gatita Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 12 Grudnia 2012 redzed, karkówkę robiłam według przepisu na polędwicę, tyle tylko, że dłużej leżała w lodówce, bo jest grubsza. Nie dodawałam azotanu. Polędwicę suszyłam w temp. ok. 19-20 stopni w kuchni, przy oknie. PanieBoczku, ile suszyłeś tę karkówkę ? Dłużej niż polędwicę ? Nie znam przepisu Zbója, możesz mi go podsunąć ? :smile: Ja konsultowałam się z koleżanką Litwinką z innego forum kulinarnego, która bardzo podobnie robi polędwice po wileńsku. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-255963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Arkadiuszu, sam sobie odpowiedziałem? to za duża grzeczność wobec mnie z Twojej strony.. nie mam stałych warunków ani pomieszczenia (JESZCZE) na takie wyroby.. wiem, źe wiesz.. a także ja wiem że wiesz.. a także oni wiedzą, że wiesz :P czy w smalcu można zachować naturalny smak/typ produkru?? dojrzewania z udziałem bakterii nie należy przerwać.. ale można spowolnić.... skoro mięso na stek marynuje się rok w smalcu to czy wędlina dojrzewająca przetrzyma to samo? pytam głownie o kiełbasę, ale również o wędliny.. Włoska medota średniowieczna ma szansę? Czy to tylko zabobon? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-255983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 12 Grudnia 2012 jejku jejku... ze swojego doświadczenia, to optymalna temp wahała się od 10 do 15 stopni... wazny jest przewiew... cyrkulacja powietrza... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-255986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 12 Grudnia 2012 jejku jejku... ze swojego doświadczenia, to optymalna temp wahała się od 9 do 12 stopni... Inaczej więcej problemów ze zielonawa, siną albo czarną, pleśnią. Oczywiście dojrzewam w 75-85% wilgotności. Przewiew, tak ale do pewnego stopnia. Na początku jak zmontowałem moją dojrzewalnię, włączałem co kilka godzin mały wiatraczek aby rozmieszać powietrze. Wynikiem tego było małe obsuszenie zewnątrz. Cyrkulacja powietrza, bardzo ważna. Obecnie skonstruowałem inny sposób, gdzie wymieniam powietrze w dojrzewalni co 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Czyli przenieść się mam z tym suszeniem w chłodniejsze miejsce , Panowie ? :smile: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Czyli przenieść się mam z tym suszeniem w chłodniejsze miejsce , Panowie ? :smile: Jak masz możliwość. Dłużej, wilgotniej, chłodniej. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 14 Grudnia 2012 :grin: gatita,weź kartonik (odpowiedniej wielkości do wędlin) wyściel ręcznikiem papierowym, połóż tam wędliny (możesz też ręcznikiem nakryć). Włóż do lodówki. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Na razie przeniosłam do pomieszczenia gospodarczego, tam zdecydowanie chłodniej, ok 4-5 stopni. Gregor, tylko, że ja mam lodówkę "no frost" wyczytałam gdzieś tu, że się nie nadaje do dojrzewania serów, nie wiem jak z wędliną ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 14 Grudnia 2012 mam lodówkę "no frost" wyczytałam gdzieś tu, że się nie nadaje do dojrzewania serów, nie wiem jak z wędliną ?Te lodówki mają wbudowane wentylatory mieszające powietrze. Bardzo wysuszają produkty. Lodówki starego typu to zupełnie inna bajka. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Czyli zostaje mi chłodne pomieszczenie... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 14 Grudnia 2012 :grin: jak w lodowce tym sposobem jak piszę nie spróbujesz to się nie dowiesz. :grin: Drugi i to lepszy sposób to zapakować próżniowo.Ja tak robię z wędlinami po dwóch tygodniach dojrzewania (dobrych warunków nie posiadam,dlatego tak robię i jestem zadowolony) :grin: Mam zapakowane już parę miesięcy i nic złego się nie dzieje.(oprócz kilku małych plamek pleśni). :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Gregor, zmuszasz mnie do poczynienia nowej inwestycji :grin:. Tak czułam, że wcześniej czy później na tym się skończy :lol:.Na razie zaintrygowałeś mnie tym pudełkiem... Czyli nie suszyć w chłodnym pomieszczeniu tylko do lodówy ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 14 Grudnia 2012 :grin: spróbuj z pudelkiem i obserwuj :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Moje polędwice po 25 dniach: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-256557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Bardzo prosze pomozcie....juz od tygodnia obsuszamy dwa schabiki i dwie szyneczki. Wisi to w kuchni kolo okna. Okno nie zawsze jest otwierane, bo teraz jest zimno. Dzisiaj zaobserwowalismy bialy nalot....Juz mi proponowano to zmyc szmatka lub szczoteczka, ale przeciez tam sa przyprawy....Co radzicie? co robie zle? Chcialem cos fajnego przygotowac na Swieta. Na niektorych tu wstawionych fotkach widac cos bialego. Ja sie absolutnie nie znam. Moze wsadzic wszystko do lodowki? Pomozcie, prosze... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 19 Grudnia 2012 A czy ten biały nalot to nie jest po prostu sól, która "wychodzi" z mięsa ? Nie jestem pewien, ale kiedyś w lodówce leżała ok tygodnia u mnie szynka sopocka. Pokryła się białym nalotem który był w smaku bardzo słony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 19 Grudnia 2012 przed suszeniem oplukalismy z soli. Wiem, o co Tobie chodzi... nie, to chyba nie sol. Wiesz, to pojawilo sie tylko w jednym miejscu. Wczoraj tego jeszcze nie bylo. Nalot nie jest suchy.Pierwszym razem wzielismy sol z jodem i nic nie bylo, ostatnie 2 razy byla sol bez jodu i mioelismy "to cos". Pierwszym razem okroilismy biale miejsca dosc mocno i plesn (jesli to jest plesn) sie nie powtorzyla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleks87 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 19 Grudnia 2012 A jakie były proporcje solanki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1394 Opublikowano 19 Grudnia 2012 A jakie były proporcje solanki ? aleks87 tytułowa polędwica a'la wędliny parmeńskie nie jest peklowana na mokro . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1395 Opublikowano 19 Grudnia 2012 ...i nie może być, gdyż wszelkie wędliny dojrzewające i podsuszane nie mogą mieć kontaktu z wodą (znacząco skraca okres przydatności do spożycia). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1396 Opublikowano 19 Grudnia 2012 A jakie były proporcje solanki ?Ja zanim zacząłem robić a'la parma i zadawać pytania,to przeczytałem cały temat od dechy do dechy tzn.91 stron.Zajęło mi to trzy dni Swoją polędwicę rozpocząłem 11.12.2012r. Więc czytać,czytać i jeszcze raz czytać i uczyć się-nauki nigdy za wiele. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1397 Opublikowano 20 Grudnia 2012 :grin: posmaruj smalcem lub olejem :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-257505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1398 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zrobiłem Polędwicę suszoną a'la wędliny parmeńskieAle tak do końca nie wiem czy dobrze zrobiłem bo po 5 dniach leżakowania w soli i przyprawach powiesiłem wędlinkę ( otuloną pończochą 3 x ) na balkonie i wisi tam już 5 dni,Czy ze względu na to iż temp zewnętrzna oscylowała przez ten czas w granicach 0-5 st nie powinienem jej przetrzymać tam dłużej przed wyjęciem z pończochy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-267045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1399 Opublikowano 9 Lutego 2013 po 5 dniach leżakowania w soli i przyprawach powiesiłem wędlinkę ( otuloną pończochą 3 x ) na balkonie i wisi tam już 5 dni,Istotą wędlin dojrzewających jest ich konserwacja, skruszenie oraz aromatyzowanie dzięki rozwojowi niektórych szczepów bakterii. Drugi etap produkcji przedmiotowej wędlinki powinien być przeprowadzony w temp. pokojowej a raczej kuchennej aby umożliwić tym bakteriom rozwój. Jeżeli powiesisz wędlinę w pobliżu kratki wentylacyjnej to będzie O.K. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-267066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodosytnik Opublikowano 26 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1400 Opublikowano 26 Lutego 2013 Zastosowałem się do wskazówek.Schabik wyszedł wyśmienity i już prawie cały "wybył" z lodówki .Właśnie nastawiam następną.No i mam dylemat - ile powinno być tej soli?Poprzednio dałem na 1 kg schabu ok 50 gramów zwykłej soli niejodowanejA może jednak dać sól peklową i trochę mniej ? . Bo tamta wyszła smaczna ale jak dla mnie ciut za słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/56/#findComment-271232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.