beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1826 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Co do wyrobu kolegi , to co do samego sposobu [przepisu] to też miałam wątpliwosci-wyraziłam to nawet słowem " O Jezu",ale wyrób mu wyszedł na zdjęciu ładnie i pewnie smakował.Generanie ja drąże temat o dodaniu niewielkiej ilości cukru do tego mięsa i wynikających z tego faktu konsekwencji.Dziś nastąpi pierwsza moja próba zrobienia polędwicy [kupiłam już schabik] Z niecierpliwościa oczekiwać będę na efekt .Zrobię go ze strony głównej .,dodając 30g soli/1kg mięsa. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-388954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1827 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wczoraj zrobiłam ta polędwicę ,ale zamiast peklosoli [zalecanej przez niektórych dla uzyskania kolorku] potraktowałam mięsko zwykłą solą .po 2-3 godz przypomniałam sobie ,że chciałam zastosować peklosól więc zmyłam dokładnie mięso wysuszyłam ręcznikiem i natarłam peklosolą + przyprawy..Wylałam z pojemniczka łyżke wody .Od tego czasu mięso nie oddało ni kropli...Czy to normalne? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1828 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Czy przy użyciu rękawa Q-net należy go trzykrotnie naciągnąć na mięsko tak jak pończochę czy wystarczy raz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 12 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1829 Opublikowano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Znawców, proszę o opinię.jest to mięso z szynki przygotowane wg przepisu "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie" z niewielkimi moimi modyfikacjami.Tydzień w soli, pieprzu rozbitym w moździerzu, ostrej papryce i kolendrze.Później po umyciu mięso wylądowało w "skarpecie i przez 10 dni wisiało "u gonta" w temperaturze ~5*C.Oczywiście natarte ostrą papryką i majerankiemJest smaczne, ale do oryginału z Parmy, czy Tyrolu to mu daleeeeeeko. Edytowane 12 Grudnia 2014 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1830 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Przez 17 dni - nawet nie ma co wspominać o podobieństwie do oryginału.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1831 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Dokładnie za mało czasu wisiało a i warunki nie takie jak w orginale???? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1832 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Tak jak Ci kolega napisał... krótko , co zresztą widac po przekroju po pierwsze za krótko poza tym mięsa nie pluczemy i nie obmywamy po etapie solenia Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 13 Grudnia 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1833 Opublikowano 13 Grudnia 2014 W jakim celu myłeś to mięso po tygodniu? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1834 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Mięso płukałem, żeby nadmiar soli zmyć.To "już" moja druga proukcja. Tym razem bardzo solidnie osoliłem, ponieważ przy odlewaniu soków spływa sól z ziołami. Za pierwszym razem dosalałem w trakcie,bo zostało mi goły mięso.PSTo, że za króko to doskonale wiem, ale powstrzymać się nieststy nie mogę ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1835 Opublikowano 13 Grudnia 2014 U mnie z kolei ani kropli wody nie puszcza to mięso [puściło jakąś marną łyżkę tylko pierwszego dnia]. Mięso soliłam na 1kg 3dkg soli+ przyprawy. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1836 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Czy jedna warstwa rękawa Q-net wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1837 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) beatag, nie wiem jak schab nie może puścić soków.Ja nie ważę soli. Dodaję na wyczucie.Za pierwszym razem na 1,5kg wykorzystałem jej około pół szklanki i w trakcie było to za mało.Tym razem prawie cała szklanka poszła. Do tego połowa torebki kolendry, dobra garść kolorowego pieprzu i dwa ogromne ząbki czosnku. To wszystko zmieszałem i tym natarłem mięso. Tuż po natarciu była 3-5 mm warstwa soli. Teraz już po 3 odlewkach, soli na mięsie nie widać. W naczyniu są tylko zioła. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1838 Opublikowano 13 Grudnia 2014 No to tak na moje oko dałeś jakieś 200g na 1,5kg,czyli 133g na 1kg - ja dałam 30g na 1kg ...dlatego wody niet... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1839 Opublikowano 13 Grudnia 2014 beatag , ja daję właśnie 3 % i przy aktualnej "produkcji" wydzieliło ok0,5 szklanki płynu . Ja przyprawy daję dopiero przed zapakowaniem w rajstopę .Mycie polędwicy w trakcie "produkcji" uważam za zbędne stwarzanie zagrożenia bakteriologicznego. Moja polędwica - 3 doba w spiżarni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1840 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) tak mi sie wydaje,ze może te przyprawy trochę zablokowały ten wyciek wody , no nic zobaczymy co z tego wyjdzie?Moja jutro wędruje w pończochę. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1841 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Może być jeszcze tak ,że kupiłaś polędwicę nieco nastrzykniętą czymś co wiąże wodę Edytowane 13 Grudnia 2014 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-389995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1842 Opublikowano 13 Grudnia 2014 NIe przypuszczam,bo kupuję zawsze od jednego gospodarza na targu .Ile ważył twój kawałek ,bo na zdjęciu to kawał mięcha .Ja miałam 1kg i łyżkę soku. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1843 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zaraz zważę tylko trzeba uwzględnić pewną utratę wagi jaka już nastąpiła . Obecna waga "w ubranku" to 1,03 kg. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1844 Opublikowano 13 Grudnia 2014 No to trochę więcej niż mój ,ale to w dalszym ciągu upewnia mnie ,ze coś z tymmoim nie halo..U Ciebie pół szklanki ,a u mnie pół łyzki... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1845 Opublikowano 14 Grudnia 2014 kamyczek do dyskusji płukać czy nie płukać:08.12.13 Maxel piszeNasolone filety odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.Po upływie tego czasu filety dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, by usunąć mieszankę soli i cukru oraz powstałe na powierzchni filetów soki.Następnie dokładnie je osuszamy i rozkładamy na kratkach w wędzarni. Oczywiście pisze o filetach łososia po szwedzku ale czy sól i cukier w obu przepisach nie pełnią podobnej roli ????? Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1846 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Łososia ja osobiście też płuczę bo solę go bez wagi bardzo dużą ilością soli ale filetów z łososia nie przetrzymujesz tak długo jak ową polędwicę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1847 Opublikowano 14 Grudnia 2014 czy sól i cukier w obu przepisach nie pełnią podobnej roli 08.12.13 Maxel pisze .....Następnie dokładnie je osuszamy i rozkładamy na kratkach w wędzarni. Zapewne pełnią podobną rolę ale dalszy proces jest zupełnie inny.Filety idą do wędzarni, gdzie dym je niezwłocznie konserwuje.Natomiast polędwica ... - reszta w przepisie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1848 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Moja dziś w rajtuzce powędrowała na ganek na kolejne 5 dni.Tak sobie myślę ...jakby ją tak podwędzić... [w sobotę planuję wędzenie ] co by to wyszło ?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1849 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Często tak robię ale tylko na zimno Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1850 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Na którym etapie to robisz?-bo moja 20-12 to będzie po drugim etapie dopiero [nasolona 09-12]Jak to wędzenie zmienia ten wyrób? [w sensie smaku ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/74/#findComment-390234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.