qwiqweq Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Grudnia 2011 to musisz coś nowego sam wymyślićZa maluśki jestem żeby coś samemu wymyślać(w dziedzinie wędzarnictwa oczywiście) a jeszcze nadać temu nazwę fiu fiu :lol: Gdzieś na forum wyczytałem że ktoś tak peklował(25g/kg peklosoli ) a tydzień albo 2 przed wędzeniem natarł polędwice(schab) przyprawami. Zrobię i się pochwalę Pozdrawiam Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-191596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Grudnia 2011 qwiqweq, Sprawdzone przepisy masz na Stronie Głównej. Jeżeli nie wiesz jak trafić do artykułów to napisz. Jak nabierzesz doświadczenia to możesz wprowadzać modyfikacje. polędwica łososiowa (zwykła bez dodatków np.słoniny) peklowana na sucho i wędzona w zimnym dymie.Polędwica łososiowa peklowana jest metodą mieszaną i otulona słoninką. Wędzona jest na zimno. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-191597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwiqweq Opublikowano 18 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Jak nabierzesz doświadczenia to możesz wprowadzać modyfikacje. A spodziewałem się odpowiedzi: (żart) Do dzieła qwiqweq uda ci się na pewno w razie problemów pytaj i jeszcze raz pytaj :grin: Cytuj Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-191600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Września 2013 Jako poczatkujacy szukałem wielu przepisów w internecie ale wszystkie sa różne i mało spójne. Obecnie pekluje 2 kg schabu, 1 kg karczku i 1 kg boczku w zalewie z 1.7 litra i 125 gram peklosoli oraz wywar z przypraw Mięso bedzie peklowane przez 10 dni , wcześniej nastrzykiwałem, codziennie masowane, . Jak należy te produkty uwedzić aby nie były za suche ale też nie moga być surowe. Najbardziej zalezy mi na schabie aby był jak szynka, krucha i soczysta.Czy trzeba parzyć i w jaki sposób. Wcześniej wędziłem łososia 1h suszenia w 30 C, 4h wędzenia gęstym dymem w 40-45C, na koniec 30 minut w 60C. Wyszedł genialny. Dziekuje za pomoc Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 10 Września 2013 planexman, 4 godziny wędzenia temp 40-50st.Nastepnie parzenie schab wystarczy 25-30min karczek tak samo,boczek dłuzej ok 1h. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 10 Września 2013 schab wystarczy 25-30min karczek tak samo,boczek dłuzej ok 1h.Na oko to możesz sobie paluszki sparzyć :rolleyes: Nie pisz bzdur bo kolega jeszcze tak zrobi i będzie że mu forum źle powiedziało. Planexman - jest na forum taki twór pt. Ściągawka dla początkujących - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8993&start=0 Tam masz w skrócie ładnie opisane co i jak: szynka- gotowanie w 100st C przez 10-15 min póżniej parzenie w temp. wody 80-82C - wewnątrz 68-70st C kiełbasa - temp.wody 72-75st C - wewnątrz 68-70st C boczek - temp. wody 80-82st C - wewnątrz 68-70st C ( ja parze do 74-76st C) drób -temp. wody 80-82st C - wewnątrz najgrubszego mięśnia 72st C polędwica -temp.wody 75-80st C - wewnątrz 60st C Z czasem sam dojdziesz jak Tobie najbardziej pasuje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Września 2013 A zapomniałbym, boczek będę wędził nabity na haku a baleron w siatce i schab również w siatce- czy prawidłowo???Czy trzeba to jeszcze jakoś wiązać?Dziękuje za podpowiedzi, w sobotę dam relację i być może wkleję kilka fotek jak wyszło.Oczywiście jeśli ktoś jeszcze chce coś podpowiedzieć jestem otwarty na wiedzę. Zdecydowałem się na wędzenie bo tego syfu sklepowego nie da się jeść. Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 10 Września 2013 schab również w siatce Będziesz wędził polędwicę ,a nie schab :wink: .Proponuję wędzić bez siatki. Przeciągnij sznurek przez górną część mięsa lub powiąż w taki sposób: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 10 Września 2013 Po co wkładać do siatki coś co ma swój kształt ?Czy boczek dajemy do siatki ?Siatka jest dobra przy połączeniu dwóch mięśni, przy jednym nie ma sensu.Hak i do wędzarni, no chyba że zależy nam na kształcie wyrobu .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Września 2013 Właśnie przemasowałem zapeklowane mięso i jest super różowe, spróbowałem w smaku, mimo, że surowe jest kruche i napewno nie za słone. Sadzę, że będzie idealne po utracie części swojej wagi. Czy parzenie według waszych wskazań zmieni smak wyrobu na gotowany, mokry taki nie za dobry???? Jaki jest wpływ parzenia na smak, czy nie wpływa to negatywnie na jakość wędliny, czy nie będzie twarda? Dziękuje za rady. Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 11 Września 2013 Oczywiście ze parzone wędzonki zmienią smak.Żeby poczuć różnicę w smaku to musisz osobiście wypróbować wyrobu parzonego i nie parzonego i sam wysnujesz wnioski,które Tobie bardziej odpowiada.Większość z mojej rodziny lubi parzone wyroby,natomiast mi bardziej smakują podpiekane w wędzarni. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
planexman Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 11 Września 2013 Czyli mogę podpiec zamiast parzyć? Termometr wsadzić w wędzonke i sprawdzić jaka temp w wewnątrz podczas podpiekania w wędzarniku? Cytuj zaczynam wędzić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 11 Września 2013 Dla mnie tylko wędzone ......to jest smak... Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 11 Września 2013 Czyli mogę podpiec zamiast parzyć? Termometr wsadzić w wędzonke i sprawdzić jaka temp w wewnątrz podczas podpiekania w wędzarniku?Ano tak tylko nie zapominaj o podniesieniu temperatury w wędzarni :lol: A nie zapomnij się pochwalić Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-300409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 13 Września 2013 Czyli mogę podpiec zamiast parzyć? Termometr wsadzić w wędzonke i sprawdzić jaka temp w wewnątrz podczas podpiekania w wędzarniku? Ja od jakiegoś czasu robię inaczej. Po uwędzeniu polędwic na odpowiedni kolor (w ciepłym dymie, jakieś 50 st.C, do 3h) wsadzam je do piekarnika. Ustawiam temperaturę na 65 st.C i tak sobie leżą. 1 godzina to minimum. Czas dochodzenia w piekarniku każdy sam empirycznie musi sobie dopasować. Mi smakują takie, które siedzą 1,5 do 2h, moim dziewczynom bardziej smakuje taki do 3h. Wbrew pozorom schab nie wysycha, jest soczysty i ma strukturę pośrednią, między wyrobem parzonym, a podpiekanym w wędzarni (nie jest taki ciągnący). Gdybym je tyle czasu trzymał w wędzarni, byłby za bardzo uwędzony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-301072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Września 2013 Pools, Ciekawe to jest chyba spróbuję Twego sposobu :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page/5/#findComment-301080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.