Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mięso myję i zaraz ręcznik papierowy, wydzielin nigdy nie miałem, pojemnik zamknięty....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polędwica obmyta, wysuszona ręcznikiem, natarta solą i przyprawami wylądowała w woreczku strunowym.

Pisząc "wydzieliny" miałem na myśli puszczanie soczków :).

• 5 miesięcy temu...

Dzisiaj włożyłem polędwicę w rajstopę i mam problem gdzie to powiesić, na razie powiesiłem na tarasie pod dachem.

Miejsce bardzo przewiewne ale jest ciepło i nie wiem czy nie zepsuje mi się, proszę o szybką radę.

OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI

Szybka rada - rób takie rzeczy od grudnia do marca.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Proponuję wieszać tylko na noc. Dzień twoja wędlina powinna spędzać w lodówce na półce o wyższej temperaturze.

I nie "no frost" ... ;)

To nie pogoda na takie eksperymenty ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Proponuję wieszać tylko na noc. Dzień twoja wędlina powinna spędzać w lodówce na półce o wyższej temperaturze.

Dzięki Bagno  :)

OJCIEC MA ZAWSZE RACJĘ, NAWET JAK..... NIE MA RACJI
  • 2 tygodnie później...

Jedna z moich koleżanek ma metodę na "turbo-suszenie"- czyli przyspieszenie drugiej fazy - kilka godzin w 50 stopniach plus termoobieg  w piekarniku. Probowaliście takiej metody? Ja się skuszę tym razem i zobaczymy,.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Ja się skuszę tym razem i zobaczymy,.

To jak się skusisz to pokaż przekrój.Cienko widzę. :hmm:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

"turbo-suszenie"- czyli przyspieszenie drugiej fazy - kilka godzin w 50 stopniach plus termoobieg  w piekarniku

Hmmm Piotrze tylko ta druga faza to dojrzewanie i smak a nie zdenaturowanie i zrobienie skórki ;) ... ten wyrób ma się "suszyć" w całej objętości i wolno, miedzy innymi dlatego używa się pończoch żeby zapobiec gwałtownemu przesuszeniu z wierzchu które uniemożliwia  "oddawanie wody" ze środka wyrobu ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

mi się też wydaje podejrzane,ze to podsuszenie w pare godzin daje taki sam efekt . Zrobie dwie wersje - jedną normalną i jedna z termowentylatora - porownamy :)

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
  • 1 miesiąc temu...

witam, ja zrobiłem schab i szynkę wg przepisu ze stronki WB  i wyszło tak,  że po tygodniu doszło do konsumpcji

wszystkim smakowało i koniecznie zgodnym głosem krzyknęli że ma być kontynuacja 

pozdrawiam

post-72497-0-49825700-1445797705_thumb.jpg

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

• 2 tygodnie później...

Moje drugie podejście do dojrzewających wędlin. Boczek po 15 dniach wygląda i smakuje rewelacyjnie,

post-75953-0-22108400-1446536111_thumb.jpg

post-75953-0-74885400-1446536033_thumb.jpg

post-75953-0-96679100-1446536131_thumb.jpg

i porcja do degustacji :tongue:

post-75953-0-90388800-1446536081_thumb.jpg

W sobotę rozpakuje z pończoch polędwiczkę i schab już nie mogę się doczekać

Nadszedł czas na kolejne smakołyki:

schabik

post-75953-0-40964500-1447222903_thumb.jpg

polędwiczka w papryce

post-75953-0-76906200-1447223123_thumb.jpg

a tak wygląda to w mojej piwnicy :clap:

post-75953-0-15167400-1447223325_thumb.jpg

Edytowane przez daniel1886
Gość ArkoGdynia

polędwiczka w papryce

Nie to żebym się sąsiada czepiał.... ale to mi raczej na polędwicę wygląda niż na polędwiczkę.... :tongue: 

Cóż to by musiała być za blondyneczka żeby "taką" polędwiczkę uzyskać  :rolleyes:  :devil:

Ale dojrzewające wędlinki..... "cud malyna" :thumbsup:  :clap:

Chyba znowu będę musiał również co nieco zastawić na święta co by dojrzało!

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

polędwiczka w papryce

Nie to żebym się sąsiada czepiał.... ale to mi raczej na polędwicę wygląda niż na polędwiczkę....   Cóż to by musiała być za blondyneczka żeby "taką" polędwiczkę uzyskać   

Bo mi to wyglada na eye fillet, to znaczy wolowa poledwica. A ze slina leci jak sie tylko zdjecia oglada,  to inna inszoschttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

• 3 tygodnie później...

kolejne podejście do tematu ,,dojrzewania,,  :)

tym razem dwie szynki i schabik  :D

pozdrawiam

post-72497-0-29498600-1448705239_thumb.jpg

post-72497-0-26780600-1448705249_thumb.jpg

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry. Jak powinna zmienić się polędwica dojrzewająca w 4.dobie wiszenia ( w bardzo chłodnym pomieszczeniu, przy niezbyt szczelnym oknie). Skóra wyschła, ale miękkie to wszystko. To dobrze? 

I czy można przed trzecim etapem dla bezpieczeństwa (lodówka może być wilgotna) zeskrobac przyprawy (grubo dałam, al czosnku i pieprzu nie czuć) i jeszcze ewentualnie dosypac trochę :)

Dzień dobry. Jak powinna zmienić się polędwica dojrzewająca w 4.dobie wiszenia ( w bardzo chłodnym pomieszczeniu, przy niezbyt szczelnym oknie). Skóra wyschła, ale miękkie to wszystko. To dobrze?

Ja tam nigdy nie zaglądam, ale dobrze jest nie przejmuj się ;)

I czy można przed trzecim etapem dla bezpieczeństwa (lodówka może być wilgotna) zeskrobac przyprawy (grubo dałam, al czosnku i pieprzu nie czuć) i jeszcze ewentualnie dosypac trochę

Ja nigdy nie zeskrobuje, jest w pończosze 2 i 3 etap

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Wolałabym zdjąć pończochę na III etap i obserwować, czy pleśń się nie wdaje, a soli wg specjalistów było za mało. Mogę zdjąć, dosoilić, dosmaczyć przyprawami i owinąć w pieluchę grubo? Święta zaraz, nie poszaleję z czasem wiszenia. A wiesz, Bazyl, że wisi w chłodzie, więc powinna dłużej. Ja mogę jedynie tydzien, no 8 dni, żeby od niedzieli już leżała w lodówce. Choć nie wiem, po co, skoro mam podobną temperaturę dojrzewania teraz.

Okrutnie grubo tych przypraw, szczególnie tam, gdzie czosnek. Nic mi się pod tym nie zalęgnie?

Jeśli zdejmiesz pończochę to wędlina za bardzo wyschnie . Nikt Ci niestety nie udzieli odpowiedzi na 100% bo  "produkcja " takich wędlin w warunkach domowych ma za wiele zmiennych w dodatku piszesz ,że za mało soli dałaś  :hmm:  Moja dojrzewająca jest już ponad miesiąc w lodówce , i widzę minimalne ślady białej pleśni.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

I czy jeśli skóra będzie miękka po tygodniu, to do lodówki czy czekać?

Ale przecież pończochę zastąpię pieluchą plus np. papier. 

I czy jeśli skóra będzie miękka po tygodniu, to do lodówki czy czekać?

Ale przecież pończochę zastąpię pieluchą plus np. papier. 

Już Ci pisałem dwa tygodnie w pończosze i 2 w lodówce. I nie kombinuj będzie najwyżej mniej słone ;)

Papier najlepiej toaletowy po użyciu, nie mogłem się powstrzymac :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)