Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ach, Radku,

ładnie u Ciebie zarówno z prawej jak i lewej strony :tongue:   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-660966
Udostępnij na innych stronach

Aniu, Mirku :D :D.

 

Golonka w słoiku, wczoraj wędzony boczek i Hani bułeczki  :). No może nie jest to zbyt dietetyczne  ;). Wieczorem będzie wiejski chleb, oczywiście na zakwasie :thumbsup:.

I tradycyjnie kilka widoczków. Śniegu mamy po kolana, ale nawet szufli nie biorę do ręki, bo za kilka dni wszystko ma popłynąć.

 

post-42246-0-53565700-1585039210_thumb.jpg

post-42246-0-67359100-1585039231_thumb.jpg

post-42246-0-31149700-1585039250_thumb.jpg

post-42246-0-64709400-1585039265_thumb.jpg

post-42246-0-89740700-1585039277_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661031
Udostępnij na innych stronach

Małgoś  :D  :D . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę  :thumbsup: . Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami roku :).

 

 

Dzisiaj ciąg dalszy konserw słoikowych. Karkówka z pieprzem, czosnkiem i majerankiem. W zamrażarce mam sklasyfikowaną łopatkę i szynkę. Plany co do ich dalszej przyszłości, też mam ;):)

 

 

 

post-42246-0-47604400-1585128661_thumb.jpg

post-42246-0-48701900-1585128673_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661133
Udostępnij na innych stronach

Co jakiś czas będę tu dawał fotki, jak Turbacz i Gorce zmieniają się razem z porami roku

Małgoś :D :D . Cieszę się, że widok Turbacza sprawił Ci frajdę

 

 

Serdecznie dziękuję. :):thumbsup:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661219
Udostępnij na innych stronach

Radek widze ze nie masz czasu na odpoczynek :D

 

Elu  :D. W niedzielę daję na luz ;).

 

Były już białe zakrętki – golonka. Dzisiaj są czerwone – karczek. A w przyszłym tygodniu będą zielone – łopatka. Oczywiście tak na 100 %, to te zielone będą jak już je zrobię  :)  ;)

post-42246-0-83101500-1585311923_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661357
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że idziesz na mistrza. :clap: :clap: :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661358
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że idziesz na mistrza. :clap:

 

Do mistrza to mi brakuje ze 25 lat  :D  :D . Ale chętnie bym tyle czasu poterminował, bo mi się nigdzie nie spieszy :laugh:;).

 

Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light :).

 

 

Szynka I

Słonina 30% wagi szynki

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól - 25g

Pieprz czarny - 2g

Gałka muszk. - 0,6g

Czosnek granulowany – 2g

Gorczyca biała - 3g (połowa zgnieciona w moździerzu, a połowa w całości)

Kminek – 3g , tak jak gorczyca

Glukoza – 2g

Cukier trzcinowy – 2g

Bakterie SBL -48 około 1,5g do całości ( mam 2,5 kg farszu)

Nabite w kątnice baranie

Fermentacja w 20*C i wilgotności około 98% do spadku pH 5,00

 

W komorze wyroby wszystkie nowe. Najstarsza Coppa ma równo dwa tygodnie – wisi od 14 marca. Dzisiaj tak to wygląda.

Za chwilę dojdzie salami, które teraz jest w fermentacji. Jak wyroby trochę „schudną”, to może jeszcze coś wejdzie :thumbsup:.

 

 

 

 

 

post-42246-0-51675500-1585398812_thumb.jpg

post-42246-0-97978200-1585398830_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661427
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj Salami z Bukowiny w wersji light

Znaczy kolejne "rybki do akwarium" :D

Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon".

Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać :D znaczy chciałem napisać, że działam dalej :thumbsup::D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661433
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znaczy kolejne "rybki do akwarium"

Zbójaszku :yes::D.

 

 

 

Ja tydzień temu powiesiłem niecałe 4 kilo towaru z polędwicy i boczku, a przyprawy dokładnie takie jak do "Saucisson Jesus de Lyon". Dwa kawałki w kątnicy woł. i jeden w pęcherzu wp. pleśń już ładnie zaczyna siadać :D

Ten przepis chodzi za mną od dawna. To musi być dobre :thumbsup:. Mam go w brulionie, ale jeszcze musi poczekać. 

 

 

 

znaczy chciałem napisać, że działam dalej :thumbsup:

I ja gram dalej ;). Szkoda że ta komora nie jest z gumy, bo tyle fajnych rzeczy jest do zrobienia, a tu dopiero druga "warka", no może prawie trzecia :D :D .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661523
Udostępnij na innych stronach

Karczek w słoiku :). Już można jeść  ;).

 

post-42246-0-05489100-1585551278_thumb.jpg

post-42246-0-32010800-1585551291_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661633
Udostępnij na innych stronach

Z którego przepisu korzystałeś ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661661
Udostępnij na innych stronach

Z którego przepisu korzystałeś ?

No wlasnie :) Chwalisz sie gdzies tutaj na forum jak robisz te cudenka w sloikach?

 

 

Przepis z głowy, czyli znikąd ;)

 

KARCZEK W SŁOIKU

 

Rozdrobnienie na szarpaku, lub grubych oczkach, np. 18 mm. Jak ktoś nie ma, to po prostu pokroić nożem mniej więcej 2 x 2 cm.

 

Przyprawy na 1 kg.

 

Peklosól - 16g

Pieprz czarny – 2g

Czosnek świeży – 2g

Majeranek – 2g

 

Do każdego słoika :

 

Liść laurowy - 1szt

Ziele angielskie – 2/3 kulki

Żelatyna – na czubek łyżeczki

Smalec – 1/3 łyżki

Woda przegotowana – 1 łyżka

 

Do całości 8% przegotowanej wody

 

Do rozdrobnionej karkówki dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy dotąd, aż mięso wchłonie wodę. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej 24 h. Potem ponownie mieszamy. Na dno dajemy listek i ziele. Nakładamy farsz do słoików, (około 2/2,5 cm poniżej rantu ) starając się żeby było ścisło. Na wierzch dajemy smalec, żelatynę i łyżkę wody.

Tyndalizacja 60/40/30. Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą.

 

Smacznego  :thumbsup:

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661742
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja po kolejnych etapach nie wyjmuję słoików z garnka. Stygną razem z wodą.  

 

A dlaczego nie wyjmujesz.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661747
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie wyjmujesz.?

 

 

To już mam sprawdzone. Jeżeli bym wyjmował, (a nie chce mi, bo jest ich dużo) to musiałbym wydłużyć czasy.

 

 

W jakiej temperaturze ?

 

 

Tyndalizuję w temp około 90*C, może ciut mniejszej. Generalnie można powiedzieć, że w takiej temp. żeby woda troszkę mocniej „pyrkała”, ale słoiki nie skakały w garnku.

 

Dzisiaj łopatka grubo rozdrobniona. Grubo tzn. mięso klasy I na szarpaku, a II na oczku 13 mm, tak żeby było widać tłuszczyk  :)  ;)

post-42246-0-66229900-1585651513_thumb.jpg

post-42246-0-12222700-1585651531_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-661764
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kiełbasa do wszystkiego  :). Może być na grilla, ognisko, kanapki, albo urwać sobie kawałek i wsadzić do musztardy - jak się zmieści w słoik ;). Zrobiona w jelitach wiankowych. Część będzie parzona, a część podpiekana. Wieczorem możemy złapać po dziabie, ale lepsza będzie jutro rano :thumbsup:.

 

 

 

post-42246-0-65838000-1585908415_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-662026
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze parę minut i do gara :)

 

 

post-42246-0-69508800-1585919953_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-662047
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze parę minut i do gara

 

 

O qrcze..... nie zdążę . Uwielbiam taką prosto z wędzarni . :thumbsup::clap:

 

 

Pozdrowionka ślę 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-662092
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam taką prosto z wędzarni . :thumbsup:

 

Andrzejku  :D. A ja taką prosto z parzenia, żeby soki strzelały na wszystkie strony :tongue:.

Pozdrowienia ślemy.

 

Niepotrzebnie się martwiłem :). Wchodzi do Sarepskiej i to z luzem  ;). Już można jeść  :);)

post-42246-0-04232800-1585979882_thumb.jpg

post-42246-0-68203800-1585979920_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/97/#findComment-662140
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.