Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Poszłam do sklepu uzupełnić zasoby soli i zbaraniałam - ileś gatunków, rodzajów, kamienna, morska, warzona, siaka, owaka...czy ktoś wie, jaką sól do czego się używa?

Jeżeli morska jest prawdziwa , a nie tylko z nazwy to jest najlepsza , bo ma rozpuszczonych w sobie najwięcej mikroelementów . Najgorsza jakościowo to ta najwięcej oczyszczona .

Ja do wyrobów używam kamiennej soli bez antyzbrylacza może troszkę zanieczyszczona ale naturalna .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47406
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No właśnie schabik powędrował do lodówki.

W przeciwieństwie do pierwszego sól 3% , zobaczymy . Jak dobrze pójdzie i go trochę przetrzymam - będzie gotów na święta :) mniam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47408
Udostępnij na innych stronach

ja po prostu...prawie wcale nie używam soli

Prawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli.

ja bym poszedł dalej - ten schabik nie będzie koleżance smakował w ogóle :mellow: - po prostu on musi być słony, a skoro ktoś nie lubi soli to trudno przekonać jego kubki smakowe
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47409
Udostępnij na innych stronach

Mój jutro ląduje ponownie w lodówce.Tym razem tak jak demon nie potrzymam go 7 dni a dłużej. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47411
Udostępnij na innych stronach

po prostu on musi być słony

Sprawdziłem organoleptycznie że 15 gram soli na 1kg to zdecydowanie za mało ( co oczywiście nie powstrzymało nikogo przed konsumpcją :grin: )

 

Małgoś życzę silnej woli, bo będzie Ci potrzebna.... :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47423
Udostępnij na innych stronach

po prostu on musi być słony

Sprawdziłem organoleptycznie że 15 gram soli na 1kg to zdecydowanie za mało ( co czywiście nie powstrzymało nikogo przed konsumpcją :grin: )

Małgoś życzę silnej woli, bo będzie Ci potrzebna.... :lol:

Ja dalem cztery plaskie lyzki soli plus duzo czosnku na dwa

kg miesa - kupilem kilogram schabu i kilogram "od szynki".

 

Mieso oczyscilem, wtarlem sol z czosnkiem.

Jako panierke uzylem dwa opakowania kolendry i dwa pieprzu kolorowego

- wszystko zmielone grubo. Kurcze jak teraz czytam Wasze opisy to nie wiem

czy nie przesadzilem z iloscia przypraw :( Najwyzej bede kroil cieniutko ;)

 

Mieso w lodowce. W piatek naciagam ponczochy :)

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47499
Udostępnij na innych stronach

Damy demon radę..prawda???? :grin: :grin: :grin:

Jasne że damy, skoro rzuciłem palenie po ponad 10 latach kopcenia i nie palę już 5 lat to co znaczy te kilka dni?

Muszę się pochwalić.

Dzisiaj było moje pierwsze wędzenie w wędzarni Grzegorza i to co wyszło przeszło wszelkie moje oczekiwania, po prostu rewelacja :shock:

 

Jakub , cztery płaskie to będzie łyżki to ok 64g czyli akurat około 32 gram na 1 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47521
Udostępnij na innych stronach

Ktoś mógłby powiedzieć : "nie lubię słonych to natrę ten schab mniejszą jej ilością" - jednak takie rozumowanie może być przyczyną nieszczęścia,

należy pamiętać że sól zabezpiecza mięsko, a jej zbyt mała ilość w takich wyrobach może skutkować zepsuciem surowca

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47525
Udostępnij na innych stronach

JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47526
Udostępnij na innych stronach

JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK

Chyba tak - jutro obracajac mieso zdejme nadmiar przypraw.

 

J.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47528
Udostępnij na innych stronach

ja po prostu...prawie wcale nie używam soli

Prawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli.

ja bym poszedł dalej - ten schabik nie będzie koleżance smakował w ogóle :mellow: - po prostu on musi być słony, a skoro ktoś nie lubi soli to trudno przekonać jego kubki smakowe

Damy radę :) Od wielkiego dzwonu nawet paluszka słonego strawię ;)

W następnych podejściach zobaczę do ilu procent można bezpiecznie zmniejszyć ilość soli.

 

A tak serio- szukam pomysłów, co by tu mięsnego synkowi do kanapek szkolnych wkładać.

(obywając się bez wędzarni, chłodziarni, suszarni i masy wolnego czasu)

Wypatrzyłam na Waszym forum kilka pomysłów np. sposób na szynkę mieloną robioną nie w szynkowarze, a w plastikowych butelkach. W najbliższej wolnej chwili zamierzam ją zrobić, a o Nobla dla tego pomysłodawcy postuluję już dziś ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47587
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na przykład kiełbasa słoikowa . Bardzo smaczna

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47589
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na przykład kiełbasa słoikowa . Bardzo smaczna

 

Pozdrawiam

Dziękuję :)

 

Mam nadzieję, że przepis znajdę u Was na forum, pod takim właśnie hasłem?

Że 'bardzo dobra' w to nie wątpię, jak z całym domowym jadłem.

Moje dziecię pożera obecnie wszystko co na swojej drodze znajdzie. Taki to etap życiowy.

Trenuje hokej, lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.

Stąd moja obecność na forum i moje poszukiwania.

Za wszystkie rady i pomysły bardzo dziękuję:)

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47590
Udostępnij na innych stronach

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47591
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.

:sad: Dla młodego człowieka drób pędzony hormonami wzrostu :wink:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47593
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie.

Siedzę tu kolejny dzień i czytam, czytam...

Oj, dużo tutaj tego wszystkiego pysznego do poeksperymentowania.

Cieszę się, że znalazłam takie miejsce.

Pozdrawiam i lecę przed snem schabik obrócić jeszcze na drugi bok ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47594
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.

:sad: Dla młodego człowieka drób pędzony hormonami wzrostu :wink:

 

Pozdrawiam

heh...te hormony wzrostu...no wiem, wiem...ale gdzie ja ze strzelbą na bażanty pójdę polować....

Na tym forum wyczytałam, że nawet taki np schabik co kupiłam w sklepie być może już jest nastrzyknięty i nafaszerowany jakimś paskudztwem...

Raz na rok mam możliwość dostać od cioci kurę i kaczkę. Prawdziwa kura i prawdziwa kaczka z prawdziwej wsi. Ale to już podobno też nie jest gwarancja, bo one są jakieś genetycznie niepewne...

Pewnie można by rozważać, czy lepszy indyk faszerowany hormonami, czy żelazo w tabletkach...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47596
Udostępnij na innych stronach

Ja z drobiem miałem przykre doświadczenie . Odnoszę wrażenie że od nadmiaru jego nabawiłem się łuszczycy . Teraz jak od dwudziestu lat kurczaków że sklepu praktycznie nie jadam to i łuszczycy nie mam . Jeżeli chodzi o żelazo do dziecka i do siebie również , to wybieraj raczej takie pożywienie gdzie ono jest rozpuszczone a nie suplementy .

 

Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego życia. Najbogatszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, duże ilości znajdują się również w tłustych rybach, mięsie kurczaka i indyka, niektórych orzechach, nasionach, suszonych owocach, ciemnozielonych warzywach .

 

 

 

Idzie wybrać

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47597
Udostępnij na innych stronach

Ja z drobiem miałem przykre doświadczenie . Odnoszę wrażenie że od nadmiaru jego nabawiłem się łuszczycy . Teraz jak od dwudziestu lat kurczaków że sklepu praktycznie nie jadam to i łuszczycy nie mam . Jeżeli chodzi o żelazo do dziecka i do siebie również , to wybieraj raczej takie pożywienie gdzie ono jest rozpuszczone a nie suplementy .

 

 

Pozdrawiam

To chyba kwestia 'mniejszego zła'-

- Czy dostarczyć żelazo wraz z hormonami wzrostu w indyku, czy zaryzykować niedoborem żelaza.

Chętnie kupiłabym w pełni zdrowego i 'normalnego' indyka...gdyby się taki zechciał narodzić w obecnym świecie ;)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47598
Udostępnij na innych stronach

Zboczyliśmy od tematu ale powiem tak , systematycznie czyli dwa trzy razy w tygodniu dobry kawałek wieprzowiny np karkówki lub golonka , chociaż co drugi dzień dwa trzy jajka dla dziecka plus odpowiednie warzywko załatwi sprawę żelaza .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47599
Udostępnij na innych stronach

Zboczyliśmy od tematu ale powiem tak , systematycznie czyli dwa trzy razy w tygodniu dobry kawałek wieprzowiny np karkówki lub golonka , chociaż co drugi dzień dwa trzy jajka dla dziecka plus odpowiednie warzywko załatwi sprawę żelaza .

 

Wieprzowina, a nie wołowina? Ma lepszy skład dla osoby intensywnie rosnącej i trenującej?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47600
Udostępnij na innych stronach

Camaieau, osobiście udało mi się zrobić rzeczony schabik z 1,5 procentowym zasoleniem. Choć większość twierdziła że to jak "próbowanie grzybów w ciemnym lesie" - nigdy nie wiesz na co się natkniesz :wink:

 

Pomny przestróg podniosłem próg do 3% i zobaczymy.

Tak jak już pisałem 15 gram na 1kg to jednak (nawet smakowo) trochę za mało.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47610
Udostępnij na innych stronach

lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.

Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka!

Więcej o przyswajalności żelaza itd. http://www.resmedica.pl/zdart1999.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47626
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka!

Przede wszystkim dlatego , bo we krwi rozpuszczone są wszystkie albo prawie wszystkie mikroelementy niezbędne do budowy i odżywiania komórki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47628
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.