Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wyrobu kolegi  , to co do  samego sposobu [przepisu] to też miałam wątpliwosci-wyraziłam to nawet słowem " O Jezu",ale wyrób mu wyszedł na zdjęciu ładnie i pewnie smakował.

Generanie ja drąże temat o dodaniu niewielkiej ilości cukru do tego mięsa i wynikających z tego faktu konsekwencji.

Dziś nastąpi pierwsza moja próba zrobienia polędwicy [kupiłam już schabik] Z niecierpliwościa oczekiwać będę na efekt .Zrobię go ze strony głównej .,dodając 30g soli/1kg mięsa.

beata
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wczoraj zrobiłam ta polędwicę ,ale zamiast peklosoli [zalecanej przez niektórych dla uzyskania kolorku] potraktowałam mięsko zwykłą solą .po 2-3 godz przypomniałam sobie ,że chciałam zastosować peklosól więc zmyłam dokładnie mięso wysuszyłam ręcznikiem i natarłam peklosolą + przyprawy..Wylałam z pojemniczka łyżke wody .Od tego czasu mięso nie oddało ni kropli...Czy to normalne?

beata

Znawców, proszę o opinię.

jest to mięso z szynki przygotowane wg przepisu "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie"  z niewielkimi moimi modyfikacjami.

Tydzień w soli, pieprzu rozbitym w moździerzu, ostrej papryce i kolendrze.

Później po umyciu mięso wylądowało w "skarpecie i przez 10 dni wisiało "u gonta" w temperaturze ~5*C.

Oczywiście natarte ostrą papryką i majerankiem

Jest smaczne, ale do oryginału z Parmy, czy Tyrolu to mu daleeeeeeko.

post-68922-0-14591500-1418427704_thumb.jpg

Edytowane przez soliera

Przez 17 dni - nawet nie ma co wspominać o podobieństwie do  oryginału.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Dokładnie za mało czasu wisiało a i warunki nie takie jak w orginale????

Tak jak Ci kolega napisał... krótko , co zresztą widac po przekroju po pierwsze za krótko poza tym mięsa nie pluczemy i nie obmywamy po etapie solenia ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Mięso płukałem, żeby nadmiar soli zmyć.
To "już" moja druga proukcja. Tym razem bardzo solidnie osoliłem, ponieważ przy odlewaniu soków spływa sól z ziołami. Za pierwszym razem dosalałem w trakcie,bo zostało mi goły mięso.

PS
To, że za króko to doskonale wiem, ale powstrzymać się nieststy nie mogę ... :)

U mnie z kolei ani kropli wody nie puszcza to mięso [puściło jakąś marną łyżkę tylko pierwszego dnia]. Mięso soliłam na 1kg  3dkg soli+ przyprawy.

beata

beatag, nie wiem jak schab nie może puścić soków.
Ja nie ważę soli. Dodaję na wyczucie.
Za pierwszym razem na 1,5kg wykorzystałem jej około pół szklanki i w trakcie było to za mało.
Tym razem prawie cała szklanka poszła. Do tego połowa torebki kolendry, dobra garść kolorowego pieprzu i dwa ogromne ząbki czosnku. To wszystko zmieszałem i tym natarłem mięso. Tuż po natarciu była 3-5 mm warstwa soli. Teraz już po 3 odlewkach, soli na mięsie nie widać. W naczyniu są tylko zioła.

Edytowane przez soliera

beatag  , ja daję właśnie  3 %  i przy aktualnej "produkcji"    wydzieliło ok0,5 szklanki płynu . Ja przyprawy daję dopiero przed zapakowaniem w rajstopę .

Mycie polędwicy w trakcie "produkcji"  uważam za zbędne stwarzanie zagrożenia bakteriologicznego.

Moja polędwica -  3 doba w spiżarni.

post-40398-0-96710300-1418492907_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

tak mi sie wydaje,ze może te przyprawy trochę zablokowały ten wyciek wody , no nic zobaczymy co z tego wyjdzie?

Moja jutro wędruje w pończochę.

Edytowane przez beatag
beata

Może być jeszcze tak ,że kupiłaś polędwicę nieco nastrzykniętą czymś co wiąże wodę :mad:

Edytowane przez chudziak

Kalidasa V w n.e.

NIe przypuszczam,bo kupuję zawsze od jednego gospodarza na targu .Ile ważył twój kawałek  ,bo na zdjęciu to kawał mięcha .Ja miałam 1kg i łyżkę soku.

beata

Zaraz zważę tylko trzeba uwzględnić pewną utratę wagi jaka już nastąpiła . Obecna waga  "w ubranku"  to  1,03 kg.

Kalidasa V w n.e.

No to trochę więcej niż mój ,ale to w dalszym ciągu upewnia mnie ,ze coś z tymmoim nie halo..U Ciebie pół szklanki ,a u mnie pół łyzki...

beata

kamyczek do dyskusji płukać czy nie płukać:

08.12.13 Maxel pisze

Nasolone filety odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin.

Po upływie tego czasu filety dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą, by usunąć mieszankę soli i cukru oraz powstałe na powierzchni filetów soki.

Następnie dokładnie je osuszamy i rozkładamy na kratkach w wędzarni.

Oczywiście pisze o filetach łososia po szwedzku ale czy sól i cukier w obu przepisach nie pełnią podobnej roli ?????

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Łososia ja osobiście też płuczę  bo solę go bez wagi bardzo dużą ilością soli ale filetów z łososia nie przetrzymujesz tak długo jak ową polędwicę .

Kalidasa V w n.e.

czy sól i cukier w obu przepisach nie pełnią podobnej roli

08.12.13 Maxel pisze .....Następnie dokładnie je osuszamy i rozkładamy na kratkach w wędzarni.

Zapewne pełnią podobną rolę ale dalszy proces jest zupełnie inny.

Filety idą do wędzarni, gdzie dym je niezwłocznie konserwuje.

Natomiast polędwica ... - reszta w przepisie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Moja dziś w rajtuzce powędrowała  na ganek na kolejne 5 dni.

Tak sobie myślę ...jakby ją tak podwędzić... [w sobotę planuję wędzenie ] co by to wyszło ??

beata

Często tak robię ;) ale tylko na zimno ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Na którym etapie to robisz?-bo moja 20-12 to będzie po drugim etapie dopiero [nasolona 09-12]

Jak to wędzenie zmienia ten wyrób? [w sensie smaku ]

beata