Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3% i odpowiednie warunki to powinno wystarczyć

aby uzyskać powodzenie

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ja też daję 35 g na kilogram i zawsze wychodzi super najbardziej mnie cieszy ta biała szlachetna pleśń po trzeciej fazie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
  • 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

Ja niestety nie zrobiłem zdjęć "wisielcom", ale wyrob gotowy:

Po zdjęciu "pieluszki":

I przekrój:

O smaku nie będę mówił. Jedno - nie doczekały końca trzeciego etapu :devil:

karol, po zdjeciu widać, że gdzieś w domu wiszą... w jakiej temperaturze ?

karol? w kuchni wiszą sobie przy oknie 18 -20 C jest już tak pare razy wisiały i było ok

zwierzak myśleć
Ja bardzo proszę doświadczonych w tym temacie o jednoznaczne wskazanie, w jakiej temperaturze powinien przebiegać drugi etap? Bo jedni mówią, że w temp pokojowej, a inni się dziwią, że tak ciepło. U mnie schab jest w środku I-ego etapu, za chwilę będę musiała go powiesić. No to gdzie? W domu mam ok.21 stopni (trochę spada temp. w godz. 7-15, no i oczywiście 22-7, bo wtedy piec nie pracuje), albo w garażu - ok. 8st. (garaż duży mało używany - auto wjeżdża i wyjeżdża raz w ciągu dnia, nie ma problemu z zaczadzeniem schabu
Możesz powiesić w domu.U mnie wisi raz w kuchni (22C) a raz w masarni (15C).I tak i tak było dobrze.Jak chcę żeby dłużej powisiało to masarnia a jak zgodnie z przepisem to kuchnia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

U mnie schab jest w środku I-ego etapu,

No, tak robiony schab to może Ci się popsuć od kości.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

No, tak robiony schab to może Ci się popsuć od kości.

Myślę ,że to polędwica. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

o proszę, dowcipasy. Mówię, że zielona jestem, co się czepiacie :grin:

a i tak wiecie, o co chodzi. Jak zwał, tak zwał, ważne, żeby smaczne było.

No więc moja POLĘDWICA suszy się w temp pokojowej, obecnie zbliżamy się do połowy drugiego etapu.

kto wycina posty z mojego wątku? wczoraj były od Małgosi ze Sz-na i drugi, że sosna jest zawsze zielona, a dzisiaj nie ma.

Zwierzak - piękne. Moja POLĘDWICA sobie wisi i roztacza "zapachy", a my oboje z M ciągle wąchamy, czy to zapach pożądany, czy też jednak ten mniej korzystny dla dzieła. Na razie jednak wydaje mi się, że to intensywny zapach kolendry, trudno w tej chwili wyłapać z tego zapach czosnku, choć na początku czosnek zdecydowanie dominował

kto wycina posty z mojego wątku?

Zaraz i tego nie będzie :wink:

Jaki ma to związek z tematem ? :devil:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Sosna, wielu użytkowników ustawia sobie wygaszanie swoich postów, które nie wnoszą nic konkretnego do tematu. Taka opcja jest dostepna na naszym forum i coraz częściej stosowana przez forumowiczów.

Naprawdę, nie jesteśmy tyranami i dosyć rzadko coś (lub kogoś :grin: ) wycinamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Na razie jednak wydaje mi się, że to intensywny zapach kolendry

ja prawie całkiem zrezygnowałem z kolendry,daje tylko kilkanaście ziarenek,jak dla mnie za mocno "wali skarpetą" jak powiedziało moja połowica :lol: :lol:
zwierzak myśleć
Pierwszy raz to robię, na dodatek zero doświadczeń w domowym wyrobie wędlin, więc trzymam się przepisu. Oczywiście miałam dylematy: po pierwsze ile soli, bo wielu forumowiczów narzekało na zbyt słony smak, po drugie czy zrezygnować z czosnku, bo moja mama nie toleruje w najmniejszej ilości. Czosnek dałam jednak oczywiście, bo po coś on jest przecież, najwyżej nie będzie jadła. Ciekawa jestem waszych opinii: Zwierzak zrezygnował z kolendry (faktycznie zapach skarpety :grin: ), czy można poprzestać na samej soli bez czosnku, ewnetualnie z dodatkiem innych ziół (jakie?)
Karkówka a'la... którą tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=169194#169194 nastawiłem dziś zważyłem, jest w II etapie, ta która ważyła 2.2kg dziś waży 1.34kg, a ta co ważyła 2kg waży 1.23kg, jeszcze kilka dni i do lodówki na III etap :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Mnie z 3 kilo polędwicy po 3 atapie zostało 1,27kg wyrobu,

acha jest sposób żeby cały 3 etap przebiegł wg przepisu a mianowicie:

powiedziałem że jesli będzie się jadło przed końcem 3 etapu to się bedzie siedziało na kibelku :grin:

zwierzak myśleć

Gdzie jest ten przepis na tę polędwicę? Polędwica przygotowana czeka a ja przepisu nie widzę, a tu ponad 60 stron. Potrzebuję krótko, pilnie i na temat. :cool:

Z góry dzięuję. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Gdzie jest ten przepis na tę polędwicę?

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Są dobrzy ludzie na forum, Siara dziękuję jeszcze raz. :grin: Jakie podkolanówki kupić, bo nie jestem w tym dobry? Czy może być gaza lub bandaż? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Kup najtańsze rajstopki nylonowe potnij i będziesz miał na 4 sztuki .... ;) .... gaza i bandaż maja za grube dziurki .... w pończoszce wychodzi OK i wolno obsycha ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jakie podkolanówki kupić

Najzwyklejsze podkolanówki bez lycry, coby dobrze się suszyło/dojrzewało :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Ja już zrobiłem kilka polędwic, i przestałem używać pończoch (zapach) i bandaża. Spróbowałem zawijać na 2 etap w papierowy ręcznik, 6-10 warstw, zależnie jak gruby jest papier, potem wiążę to sznurkiem i do pomieszczenia o temp. ok 15 st, na tydzień, potem do lodówki. Nie mam problemu z obsychaniem zewnętrznej warstwy, wilgoć "wychodząca" z polędwicy ma łatwą drogę "odmaszerowania" od mięsa. Papier jest bezzapachowy.