Romax Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 6 Marca 2013 A moja polędwica właściwie "nie puściła" soku podczas pierwszego etapu moja pierwsza, ta powyżej, puściła ale bardzo mało, dosłownie nic, a drugą którą wstawiłem puściła 2x więcej niż pierwsza. Ale chyba będziemy musieli poprosić kolegę Bagno aby objaśnił jak to się ma z tym mięsem.... Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 6 Marca 2013 moja polędwica właściwie "nie puściła" soku podczas pierwszego etapumoja pierwsza, ta powyżej, puściła ale bardzo mało, dosłownie nic, a drugą którą wstawiłem puściła 2x więcej niż pierwsza.Wszystko zależy od jakości użytego surowca... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 7 Marca 2013 A moja polędwica właściwie "nie puściła" soku podczas pierwszego etapumoja pierwsza, ta powyżej, puściła ale bardzo mało, dosłownie nic, a drugą którą wstawiłem puściła 2x więcej niż pierwsza."nie puściła soku", gdyż właściwości mięsa są takie, a nie inne. Mówiąc fachowo, mięsień najdłuższy grzbietu wykazuje podwyższone pH. Co, utrudnia migracje wody z wnętrza do powierzchni. Rada. Do wykonania tego rodzaju wyrobu zakupujcie polędwice i inne rodzaje mięs, na których widać wycieki soku mięśniowego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 7 Marca 2013 czyli podsumowując: zaopatrując się w mięso na którym widać bardziej wyciek soku mięśniowego, mięso to szybciej ułatwia odprowadzenie wody ze względu na swoją wartość związków chemicznych (pH) , i w tym układzie bardziej nadaje się na tego typu wędliny.... Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek MRB Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 7 Marca 2013 Suszone mięso ma zapach, niekoniecznie śliczny.Co robicie, by lepiej pachniało? Cytuj pozdrawiamMarekwww.analizy.biz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 7 Marca 2013 ja zastosowałem przepis ze strony głównej, oczywiście wnikliwie analizując uwagi i rady na forum. Przyprawy jakie dodałem: sól, czosnek, kolendra, pieprz, papryka. Z kolendrą ostrożnie bo zapach może być intensywny wręcz nieprzyjemny czytając wpisy w tym temacie.Powiem tak, moja pachniała całkiem przyzwoicie, żadnych skutków ubocznych, jak dziewczyny się zajadały to chyba jest ok No i mięsiwo przede wszystkim pierwszej świeżości. Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 8 Marca 2013 A powiedz mi Romax czy wyciagasz z pończochy jak wkladasz spowrotem do lodówki? Czy może w tej "otulinie" ma leżeć te min 7dni? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 8 Marca 2013 A powiedz mi Romax czy wyciagasz z pończochy jak wkladasz spowrotem do lodówki? Czy może w tej "otulinie" ma leżeć te min 7dni? z "ubranka" wyciągamy dopiero po całym procesie, więc do lodówki wędruje w pończoszcze . Zapobiega to nadmiernemu wysuszeniu, wyrób podsuszamy ale ma dojrzewać a nie tylko wyschnąć. Powodzenia. Wstaw fotki jak możesz i opisz co nieco, zawsze to jakieś wskazówki dla następnych a i nasi mistrzowie napewno również coś doradzą na przyszłość. Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 9 Marca 2013 Co Wy na to? W skrócie, jak się komuś nie chce oglądać, jeden dzień w cukrze (lodówka), obmycie, zasolenie, jeden dzień w lodówce. Przyprawy, skarpeta, 4 dni w temperaturze pokojowej i gotowe.Nie za szybko mu poszło? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 9 Marca 2013 Według mnie to trochę za mało w tej soli poprzebywala!! Ale może się nie znam! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 9 Marca 2013 Co Wy na to? amatorszczyzna :grin: ... zresztą, każdy orze jak może :grin: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chan Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 10 Marca 2013 Witam Czy ktoś z was może podpowiedzieć dlaczego po drugim etapie pojawia się pleśń na końcach polędwicy. W załączeniu przesyłam zdjęcia z pleśnią i widokiem polędwicy w przekroju. Będę wdzięczy za rady. Polędwica w przekroju: http://img832.imageshack.us/img832/5823/20130310053.jpg Widok pleśni (sorry za kiepską jakość zdjęć) http://img841.imageshack.us/img841/3893/20130310054.jpg Pozdrawiam Chan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 10 Marca 2013 Ale co to za polędwica? Jakaś dziwna :???: :!: :sad: [ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 18:21 ]Roman co Ty myslisz o tym bo ja się nie znam? Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 10 Marca 2013 mięsień najdłuższy grzbietu wykazuje podwyższone pH. Co, utrudnia migracje wody z wnętrza do powierzchni. Rada. Do wykonania tego rodzaju wyrobu zakupujcie polędwice i inne rodzaje mięs, na których widać wycieki soku mięśniowego.A co sądzisz o wymoczeniu polędwicy przez pierwszą dobę w serwatce? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 10 Marca 2013 Czy ktoś z was może podpowiedzieć dlaczego po drugim etapie pojawia się pleśń na końcach polędwicy. W załączeniu przesyłam zdjęcia z pleśnią i widokiem polędwicy w przekroju. według mnie powodem wystąpienia pleśni może być mięso nie pierwszej świeżości lub np. zastosowanie za małej ilości soli. No i pamiętamy o czystości absolutnej przy wszystkich wyrobach. Napisz coś więcej, w jakim "stanie" było zakupione mięso, jak przygotowałeś , ile dałeś soli, jak był prowadzony I, II etap, itp... Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chan Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 10 Marca 2013 Mięso to ligawa.Waga przed suszeniem 55 dkg. Natarłem to wszystko 8gr soli (znalazłem w internecie taki przepis) roztartej z czosnkiem. Ligawa leżała w lodówce około 7 dni obracana codziennie (prawie wcale nie puściła soków). Potem odwiesiłem w pończosze na tydzień. Dzisiaj jak wyjąłem z pończochy była pleśń na końcach. Mięso w takcie zakupu na 100% świeżę. We Wrocławiu zawsze kupujemy wołowinę w jednym miejscu (EPI) i nigdy się nie nacieliśmy. PozdrawiamChan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 10 Marca 2013 Trochę dałeś za mało soli.Trzeba nieraz brać pod uwagę że przyprawy są zarażone pleśnią. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 10 Marca 2013 Waga przed suszeniem 55 dkg. Natarłem to wszystko 8gr soli (znalazłem w internecie taki przepis :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: to daje w przeliczeniu na kg mięsa zaledwie 14gramów - to jest dawka jakiej nawet "małosolni" nie stosują do peklowania na sucho !!! A do tego rodzaju wyrobu dajemy zdecydowanie więcej soli od ok 3% wagi mięsa do 5%. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chan Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 10 Marca 2013 Zasugerowałem się tym przepisem: 1. na wzór a la parmezański / kawałek mięsa optaczasz i potem mocno wcieraszPeklosolą, lub zwykłą solą ale NIEODOWANĄ! W ilości 16 g na 1 kg mięsa (max 19g), możesz dodać przyprawy typu pieprz, paprykę kolendrę do 0,6 g na 1 kg lub inne co lubisz. Czosnek do 2 g na 1 kg mięsa. Jak zrobisz pierwszy raz mniejszą ilość to sama zaczniesz zmieniać proporcje przypraw, te ww podane masz na start, żeby wiedzieć od czego zacząć – nie zwiększaj tylko ilości soli ponad max! czyli 19 g na 1 kg mięsa.Do pudełka i do lodówki, codziennie 2 razy obracaj (rano i wieczorem) mięso zacznie wyciekać sok ale to normalne, po 7 dniach odlej sok a mięso połóż tak żeby już ni leżało w soku mięsnym, jakieś patyczki na dno lub coś innego. Po kolejnych 3 dniach weź pończochę lub rajstope i wsadź do środka mięso (po jednym kawałku do jednej pończochy). Muszą być min. 3 warstwy pończoch, bo inaczej muchy złożą jaja i będziesz miała hodowlę robaków. Powieś to w przewietrzanym miejscu, ale nie na słońcu ani nie przy kaloryferze – bo mięso wyschnie z wierzch i zrobi się skorupka a w środku będzie dalej mokre. Po 7 do 10 dniach wyciągasz z pończoch i do lodówki na 2 do 5 tygodni, czym więcej tym smaczniejsze, ale twardsze. Widać zupełnie błędnie.Dzięki za pomoc! PozdrawiamChan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 10 Marca 2013 a la parmezańskiCiekawa nazwa,Chan polecam przepisy z naszej strony i będzie dobrze :smile: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chan Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 10 Marca 2013 Akurat wasza strona padła jak brałem się za wyrób.Teraz wiem, że to był błąd, trzeba było poczekać Pytanie jeszcze jedno: czy moją ligawę powinien wyrzucić czy odciąć spleśniałą część i reszte zjeść? PozdrawiamChan Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 10 Marca 2013 Akurat wasza strona padła jak brałem się za wyrób. :rolleyes: nie pamiętam jakiejś dłużej trwającej przerwy w funkcjonowaniu stronki . Pytanie jeszcze jedno: czy moją ligawę powinien wyrzucić czy odciąć spleśniałą część i reszte zjeść?Przy tak małej użytej ilości soli jak bym się chyba bała ją spożywać :mellow: . Spróbuj zrobić z tytułowej polędwicy (wieprzowej czyli popularnie mówiąc ze schabu bez kości oczyszczonego również z mizdry i warkocza) :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 10 Marca 2013 Moja cholera skurczyła się sporo! Jeszcze III etap! Od jutra w lodówce na 7 dni! Ale nie ma zadnych plesni ani zapachów podejrzanych! Tylko weź i wytrzymaj jeszcze 7 dni Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 10 Marca 2013 czy moją ligawę powinien wyrzucić czy odciąć spleśniałą część i reszte zjeść?Gdybym była Tobą to umyłabym ligawę porządnie a następnie obwąchała. Jeżeli ma dobry zapach to zrób z niej pieczeń lub gulasz. Wyrzucić zawsze można ale wołowina tak szybko się nie psuje. Jeżeli pleśń była biała to jej nie zaszkodziła. Gorzej, gdy czarna. Wtedy oddaj pieskom. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 10 Marca 2013 :lol: czy moją ligawę powinien wyrzucić czy odciąć spleśniałą część i reszte zjeść?Gdybym była Tobą to umyłabym ligawę porządnie a następnie obwąchała. Jeżeli ma dobry zapach to zrób z niej pieczeń lub gulasz. Wyrzucić zawsze można ale wołowina tak szybko się nie psuje. Jeżeli pleśń była biała to jej nie zaszkodziła. Gorzej, gdy czarna. Wtedy oddaj pieskom. A te pieski to można truć? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/59/#findComment-273941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.