maggie123 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2001 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pisałeś o 2-3 tygodniach, a tydzień to dramatyczna różnica . Poza tym pytałam, czy jeśli skóra jest miękka , to dalej suszyć, czy można do lodówki? I po co trzymac w pończosze, skoro można zawinąć w tetrę i podglądac, czy wszystko w porządku? Bazyl, a może Ty nie wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-463375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2002 Opublikowano 25 Grudnia 2015 Ciąg dalszy małej produkcji reszta dalej wisi i dojrzewa Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-465036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2003 Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) Bazyl, a może Ty nie wiesz ?Wiem bo nie raz robiłem. zobacz sobie w tym temacie strona 85 post 1682 na końcuMaggi pisałem Ci nie raz jak robic, ale jak Ty chcesz zrobic w tydzień bo swięta Jedna zasada ROBISZ BY BYŁO DOBRE czy na świeta? Zastanów się czy chcesz miec dobrą wędline, czy wędline na święta w tydzień Święta raptem dwa razy w roku, a tygodni w roku więcej Edytowane 1 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-465866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2004 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Bazyl, przepis jest, jaki jest. Wiszenie 5-7 dni, lodowka (III etap) - tydzień. Niczego nie przyśpieszałam, polędwica leży spokojnie w lodówce już kolejny tydzień. Zastanawiają mnie te róznice w czasie wiszenia polędwicy i jaki to ma wpływ na smak i konsystencję mięsa. Ty mówisz o 2 - 3 tygodniach, przepis o 5 dniach. Pozdrawiam ciepło i życzę wszystkiego pięknego w tym roku.PS. Ligawa wisi 10 dni. I nadal nie wiem - ściągac? Zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-465947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2005 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Ja wychodzę z założenia że czym większy kawał mięcha to trzeba lekko wszystko przedłużyc. Ligawa wisi 10 dni. I nadal nie wiem - ściągac? Zostawić Zależy jaka waga? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-465958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2006 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Przy kupnie kilogram, teraz nie wiem, nie mam wagi, ale mocno się skurczyła, skóra twarda, środek spreżysty. Władowałam ją w papierze do lodówki, bo na piętrze chłodno, ale sucho, w lodówce pewnie bardziej wilgotno. Nikt mi nie chce powiedziec, co na III etapie ldowkowym dzieje się z mięsem. Wyrównuje się wilgotność czy juz tylko wysycha? I chyba zdejmę jej pończochę i obskrobię z przypraw, bo dużo dałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-465965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2007 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Koleżanko cały pic polega na oddawaniu z całej masy a nie piwierzchniowym ... Pończochy zdejmujemy przed finałem a nie podczas "gry wstepnej" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-466006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2008 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Kwestia pończochy była tu wielokrotnie poruszana. Wg mnie nie ma znaczenia, czy ta pierwsza jest do końca czy inna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-466028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 5 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2009 Opublikowano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Kwestia pończochy była tu wielokrotnie poruszana. Wg mnie nie ma znaczenia, :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: i dalej brniesz w swoje jak Ci ludzie radzą jak robic Edytowane 5 Stycznia 2016 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-466393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2010 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Bazyl, ja często pytam: dlaczego? I brnę, bo chcę wiedzieć, czemu dana rzecz czemuś słuzy. A odpowiedzi nie dostaję. I przestań już z tymi ikonkam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-467567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Light At Dawn Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2011 Opublikowano 10 Stycznia 2016 moja wygląda dziś tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-467728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabend Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2012 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Witam Dzisiaj właśnie zapeklowałem troszkę mięska do wędzenia i po raz pierwszy robię polędwice suszoną. Wędzenie by się zbiegło z suszeniem schabika .Schabik właśnie ocukrowałem i dałem miedzy drzwi od piwnicy i z tąd pytanie bo nie ma miejsca w lodówce;Jaka temperatura ma być bo tak będzie coś koło 0 C - +3C .Następne pytanie bo moja pani lubi wędzone czy po etapie suszenia można lekko podwędzić ?Powiedzmy z 1-2h w lekkim zimnym dymie aby nadać delikatny posmak ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-469920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2013 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Kochani! od trzech godzin siedzę przy tym wątku i już nie tylko bolą mnie plecy ale i kark odmawia posłuszeństwa a co najgorsze,wiem,że nic nie wiem Wszystko mi się pomieszało.Bardzo proszę,nakierujcie mnie na dobre tory.Na stronie podanej poniżej nie widzę ilości podanej soli ani przypraw.http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4 Z małego dziczka (28 kg) wydało mi 1,3 kg polędwicy z której chciałabym zrobić a'la parmeńską.Nie wiem czy dobrze zrozumiałam,więc napiszę jak chcę to zrobić.1. na 24 godziny obtoczyć w cukrze2. cukier usunąć (wytrzeć)3.natrzeć solą 20gr na 1 kg mięsa + natrzeć przyprawami zmielonymi takimi jak czosnek,kolendra,majeranek 4.pozostawić w lodówce na 5 dni, przewracając 3x na dzień,odlewając zebrany płyn5.Po tym czasie ubrać w pończochę, 3 warstwy i powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na kolejne 5 dni w pomieszczeniu jest temperatura nie przekraczająca 15 stopni,czy to wystarczy?6.Następnie ponownie umieścić w lodówce na ok 10 dni Czy dobrze zrozumiałam? bardzo proszę o opinię Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2014 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Gdzie w przepisie na który się powołujesz masz ten cukrowy etap ?Odrobinę cukru możesz dodać do soli ale mięsa cukrem nie nacieraj to jakiś internetowy patent. Ilość soli jest niewystarczajaca do takiej wędliny minimum 30g a jak z odrobiną cukru to 40g .... etapy wydłuź do 7 dni i pilnuj żeby zbyt szybko nie obsychała.Aha zamiast kolendry do "dzikiego" dałbym jałowca Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2015 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ja co prawda jeszcze się nie zabrałem za zrobienie polędwicy, ale wątek cały już przeczytałem i dziwię się, kiedy widzę że niektórzy też czytali i nic nie wiedzą.Po niektórych wpisach widać że wątek czytany jest tylko fragmentami. A z fragmentów można wyciągnąć błędne wnioski.Ktoś, w połowie obecnych 100 stron, zamieszał tym nieźle "cukrem".A wszystko jest tak naprawdę proste.Ilość soli - pojawiająca się przez cały wątek - rozbieżność niesamowita bo od 15g nawet do 150g, ale jak się wczytać to tak naprawdę przedział jest od 30g do 50g.Więc natrzeć solą 30g-50g, do lodówki na 5-7 dni obracając codziennie i zlewając soki, potem w rajstopki (3 warstwy), wieszamy na 5-7 dni w przewiewne miejsce temp. 10°-15° (chociaż 18°-20° też nie zaszkodzi), wreszcie do lodówki (w rajstopkach) na kolejne 5-7 dni, chociaż większość twierdzi, że ten właśnie ostatni etap nie za bardzo wychodzi, bo polędwica jest już zjadana Jeśli coś źle napisałem proszę mistrzów o poprawienie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2016 Opublikowano 21 Stycznia 2016 roger,gdzieś tam wyczytałam, nie pamiętam dokładnie gdzie Z jałowcem zapewne masz rację i wezmę to pod uwagę ale ile zmielić kulek coby nie przedobrzyć.Tsonsa, teoretycznie to ja też niby wszystko wiem, jednak w praktyce najczęściej bywa troszkę inaczej i stąd ta moja niepewność. Praktycy mają już doświadczenie i to na ich wypowiedzi liczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2017 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Generalnie z przyprawami nie szalej ani z kolendra ani z jałowcem ... dwie kulki świat i ludzie ja daję jeszcze czosnek granulowany, grubo tłuczony kolorowy pieprz i troszkę majeranku lub ziół prowansalskich Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2018 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Tsonsa, teoretycznie to ja też niby wszystko wiem, jednak w praktyce najczęściej bywa troszkę inaczej i stąd ta moja niepewność. Praktycy mają już doświadczenie i to na ich wypowiedzi liczę Zaznaczyłem na początku że jeszcze nie robiłem, więc jestem w tym temacie teoretykiem.Przepis który podałaś - mam na myśli cukier na 24 godziny i tylko 20g soli na kg - nie pochodzi na pewno od praktyków (czytaj mistrzów).Na temat cukru była burzliwa dyskusja, choć całe szczęście w Twoim przepisie jest tylko wytarcie cukru a nie obmywanie, jak to wcześniej niektórzy pisali. Chyba że do dziczyzny stosuje się inną technologię (bo przyprawy to spoko).Ja zamierzam zrobić tak jak Ci napisałem.Poczekaj na wypowiedzi najlepszych zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2019 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Poczekaj na wypowiedzi najlepszych zadymiaczy. A którzy to.? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabend Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2020 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Podejrzewam że cukier ma za zadanie zapoczątkować cały proces suszenia pewnie chodzi o kultury bakterii?Potem sól nastepnie przyprawy i najważniejsze czas!Cukier daje sie też do peklowania wiec co za nowość?Takie moje przemyślenia ale może się mylę?Niby co masię stać jeśli się opłucze i wytrze ? Taki też mam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2021 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Cukier daje sie też do peklowania wiec co za nowość? Dodać a obtoczyć i trzymać dobę to dla mnie jednak zdecydowana różnica .... Niby co masię stać jeśli się opłucze i wytrze ? Solenie/peklowanie na sucho w tego typu wyrobach ma miedzy innymi za zadanie odciągnięcie części wody z mięsa i zabezpieczenie mikrobiologiczne. Zatem zdecydowanie lepiej wytrzeć czy oskrobać niż wprowadzać kolejne potencjalnie niebezpieczne związki czy bakterie zawarte w wodzie ... no chyba że obmyjesz np w serwatce czy winie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2022 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Niby co masię stać jeśli się opłucze i wytrze ? Taki też mam przepis. Chodzi o pozbywanie się wody a nie jej dodawanie. A przepis to z internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabend Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2023 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Nie przesadzacie ? Opłukanie i wytarcie nie ma nic wspolnego z dodawaniem wodyWodę dodaje się do kiełbas wiec?A może o to chodzi aby z wody przeszły bakterie do mięsa?Suszenie w powietrzu też dostarcza bakteriiPanowie bez przesady! Inaczej by potrzeba sterylizatorów jakiś pomieszczeń specjalnych A nie zwykłych lodówek pełnych bakteriiSale operacyjne w szpitalach też nie są idealnie sterylneA bakterie to normalna rzecz w powiietrzu i naszych organizmachPopadacie w skrajność jakąś Edytowane 21 Stycznia 2016 przez malinabend Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2024 Opublikowano 21 Stycznia 2016 Ty przeczytałeś co Ci napisałem ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabend Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #2025 Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Nie nie umię czytać a ty umiesz ?Przeczytałeś co ja napisałem?Obtaczasz cukrem aby zapoczątkować proces \Myjesz po to aby dalej proces nie zachodziłObtaczas solą aby wzbudzić całkiem inny proces dlatego należy umyć aby tego cukru tam już nie byłoJa to tak rozumię Edytowane 21 Stycznia 2016 przez malinabend Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/81/#findComment-470095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.