andrzej k Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 29 Listopada 2008 Witam Poszłam do sklepu uzupełnić zasoby soli i zbaraniałam - ileś gatunków, rodzajów, kamienna, morska, warzona, siaka, owaka...czy ktoś wie, jaką sól do czego się używa? Jeżeli morska jest prawdziwa , a nie tylko z nazwy to jest najlepsza , bo ma rozpuszczonych w sobie najwięcej mikroelementów . Najgorsza jakościowo to ta najwięcej oczyszczona . Ja do wyrobów używam kamiennej soli bez antyzbrylacza może troszkę zanieczyszczona ale naturalna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 29 Listopada 2008 No właśnie schabik powędrował do lodówki. W przeciwieństwie do pierwszego sól 3% , zobaczymy . Jak dobrze pójdzie i go trochę przetrzymam - będzie gotów na święta mniam. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 29 Listopada 2008 ja po prostu...prawie wcale nie używam soliPrawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli.ja bym poszedł dalej - ten schabik nie będzie koleżance smakował w ogóle :mellow: - po prostu on musi być słony, a skoro ktoś nie lubi soli to trudno przekonać jego kubki smakowe Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 29 Listopada 2008 Mój jutro ląduje ponownie w lodówce.Tym razem tak jak demon nie potrzymam go 7 dni a dłużej. :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 29 Listopada 2008 po prostu on musi być słony Sprawdziłem organoleptycznie że 15 gram soli na 1kg to zdecydowanie za mało ( co oczywiście nie powstrzymało nikogo przed konsumpcją :grin: ) Małgoś życzę silnej woli, bo będzie Ci potrzebna.... :lol: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 29 Listopada 2008 Damy demon radę..prawda???? :grin: :grin: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 30 Listopada 2008 po prostu on musi być słonySprawdziłem organoleptycznie że 15 gram soli na 1kg to zdecydowanie za mało ( co czywiście nie powstrzymało nikogo przed konsumpcją :grin: ) Małgoś życzę silnej woli, bo będzie Ci potrzebna.... :lol: Ja dalem cztery plaskie lyzki soli plus duzo czosnku na dwa kg miesa - kupilem kilogram schabu i kilogram "od szynki". Mieso oczyscilem, wtarlem sol z czosnkiem. Jako panierke uzylem dwa opakowania kolendry i dwa pieprzu kolorowego - wszystko zmielone grubo. Kurcze jak teraz czytam Wasze opisy to nie wiem czy nie przesadzilem z iloscia przypraw Najwyzej bede kroil cieniutko Mieso w lodowce. W piatek naciagam ponczochy J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 30 Listopada 2008 Damy demon radę..prawda???? :grin: :grin: :grin: Jasne że damy, skoro rzuciłem palenie po ponad 10 latach kopcenia i nie palę już 5 lat to co znaczy te kilka dni? Muszę się pochwalić. Dzisiaj było moje pierwsze wędzenie w wędzarni Grzegorza i to co wyszło przeszło wszelkie moje oczekiwania, po prostu rewelacja :shock: Jakub , cztery płaskie to będzie łyżki to ok 64g czyli akurat około 32 gram na 1 kg. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 30 Listopada 2008 Ktoś mógłby powiedzieć : "nie lubię słonych to natrę ten schab mniejszą jej ilością" - jednak takie rozumowanie może być przyczyną nieszczęścia,należy pamiętać że sól zabezpiecza mięsko, a jej zbyt mała ilość w takich wyrobach może skutkować zepsuciem surowca Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 30 Listopada 2008 JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Jewuła Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 30 Listopada 2008 JAKUB czy nie przesadziłeś z kolendrą - ja kiedyś przesadziłem i ten smak zepsuł mi wyrób. JK Chyba tak - jutro obracajac mieso zdejme nadmiar przypraw. J. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 30 Listopada 2008 ja po prostu...prawie wcale nie używam soliPrawdopodobnie dla twojego smaku wystarczy a może za dużo, nawet 2 % dodatek soli.ja bym poszedł dalej - ten schabik nie będzie koleżance smakował w ogóle :mellow: - po prostu on musi być słony, a skoro ktoś nie lubi soli to trudno przekonać jego kubki smakowe Damy radę Od wielkiego dzwonu nawet paluszka słonego strawię W następnych podejściach zobaczę do ilu procent można bezpiecznie zmniejszyć ilość soli. A tak serio- szukam pomysłów, co by tu mięsnego synkowi do kanapek szkolnych wkładać. (obywając się bez wędzarni, chłodziarni, suszarni i masy wolnego czasu) Wypatrzyłam na Waszym forum kilka pomysłów np. sposób na szynkę mieloną robioną nie w szynkowarze, a w plastikowych butelkach. W najbliższej wolnej chwili zamierzam ją zrobić, a o Nobla dla tego pomysłodawcy postuluję już dziś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam Na przykład kiełbasa słoikowa . Bardzo smaczna Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam Na przykład kiełbasa słoikowa . Bardzo smaczna Pozdrawiam Dziękuję Mam nadzieję, że przepis znajdę u Was na forum, pod takim właśnie hasłem? Że 'bardzo dobra' w to nie wątpię, jak z całym domowym jadłem. Moje dziecię pożera obecnie wszystko co na swojej drodze znajdzie. Taki to etap życiowy. Trenuje hokej, lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka. Stąd moja obecność na forum i moje poszukiwania. Za wszystkie rady i pomysły bardzo dziękuję Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 30 Listopada 2008 mielonka słoikowa http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406&highlight=kielbasa+sloikowa Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka. :sad: Dla młodego człowieka drób pędzony hormonami wzrostu :wink: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 30 Listopada 2008 mielonka słoikowa http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1406&highlight=kielbasa+sloikowa Pozdrawiam Dzięki wielkie. Siedzę tu kolejny dzień i czytam, czytam... Oj, dużo tutaj tego wszystkiego pysznego do poeksperymentowania. Cieszę się, że znalazłam takie miejsce. Pozdrawiam i lecę przed snem schabik obrócić jeszcze na drugi bok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka. :sad: Dla młodego człowieka drób pędzony hormonami wzrostu :wink: Pozdrawiam heh...te hormony wzrostu...no wiem, wiem...ale gdzie ja ze strzelbą na bażanty pójdę polować.... Na tym forum wyczytałam, że nawet taki np schabik co kupiłam w sklepie być może już jest nastrzyknięty i nafaszerowany jakimś paskudztwem... Raz na rok mam możliwość dostać od cioci kurę i kaczkę. Prawdziwa kura i prawdziwa kaczka z prawdziwej wsi. Ale to już podobno też nie jest gwarancja, bo one są jakieś genetycznie niepewne... Pewnie można by rozważać, czy lepszy indyk faszerowany hormonami, czy żelazo w tabletkach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 30 Listopada 2008 Ja z drobiem miałem przykre doświadczenie . Odnoszę wrażenie że od nadmiaru jego nabawiłem się łuszczycy . Teraz jak od dwudziestu lat kurczaków że sklepu praktycznie nie jadam to i łuszczycy nie mam . Jeżeli chodzi o żelazo do dziecka i do siebie również , to wybieraj raczej takie pożywienie gdzie ono jest rozpuszczone a nie suplementy . Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym dla naszego życia. Najbogatszym źródłem żelaza w diecie jest czerwone mięso, duże ilości znajdują się również w tłustych rybach, mięsie kurczaka i indyka, niektórych orzechach, nasionach, suszonych owocach, ciemnozielonych warzywach . Idzie wybrać Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 30 Listopada 2008 Ja z drobiem miałem przykre doświadczenie . Odnoszę wrażenie że od nadmiaru jego nabawiłem się łuszczycy . Teraz jak od dwudziestu lat kurczaków że sklepu praktycznie nie jadam to i łuszczycy nie mam . Jeżeli chodzi o żelazo do dziecka i do siebie również , to wybieraj raczej takie pożywienie gdzie ono jest rozpuszczone a nie suplementy . PozdrawiamTo chyba kwestia 'mniejszego zła'- - Czy dostarczyć żelazo wraz z hormonami wzrostu w indyku, czy zaryzykować niedoborem żelaza. Chętnie kupiłabym w pełni zdrowego i 'normalnego' indyka...gdyby się taki zechciał narodzić w obecnym świecie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 30 Listopada 2008 Zboczyliśmy od tematu ale powiem tak , systematycznie czyli dwa trzy razy w tygodniu dobry kawałek wieprzowiny np karkówki lub golonka , chociaż co drugi dzień dwa trzy jajka dla dziecka plus odpowiednie warzywko załatwi sprawę żelaza . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camaieau Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zboczyliśmy od tematu ale powiem tak , systematycznie czyli dwa trzy razy w tygodniu dobry kawałek wieprzowiny np karkówki lub golonka , chociaż co drugi dzień dwa trzy jajka dla dziecka plus odpowiednie warzywko załatwi sprawę żelaza . Wieprzowina, a nie wołowina? Ma lepszy skład dla osoby intensywnie rosnącej i trenującej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Camaieau, osobiście udało mi się zrobić rzeczony schabik z 1,5 procentowym zasoleniem. Choć większość twierdziła że to jak "próbowanie grzybów w ciemnym lesie" - nigdy nie wiesz na co się natkniesz :wink: Pomny przestróg podniosłem próg do 3% i zobaczymy. Tak jak już pisałem 15 gram na 1kg to jednak (nawet smakowo) trochę za mało. Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 1 Grudnia 2008 lekarz sportowy podczas badań powiedział, że przydałoby się więcej żelaza do diety wprowadzić i zasugerował piersi indyka ew. kurczaka.Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka! Więcej o przyswajalności żelaza itd. http://www.resmedica.pl/zdart1999.html Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam Trochę to, dziwne. Ale najbardziej pospolitym i dostępnym na rynku produktem jest pod względem zawartości żelaza jest... kaszanka! Przede wszystkim dlatego , bo we krwi rozpuszczone są wszystkie albo prawie wszystkie mikroelementy niezbędne do budowy i odżywiania komórki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/8/#findComment-47628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.