wolar Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2010 Oważ budowla PIEco-GRIlo-Wędzarnia. Oparta jest o znanykształt kaflowego pieca kuchennego. Składa się z dwóch części: trzonu kuchennego (palenisko będzie przykryte tradycyjnymi płytami kuchennymi z fajerką do gotowania lub smażenia potraw, które po zdjęciu zostaną zastąpione konstrukcją z drutu stali nierdzewnej do grilowania. Z przodu tradycyjne drzwiczki piecowe. Oraz trzonu wędzarniczego (lewa strona). Wg koncepcji w palenisku lub popielniku będzie wytwarzany dym, który poprzez ażurową ściankę będzie przedostawał się do wędzarni. Przyszłe wędzonki będą ładowane i doglądane poprzez drzwiczki umiesczone w górnej części. Z tyłu wędzarni zostanie umieszczona wyczystka na niesforne wędliny. Wędzarnia zostanie zamknięta od góry cegłami szamotowymi i stalowym kominkiem. Całość budowana jest z porozbiórkowej cegły szamotowej zespalanej zaprawą szamotową z dodatkiem ok. 15-20 % cementu. Wymiary z przodu: trzon kuchenny szer.80, gł.70, wys.70, wędzarni: szer.80, wys.150, gł.70 zarys budowli podstawa pod popielnik i palenisko ażurowa ścianka dymowa otwory pod drzwiczki wędzarnicze oraz paleniska i popielnika Obecnie jest już daszek z kominkiem nad wędzarnią drzwiczki do pieca i wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Września 2010 Przewidujesz kanał dymowy, czy kanałem będą te luki między cegłami ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 9 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Września 2010 Oczywiście luki między cegłami, stąd ażurowa ścianka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Września 2010 Ale konstrukcyjnie ta ścianka to chyba nie jest najlepszy pomysł ... po pierwsze nie masz jak kontrolować ilosci dymu , po drugie nie ma go jak "ukierunkować odpowiednio, a po trzecie jesli tam planujesz kuchnię fajerkowa to ona nie będzie działała z takim "kominem" .... przemyśl to lepiej bedzie zastosować kanał dymny z szybrem...I jeszcze jeden problem jaki widze to temperatura w komorze gdy bedziesz palił w "kuchni-piecu" ..... drewniane drzwiczki odpadaja bo spłona jak zapałka .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Września 2010 Popierając tu przedmówcę, ta ścianka ażurowa jest fatalnym pomysłem :sad: może zrób otwór i wstaw chociaż metalowe kolano, masz to zaraz za ścianą, średnicy fi 200 a otwory między cegłami zamuruj. Mam również obawy co do wysokości temperatury dymu przy takiej małej odległości komory wędzarniczej od paleniska.Co do drzwiczek to wnioskuję, że masz zamiar w kuchence dać właśnie metalowe? Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2010 Oczywiście luki między cegłami, stąd ażurowa ścianka.Skąd taki pomysł ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Września 2010 wolar, Buduj, działaj i pokaż jak wędzi! Jak mają być problemy to same się ujawnią. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Września 2010 Patrząc na te drzwiczki do wędzarni, to jak te kije z wędlinami będziesz wkladał do tej wedzarni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rimol Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Września 2010 może górą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Września 2010 Faktycznie ciut za mały otwór. Ale Polak potrafi, wolar z pewnością da sobie radę w ułożeniu kiji, najwyżej użyje haków. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 10 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Września 2010 To jest częściowo kopia pieca kuchennego, to ciąg powinnen być właściwy. Jedyne drewno w tym piecu to będzie opał, reszta to szamot, żeliwo i stal. Szyber będzie w metalowym wywietrzaku. Do tej pory używałem z dobrym skutkiem skrzyneczki metalowej postawionej na starym grilu (sa zdjęcia tegoż obiektu ). Pakowałem tam ok. 5 kg wędzonki a otwór to 25x60 cm. A temperatura nawet latem nie przekraczała 60 stopni choć palenisko było pod wędzonkami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Września 2010 Wolar buduj jak uważasz, ale dla mnie to jakieś totalne nieporozumienie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-123935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Września 2010 Dziadek napisz co sądzisz o takim rozwiązaniu "kanału dymowego" ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Września 2010 O wędzarniach się nie wypowiadam jaką zrobilł taką będzie miał. To jest nowoczesna budowla nie odpowiadajaca ogólnie przyjętym zasadom. Ale ja jestem stary i nie nadążam za takimi pomysłami. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Września 2010 Dziadku dziękuję za wypowiedź.Starość o której piszesz ma swoje plusy, czyli doświadczenie.Wolar zbudował "coś" co prawdopodobnie nie będzie użyteczne.Może warto powiedzieć mu to teraz, nim kiedy skończy ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Września 2010 Z doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha ,wiec najlepiej odstąpic od tematu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Września 2010 doświadczenia naszego forum -i tak nie posłucha Ale nie powie że "gdyby ktoś ...coś ..... to wtedy by inaczej" ...... tu negatywnie przemawiają prawa fizyki .. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Września 2010 a ja myślę że uwędzi nie w takich wynalazkach wędziłem Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Września 2010 a ja myślę że uwędzi nie w takich wynalazkach wędziłem Tylko jaki będzie efekt końcowy tego wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Września 2010 Spokojnie, dajcie Koledze czas, aby pokazał efekt końcowy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Września 2010 wolar, Zacznij wędzić i zrób serię fotek. Zwróć uwagę na: 1 Czy odkłada się wilgoć na ściankach komory? 2 Jaka jest regulacja temperatury i czy jest stabilna? 3 Jaką możesz uzyskać temperaturę max. w komorze? i zrób fotkę palącego się paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-124316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 24 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Września 2010 No cóż muszę przyznać rację, że to ja miałem rację i za tych co nie dowierzali już po pierwszym rozpaleniu 19.09 wypiłem herbatkę ugotowaną na płycie kuchennej. Przez 5 dni uszczelniałem i przepalałem i suszyłem piec. Dziś piątek 24.09 intensywne palenie oraz próba wytworzenia dymu do wędzarni. Efekty widać. Wędzarnia do czasu wysuszenia cegieł i okopcenia ich ze względu na zapach (dymu i wilgoci) nie nadaje się się do wędzenia. Po zmianie zapachu jak najbardziej A morał z tego taki, że jak się coś pisze, to trzeba się choć trochę na tym znać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-125694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Września 2010 wolar, teraz musisz coś uwędzić i pokazać na forum. Powodzenia pionierze :clap: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-125697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolar Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Listopada 2010 To pierwsze wędzenie. Było to wędzenie w zimnym dymie. Temperatura była mniej więcej jak na zewnątrz, kilka stopni powyżej zera. Choć kiełbasa wyszła smaczna to jednak była słabo owędzona. Trwało ok. 2h za pomocą drzewa brzozowego, które bez kory daje bardzo przyjemny słodki dym. Ustalenie w tej chwili temeratury wędzenia, jest trudne, bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni. Do wędzenia ciepłym dymem ( w chłodzie ), najprawdopodniej trzeba będzie wpierw rozgrzać wędzarnie a potem dopiero wędzić. Ale do zimnego jest idealna. Tak że duszenie mięsa w XIX wiecznej brytfannie wychodzi znakomicie. Potrawy (mięsa i ziemniaki ) mają całkien inny zapach i smak. Podobnież jak kawa czy herbata przygotowane z wody ugotowanej w czajniku na takim piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-130126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Listopada 2010 bo termometr wstawiony jest w drzwiczki metalowe nieizolowane termicznie, więc termometr pokazuje temeraturę drzwiczek a nie wędzarni. Myślę że na to jest prosty sposób : należy wywiercić większy otwór w drzwiczkach , dopasować korek z korka i w środek korka wbić sondę termometru . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4532-piegriw-piec-gril-w%C4%99dzarnia/#findComment-130134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.