EAnna Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1301 Opublikowano 13 Września 2012 a na slodko to jakie przyprawy beda najlepsze i czy ktos z was juz robil taka na slodko?)Najlepiej zapytaj na chińskim forum :wink: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-237343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 22 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #1302 Opublikowano 22 Września 2012 hehehe - poczytałem i popełniłem :grin: polędwicę a'la....Na początek kupiłem 0,5 kg polędwicy + czosnek, sól i do lodówki, później pończoszka do szynek (zawinąłem na trzy razy) i do chłodnego w miarę przewiewnego pomieszczenia.Dziś miał być trzeci etap - niestety nie wytrzymałem i odwinąłem, żeby spróbować. No i spróbowałem, później jeszcze raz i jeszcze, przyszedł tata i on spróbował no i ja itd. itd. i niestety stało się, nie będzie trzeciego etapu, bo kawałek widocznie był za mały a ja wędlinom surowym nie mogę się oprzeć, więc nie będzie nawet zdjęć.Dziś zakupiłem już 1 kilogram polędwicy i zaczynam na nowo. super przepis :clap: - jednak nie ma w nim nic o tym, jak dotrwać do końca? :thumbsup: pozdrawiam Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-239325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1303 Opublikowano 6 Października 2012 W końcu i mi się udało zrobić polędwicę parmeńską. Bardzo dobry przepis. Myślę, że częściej będę robił tego typu wyroby. Muszę teraz tylko opatentować jakąś mieszankę przypraw bo kolendra to jednak nie jest moją ulubioną przyprawą. Tak wyglądała na początku ..... ... a tak po 15 dniach ( wiem miało być 17, ale nie wytrzymałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-241861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1304 Opublikowano 6 Października 2012 bo kolendra to jednak nie jest moją ulubioną przyprawą. A ile dałeś tej kolendry na kg polędwicy.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-241865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1305 Opublikowano 6 Października 2012 Nie mam dostępu teraz do moich notatek ale z tego co pamiętam to było ok pół łyżeczki rozgniecionej w moździerzu. Wszyscy co próbowali mówili, że jest OK. Może ja jestem przewrażliwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-241867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1306 Opublikowano 6 Października 2012 ok pół łyżeczki rozgniecionej w moździerzu Jak byś miał wagę to by było dobrze.Kolendra to dość aromatyczna przyprawa.Ja daję do tego wyrobu 0,2g/kg.U Ciebie było chyba trochę więcej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-241877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1307 Opublikowano 7 Października 2012 Arku niestety nie mam zapisane ile imałem wagowo tej kolendry bo moja waga waży od grama. Niestety dokładniejszej nie mam. W zapiskach mam niecałe pół łyżeczki. Ale pewnie było więcej niż ty dajesz na kilogram. Jak masz taką bardzo dokładną wagę to proszę Cię byś zobaczył ile gram ma łyżeczka kolendry to orientacyjnie będę chociaż wiedział ile jej dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-242042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1308 Opublikowano 21 Października 2012 Moja polędwica po tygodniu obsychania na balkonie straciła 100g z początkowych 760, widać to nawet po sznurowaniu które nie jest już tak napięte. Wąchając wyrób wyczuwam zapach podobny do serów jakby lekko zjełczały, przez który przebija się czosnek i kolendra. Czy to normalna oznaka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-244809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1309 Opublikowano 21 Października 2012 Czy to normalna oznaka? Ja bym ją schował na tydzień do lodówki i później pożarł ze smakiem. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-244837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 21 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1310 Opublikowano 21 Października 2012 Maciej_Zaleski, ja nigdy nie ważyłem utraty moich wyrobów, ale zapach... coż pojawia sie troche takiej skarpety... ale nie na tyle,zeby to było odrzucające Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-244842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1311 Opublikowano 22 Października 2012 Dzięki, w takim razie dział logistyki zleci przeniesienie wyrobu do lodówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1312 Opublikowano 22 Października 2012 czy mogę dostać przepis na szynkę parmeńską tylko dokładny z góry dzieki Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1313 Opublikowano 22 Października 2012 :grin: a co myślisz że lodówka w takim przypadku pomoże :question: Po pierwsze sprawdź na słoność (jak mało słone to posyp dobrze solą) i jak możesz to po dniu solenia włóż na 1,5-2h do wędzarni. Spróbuj kawałek (odkrój kilka centymetrów i dopiero tam spróbuj) jak poczujesz dziwny zapach lub smak to do kosza. Ja tak bym zrobił :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1314 Opublikowano 22 Października 2012 mogę przepis??? Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1315 Opublikowano 22 Października 2012 Piotrekpiter2, warto przeczytać cały temat związany z polędwicą :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4 Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1316 Opublikowano 22 Października 2012 Grzegorzu, ja to robię pierwszy raz dlatego pytam i robię co mi mówią, Arkadiusz polecił dać do lodówki to tak robię. Jak będzie złe to wywalę. Skąd mam wiedzieć jak to ma pachnieć? Moja mama zajada się takimi serami do których ja się nawet zbliżać nie mogę by nie załączyć wstecznego biegu pompy w żołądku. Soliłem na 5%, zaraz ją odwinę i zobaczę co z nią. To w końcu jaki ma zapach po suszeniu przed fazą w lodówce w waszym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1317 Opublikowano 22 Października 2012 Piotrekpiter2, warto przeczytać cały temat związany z polędwicą :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4 i to wystarczy? jak to przeczytałem Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1318 Opublikowano 22 Października 2012 Podkolanóweczka zdjęta http://imageshack.us/a/img836/3333/57641761.th.jpg http://imageshack.us/a/img716/5020/33941819.th.jpg http://imageshack.us/a/img842/9518/88606967.th.jpg Ocena smaku: Wycięty kawałeczek z samego środka z tłuszczykiem, ma smak jakby kiedyś obok parmeńskiej leżało, słoność, smak ok. A zapach? Nie wiem, troszkę jakby serem, przyjadę na zlot to się dowiem jaki zapach mają wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1319 Opublikowano 22 Października 2012 kaszubka33 napisał/a: Piotrekpiter2, warto przeczytać cały temat związany z polędwicą http://www.wedlinydomowe....id=560&Itemid=4 i to wystarczy? jak to przeczytałemWszystko przeczytałeś , przepis na stronie głównej i temat na forum :question: Co jest dla ciebie nie zrozumiałe :???: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-245085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1320 Opublikowano 27 Października 2012 Pojawiły się kropki białej pleśni podczas III-ej fazy dojrzewania w lodowce. Czy te miejsca wycinać? Czy umyć? Posolić z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1321 Opublikowano 27 Października 2012 Nic nie robić.Czekać do końca procesu i zajadać Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1322 Opublikowano 27 Października 2012 Zajadać z pleśnią? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1323 Opublikowano 27 Października 2012 A sery jadasz z pleśnią?.To jest normalny objaw tej polędwicy.W ostatniej fazie na rajstopie pokazuje się pleśń.Biała to zdrowa :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1324 Opublikowano 27 Października 2012 Biała to zdrowa wiesz czy wierzysz? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1325 Opublikowano 27 Października 2012 Pojawiły się kropki białej pleśni podczas III-ej fazy dojrzewania w lodowce. Czy te miejsca wycinać? Czy umyć? Posolić z zewnątrz? a nie wytrąca Ci się przypadkiem sól na powierzchni - bo tak bywa a jeżeli biała pleśń - to nie szkodzi -popatrz na drogie francuskie kiełbasy dojrzewające - są całe białe tą pleśnią Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/53/#findComment-246233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.