Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oważ budowla PIEco-GRIlo-Wędzarnia. Oparta jest o znanykształt kaflowego pieca kuchennego. Składa się z dwóch części: trzonu kuchennego (palenisko będzie przykryte tradycyjnymi płytami kuchennymi z fajerką do gotowania lub smażenia potraw, które po zdjęciu zostaną zastąpione konstrukcją z drutu stali nierdzewnej do grilowania. Z przodu tradycyjne drzwiczki piecowe. Oraz trzonu wędzarniczego (lewa strona). Wg koncepcji w palenisku lub popielniku będzie wytwarzany dym, który poprzez ażurową ściankę będzie przedostawał się do wędzarni. Przyszłe wędzonki będą ładowane i doglądane poprzez drzwiczki umiesczone w górnej części. Z tyłu wędzarni zostanie umieszczona wyczystka na niesforne wędliny.

Wędzarnia zostanie zamknięta od góry cegłami szamotowymi i stalowym kominkiem.

Całość budowana jest z porozbiórkowej cegły szamotowej zespalanej zaprawą szamotową z dodatkiem ok. 15-20 % cementu. Wymiary z przodu: trzon kuchenny szer.80, gł.70, wys.70, wędzarni: szer.80, wys.150, gł.70

 

zarys budowli

 

 

podstawa pod popielnik i palenisko

 

 

ażurowa ścianka dymowa

 

 

otwory pod drzwiczki wędzarnicze oraz paleniska i popielnika

 

Obecnie jest już daszek z kominkiem nad wędzarnią drzwiczki do pieca i wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Przewidujesz kanał dymowy, czy kanałem będą te luki między cegłami ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123735
Udostępnij na innych stronach

Ale konstrukcyjnie ta ścianka to chyba nie jest najlepszy pomysł ... :( po pierwsze nie masz jak kontrolować ilosci dymu , po drugie nie ma go jak "ukierunkować odpowiednio, a po trzecie jesli tam planujesz kuchnię fajerkowa to ona nie będzie działała z takim "kominem" .... przemyśl to lepiej bedzie zastosować kanał dymny z szybrem...

I jeszcze jeden problem jaki widze to temperatura w komorze gdy bedziesz palił w "kuchni-piecu" ..... drewniane drzwiczki odpadaja bo spłona jak zapałka ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123783
Udostępnij na innych stronach

Popierając tu przedmówcę, ta ścianka ażurowa jest fatalnym pomysłem :sad: może zrób otwór i wstaw chociaż metalowe kolano, masz to zaraz za ścianą, średnicy fi 200 a otwory między cegłami zamuruj. Mam również obawy co do wysokości temperatury dymu przy takiej małej odległości komory wędzarniczej od paleniska.Co do drzwiczek to wnioskuję, że masz zamiar w kuchence dać właśnie metalowe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123785
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście luki między cegłami, stąd ażurowa ścianka.

Skąd taki pomysł ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123786
Udostępnij na innych stronach

Patrząc na te drzwiczki do wędzarni, to jak te kije z wędlinami będziesz wkladał do tej wedzarni . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123828
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie ciut za mały otwór. Ale Polak potrafi, wolar z pewnością da sobie radę w ułożeniu kiji, najwyżej użyje haków. :wink:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123842
Udostępnij na innych stronach

 

To jest częściowo kopia pieca kuchennego, to ciąg powinnen być właściwy. Jedyne drewno w tym piecu to będzie opał, reszta to szamot, żeliwo i stal. Szyber będzie w metalowym wywietrzaku.

Do tej pory używałem z dobrym skutkiem skrzyneczki metalowej postawionej na starym grilu (sa zdjęcia tegoż obiektu ). Pakowałem tam ok. 5 kg wędzonki a otwór to 25x60 cm. A temperatura nawet latem nie przekraczała 60 stopni choć palenisko było pod wędzonkami.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123915
Udostępnij na innych stronach

Wolar buduj jak uważasz, ale dla mnie to jakieś totalne nieporozumienie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123935
Udostępnij na innych stronach

Dziadek napisz co sądzisz o takim rozwiązaniu "kanału dymowego" ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124031
Udostępnij na innych stronach

O wędzarniach się nie wypowiadam jaką zrobilł taką będzie miał. To jest nowoczesna budowla nie odpowiadajaca ogólnie przyjętym zasadom. Ale ja jestem stary i nie nadążam za takimi pomysłami. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124038
Udostępnij na innych stronach

Dziadku dziękuję za wypowiedź.

Starość o której piszesz ma swoje plusy, czyli doświadczenie.

Wolar zbudował "coś" co prawdopodobnie nie będzie użyteczne.

Może warto powiedzieć mu to teraz, nim kiedy skończy ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124043
Udostępnij na innych stronach

Z doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha ,wiec najlepiej odstąpic od tematu. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124045
Udostępnij na innych stronach

doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha

Ale nie powie że "gdyby ktoś ...coś ..... to wtedy by inaczej" ...... tu negatywnie przemawiają prawa fizyki .. ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124052
Udostępnij na innych stronach

wolar, Zacznij wędzić i zrób serię fotek. Zwróć uwagę na:

1 Czy odkłada się wilgoć na ściankach komory?

2 Jaka jest regulacja temperatury i czy jest stabilna?

3 Jaką możesz uzyskać temperaturę max. w komorze? i zrób fotkę palącego się paleniska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124316
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No cóż muszę przyznać rację, że to ja miałem rację i za tych co nie dowierzali już po pierwszym rozpaleniu 19.09 wypiłem herbatkę ugotowaną na płycie kuchennej.

 

 

Przez 5 dni uszczelniałem i przepalałem i suszyłem piec.

Dziś piątek 24.09 intensywne palenie oraz próba wytworzenia dymu do wędzarni. Efekty widać. Wędzarnia do czasu wysuszenia cegieł i okopcenia ich ze względu na zapach (dymu i wilgoci) nie nadaje się się do wędzenia. Po zmianie zapachu jak najbardziej

 

A morał z tego taki, że jak się coś pisze, to trzeba się choć trochę na tym znać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-125694
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

To pierwsze wędzenie. Było to wędzenie w zimnym dymie. Temperatura była mniej więcej jak na zewnątrz, kilka stopni powyżej zera.

Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego, które bez kory daje bardzo przyjemny słodki dym.

Ustalenie w tej chwili temeratury wędzenia, jest trudne, bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni.

Do wędzenia ciepłym dymem ( w chłodzie ), najprawdopodniej trzeba będzie wpierw rozgrzać wędzarnie a potem dopiero wędzić. Ale do zimnego jest idealna.

 

Tak że duszenie mięsa w XIX wiecznej brytfannie wychodzi znakomicie. Potrawy (mięsa i ziemniaki ) mają całkien inny zapach i smak. Podobnież jak kawa czy herbata przygotowane z wody ugotowanej w czajniku na takim piecu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-130126
Udostępnij na innych stronach

bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni.

Myślę że na to jest prosty sposób : należy wywiercić większy otwór w drzwiczkach , dopasować korek z korka i w środek korka wbić sondę termometru .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-130134
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.