dietykon Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 11 Grudnia 2012 ....dodaję do tej pokrojonej w kostkę plus pieprz i czosnek lub inne przyprawy ( papryka ,koperek ,pasta curry ) .... Dopytam jeśli można. Powiedz proszę czy znasz może ilości pieprzu i czosnku jakie dodajesz czy też są to "rozsądne" ilości bez ważenia? Pasta curry to taka? W jakiej ilości na kilogram (łyżeczka?)?: http://taotao.pl/_upload/_products/43_Czerwona_pasta_curry_TT_115g.jpg Jaką masz szynkowarkę? Czy taka 1,5l mi wystarczy?: http://allegro.pl/szynkowar-praska-1-5l-wyrob-naturalne-szynki-mies-i2835562730.html Są jeszcze takie ale to wydaje mi się nadmiar dla początkującego i ze względu na cenę jak i rozmiary? : http://www.inter-wiba.pl/resize.php?x=800&y=600&pic=1&path=333 Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 11 Grudnia 2012 UPS nie wiem jak ja to wczoraj czytałam Przecież ty nie napisałeś nic o wedzonym kurczaku Przepraszam w rewanżu podam ci przepis jak ja to robię 1.10kg mięsa drobiowego 10g soli10g peklosoli2 zabki czosnku1 lyzeczka galki muszkatałowej1 łyżeczka pieprzu2 łyżeczki płynnego miodu (ale nie koniecznie)3 łyżeczki żelatyny Mięso kroję na kawałki zbijam tłuczkiem ale delikatnie okoła 20dkg mięska blęduję do tego wybieram mięsko z nóg. Dodaję przyprawy wyrabiam do kleistości , wstawiam do lodówki na 12 do 24 godzin , napełniam w moim przypadku osłonki barierowe po 2 godzinach zaczynam proces parzenia I mam pyszną wędlinkę :thumbsup: Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 11 Grudnia 2012 chudziak a jakie proporcje stosujesz soli do peklosoli (te 18g)? W kilku przepisach widziałem, że przyprawy dodaje się bezpośrednio do peklowania a Ty dajesz po, ma to jakieś znaczenie ? Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 11 Grudnia 2012 Pasta curry to taka? W jakiej ilości na kilogram (łyżeczka?)?:Ja akurat mam pastę curry firmy Patak's " łagodną . Daję niecałą łyżeczkę na 600 - 800gramów mięsa - zwykle po prostu próbuję czy jeszcze dodać czy już nie :rolleyes: http://www.pataks.co.uk/products/mild-curry-paste.aspx. chudziak a jakie proporcje stosujesz soli do peklosoli (te 18g)?Jeśli chodzi o wyroby w 100% procentach drobiowe daję peklosoli niewiele ze 20 % . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-255713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 14 Grudnia 2012 No i zrobiłem, później dorzucę zdjęcia. Skorzystałem z przepisów chudziaka i renesi i powiem wyszło bardzo smaczne. Jako przypraw użyłem Pikantnej mieszanki pieprzów + czosnek. Zastanawiałem się nad osłonką białkowa do kiełbas biowinu, tylko ona ma średnicę 5,5cm, więc nie zapełni całego szynkowaru. Czy są jakieś osłonki idealne do takiego szynkowaru ? Powiedzcie mi też czy lepiej stosować osłony białkowe czy woreczki do szynkowarów ? Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Czekam z niecierpliwością na twoje zdjęcia Wielkie brawa za postawienie pierwszego kroku . A teraz zabieraj się za inne smakowitości by na twoim świątecznym stole zagościły wędliny własnej roboty Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 14 Grudnia 2012 UPS nie wiem jak ja to wczoraj czytałam Przecież ty nie napisałeś nic o wedzonym kurczaku Przepraszam w rewanżu podam ci przepis jak ja to robię 1.10kg mięsa drobiowego 10g soli 10g peklosoli 2 zabki czosnku 1 lyzeczka galki muszkatałowej 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki płynnego miodu (ale nie koniecznie) 3 łyżeczki żelatyny Mięso kroję na kawałki zbijam tłuczkiem ale delikatnie okoła 20dkg mięska blęduję do tego wybieram mięsko z nóg. Dodaję przyprawy wyrabiam do kleistości , wstawiam do lodówki na 12 do 24 godzin , napełniam w moim przypadku osłonki barierowe po 2 godzinach zaczynam proces parzenia I mam pyszną wędlinkę :thumbsup:renesi kradnę :grin:. To będzie następna wędlina. Wczorajsza drobiowa wg. Siary chłodzi się w lodówce. W domu wrzucę fotki z tego mojego pierwszego razu. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Oto zdjęcia mojego dzieła: http://chilihead.pl/gallery/image.php?mode=medium&album_id=42&image_id=2180 http://chilihead.pl/gallery/image.php?mode=medium&album_id=42&image_id=2179 Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Oto zdjęcia mojego dzieła: Chilihead jak na pierwszy raz to bardzo ładny wyrób.. :clap: Teraz czekamy na kolejny krok :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-256451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chilihead Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Siemanko.Poleciłem znajomemu szynkowar i ten wykonał schabik z majerankiem.Niestety wyszedł mu za słony. Korzystał z tabeli peklowania na mokro (z głównej strony). Powiedzcie mi, czy trzeba te ilości, które są podane peklosoli zmniejszyć jak się pekluje na mokro bez nastrzyków ? On peklował 2 dni i użył 70gram (50 gram peklo i 20 gram soli kuchennej) około 1,1 kg schabu wieprzowego, 0,4 litra wody. Potem umył, natarł przyprawami (majeranek i pieprz) i do szynkowara. Cytuj Forum miłośników ostrych papryk i nie tylko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-257260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Takie pytanko - lamerskie mam;)Co może być powodem zbyt twardej szyneczki?Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce) Parzyć dłużej, czy podnieść temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zbyt krótko parzona. Musisz parzyć do osiągnięcia wewnątrz przynajmniej 68 st.C. Na stronie głównej, w zakłądce wędzonki znajdziesz wszystkie niezbędne informacje. Oczywiście nie pomijając Akademii Dziadka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Parzy sie do osiagniecia wewnątrz szynk lub kiełbasyi 69 stopni .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Szynka wp to zespół mięśni każdy o innych właściwościach . Chcąc dojść do sedna sprawy należało by napisać z jakiego mięśnia te szyneczki. Myślę że temperatura 75 st C była by właściwsza. Nie parzymy szynek na czas a do temperatury wewnątrz szynki . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Dziękuję zatem za szybką i rzeczową odpowiedź. Pewnie wcześniejsze szyneczki były z innego mięśnia i czas im wystarczał. Jak przedźgam termometrem osłonkę to pewnie galaretki już nie będę miał? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 29 Stycznia 2013 (2 półkilowe batoniki w osłonce) Może wpierw ustalmy czy to jest szynka mielona a jeśli z jednego mięśnia to po co w osłonce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Ścinki ofkors:) Przecież bym tuszek w osłonki nie wtykał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 29 Stycznia 2013 ja gdybym parzył te szynki wstawił bym je w wodę o temp. ok. 78 - 80 oC i jeśli jest odpowiednio dobrana wielkość naczynia to temperatura powinna mi w ciągu kilku minut (1-2 min.) automatycznie spaść do temp. ok. 70 -72 oC i tą temp starałbym się utrzymać nie dłużej niż 40 min w tym czasie szyneczki powinny osiągnąć temperaturę wewnątrz ok. 68 - 70 oC biorąc pod uwagę że są to dwa półkilowe mięśnie szynki Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce) zdecydowanie za długo. czas parzenia i ta temperatura spowodowały że ta szynka stała się sucha, twarda potocznie nazywana drewniana bo wszystkie walory, wartości i soki zostały w wodzie i zastanawia mnie jeszcze co kolega przez to chciał powiedzieć grzech25 napisał/a:(2 półkilowe batoniki w osłonce) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 29 Stycznia 2013 nie dłużej niż 40 min w tym czasie szyneczki powinny osiągnąć temperaturę wewnątrz ok. 68 - 70 oC biorąc pod uwagę że są to dwa półkilowe mięśnie szynki Parzona 1,5h w temp 75st. (2 półkilowe batoniki w osłonce) zdecydowanie za długo. czas parzenia i ta temperatura spowodowały że ta szynka stała się sucha, twarda potocznie nazywana drewniana bo wszystkie walory, wartości i soki zostały w wodzie i zastanawia mnie jeszcze co kolega przez to chciał powiedzieć grzech25 napisał/a: (2 półkilowe batoniki w osłonce) Wyczytałem na forum, że parzymy 1h na kg. Zapytał bym czy nie za krótko ale skoro do 70st temp w środku - to już nie pytam. No w wodzie nie zostały - co najwyżej w galaretce:) 2 półkilowe batoniki - miałem na myśli kg szyneczki, pokrojonej w kostkę i zapakowanej (po uprzednim zapeklowaniu) do dwóch prawie równych kawałków osłonki:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tu masz fajny przepis na pyszną wędlinkę w osłonce barierowej http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/829-szynkowarzenie-w-oslonce-barierowej Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Przecież bym tuszek w osłonki nie wtykał: Różne rzeczy już tu czytałem i przestałem się dziwić. Wyczytałem na forum, że parzymy 1h na kg Owszem ,ale całe a nie pokrojone w kostkę i to w osłonce i nie 1h/kg a 50 min/kg wliczając w to czas gotowania ok. 10min . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 29 Stycznia 2013 I jeszcze przepis Dziadka z całym instruktarzem https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1003&postdays=0&postorder=asc&start=75 Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 29 Stycznia 2013 tak parzymy max do 1h na kg. choć nie jest to tak do końca bo trochę inny czas potrzebny jest dla kiełbasy a inny dla szynki. wyczytałem "2 półkilowe" to nie kilogram w jednym kawałku więc inaczej się to liczy wyczytałem "Co może być powodem zbyt twardej szyneczki?" więc to nie chodziło o szyneczkę (wędzonkę) tylko o kiełbasę (skoro nie wyciekła a wytworzyła się galareta to zakładam że zastosowałeś osłonkę poliamidową) [ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 15:02 ]gdybyś zaraz wrzucił tego linka to wszystko było by jasne :grin: To ja o wędzonkach a kolega robił konserwę. :lol: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Grzech 25, droga do ideału dziurawa i ciernista....Najgorsze, że dłuuuuga.Za każdym razem drobna korekta, jakaś kosmetyczna zmiana....Najważniejsze, że nie ma ofiar, że nic nie wybuchło, że jeszcze Ci się chce Renesi (?) kiedyś dobrze mnie wystudziła, że i tak będzie lepsze niż kupne i generalnie luz Nie zjedz za dużo na raz tych szyneczek/batoników Chyba lepiej jako adept wciąż i ciągle się móc poprawiać- to satysfakcjonujące jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Tu masz fajny przepis na pyszną wędlinkę w osłonce barierowej http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/829-szynkowarzenie-w-oslonce-barierowej Dzięki. Widziałem, próbowałem i jakoś łopatka mi tak nie podchodzi smakościowo jak szyneczka:) Chyba nawet na podstawie tego przepisu sugerowałem się czasem parzenia. Nic to - następnym razem termometr w tyłek batonowi i jazda do 70st:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/6/#findComment-264854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.