Skocz do zawartości

Moja pierwsza szynka -- z piersi indyka


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To i ja się pochwalę -- pierwsze popełnione szyneczki:

Skombinowane z dwu przepisów Dziadka oraz Andzio

 

Mięso

Dwie kilogramowe piersi z indyka.

 

Przygotowanie

Mięso oczyszczone z błon. W miejscu rozdzielenia płata błony starannie wycięte. Pozostałe usunięte "na oko".

 

Przyprawy do peklowania poza solą sypane "na oko"

2 litry wody

60g soli warzonki

140g peklosoli

Pieprz czarny w ziarnkach -- 15 ziarnek

kolendra -- mała łyżeczka

majeranek -- 2 łyżeczki

ziele angielskie -- 6 szt.

liść laurowy -- 3 szt. drobno połamane

jałowiec -- 6 szt.

goździki -- 3 szt.

 

Przyprawy wsypane do 0.5l wody i zagotowane. Gotowały się ok. 3 min.

Potem do wody z przyprawami dolana zimna aby było pełna 2 litry, wsypana sól i całość zmiksowana.

 

Peklowanie

Nastrzyk 10% w najgrubsze miejsca piersi.

Czas peklowania -- 40 godzin w temp 6°C.

 

Wędzenie

Po wyjęciu z zalewy mięso opłukane. Miejsca rozdzielenia płata ponacinane co 1cm i posypane żelatyną (tylko jeden bo drugi zapomniałem...).

Piersi zwinięte, zawinięte w tetrę i wsadzone w siatkę -- najłatwiej okazało się zrobić to stosują plastikową butelkę z obciętym dnem.

Wędzenie 3 godziny w temp. 40-50°C w Borniaku, średnim dymem (przepustnica w kominku ustawiona na 45°).

 

Parzenie

Szynki wstawione do wrzącej wody i woda doprowadzona do wrzenia.

Potem gaz pod garnkiem został zgaszony do momentu aż woda osiągnęła 80°C. Od tego momentu szynki były parzone na min. gazie do osiągnięcia we wnętrzu temperatury 75°C.

Po wstępnym wystygnięciu szynki wylądowały w lodówce na całą noc.

 

Efekt

Szyneczka soczysta, smakowo -- palce lizać.

 

Uwagi

1. Pomysł Dziadka z zawijaniem szynki w tetrę jest doskonały -- znacznie ułatwia wsadzenie szynki w siatkę.

2. Szynki jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słone -- następnym razem wezmę 180g soli.

3. Przy krojeniu pierwsza szynka się rozpada -- albo jest to ta, w której zapomniałem posypać żelatyną albo muszę dopracować zawijanie.

4. Wydaje mi się, że rano szynka była bardziej słona niż jest teraz. Jest to możliwe?

 

I proszę nie czepiać się o przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię.

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/
Udostępnij na innych stronach

Pomysł Dziadka z zawijaniem szynki w tetrę jest doskonały

Szyneczki pierwsza klasa.Zamiast tetry możesz zastosować folię celulozową.Też w niej się wędzi i parzy.Wyjdzie chyba taniej a efekt ten sam.Ja w taką folię zawijam ser do wędzenia i potem w siatkę ale nie tylko bo używam jej do parzenia w szynkowarze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125152
Udostępnij na innych stronach

Wojstanek napisał;przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię . Ja zawsze przyprawiam,na oko,,oprócz cienkich kiełbas.Trzeba tworzyc inne smaki,własne smaki :grin: Pierś jest super :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125270
Udostępnij na innych stronach

Przy krojeniu pierwsza szynka się rozpada

obsusz recznikiem kuchennym miejsce zlonczenia ,uzyj ciasniejszej siatki a po wlozeniu masuj i roluj po stole jakies 5 minutek az sie ,sklei (osobiscie niestosuje zelantyny i jest ok)

Szynki jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słone

Ja coprawda robie takie 0,5 kg i stosuje 45g soli na 250 ml wody 24h i wychodza bardzo dobre.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125284
Udostępnij na innych stronach

Już gdzieś pisałem, że należy zdjąć błonę na miejscach klejenia i powinno się skleić bez problemu i żelatyny.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125310
Udostępnij na innych stronach

Wojstanek napisał;przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię . Ja zawsze przyprawiam,na oko,,oprócz cienkich kiełbas.Trzeba tworzyc inne smaki,własne smaki

Na co dzień też tak robię, ale na forum wypadałoby podawać precyzyjne przepisy -- to znacznie ułatwia innym (jako początkujący wiem to doskonale).

 

Już gdzieś pisałem, że należy zdjąć błonę na miejscach klejenia i powinno się skleić bez problemu i żelatyny.

Błonę z miejsca łączenia zdjąłem bardzo starannie, ale po peklowaniu na łączeniu zostały przyprawy, których nie usunąłem, to pewnie jedna z przyczyn.

 

obsusz recznikiem kuchennym miejsce zlonczenia ,uzyj ciasniejszej siatki a po wlozeniu masuj i roluj po stole jakies 5 minutek az sie ,sklei

Tak zrobię napewno, z tym, że siatkę już użyłem najciaśniejszą jaką miał Miro.

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125364
Udostępnij na innych stronach

To ja doradzę tak.Pierś nie wkładaj do siatki tylko zawieś na pętelce ze sznurka , uwędź i kłopot z głowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125370
Udostępnij na innych stronach

No to następnym razem oprócz masowania mam jeszcze do wypróbowania folię celulozową.

 

Dziękuje wszystkim za uwagi -- opiszę efekty po następnym wędzeniu. :grin: :grin: :grin:

Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,

ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.

Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,

straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125407
Udostępnij na innych stronach

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125583
Udostępnij na innych stronach

mam pytanko,

własnie zonka powkładała szynki i indyki w tę folię celulozową. ale wczesniej sobie leżały i obciekały z 3 godzinki. Zawsze mi obciekały wedzonki przed wedzeniem z pare ładnych godzinek. Teraz tez sobie wiszą ale nie obciekaja bo są w folii. Czy to jest w porządku? Czy powinny porządnie obciec i dopiero do wedzarni?

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125746
Udostępnij na innych stronach

Ja bym specjalnie nie przejmował się ,że szynka jest mokra.W folii nic się do niej nie przyklei jak pójdzie do wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125747
Udostępnij na innych stronach

Witaj Bagno,

Na początku dziękuję za pomoc. (To ja dzwoniłem do Ciebie). Po wyjęciu z zalewy położyłem na takich drucikach nad zlewem, żeby sobie obciekło (3h). Potem żonka powsadzała wszystko w folie i do siatek (a miał być tylko powsadzany indyk). Potem je oczywiście powiesiłem i po nakłuwałem, żeby troszkę sobie woda spłynęła (prawie wcale nie kapało). Po wędzeniu do gara i zacząłem parzyć. No i poszedłem na telewizor. I zasnąłem i obudziłem się o 3.15 (zacząłem parzyć o 23) Jak przyszedłem to na termometrze było 92 stopni w środku szynki :(. (woda prawie wrzała) Wędzonki się skurczyły no i są "trochę suche" ale smak ok. Wiadomo, że to nie to samo. A wędziłem po paromiesięcznej przerwie no i nie wyszło. Może następnym razem.

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125839
Udostępnij na innych stronach

zainwestuj w budzik :grin:

 

Może ma komórkę , wystarczy nastawić . Zapewne tadzikmal nie przewidział że tak sobie pośpi . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125847
Udostępnij na innych stronach

zainwestuj w budzik :grin:

 

Może ma komórkę , wystarczy nastawić . Zapewne tadzikmal nie przewidział że tak sobie pośpi . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Dokładnie, budzików i komórek ci u mnie dostatek. Czekałem na retransmisję z GP na żużlu z Włoch, no i się nie doczekałem. Nie przewidziałem, że oczęta się same zamkną :)

Pozdrawiam Tadzik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125939
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.