Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo prosta do wykonania kiełbasa o oryginalnym i ciekawym smaku ze względu na użyte przyprawy.

 

 

Składniki:

- karkówka tłusta 1kg,

- cukier trzcinowy 15g/kg

- peklosól 17g/kg

- przyprawa chińska „pięć smaków” 1,5g/kg

- czerwona słodka papryka 5g/kg

- skórka pomarańczy 1 łyżeczka,

- sos sojowy 1 łyżka

- jelita cienkie baranie.

 

Mięso pokroić w kostkę, a następnie zemleć na sitku 10-12mm.

Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca.

Wstawić do lodówki na 24h.

Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita w odcinki ok 15cm i osadzać ok. 1h.

Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 45min.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Mam nadzieje ze "kiełbasa chińska" ze względu na przyprawę - pięć smaków - bo inaczej to nie chcę jej znać, niejedno krotnie zawiodłem się na wyrobach chińskich :devil: .
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130270
Udostępnij na innych stronach

misiek.b,

tak jest ok. Jak chcesz to możesz dać więcej przyprawy pięć smaków, ale mi wystarczyło, jest bardzo intensywna.

 

niejedno krotnie zawiodłem się na wyrobach chińskich :devil:

Nie wszystko co chińskie jest bee. Coś o tym wiem. :wink:

 

Moje kiełbaski są made in beiot z chinami mają tylko wspólną nazwę :grin:

 

Miałem je na zlocie i odbyła się degustacja zbiorowa. Może ci co degustowali się wypowiedzą.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130350
Udostępnij na innych stronach

A jak ze słonością tej kiełbasy? Mam wrażenie, że jedna łyżka sosu sojowego to trochę mało w porównaniu z przeciętną dawką soli (18g/kg). Czy standardowe jelita kiełbaśnice są odpowiednie (na zdjęciu kiełbaski robią wrażenie dość cienkich)? I jak z tym cukrem, bo faktycznie ilość niestandardowa :)

Uwielbiam orientalne smaki, więc na pewno spróbuję tą kiełbaskę zrobić :) Nawet zastanawiam się, czy obecnie peklującej się karkówki (potraktowanej szarpakiem i mieszanką soli z peklosolą) nie przyrządzić mniej więcej wg tego przepisu (bez sosu sojowego oczywiście w tej sytuacji)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130485
Udostępnij na innych stronach

Miałem je na zlocie i odbyła się degustacja zbiorowa. Może ci co degustowali się wypowiedzą.

 

Ja również byłam tą szczęściarą i miałam okazję spróbować. Pychotka :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130487
Udostępnij na innych stronach

A jak ze słonością tej kiełbasy

jest napisane 17g/kg peklosoli!

Czy standardowe jelita kiełbaśnice są odpowiednie

Standardowe baranie lub kolagenowe 19mm.

 

Cukier ok. Tak ma być. :wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130600
Udostępnij na innych stronach

jest napisane 17g/kg peklosoli!

Nie wiem jak mogłem przeoczyć tą peklosól w przepisie :rolleyes:

 

Standardowe baranie lub kolagenowe 19mm

Czyli wzrok mnie nie mylił :) Trzeba się będzie w takowe zaopatrzyć, bo póki co korzystam tylko ze standardowych nieklasyfikowanych kiełbaśnic z tesco :blush:

Aczkolwiek trochę się obawiam tych baranich, bo z tego co wyczytałem na forum, to nie są one najprostsze "w obsłudze". Tym bardziej, że nadal nadziewanie nie jest moją najmocniejszą stroną (pomimo zakupu pionowej nadziewarki). Może rozwiązaniem były by te kolagenowe... hmmm. Fakt faktem bardzo chciał bym umieć obsługiwać takie cienkie osłonki, bo frankfurterki i kabanosy to moje ulubione wędliny :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130612
Udostępnij na innych stronach

Świeża otarta, suszona, czy może jakiś inny wynalazek?

Tak. Najpierw pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie ok 5sek. Następnie zetrzeć skórkę bez albedo (białego).

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130834
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam

co do tej kiełbasy chińskiej ja kupiłem jelita baranie o takim oznaczeniu 16/18(20-22)

i nie za bardzo wiem co to oznacza i jaki lejek mam do nich zastosować.Mam też jelita wieprzowe (26-28)jaka ma być średnica lejka,może mi kto pomoże

Pozdrawiam MAREK-ZAN

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132297
Udostępnij na innych stronach

Ja używam takich:

http://www.wyroby-domowe.pl/lejki-lejki-nadziewarki-pionowej-polskiej-c-36_81.html

 

Pierwszy do baranich, drugi do wieprzowych, a trzeciego do wołowych lub osłonek do kiełbas grubych.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132299
Udostępnij na innych stronach

czy lepiej 10mm.taki jak ma beiot ?

 

Był bym za tym 10-12 mm

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132345
Udostępnij na innych stronach

kabanosy w pięciu smakach??? :D

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-133148
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem cztery kilogramy farszu może mi ktoś podpowie ile mam dodać wody ma być 5% ale co do wagi czy objętości

czy to taka wielka różnica :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-134188
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.