Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz czy wierzysz?

Czy wiem ,czy wierzę to ma małe znaczenie.Jadam i żyję.Pytał.Odpowiedziałem a co on zrobi to już Jego sprawa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

popatrz na drogie francuskie kiełbasy dojrzewające

99% to mąka

:lol:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

no i już , wiecie lepiej - fachowcy - podobno

zdażyło mi się jeść całkowcie białą w sensie pokrycia pleśnią , francuską kiełbasę domowej produkcji , podczas pobytu w okolicach Argentan

- i gadajcie że wszystko jest takie , jakie jeden raz Wam to pokazano

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

gadajcie że wszystko jest takie , jakie jeden raz Wam to pokazano

jumbo wyluzuj my mówimy o masowej produkcji :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Jest to ewidentnie pleśń-puszek o średnicy około 3mm. Sery pleśniowe które możemy kupić w sklepie mają pleśń która jest dobrze znana, przebadana i wiadomo, że jedząc serek konsument nie zje aflatoksyn. Pleśń która pojawia się na produktach w lodówce to już troszkę co innego, w lodówce mamy różnorodne produkty a na nich też mikroflorę- nigdy do końca nie wiemy co na tym sobie żyje.

 

Co zrobię? Teraz wpadło mi do głowy, że mogę zrobić projekt naukowy i sprawdzić jaka to pleśń i co jeszcze tam żyje. Na pewno spróbuje mięska z samego środeczka.

Soliłem na 5%, zaraz ją odwinę i zobaczę co z nią. To w końcu jaki ma zapach po suszeniu przed fazą w lodówce w waszym przypadku?

Hymmmm?

5% jak pamiętam to trochę mało - przyjęto że 30g/kg to najlepsza dawka.

Może wyjdzie? Jednak ja bym najpierw przeczytał jeszcze raz całość - robiłem polędwicę i zanim ją zrobiłem czytając ten temat zrobiłem notatki z ilości dodawanej soli, przy 30g/kg wychodzi świetnie (choć gdybym dał więcej - prawdopodobnie szybciej by obsychała i 1 etap wizualnie był by szybszy na początku).

Weź 2 kawałki schabu (możesz więcej) takie po 0,5 kg i zrób próby z różnymi ilościami soli i dopasuj dla siebie idealną ( zrób bez przypraw tylko na soli ).

 

Świetny przepis, jest to moim zdaniem najciekawsza propozycja dla osób nie posiadających wędzarni.

 

pozdrawiam

http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif

5% jak pamiętam to trochę mało - przyjęto że 30g/kg to najlepsza dawka.

5% to jest 50g/kg soli

:lol:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

sorki - źle policzyłem http://emoty.blox.pl/resource/36_1_42.gif
http://www.e-gify.pl/gify/rozne/jedzenie_i_picie/jedzenie_i_picie2.gif
  • 2 tygodnie później...

http://img9.imageshack.us/img9/5508/008cuf.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Pon 05 Lis, 2012 08:27 ]

czy to jeszcze jest zjadliwe? cztery miesiace w lodowce ,poledwica wolowa

http://img407.imageshack.us/img407/1087/007dzt.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Grupa Totalnych Ignorantow

czy to jeszcze jest zjadliwe?

Zjadliwe pewnie tak ale czy "krojliwe" to nie wiem :lol: W razie potrzeby włóż do woreczka foliowego, "ćiknij" trochę wody np. takim ręcznym spryskiwaczem, zakręć szczelnie woreczek i za jakiś czas "krojliwość" się przywróci :D

A ten bialy nalot ?

Ten biały nalot to zapewne sól.. :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Na wszelki wypadek pleśń zeskrobałem. W smaku pyszne:) Tłuszcz nabrał smarownej konsystencji. Jedynym problemem jest krojenie, będę zmuszony wykorzystać krajalnice

No dobrze... moja przygoda z suszoną polędwicą rozpoczęta :smile: Od wczoraj siedzi w lodówce.

W przepisie jest podany czosnek, dodałam świeży roztarty z solą. Czy to przypadkiem nie miał być suszony :shock:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity
gatita i bardzo dobrze zrobiłaś z tym czosnkiem :grin: życzę udanej polędwiczki a'la parmeńskiej :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

W przepisie jest podany czosnek, dodałam świeży roztarty z solą. Czy to przypadkiem nie miał być suszony :shock:

Gatita..nie popełniłaś żadnego błędu.Miał być świeży .

:grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Ufff... słyszeliście ten huk ? :grin: To kamień spadł mi z serca !

Zobaczymy co mi się wyprodukuje :smile:

Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity

Zobaczymy co mi się wyprodukuje

coś pysznego i napewno będzie wielka satysfakcja z produktu własnoręcznie wykonanego. :clap: :thumbsup:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Mam nadzieję :smile: Jeśli radocha będzie choć w połowie taka jak przy pierwszym serze to... strach się bać :grin:
Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity

Witam.

Mam pytanie. Dział doczytałem tylko do 20stej strony, a czas nagli. Dzisiaj muszę już polędwicę powiesić, a nie doczytałem się, czy mogę na dzisiejsze warunki pogodowe wywiesić ją na zewnątrz. Dobowe temperatury około lodówkowych, ale wilgotność wydaje mi się większa od pożądanej. Czy ktoś próbował w tych warunkach na balkonie podsuszać?

ps.

dział oczywiście doczytam do końca

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odłożyłem wieszanie polędwicy do teraz. Idę ją wieszać. Rajstopki damskie zakupiłem i pod namową LP wyprałem (dziwne uczucie dla faceta, który pierze ręcznie damskie rajstopki).

Wywalę moją stację pogody też na balkon, aby móc śledzić wilgotność powietrza.

Alleluja i do przodu !!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Wiszą. Raz tu, to tam. Na balkonie przewiewnie, 10°C, wilgotność ok. 75%, W kuchni 20°C, wilgotność 65%. Odnoszę wrażenie, że obsychanie przychodzi im z niejakim trudem.

 

,

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Wiszą. Raz tu, to tam. Na balkonie przewiewnie, 10°C, wilgotność ok. 75%, W kuchni 20°C, wilgotność 65%. Odnoszę wrażenie, że obsychanie przychodzi im z niejakim trudem.

Właśnie gdy byś mógł utrzymać ta temperaturę na balkonie przez 3 tygodnie albo więcej byś miał najlepszy wynik. W mojej komorze dojrzewania trzymam na 11° i 80% wilgoci. W suchym otoczeniu polędwica wysycha ze zewnątrz a jak masz więcej wilgoci to wysycha ze środka, dając ci równe wysuszenie.

Pozdrowienia na Wyspę Vancouver.

Dzięki za info. Dobowe wahania temperatury to jak na razie 3°C do 10°C. Moze się utrzyma przez parędni. Gorzej w kuchni, kuchnia Felek!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.