jarkof Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 23 Stycznia 2011 3% i odpowiednie warunki to powinno wystarczyćaby uzyskać powodzenie Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-143117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 24 Stycznia 2011 ja też daję 35 g na kilogram i zawsze wychodzi super najbardziej mnie cieszy ta biała szlachetna pleśń po trzeciej fazie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-143120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 2 Lutego 2011 wiszą :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 2 Lutego 2011 Ja niestety nie zrobiłem zdjęć "wisielcom", ale wyrob gotowy: Po zdjęciu "pieluszki": I przekrój: O smaku nie będę mówił. Jedno - nie doczekały końca trzeciego etapu :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 2 Lutego 2011 karol, po zdjeciu widać, że gdzieś w domu wiszą... w jakiej temperaturze ? karol? w kuchni wiszą sobie przy oknie 18 -20 C jest już tak pare razy wisiały i było ok Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 2 Lutego 2011 w jakiej temperaturzeU mnie już wisiały przy 26°C i nie było problemu. Bardzo ważne jest odpowiednie zasolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 2 Lutego 2011 Ja bardzo proszę doświadczonych w tym temacie o jednoznaczne wskazanie, w jakiej temperaturze powinien przebiegać drugi etap? Bo jedni mówią, że w temp pokojowej, a inni się dziwią, że tak ciepło. U mnie schab jest w środku I-ego etapu, za chwilę będę musiała go powiesić. No to gdzie? W domu mam ok.21 stopni (trochę spada temp. w godz. 7-15, no i oczywiście 22-7, bo wtedy piec nie pracuje), albo w garażu - ok. 8st. (garaż duży mało używany - auto wjeżdża i wyjeżdża raz w ciągu dnia, nie ma problemu z zaczadzeniem schabu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 2 Lutego 2011 Możesz powiesić w domu.U mnie wisi raz w kuchni (22C) a raz w masarni (15C).I tak i tak było dobrze.Jak chcę żeby dłużej powisiało to masarnia a jak zgodnie z przepisem to kuchnia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 3 Lutego 2011 U mnie schab jest w środku I-ego etapu,No, tak robiony schab to może Ci się popsuć od kości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 3 Lutego 2011 No, tak robiony schab to może Ci się popsuć od kości. Myślę ,że to polędwica. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-144849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 8 Lutego 2011 o proszę, dowcipasy. Mówię, że zielona jestem, co się czepiacie :grin: a i tak wiecie, o co chodzi. Jak zwał, tak zwał, ważne, żeby smaczne było.No więc moja POLĘDWICA suszy się w temp pokojowej, obecnie zbliżamy się do połowy drugiego etapu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 9 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 9 Lutego 2011 Leżą i sie jedzą :grin: :grin: :grin: następne 4 już puszczają soki :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 10 Lutego 2011 kto wycina posty z mojego wątku? wczoraj były od Małgosi ze Sz-na i drugi, że sosna jest zawsze zielona, a dzisiaj nie ma.Zwierzak - piękne. Moja POLĘDWICA sobie wisi i roztacza "zapachy", a my oboje z M ciągle wąchamy, czy to zapach pożądany, czy też jednak ten mniej korzystny dla dzieła. Na razie jednak wydaje mi się, że to intensywny zapach kolendry, trudno w tej chwili wyłapać z tego zapach czosnku, choć na początku czosnek zdecydowanie dominował Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 10 Lutego 2011 kto wycina posty z mojego wątku?Zaraz i tego nie będzie :wink: Jaki ma to związek z tematem ? :devil: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 10 Lutego 2011 Sosna, wielu użytkowników ustawia sobie wygaszanie swoich postów, które nie wnoszą nic konkretnego do tematu. Taka opcja jest dostepna na naszym forum i coraz częściej stosowana przez forumowiczów.Naprawdę, nie jesteśmy tyranami i dosyć rzadko coś (lub kogoś :grin: ) wycinamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 10 Lutego 2011 Na razie jednak wydaje mi się, że to intensywny zapach kolendryja prawie całkiem zrezygnowałem z kolendry,daje tylko kilkanaście ziarenek,jak dla mnie za mocno "wali skarpetą" jak powiedziało moja połowica :lol: :lol: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 10 Lutego 2011 Pierwszy raz to robię, na dodatek zero doświadczeń w domowym wyrobie wędlin, więc trzymam się przepisu. Oczywiście miałam dylematy: po pierwsze ile soli, bo wielu forumowiczów narzekało na zbyt słony smak, po drugie czy zrezygnować z czosnku, bo moja mama nie toleruje w najmniejszej ilości. Czosnek dałam jednak oczywiście, bo po coś on jest przecież, najwyżej nie będzie jadła. Ciekawa jestem waszych opinii: Zwierzak zrezygnował z kolendry (faktycznie zapach skarpety :grin: ), czy można poprzestać na samej soli bez czosnku, ewnetualnie z dodatkiem innych ziół (jakie?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 10 Lutego 2011 Karkówka a'la... którą tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=169194#169194 nastawiłem dziś zważyłem, jest w II etapie, ta która ważyła 2.2kg dziś waży 1.34kg, a ta co ważyła 2kg waży 1.23kg, jeszcze kilka dni i do lodówki na III etap Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwierzak Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 10 Lutego 2011 Mnie z 3 kilo polędwicy po 3 atapie zostało 1,27kg wyrobu,acha jest sposób żeby cały 3 etap przebiegł wg przepisu a mianowicie: powiedziałem że jesli będzie się jadło przed końcem 3 etapu to się bedzie siedziało na kibelku :grin: Cytuj zwierzak myśleć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 10 Lutego 2011 Gdzie jest ten przepis na tę polędwicę? Polędwica przygotowana czeka a ja przepisu nie widzę, a tu ponad 60 stron. Potrzebuję krótko, pilnie i na temat. Z góry dzięuję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 10 Lutego 2011 Gdzie jest ten przepis na tę polędwicę?http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 10 Lutego 2011 Są dobrzy ludzie na forum, Siara dziękuję jeszcze raz. :grin: Jakie podkolanówki kupić, bo nie jestem w tym dobry? Czy może być gaza lub bandaż? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 10 Lutego 2011 Kup najtańsze rajstopki nylonowe potnij i będziesz miał na 4 sztuki .... .... gaza i bandaż maja za grube dziurki .... w pończoszce wychodzi OK i wolno obsycha ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 10 Lutego 2011 Jakie podkolanówki kupićNajzwyklejsze podkolanówki bez lycry, coby dobrze się suszyło/dojrzewało Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 10 Lutego 2011 Ja już zrobiłem kilka polędwic, i przestałem używać pończoch (zapach) i bandaża. Spróbowałem zawijać na 2 etap w papierowy ręcznik, 6-10 warstw, zależnie jak gruby jest papier, potem wiążę to sznurkiem i do pomieszczenia o temp. ok 15 st, na tydzień, potem do lodówki. Nie mam problemu z obsychaniem zewnętrznej warstwy, wilgoć "wychodząca" z polędwicy ma łatwą drogę "odmaszerowania" od mięsa. Papier jest bezzapachowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/40/#findComment-145980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.