Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

....dodaję do tej pokrojonej w kostkę plus pieprz i czosnek lub inne przyprawy ( papryka ,koperek ,pasta curry ) ....

Dopytam jeśli można. Powiedz proszę czy znasz może ilości pieprzu i czosnku jakie dodajesz czy też są to "rozsądne" ilości bez ważenia?

 

Pasta curry to taka? W jakiej ilości na kilogram (łyżeczka?)?:

 

http://taotao.pl/_upload/_products/43_Czerwona_pasta_curry_TT_115g.jpg

 

Jaką masz szynkowarkę? Czy taka 1,5l mi wystarczy?:

 

http://allegro.pl/szynkowar-praska-1-5l-wyrob-naturalne-szynki-mies-i2835562730.html

 

Są jeszcze takie ale to wydaje mi się nadmiar dla początkującego i ze względu na cenę jak i rozmiary? :

 

http://www.inter-wiba.pl/resize.php?x=800&y=600&pic=1&path=333

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255532
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 220
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

UPS nie wiem jak ja to wczoraj czytałam Przecież ty nie napisałeś nic o wedzonym kurczaku

Przepraszam w rewanżu podam ci przepis jak ja to robię

1.10kg mięsa drobiowego

10g soli

10g peklosoli

2 zabki czosnku

1 lyzeczka galki muszkatałowej

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki płynnego miodu (ale nie koniecznie)

3 łyżeczki żelatyny

 

Mięso kroję na kawałki zbijam tłuczkiem ale delikatnie okoła 20dkg mięska blęduję do tego wybieram mięsko z nóg. Dodaję przyprawy wyrabiam do kleistości , wstawiam do lodówki na 12 do 24 godzin , napełniam w moim przypadku osłonki barierowe po 2 godzinach zaczynam proces parzenia I mam pyszną wędlinkę

:thumbsup:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255533
Udostępnij na innych stronach

chudziak a jakie proporcje stosujesz soli do peklosoli (te 18g)?

W kilku przepisach widziałem, że przyprawy dodaje się bezpośrednio do peklowania a Ty dajesz po, ma to jakieś znaczenie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255534
Udostępnij na innych stronach

Pasta curry to taka? W jakiej ilości na kilogram (łyżeczka?)?:

Ja akurat mam pastę curry firmy Patak's " łagodną . Daję niecałą łyżeczkę na 600 - 800gramów mięsa - zwykle po prostu próbuję czy jeszcze dodać czy już nie :rolleyes: http://www.pataks.co.uk/products/mild-curry-paste.aspx.

 

chudziak a jakie proporcje stosujesz soli do peklosoli (te 18g)?

Jeśli chodzi o wyroby w 100% procentach drobiowe daję peklosoli niewiele ze 20 % .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255713
Udostępnij na innych stronach

No i zrobiłem, później dorzucę zdjęcia. Skorzystałem z przepisów chudziaka i renesi i powiem wyszło bardzo smaczne. Jako przypraw użyłem Pikantnej mieszanki pieprzów + czosnek.

 

 

 

Zastanawiałem się nad osłonką białkowa do kiełbas biowinu, tylko ona ma średnicę 5,5cm, więc nie zapełni całego szynkowaru.

Czy są jakieś osłonki idealne do takiego szynkowaru ?

 

Powiedzcie mi też czy lepiej stosować osłony białkowe czy woreczki do szynkowarów ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256305
Udostępnij na innych stronach

Czekam z niecierpliwością na twoje zdjęcia Wielkie brawa za postawienie pierwszego kroku . A teraz zabieraj się za inne smakowitości by na twoim świątecznym stole zagościły wędliny własnej roboty

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256319
Udostępnij na innych stronach

UPS nie wiem jak ja to wczoraj czytałam Przecież ty nie napisałeś nic o wedzonym kurczaku

Przepraszam w rewanżu podam ci przepis jak ja to robię

1.10kg mięsa drobiowego

10g soli

10g peklosoli

2 zabki czosnku

1 lyzeczka galki muszkatałowej

1 łyżeczka pieprzu

2 łyżeczki płynnego miodu (ale nie koniecznie)

3 łyżeczki żelatyny

 

Mięso kroję na kawałki zbijam tłuczkiem ale delikatnie okoła 20dkg mięska blęduję do tego wybieram mięsko z nóg. Dodaję przyprawy wyrabiam do kleistości , wstawiam do lodówki na 12 do 24 godzin , napełniam w moim przypadku osłonki barierowe po 2 godzinach zaczynam proces parzenia I mam pyszną wędlinkę

:thumbsup:

renesi kradnę :grin:. To będzie następna wędlina. Wczorajsza drobiowa wg. Siary chłodzi się w lodówce. W domu wrzucę fotki z tego mojego pierwszego razu.
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256327
Udostępnij na innych stronach

Oto zdjęcia mojego dzieła:

Chilihead jak na pierwszy raz to bardzo ładny wyrób.. :clap:

Teraz czekamy na kolejny krok :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256451
Udostępnij na innych stronach

Siemanko.

Poleciłem znajomemu szynkowar i ten wykonał schabik z majerankiem.

Niestety wyszedł mu za słony. Korzystał z tabeli peklowania na mokro (z głównej strony). Powiedzcie mi, czy trzeba te ilości, które są podane peklosoli zmniejszyć jak się pekluje na mokro bez nastrzyków ? On peklował 2 dni i użył 70gram (50 gram peklo i 20 gram soli kuchennej) około 1,1 kg schabu wieprzowego, 0,4 litra wody. Potem umył, natarł przyprawami (majeranek i pieprz) i do szynkowara.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-257260
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Takie pytanko - lamerskie mam;)

Co może być powodem zbyt twardej szyneczki?

Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce)

Parzyć dłużej, czy podnieść temperaturę?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264801
Udostępnij na innych stronach

Zbyt krótko parzona. Musisz parzyć do osiągnięcia wewnątrz przynajmniej 68 st.C.

Na stronie głównej, w zakłądce wędzonki znajdziesz wszystkie niezbędne informacje. Oczywiście nie pomijając Akademii Dziadka.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264803
Udostępnij na innych stronach

Szynka wp to zespół mięśni każdy o innych właściwościach . Chcąc dojść do sedna sprawy należało by napisać z jakiego mięśnia te szyneczki. Myślę że temperatura 75 st C była by właściwsza. Nie parzymy szynek na czas a do temperatury wewnątrz szynki .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264805
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję zatem za szybką i rzeczową odpowiedź. Pewnie wcześniejsze szyneczki były z innego mięśnia i czas im wystarczał. Jak przedźgam termometrem osłonkę to pewnie galaretki już nie będę miał?:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264806
Udostępnij na innych stronach

(2 półkilowe batoniki w osłonce)

Może wpierw ustalmy czy to jest szynka mielona a jeśli z jednego mięśnia to po co w osłonce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264807
Udostępnij na innych stronach

ja gdybym parzył te szynki wstawił bym je w wodę o temp. ok. 78 - 80 oC i jeśli jest odpowiednio dobrana wielkość naczynia to temperatura powinna mi w ciągu kilku minut (1-2 min.) automatycznie spaść do temp. ok. 70 -72 oC i tą temp starałbym się utrzymać nie dłużej niż 40 min w tym czasie szyneczki powinny osiągnąć temperaturę wewnątrz ok. 68 - 70 oC biorąc pod uwagę że są to dwa półkilowe mięśnie szynki

 

Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce) zdecydowanie za długo. czas parzenia i ta temperatura spowodowały że ta szynka stała się sucha, twarda potocznie nazywana drewniana bo wszystkie walory, wartości i soki zostały w wodzie

 

i zastanawia mnie jeszcze co kolega przez to chciał powiedzieć

grzech25 napisał/a:

(2 półkilowe batoniki w osłonce)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264825
Udostępnij na innych stronach

nie dłużej niż 40 min w tym czasie szyneczki powinny osiągnąć temperaturę wewnątrz ok. 68 - 70 oC biorąc pod uwagę że są to dwa półkilowe mięśnie szynki

 

Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce) zdecydowanie za długo. czas parzenia i ta temperatura spowodowały że ta szynka stała się sucha, twarda potocznie nazywana drewniana bo wszystkie walory, wartości i soki zostały w wodzie

 

i zastanawia mnie jeszcze co kolega przez to chciał powiedzieć

grzech25 napisał/a:

(2 półkilowe batoniki w osłonce)

Wyczytałem na forum, że parzymy 1h na kg. Zapytał bym czy nie za krótko ale skoro do 70st temp w środku - to już nie pytam.

No w wodzie nie zostały - co najwyżej w galaretce:)

2 półkilowe batoniki - miałem na myśli kg szyneczki, pokrojonej w kostkę i zapakowanej (po uprzednim zapeklowaniu) do dwóch prawie równych kawałków osłonki:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264835
Udostępnij na innych stronach

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264839
Udostępnij na innych stronach

Przecież bym tuszek w osłonki nie wtykał:

Różne rzeczy już tu czytałem i przestałem się dziwić.

 

Wyczytałem na forum, że parzymy 1h na kg

Owszem ,ale całe a nie pokrojone w kostkę i to w osłonce i nie 1h/kg a 50 min/kg wliczając w to czas gotowania ok. 10min .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264840
Udostępnij na innych stronach

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264842
Udostępnij na innych stronach

tak parzymy max do 1h na kg. choć nie jest to tak do końca bo trochę inny czas potrzebny jest dla kiełbasy a inny dla szynki.

 

wyczytałem "2 półkilowe" to nie kilogram w jednym kawałku więc inaczej się to liczy

 

wyczytałem "Co może być powodem zbyt twardej szyneczki?" więc to nie chodziło o szyneczkę (wędzonkę) tylko o kiełbasę (skoro nie wyciekła a wytworzyła się galareta to zakładam że zastosowałeś osłonkę poliamidową)

 

[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 15:02 ]

gdybyś zaraz wrzucił tego linka to wszystko było by jasne :grin: To ja o wędzonkach a kolega robił konserwę. :lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264845
Udostępnij na innych stronach

Grzech 25, droga do ideału dziurawa i ciernista....

Najgorsze, że dłuuuuga.

Za każdym razem drobna korekta, jakaś kosmetyczna zmiana....

Najważniejsze, że nie ma ofiar, że nic nie wybuchło, że jeszcze Ci się chce :)

Renesi (?) kiedyś dobrze mnie wystudziła, że i tak będzie lepsze niż kupne i generalnie luz :)

Nie zjedz za dużo na raz tych szyneczek/batoników :)

Chyba lepiej jako adept wciąż i ciągle się móc poprawiać- to satysfakcjonujące jest :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264850
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Widziałem, próbowałem i jakoś łopatka mi tak nie podchodzi smakościowo jak szyneczka:) Chyba nawet na podstawie tego przepisu sugerowałem się czasem parzenia.

Nic to - następnym razem termometr w tyłek batonowi i jazda do 70st:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264854
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.