pis67 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1976 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja mięso myję i zaraz ręcznik papierowy, wydzielin nigdy nie miałem, pojemnik zamknięty.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-416002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1977 Opublikowano 26 Marca 2015 Polędwica obmyta, wysuszona ręcznikiem, natarta solą i przyprawami wylądowała w woreczku strunowym.Pisząc "wydzieliny" miałem na myśli puszczanie soczków . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-416012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1978 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Dzisiaj włożyłem polędwicę w rajstopę i mam problem gdzie to powiesić, na razie powiesiłem na tarasie pod dachem.Miejsce bardzo przewiewne ale jest ciepło i nie wiem czy nie zepsuje mi się, proszę o szybką radę. Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1979 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Szybka rada - rób takie rzeczy od grudnia do marca..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1980 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Dzięki Ci teściu za widły ...... w plecy Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1981 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Proponuję wieszać tylko na noc. Dzień twoja wędlina powinna spędzać w lodówce na półce o wyższej temperaturze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1982 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 I nie "no frost" ... To nie pogoda na takie eksperymenty Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morfeusz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1983 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Proponuję wieszać tylko na noc. Dzień twoja wędlina powinna spędzać w lodówce na półce o wyższej temperaturze.Dzięki Bagno Cytuj OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-441689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1984 Opublikowano 9 Września 2015 Jedna z moich koleżanek ma metodę na "turbo-suszenie"- czyli przyspieszenie drugiej fazy - kilka godzin w 50 stopniach plus termoobieg w piekarniku. Probowaliście takiej metody? Ja się skuszę tym razem i zobaczymy,. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-443806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1985 Opublikowano 9 Września 2015 Ja się skuszę tym razem i zobaczymy,. To jak się skusisz to pokaż przekrój.Cienko widzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-443807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1986 Opublikowano 9 Września 2015 "turbo-suszenie"- czyli przyspieszenie drugiej fazy - kilka godzin w 50 stopniach plus termoobieg w piekarniku Hmmm Piotrze tylko ta druga faza to dojrzewanie i smak a nie zdenaturowanie i zrobienie skórki ... ten wyrób ma się "suszyć" w całej objętości i wolno, miedzy innymi dlatego używa się pończoch żeby zapobiec gwałtownemu przesuszeniu z wierzchu które uniemożliwia "oddawanie wody" ze środka wyrobu Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-443809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1987 Opublikowano 9 Września 2015 mi się też wydaje podejrzane,ze to podsuszenie w pare godzin daje taki sam efekt . Zrobie dwie wersje - jedną normalną i jedna z termowentylatora - porownamy Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-443811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1988 Opublikowano 25 Października 2015 witam, ja zrobiłem schab i szynkę wg przepisu ze stronki WB i wyszło tak, że po tygodniu doszło do konsumpcjiwszystkim smakowało i koniecznie zgodnym głosem krzyknęli że ma być kontynuacja pozdrawiam Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-452328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1989 Opublikowano 3 Listopada 2015 Moje drugie podejście do dojrzewających wędlin. Boczek po 15 dniach wygląda i smakuje rewelacyjnie, i porcja do degustacji W sobotę rozpakuje z pończoch polędwiczkę i schab już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-454004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1990 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Nadszedł czas na kolejne smakołyki:schabikpolędwiczka w paprycea tak wygląda to w mojej piwnicy Edytowane 11 Listopada 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-455793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1991 Opublikowano 12 Listopada 2015 polędwiczka w papryce Nie to żebym się sąsiada czepiał.... ale to mi raczej na polędwicę wygląda niż na polędwiczkę.... Cóż to by musiała być za blondyneczka żeby "taką" polędwiczkę uzyskać Ale dojrzewające wędlinki..... "cud malyna" Chyba znowu będę musiał również co nieco zastawić na święta co by dojrzało! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-456014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1992 Opublikowano 12 Listopada 2015 polędwiczka w papryce Nie to żebym się sąsiada czepiał.... ale to mi raczej na polędwicę wygląda niż na polędwiczkę.... Cóż to by musiała być za blondyneczka żeby "taką" polędwiczkę uzyskać Bo mi to wyglada na eye fillet, to znaczy wolowa poledwica. A ze slina leci jak sie tylko zdjecia oglada, to inna inszoschttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-456142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1993 Opublikowano 12 Listopada 2015 zgodnie z obietnicą - kontynuacja Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-456148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1994 Opublikowano 28 Listopada 2015 kolejne podejście do tematu ,,dojrzewania,, tym razem dwie szynki i schabik pozdrawiam Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-459114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1995 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dzień dobry. Jak powinna zmienić się polędwica dojrzewająca w 4.dobie wiszenia ( w bardzo chłodnym pomieszczeniu, przy niezbyt szczelnym oknie). Skóra wyschła, ale miękkie to wszystko. To dobrze? I czy można przed trzecim etapem dla bezpieczeństwa (lodówka może być wilgotna) zeskrobac przyprawy (grubo dałam, al czosnku i pieprzu nie czuć) i jeszcze ewentualnie dosypac trochę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1996 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dzień dobry. Jak powinna zmienić się polędwica dojrzewająca w 4.dobie wiszenia ( w bardzo chłodnym pomieszczeniu, przy niezbyt szczelnym oknie). Skóra wyschła, ale miękkie to wszystko. To dobrze? Ja tam nigdy nie zaglądam, ale dobrze jest nie przejmuj się I czy można przed trzecim etapem dla bezpieczeństwa (lodówka może być wilgotna) zeskrobac przyprawy (grubo dałam, al czosnku i pieprzu nie czuć) i jeszcze ewentualnie dosypac trochę Ja nigdy nie zeskrobuje, jest w pończosze 2 i 3 etap Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1997 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wolałabym zdjąć pończochę na III etap i obserwować, czy pleśń się nie wdaje, a soli wg specjalistów było za mało. Mogę zdjąć, dosoilić, dosmaczyć przyprawami i owinąć w pieluchę grubo? Święta zaraz, nie poszaleję z czasem wiszenia. A wiesz, Bazyl, że wisi w chłodzie, więc powinna dłużej. Ja mogę jedynie tydzien, no 8 dni, żeby od niedzieli już leżała w lodówce. Choć nie wiem, po co, skoro mam podobną temperaturę dojrzewania teraz.Okrutnie grubo tych przypraw, szczególnie tam, gdzie czosnek. Nic mi się pod tym nie zalęgnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1998 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Jeśli zdejmiesz pończochę to wędlina za bardzo wyschnie . Nikt Ci niestety nie udzieli odpowiedzi na 100% bo "produkcja " takich wędlin w warunkach domowych ma za wiele zmiennych w dodatku piszesz ,że za mało soli dałaś Moja dojrzewająca jest już ponad miesiąc w lodówce , i widzę minimalne ślady białej pleśni. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1999 Opublikowano 16 Grudnia 2015 I czy jeśli skóra będzie miękka po tygodniu, to do lodówki czy czekać?Ale przecież pończochę zastąpię pieluchą plus np. papier. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2000 Opublikowano 16 Grudnia 2015 I czy jeśli skóra będzie miękka po tygodniu, to do lodówki czy czekać?Ale przecież pończochę zastąpię pieluchą plus np. papier. Już Ci pisałem dwa tygodnie w pończosze i 2 w lodówce. I nie kombinuj będzie najwyżej mniej słone Papier najlepiej toaletowy po użyciu, nie mogłem się powstrzymac Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/80/#findComment-463334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.