bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2010 Witam wszystkich.Zakupiłem trochę więcej jelit wieprzowych na kiełbasę, niż mogłem zużyć (akurat mieli takie większe paczki). Jak przechowywać pozostałe jelita, tak żeby się szybko nie popsuły? Czy wystarczy dobre nasolenie i lodówka, czy może np. zamrozić? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2010 Opcja pierwsza zdecydowanie lepsza - dobrze zasolić i do lodówki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2010 Nie mroź bo będą pękać po rozmrożeniu.Zrób tak jak radzi chudziak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2010 Witam wszystkich. Zakupiłem trochę więcej jelit wieprzowych na kiełbasę, niż mogłem zużyć (akurat mieli takie większe paczki). Jak przechowywać pozostałe jelita, tak żeby się szybko nie popsuły? Czy wystarczy dobre nasolenie i lodówka, czy może np. zamrozić? Co radzicie?Witaj. Ja kupuje w wiązkach po 91 metrów (hank), pakuje próżniowo w torebki po ok 10 metrów i zamrażam. Dwa dni przed wyrobem wkładam odp. ilość do lodówki, do rozmrożenia. Do tej pory jeszcze nie miałem problemów (rada sprzedawcy - poważna firma na naszym rynku). To co zostaje solę, do małego słoiczka i do lodówki do następnej produkcji. W ten sposób (w zamrażarce) możesz przechowywać nawet do roku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2010 A jak długo mogą leżeć zasolone w lodówce, bez mrożenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2010 Około roku zdarzyło mi się tak długo trzymać i nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2010 jak długo mogą leżeć zasolone w lodówceJa trzymam w piwnicy zasolone, różne kalibry, niektóre już ponad dwa lata i nie zauważyłem zmian na gorsze. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2010 A jak długo mogą leżeć zasolone w lodówce, bez mrożenia?Według informacji mojego sprzedawcy, dobrze zasolone, w temp. 4oC, co najmniej 6 mcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2010 Też nie mam problemu nawet po roku. Zasolone i w lodówce nawet nie na dole (dolny zamrażalnik) tylko na środkowych półkach drzwiczek. Niezużyte wymoczone osuszam (w szmatce) i też do soli (za radą forumowiczów) i też do lodówki.Użyte w pierwszej kolejności nawet po paru miesiącach też niema problemu. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2010 Jelita baranie leżą już mnie 2lata w lodówce na samym dole w soli 50% jelit i tyle samo soli i są dobre . Nie żałować soli. Zasalać końcówki nie zużytych a przedtem namoczonych jelit po ich ocieknięciu lub obsuszeniu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2010 Jelita które były namoczone odsączyć, zasolić i przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.Dobrze zasolone można trzymać 3-5 lat.Zamrażanie odradzam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Września 2010 Jelita które były namoczone odsączyć, zasolić i przechowywać w szklanym słoiku w lodówce. Dobrze zasolone można trzymać 3-5 lat. Zamrażanie odradzam. A dlaczego taka rozbieznosc 3 do 5lat? No to moze wyposrodkowac na 4 lata :question: Ja mysle ze moga byc tak dlugo dopuki niebedzie zadnych oznak zepsucia a moze to byc i 10 lat jesli sa dobrze zasolone i w minimalnych tem. Ostatnio spotkalem znajomego ktory mial jelita 6 lat i przechowywal nie w lodowce tylko w piwnicy :shock:oczywiscie szczelnie zamkniete i zasypane sola . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witam serdecznie wszystkich pasjonatów domowych wyrobów. Od dłuższego czasu bacznie śledzę to sympatyczne forum , wiele skorzystałem z rad i przepisów doświadczonych kolegów i koleżanek (pokłony i szacun dla Dziadka za wkład pracy i chęć szczegółowego podzielenia się swoim doświadczeniem z laikami takimi jak ja). Jestem już po kilkakrotnych podejściach do wyrobów i idzie coraz lepiej. Jednak w temacie jelita pojawia mi się pytanie na które jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na forum. Czy jelita zakupione w handlu tj nasolone , po odmoczeniu powinno się obrócić na drugą stronę przy przelewaniu , czy też wystarczy je przelać wewnątrz wodą. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witaj Apri :grin: Zakupionych jelitn ie trzeba odwracać ,wystarczy dobrze namoczyć i dokładnie przelać wodą . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Dziękuję za odpowiedź. To dobra wiadomość , bo do tej pory pracowicie przelewałem jelita odwracając je. W środę odbieram z ubojni dwie półtusze , będzie trochę pracy , więc zaoszczędzony czas się przyda. Pozdrawiam. Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2010 bo do tej pory pracowicie przelewałem jelita odwracając je. No i nic złego nie robiłeś :smile: nauczyłeś się odwracać przynajmniej jelita . Przy samodzielnym czyszczeniu jelit jest to konieczne . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Apri Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2010 No właśnie takie mam wspomnienia z dzieciństwa , na świniobiciach u moich dziadków , gdzie nie był bieżącej wody moim zadaniem było polewanie cieniutkim strumyczkiem wody z garnuszka , a masarz wywracał jelita na drugą stronę. Ech wspomnienia z dzieciństwa... Cytuj Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2010 moim zadaniem było polewanie cieniutkim strumyczkiem wody z garnuszka Znam to i ja :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Grudnia 2010 mam wspomnienia z dzieciństwa , na świniobiciach u moich dziadków , gdzie nie był bieżącej wody moim zadaniem było polewanie cieniutkim strumyczkiem wody z garnuszka , a masarz wywracał jelita na drugą stronę. Ech wspomnienia z dzieciństwa...Piękne wspomnienia, niezapomniane klimaty :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Nie pamiętam ile lat miałem, ale cieniutki strumyczek wody z garnuszka pamiętam bardzo dobrze :grin: Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Szczęściarze z was . Tylko pamiętacie . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Grudnia 2010 WitamDziadku - w naszym wieku dobre i to, resztę jakoś trzeba poskładać. :lol: Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haniaf Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Witam.Mam problemy z jeltem. Na szczęście nie swoim: ). Po nadzianiu kaszanki lub kiełbasy białej i sparzeniu jelita są totalnie gumowe. Coś ewidentnie knocę tylko co? Ostatnio moczyłam 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Po nadzianiu kaszanki lub kiełbasy białej i sparzeniu jelita są totalnie gumowe. Po prawidłowym sparzeniu nie powinno się takie coś zdarzyć . Moczenie jelit moim zdaniem nie ma na to wpływu . Pozdrawiam sąsiadkę :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Nie pamiętam ile lat miałem, ale cieniutki strumyczek wody z garnuszka pamiętam bardzo dobrze Ja miałem z 10 i pamiętam że, jak było bicioświnie, to mój ojciec pomagał masarzowi własnie w ten sposób płukac jelita Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.