beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Bardzo prosta do wykonania kiełbasa o oryginalnym i ciekawym smaku ze względu na użyte przyprawy. Składniki: - karkówka tłusta 1kg, - cukier trzcinowy 15g/kg - peklosól 17g/kg - przyprawa chińska „pięć smaków” 1,5g/kg - czerwona słodka papryka 5g/kg - skórka pomarańczy 1 łyżeczka, - sos sojowy 1 łyżka - jelita cienkie baranie. Mięso pokroić w kostkę, a następnie zemleć na sitku 10-12mm. Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca. Wstawić do lodówki na 24h. Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita w odcinki ok 15cm i osadzać ok. 1h. Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 45min. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 wygląda jak kabanosy Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-122864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2010 No dosyć ciekawy przepis :clap: Ale jak to 'chińska', to karkówka z 'labladora' :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-122870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2010 einshel, dodano - przyprawa chińska „pięć smaków” 1,5g/kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-122954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Listopada 2010 Zaciekawiła mnie ta kiełbaska, ale czy nie ma pomyłki przy gramaturze cukru i przyprawy "pięć smaków" Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Listopada 2010 Mam nadzieje ze "kiełbasa chińska" ze względu na przyprawę - pięć smaków - bo inaczej to nie chcę jej znać, niejedno krotnie zawiodłem się na wyrobach chińskich :devil: . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Listopada 2010 misiek.b, tak jest ok. Jak chcesz to możesz dać więcej przyprawy pięć smaków, ale mi wystarczyło, jest bardzo intensywna. niejedno krotnie zawiodłem się na wyrobach chińskich :devil:Nie wszystko co chińskie jest bee. Coś o tym wiem. :wink: Moje kiełbaski są made in beiot z chinami mają tylko wspólną nazwę :grin: Miałem je na zlocie i odbyła się degustacja zbiorowa. Może ci co degustowali się wypowiedzą. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Listopada 2010 o oryginalnym i ciekawym smakuPotwierdzam, pycha :thumbsup: ,miałam okazję spróbować. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Listopada 2010 A jak ze słonością tej kiełbasy? Mam wrażenie, że jedna łyżka sosu sojowego to trochę mało w porównaniu z przeciętną dawką soli (18g/kg). Czy standardowe jelita kiełbaśnice są odpowiednie (na zdjęciu kiełbaski robią wrażenie dość cienkich)? I jak z tym cukrem, bo faktycznie ilość niestandardowa Uwielbiam orientalne smaki, więc na pewno spróbuję tą kiełbaskę zrobić Nawet zastanawiam się, czy obecnie peklującej się karkówki (potraktowanej szarpakiem i mieszanką soli z peklosolą) nie przyrządzić mniej więcej wg tego przepisu (bez sosu sojowego oczywiście w tej sytuacji) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Listopada 2010 Miałem je na zlocie i odbyła się degustacja zbiorowa. Może ci co degustowali się wypowiedzą. Ja również byłam tą szczęściarą i miałam okazję spróbować. Pychotka :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 4 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Listopada 2010 A jak ze słonością tej kiełbasyjest napisane 17g/kg peklosoli! Czy standardowe jelita kiełbaśnice są odpowiednieStandardowe baranie lub kolagenowe 19mm. Cukier ok. Tak ma być. :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BoyLer Opublikowano 4 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Listopada 2010 jest napisane 17g/kg peklosoli!Nie wiem jak mogłem przeoczyć tą peklosól w przepisie :rolleyes: Standardowe baranie lub kolagenowe 19mmCzyli wzrok mnie nie mylił Trzeba się będzie w takowe zaopatrzyć, bo póki co korzystam tylko ze standardowych nieklasyfikowanych kiełbaśnic z tesco :blush: Aczkolwiek trochę się obawiam tych baranich, bo z tego co wyczytałem na forum, to nie są one najprostsze "w obsłudze". Tym bardziej, że nadal nadziewanie nie jest moją najmocniejszą stroną (pomimo zakupu pionowej nadziewarki). Może rozwiązaniem były by te kolagenowe... hmmm. Fakt faktem bardzo chciał bym umieć obsługiwać takie cienkie osłonki, bo frankfurterki i kabanosy to moje ulubione wędliny :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Listopada 2010 Jeszcze jedna wątpliwość i będę miał jasność? skórka pomarańczy 1 łyżeczkaŚwieża otarta, suszona, czy może jakiś inny wynalazek? Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 5 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Listopada 2010 Świeża otarta, suszona, czy może jakiś inny wynalazek?Tak. Najpierw pomarańcze sparzyć w gorącej wodzie ok 5sek. Następnie zetrzeć skórkę bez albedo (białego). Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-130834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Listopada 2010 witam co do tej kiełbasy chińskiej ja kupiłem jelita baranie o takim oznaczeniu 16/18(20-22)i nie za bardzo wiem co to oznacza i jaki lejek mam do nich zastosować.Mam też jelita wieprzowe (26-28)jaka ma być średnica lejka,może mi kto pomoże Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Listopada 2010 Ja używam takich:http://www.wyroby-domowe.pl/lejki-lejki-nadziewarki-pionowej-polskiej-c-36_81.html Pierwszy do baranich, drugi do wieprzowych, a trzeciego do wołowych lub osłonek do kiełbas grubych. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Listopada 2010 Dzisiaj zakupiłem na allegro chińczyka i są tam 3 lejki to może będą pasować 15,19,22 Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Listopada 2010 na 15 to potargasz cienkie baranie jelita,ja mam 15 jest bezuzyteczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Listopada 2010 to znajomy mi dorobi 13mm.z teflonu chyba może być czy lepiej 10mm.taki jak ma beiot ? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Listopada 2010 czy lepiej 10mm.taki jak ma beiot ? Był bym za tym 10-12 mm Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-132345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Listopada 2010 kabanosy w pięciu smakach??? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-133148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zrobiłem cztery kilogramy farszu może mi ktoś podpowie ile mam dodać wody ma być 5% ale co do wagi czy objętości ? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-134186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Listopada 2010 Zrobiłem cztery kilogramy farszu może mi ktoś podpowie ile mam dodać wody ma być 5% ale co do wagi czy objętości czy to taka wielka różnica :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4463-kie%C5%82basa-chi%C5%84ska/#findComment-134188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.