Radek. Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 21 Listopada 2014 Radku , poczekaj jak halny będzie śmigał . :D Andrzejku, już po halnym i na razie się nie zanosi . Radku ja używam do tarcia chrzanu malaksera, i nie ma bólu . Tak trzeba będzie zrobić, tym bardziej że tego chrzanu będzie więcej Radek ,dasz rade ,popros zone o okulary do nurkowania takie z rurka , :laugh: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 21 Listopada 2014 Myślałem, że tyle tego zrobiłem, to starczy na rok . Ale spróbowałem, no i nie jestem pewien . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 21 Listopada 2014 Czy możesz opisać jak robisz tą słoninę. ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 21 Listopada 2014 RAdku , po solance jest ta slonina taka elastyczna, czy skarpetka pomaga ja tak zwinac? Przepysznie wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 21 Listopada 2014 Radku, przyłączam się również do prośby Jagry . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 21 Listopada 2014 Czy możesz opisać jak robisz tą słoninę. ? Radku, przyłączam się również do prośby Jagry PAnowie, czy wy czytacie na pewno forum? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-52 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 21 Listopada 2014 Dzięki Anno za informację, czytamy, czytamy, ale bądź uprzejma zauważyć że słoninka we wskazanym przez Ciebie linku, wygląda zupełnie inaczej niż ten "Przysmak zięcia", czy "Papirus w skarpecie", jak kto woli, prezentowana przez Radka na ostatnich fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 21 Listopada 2014 słoninka we wskazanym przez Ciebie linku, wygląda zupełnie inaczej niż ten "Przysmak zięcia", czy "Papirus w skarpecie", jak kto woli, prezentowana przez Radka na ostatnich fotkach. Bo sie Radkowi ciensza trafila Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 21 Listopada 2014 Wolałbym jednak aby to Radek sam się w tej materii wypowiedział, i podał ew. różnice, jeżeli takowe są, lub nie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 21 Listopada 2014 Wolałbym jednak aby to Radek sam się w tej materii wypowiedział, To musisz poczekac do rana Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 21 Listopada 2014 Myślałem, że tyle tego zrobiłem, to starczy na rok . Ale spróbowałem, no i nie jestem pewien .WitamJadłem słoninkę Radka i jest naprawdę smaczniusia.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 21 Listopada 2014 Ja tez jadłem przepyszna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 22 Listopada 2014 Uwaga, nadaję Wprowadziłem lekkie modyfikacje, w stosunku do wcześniejszego przepisu. Nieduże i wydaje mi się, że przepis na rolki (Papirusy w skarpecie ) jest gotowy . Jak już pisałem, u mnie świnki są wysportowane i w związku z tym słonia na nich cieeeniutka. Stąd się wzięły rolki, bo kombinowałem, co by tu zrobić, żeby tej słoninki paprykowanej jednak pojeść. Ale jeszcze raz od początku : Słonina zasolona w soli kamiennej około 2 tygodni. Każdy płat dokładnie obsypany solą. Ostatnią warstwę słoniny zasypujemy solą tak, żeby nic nie wystawało. Jak już na forum było pisane, nie boimy się, że przesolimy, bo słonina przyjmie tylko tyle soli ile może przyjąć. Aniu , po wyjęciu z soli, słonina jest twarda i sztywna jak podeszwa .Miękkości nadaje jej parzenie, ale otempotem Każdy płat opłukujemy w bieżącej, mocno ciepłej wodzie. Rozbijamy jak na kotlety schabowe (końce muszą być naprawdę cienkie) Zawijamy ścisło rolki i wkładamy do siatek. Parzymy w temp. 93 – 95*C przez 1 h. (to nada jej miękkości) Wyjmujemy do ocieknięcia. Godzina wystarczy, ale pomagamy sobie ręcznikiem papierowym. Wędzimy około 4 h, w temp. 50 – 55*C. W międzyczasie, po około 1,5 h wędzenia, obsypujemy i wklepujemy słodką paprykę. Następnego dnia wędzimy około 2 h, w temp. około 50*C (przy tej temp. na zewnątrz, na noc nie wyjmowałem z wędzarni). Jak wystygną, zdejmujemy siatki. Trochę głupio się samemu chwalić, ale tak zrobiona słonina, po prostu rozpływa się na podniebieniu Marku, Karolku . Ta jest jeszcze lepsza No i fotka po zdjęciu siatek : Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja zapomnialam slonine kupic U nas w sklepie to tylko takie cieniutkie sa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 22 Listopada 2014 U nas w sklepie to tylko takie cieniutkie sa Aniu no to akurat w sam raz do zrobienia "Rolek podhalańskich" wg Radolka Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 22 Listopada 2014 Radku, dzięki wielki, właśnie to jest to na co czekaliśmy. Precyzyjnie i czytelnie, krok po kroku, , piękne te twoje "Papirusy" czy też "Przysmaki zięcia", i mam tylko nadzieję że moje, czy też innych koleżanek i kolegów, nie będą zbyt odbiegać od oryginału. W Szwecji jest tylko cieniutka słoninka, więc z surowcem problemu nie będzie i dla tego właśnie zależało mi na tak dokładnym opisie.Dzięki serdeczne.Ps. Widzisz Anno że czekać było warto . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 22 Listopada 2014 Przyłączam sie do postu sverige2.Jeśli można zapytać, to jakiej siatki użyłeś ? Fi 70mm ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 22 Listopada 2014 No i widzisz Aniu, że to całkiem inny przepis. A forum czytamy i to nawet dość często. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 22 Listopada 2014 Jeśli można zapytać, to jakiej siatki użyłeś ? Fi 70mm ? Rozmiar siatki gdzieś posiałem, ale może fotka trochę pomoże. Z lewej siatka do rolek, a z prawej siatka do której wkładam np. szynkę kulkę. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 22 Listopada 2014 Pomoże z pewnością. Dzięki. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 22 Listopada 2014 Jeśli można zapytać, to jakiej siatki użyłeś ? Fi 70mm ?Siatki mają rozmiary 12,16,18,22 cokolwiek to znaczy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-384887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 25 Listopada 2014 Dzisiaj w wędzarni trochę grubych kiełbas Szynkowa, Tyniecka i Krakowska. Wszystkie będą parzone, a potem jeszcze raz podwędzane A Krakowska i Tyniecka, to może i ze trzy razy na dymek się załapią Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-385809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 25 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zazdraszczam.... Ale i odliczam dni aż i ja będe miała wędzarkę i zaczne szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-385811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 25 Listopada 2014 Zazdraszczam.... Ale i odliczam dni aż i ja będe miała wędzarkę i zaczne szaleć To życzę, żebyś jak najszybciej zaczęła się cieszyć z własnej wędzarni :thumbsup: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-385870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 26 Listopada 2014 Krakowska i część Tynieckiej jeszcze w wędzarni Ale Szynkową już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/48/#findComment-385988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.