówią, że zimy nie ma 😉a wędlinki wzorowo ośnieżone👍.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/147/#findComment-987487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.