arkadiusz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1326 Opublikowano 27 Października 2012 wiesz czy wierzysz? Czy wiem ,czy wierzę to ma małe znaczenie.Jadam i żyję.Pytał.Odpowiedziałem a co on zrobi to już Jego sprawa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1327 Opublikowano 27 Października 2012 popatrz na drogie francuskie kiełbasy dojrzewające99% to mąka :lol: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1328 Opublikowano 27 Października 2012 no i już , wiecie lepiej - fachowcy - podobnozdażyło mi się jeść całkowcie białą w sensie pokrycia pleśnią , francuską kiełbasę domowej produkcji , podczas pobytu w okolicach Argentan - i gadajcie że wszystko jest takie , jakie jeden raz Wam to pokazano Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1329 Opublikowano 27 Października 2012 gadajcie że wszystko jest takie , jakie jeden raz Wam to pokazanojumbo wyluzuj my mówimy o masowej produkcji :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1330 Opublikowano 27 Października 2012 Jest to ewidentnie pleśń-puszek o średnicy około 3mm. Sery pleśniowe które możemy kupić w sklepie mają pleśń która jest dobrze znana, przebadana i wiadomo, że jedząc serek konsument nie zje aflatoksyn. Pleśń która pojawia się na produktach w lodówce to już troszkę co innego, w lodówce mamy różnorodne produkty a na nich też mikroflorę- nigdy do końca nie wiemy co na tym sobie żyje. Co zrobię? Teraz wpadło mi do głowy, że mogę zrobić projekt naukowy i sprawdzić jaka to pleśń i co jeszcze tam żyje. Na pewno spróbuje mięska z samego środeczka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1331 Opublikowano 28 Października 2012 Soliłem na 5%, zaraz ją odwinę i zobaczę co z nią. To w końcu jaki ma zapach po suszeniu przed fazą w lodówce w waszym przypadku? Hymmmm? 5% jak pamiętam to trochę mało - przyjęto że 30g/kg to najlepsza dawka. Może wyjdzie? Jednak ja bym najpierw przeczytał jeszcze raz całość - robiłem polędwicę i zanim ją zrobiłem czytając ten temat zrobiłem notatki z ilości dodawanej soli, przy 30g/kg wychodzi świetnie (choć gdybym dał więcej - prawdopodobnie szybciej by obsychała i 1 etap wizualnie był by szybszy na początku). Weź 2 kawałki schabu (możesz więcej) takie po 0,5 kg i zrób próby z różnymi ilościami soli i dopasuj dla siebie idealną ( zrób bez przypraw tylko na soli ). Świetny przepis, jest to moim zdaniem najciekawsza propozycja dla osób nie posiadających wędzarni. pozdrawiam Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1332 Opublikowano 28 Października 2012 5% jak pamiętam to trochę mało - przyjęto że 30g/kg to najlepsza dawka.5% to jest 50g/kg soli :lol: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-stasek- Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1333 Opublikowano 28 Października 2012 sorki - źle policzyłem http://emoty.blox.pl/resource/36_1_42.gif Cytuj http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-246364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1334 Opublikowano 5 Listopada 2012 http://img9.imageshack.us/img9/5508/008cuf.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 08:27 ]czy to jeszcze jest zjadliwe? cztery miesiace w lodowce ,poledwica wolowahttp://img407.imageshack.us/img407/1087/007dzt.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-247817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1335 Opublikowano 5 Listopada 2012 czy to jeszcze jest zjadliwe?Zjadliwe pewnie tak ale czy "krojliwe" to nie wiem :lol: W razie potrzeby włóż do woreczka foliowego, "ćiknij" trochę wody np. takim ręcznym spryskiwaczem, zakręć szczelnie woreczek i za jakiś czas "krojliwość" się przywróci Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-247827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaku Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1336 Opublikowano 5 Listopada 2012 A ten bialy nalot ? kroic sie nie da ,twarde jak kamien )chyba ze krajalnica z udarem Cytuj Grupa Totalnych Ignorantow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-247850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1337 Opublikowano 5 Listopada 2012 A ten bialy nalot ? Ten biały nalot to zapewne sól.. :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-247851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej_Zaleski Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1338 Opublikowano 6 Listopada 2012 Na wszelki wypadek pleśń zeskrobałem. W smaku pyszne:) Tłuszcz nabrał smarownej konsystencji. Jedynym problemem jest krojenie, będę zmuszony wykorzystać krajalnice Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1339 Opublikowano 8 Listopada 2012 No dobrze... moja przygoda z suszoną polędwicą rozpoczęta :smile: Od wczoraj siedzi w lodówce.W przepisie jest podany czosnek, dodałam świeży roztarty z solą. Czy to przypadkiem nie miał być suszony :shock: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1340 Opublikowano 8 Listopada 2012 gatita i bardzo dobrze zrobiłaś z tym czosnkiem :grin: życzę udanej polędwiczki a'la parmeńskiej :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1341 Opublikowano 8 Listopada 2012 W przepisie jest podany czosnek, dodałam świeży roztarty z solą. Czy to przypadkiem nie miał być suszony :shock: Gatita..nie popełniłaś żadnego błędu.Miał być świeży . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1342 Opublikowano 8 Listopada 2012 Ufff... słyszeliście ten huk ? :grin: To kamień spadł mi z serca !Zobaczymy co mi się wyprodukuje :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1343 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zobaczymy co mi się wyprodukujecoś pysznego i napewno będzie wielka satysfakcja z produktu własnoręcznie wykonanego. :clap: :thumbsup: Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1344 Opublikowano 8 Listopada 2012 Mam nadzieję :smile: Jeśli radocha będzie choć w połowie taka jak przy pierwszym serze to... strach się bać :grin: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1345 Opublikowano 9 Listopada 2012 Witam.Mam pytanie. Dział doczytałem tylko do 20stej strony, a czas nagli. Dzisiaj muszę już polędwicę powiesić, a nie doczytałem się, czy mogę na dzisiejsze warunki pogodowe wywiesić ją na zewnątrz. Dobowe temperatury około lodówkowych, ale wilgotność wydaje mi się większa od pożądanej. Czy ktoś próbował w tych warunkach na balkonie podsuszać?ps.dział oczywiście doczytam do końca Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1346 Opublikowano 10 Listopada 2012 Odłożyłem wieszanie polędwicy do teraz. Idę ją wieszać. Rajstopki damskie zakupiłem i pod namową LP wyprałem (dziwne uczucie dla faceta, który pierze ręcznie damskie rajstopki).Wywalę moją stację pogody też na balkon, aby móc śledzić wilgotność powietrza.Alleluja i do przodu !!!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-248684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1347 Opublikowano 12 Listopada 2012 Wiszą. Raz tu, to tam. Na balkonie przewiewnie, 10°C, wilgotność ok. 75%, W kuchni 20°C, wilgotność 65%. Odnoszę wrażenie, że obsychanie przychodzi im z niejakim trudem. , Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-249163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1348 Opublikowano 12 Listopada 2012 Wiszą. Raz tu, to tam. Na balkonie przewiewnie, 10°C, wilgotność ok. 75%, W kuchni 20°C, wilgotność 65%. Odnoszę wrażenie, że obsychanie przychodzi im z niejakim trudem. Właśnie gdy byś mógł utrzymać ta temperaturę na balkonie przez 3 tygodnie albo więcej byś miał najlepszy wynik. W mojej komorze dojrzewania trzymam na 11° i 80% wilgoci. W suchym otoczeniu polędwica wysycha ze zewnątrz a jak masz więcej wilgoci to wysycha ze środka, dając ci równe wysuszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-249177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1349 Opublikowano 12 Listopada 2012 Pozdrowienia na Wyspę Vancouver.Dzięki za info. Dobowe wahania temperatury to jak na razie 3°C do 10°C. Moze się utrzyma przez parędni. Gorzej w kuchni, kuchnia Felek! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-249183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1350 Opublikowano 12 Listopada 2012 Po niżej 8 za zimno. Najlepiej było by w jakiejś wilgotnej, chłodnej piwniczce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/54/#findComment-249201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.