wojstank Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2010 Witam, To i ja się pochwalę -- pierwsze popełnione szyneczki: Skombinowane z dwu przepisów Dziadka oraz Andzio Mięso Dwie kilogramowe piersi z indyka. Przygotowanie Mięso oczyszczone z błon. W miejscu rozdzielenia płata błony starannie wycięte. Pozostałe usunięte "na oko". Przyprawy do peklowania poza solą sypane "na oko" 2 litry wody 60g soli warzonki 140g peklosoli Pieprz czarny w ziarnkach -- 15 ziarnek kolendra -- mała łyżeczka majeranek -- 2 łyżeczki ziele angielskie -- 6 szt. liść laurowy -- 3 szt. drobno połamane jałowiec -- 6 szt. goździki -- 3 szt. Przyprawy wsypane do 0.5l wody i zagotowane. Gotowały się ok. 3 min. Potem do wody z przyprawami dolana zimna aby było pełna 2 litry, wsypana sól i całość zmiksowana. Peklowanie Nastrzyk 10% w najgrubsze miejsca piersi. Czas peklowania -- 40 godzin w temp 6°C. Wędzenie Po wyjęciu z zalewy mięso opłukane. Miejsca rozdzielenia płata ponacinane co 1cm i posypane żelatyną (tylko jeden bo drugi zapomniałem...). Piersi zwinięte, zawinięte w tetrę i wsadzone w siatkę -- najłatwiej okazało się zrobić to stosują plastikową butelkę z obciętym dnem. Wędzenie 3 godziny w temp. 40-50°C w Borniaku, średnim dymem (przepustnica w kominku ustawiona na 45°). Parzenie Szynki wstawione do wrzącej wody i woda doprowadzona do wrzenia. Potem gaz pod garnkiem został zgaszony do momentu aż woda osiągnęła 80°C. Od tego momentu szynki były parzone na min. gazie do osiągnięcia we wnętrzu temperatury 75°C. Po wstępnym wystygnięciu szynki wylądowały w lodówce na całą noc. Efekt Szyneczka soczysta, smakowo -- palce lizać. Uwagi 1. Pomysł Dziadka z zawijaniem szynki w tetrę jest doskonały -- znacznie ułatwia wsadzenie szynki w siatkę. 2. Szynki jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słone -- następnym razem wezmę 180g soli. 3. Przy krojeniu pierwsza szynka się rozpada -- albo jest to ta, w której zapomniałem posypać żelatyną albo muszę dopracować zawijanie. 4. Wydaje mi się, że rano szynka była bardziej słona niż jest teraz. Jest to możliwe? I proszę nie czepiać się o przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię. Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2010 Pomysł Dziadka z zawijaniem szynki w tetrę jest doskonały Szyneczki pierwsza klasa.Zamiast tetry możesz zastosować folię celulozową.Też w niej się wędzi i parzy.Wyjdzie chyba taniej a efekt ten sam.Ja w taką folię zawijam ser do wędzenia i potem w siatkę ale nie tylko bo używam jej do parzenia w szynkowarze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Września 2010 Wojstanek napisał;przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię . Ja zawsze przyprawiam,na oko,,oprócz cienkich kiełbas.Trzeba tworzyc inne smaki,własne smaki :grin: Pierś jest super :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Września 2010 Przy krojeniu pierwsza szynka się rozpada obsusz recznikiem kuchennym miejsce zlonczenia ,uzyj ciasniejszej siatki a po wlozeniu masuj i roluj po stole jakies 5 minutek az sie ,sklei (osobiscie niestosuje zelantyny i jest ok) Szynki jak dla mnie mogłyby być odrobinę mniej słone Ja coprawda robie takie 0,5 kg i stosuje 45g soli na 250 ml wody 24h i wychodza bardzo dobre. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Września 2010 Już gdzieś pisałem, że należy zdjąć błonę na miejscach klejenia i powinno się skleić bez problemu i żelatyny.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojstank Opublikowano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2010 Wojstanek napisał;przyprawy sypane "na oko" -- następnym razem się poprawię . Ja zawsze przyprawiam,na oko,,oprócz cienkich kiełbas.Trzeba tworzyc inne smaki,własne smaki Na co dzień też tak robię, ale na forum wypadałoby podawać precyzyjne przepisy -- to znacznie ułatwia innym (jako początkujący wiem to doskonale). Już gdzieś pisałem, że należy zdjąć błonę na miejscach klejenia i powinno się skleić bez problemu i żelatyny.Błonę z miejsca łączenia zdjąłem bardzo starannie, ale po peklowaniu na łączeniu zostały przyprawy, których nie usunąłem, to pewnie jedna z przyczyn. obsusz recznikiem kuchennym miejsce zlonczenia ,uzyj ciasniejszej siatki a po wlozeniu masuj i roluj po stole jakies 5 minutek az sie ,skleiTak zrobię napewno, z tym, że siatkę już użyłem najciaśniejszą jaką miał Miro. Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2010 To ja doradzę tak.Pierś nie wkładaj do siatki tylko zawieś na pętelce ze sznurka , uwędź i kłopot z głowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2010 wojstank, ja do piersi używam folii celulozowej. Super efekt. Jest bardziej soczysta. Spróbuj sam. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2010 A po co jeszcze na folię zakładasz siatkę? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2010 A po co jeszcze na folię zakładasz siatkę?Trzyma folię. Nie zawiązuję końców folii tylko zawijam i jest za co powiesić :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Września 2010 ok, w sumie niezły patent Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojstank Opublikowano 22 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Września 2010 No to następnym razem oprócz masowania mam jeszcze do wypróbowania folię celulozową. Dziękuje wszystkim za uwagi -- opiszę efekty po następnym wędzeniu. :grin: :grin: :grin: Cytuj Jak wojownik nie jak wątły liść przez życie musisz przejść,ci co żyją zawsze będą żyć, nic ich nie zdoła zmieść.Nie ty ożywiasz, nie ty niesiesz śmierć, nie lej próżnych łez,straconych kroków nie zna ścieżka ta, pokonaj wreszcie lęk. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Września 2010 Witam,A gdzie taką folię można dostać? I czy indyk wychodzi lepszy? Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 24 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Września 2010 A gdzie taką folię można dostać? http://www.wyroby-domowe.pl/folia-celulozowa-arkusz-600x700-p-289.html Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Września 2010 mam pytanko,własnie zonka powkładała szynki i indyki w tę folię celulozową. ale wczesniej sobie leżały i obciekały z 3 godzinki. Zawsze mi obciekały wedzonki przed wedzeniem z pare ładnych godzinek. Teraz tez sobie wiszą ale nie obciekaja bo są w folii. Czy to jest w porządku? Czy powinny porządnie obciec i dopiero do wedzarni? Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Września 2010 Ja bym specjalnie nie przejmował się ,że szynka jest mokra.W folii nic się do niej nie przyklei jak pójdzie do wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Września 2010 No I zasnąłem przy parzeniu Sorry za wcięcie się do wątka. :sad: :sad: Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Września 2010 tadzikmal, Jak postępowało osuszanie? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Września 2010 Witaj Bagno,Na początku dziękuję za pomoc. (To ja dzwoniłem do Ciebie). Po wyjęciu z zalewy położyłem na takich drucikach nad zlewem, żeby sobie obciekło (3h). Potem żonka powsadzała wszystko w folie i do siatek (a miał być tylko powsadzany indyk). Potem je oczywiście powiesiłem i po nakłuwałem, żeby troszkę sobie woda spłynęła (prawie wcale nie kapało). Po wędzeniu do gara i zacząłem parzyć. No i poszedłem na telewizor. I zasnąłem i obudziłem się o 3.15 (zacząłem parzyć o 23) Jak przyszedłem to na termometrze było 92 stopni w środku szynki . (woda prawie wrzała) Wędzonki się skurczyły no i są "trochę suche" ale smak ok. Wiadomo, że to nie to samo. A wędziłem po paromiesięcznej przerwie no i nie wyszło. Może następnym razem. Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Września 2010 Może następnym razem.zainwestuj w budzik :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Września 2010 zainwestuj w budzik :grin: Może ma komórkę , wystarczy nastawić . Zapewne tadzikmal nie przewidział że tak sobie pośpi . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Września 2010 zainwestuj w budzik :grin: Może ma komórkę , wystarczy nastawić . Zapewne tadzikmal nie przewidział że tak sobie pośpi . :smile: Pozdrawiam Dokładnie, budzików i komórek ci u mnie dostatek. Czekałem na retransmisję z GP na żużlu z Włoch, no i się nie doczekałem. Nie przewidziałem, że oczęta się same zamkną Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4559-moja-pierwsza-szynka-z-piersi-indyka/#findComment-125939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.