Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zakupiłem trochę więcej jelit wieprzowych na kiełbasę, niż mogłem zużyć (akurat mieli takie większe paczki). Jak przechowywać pozostałe jelita, tak żeby się szybko nie popsuły? Czy wystarczy dobre nasolenie i lodówka, czy może np. zamrozić? Co radzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opcja pierwsza zdecydowanie lepsza - dobrze zasolić i do lodówki.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123015
Udostępnij na innych stronach

Nie mroź bo będą pękać po rozmrożeniu.Zrób tak jak radzi chudziak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123017
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Zakupiłem trochę więcej jelit wieprzowych na kiełbasę, niż mogłem zużyć (akurat mieli takie większe paczki). Jak przechowywać pozostałe jelita, tak żeby się szybko nie popsuły? Czy wystarczy dobre nasolenie i lodówka, czy może np. zamrozić? Co radzicie?

Witaj.

Ja kupuje w wiązkach po 91 metrów (hank), pakuje próżniowo w torebki po ok 10 metrów i zamrażam. Dwa dni przed wyrobem wkładam odp. ilość do lodówki, do rozmrożenia. Do tej pory jeszcze nie miałem problemów (rada sprzedawcy - poważna firma na naszym rynku). To co zostaje solę, do małego słoiczka i do lodówki do następnej produkcji. W ten sposób (w zamrażarce) możesz przechowywać nawet do roku :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123024
Udostępnij na innych stronach

jak długo mogą leżeć zasolone w lodówce

Ja trzymam w piwnicy zasolone, różne kalibry, niektóre już ponad dwa lata i nie zauważyłem zmian na gorsze. :cool::cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123044
Udostępnij na innych stronach

Też nie mam problemu nawet po roku.

Zasolone i w lodówce nawet nie na dole (dolny zamrażalnik) tylko na środkowych półkach drzwiczek.

 

Niezużyte wymoczone osuszam (w szmatce) i też do soli (za radą forumowiczów) i też do lodówki.

Użyte w pierwszej kolejności nawet po paru miesiącach też niema problemu.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123061
Udostępnij na innych stronach

Jelita baranie leżą już mnie 2lata w lodówce na samym dole w soli 50% jelit i tyle samo soli i są dobre . Nie żałować soli. Zasalać końcówki nie zużytych a przedtem namoczonych jelit po ich ocieknięciu lub obsuszeniu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123063
Udostępnij na innych stronach

Jelita które były namoczone odsączyć, zasolić i przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.

Dobrze zasolone można trzymać 3-5 lat.

Zamrażanie odradzam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123064
Udostępnij na innych stronach

Jelita które były namoczone odsączyć, zasolić i przechowywać w szklanym słoiku w lodówce.

Dobrze zasolone można trzymać 3-5 lat.

Zamrażanie odradzam.

A dlaczego taka rozbieznosc 3 do 5lat?

No to moze wyposrodkowac na 4 lata :question:

 

Ja mysle ze moga byc tak dlugo dopuki niebedzie zadnych oznak zepsucia a moze to byc i 10 lat jesli sa dobrze zasolone i w minimalnych tem.

Ostatnio spotkalem znajomego ktory mial jelita 6 lat i przechowywal nie w lodowce tylko w piwnicy :shock:oczywiscie szczelnie zamkniete i zasypane sola .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-123123
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Witam serdecznie wszystkich pasjonatów domowych wyrobów. Od dłuższego czasu bacznie śledzę to sympatyczne forum , wiele skorzystałem z rad i przepisów doświadczonych kolegów i koleżanek (pokłony i szacun dla Dziadka za wkład pracy i chęć szczegółowego podzielenia się swoim doświadczeniem z laikami takimi jak ja). Jestem już po kilkakrotnych podejściach do wyrobów i idzie coraz lepiej. Jednak w temacie jelita pojawia mi się pytanie na które jeszcze nie znalazłem odpowiedzi na forum. Czy jelita zakupione w handlu tj nasolone , po odmoczeniu powinno się obrócić na drugą stronę przy przelewaniu , czy też wystarczy je przelać wewnątrz wodą. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136834
Udostępnij na innych stronach

Witaj Apri :grin: Zakupionych jelitn ie trzeba odwracać ,wystarczy dobrze namoczyć i dokładnie przelać wodą .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136836
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. To dobra wiadomość , bo do tej pory pracowicie przelewałem jelita odwracając je. W środę odbieram z ubojni dwie półtusze , będzie trochę pracy , więc zaoszczędzony czas się przyda. Pozdrawiam. :)
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136838
Udostępnij na innych stronach

bo do tej pory pracowicie przelewałem jelita odwracając je.

 

No i nic złego nie robiłeś :smile: nauczyłeś się odwracać przynajmniej jelita . Przy samodzielnym czyszczeniu jelit jest to konieczne .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136843
Udostępnij na innych stronach

No właśnie takie mam wspomnienia z dzieciństwa , na świniobiciach u moich dziadków , gdzie nie był bieżącej wody moim zadaniem było polewanie cieniutkim strumyczkiem wody z garnuszka , a masarz wywracał jelita na drugą stronę. Ech wspomnienia z dzieciństwa...
Lepiej być grubym niż głupim , lepiej mieć brzuch od piwa niż garb od roboty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136846
Udostępnij na innych stronach

mam wspomnienia z dzieciństwa , na świniobiciach u moich dziadków , gdzie nie był bieżącej wody moim zadaniem było polewanie cieniutkim strumyczkiem wody z garnuszka , a masarz wywracał jelita na drugą stronę. Ech wspomnienia z dzieciństwa...

Piękne wspomnienia, niezapomniane klimaty :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-136958
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam problemy z jeltem. Na szczęście nie swoim: ). Po nadzianiu kaszanki lub kiełbasy białej i sparzeniu jelita są totalnie gumowe. Coś ewidentnie knocę tylko co? Ostatnio moczyłam 24h.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137467
Udostępnij na innych stronach

Po nadzianiu kaszanki lub kiełbasy białej i sparzeniu jelita są totalnie gumowe.

 

Po prawidłowym sparzeniu nie powinno się takie coś zdarzyć . Moczenie jelit moim zdaniem nie ma na to wpływu .

 

 

Pozdrawiam sąsiadkę :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137468
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam ile lat miałem, ale cieniutki strumyczek wody z garnuszka pamiętam bardzo dobrze

Ja miałem z 10 i pamiętam że, jak było bicioświnie, to mój ojciec pomagał masarzowi własnie w ten sposób płukac jelita :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4504-jelita/#findComment-137471
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.